Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drie vragen voor Diederik Samsom

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Nederland sterker uit de crisis? Wat houdt dat dan in? Krijgen die ontslagen vijftigers dan ineens werk? Gaat weer elk moment de bel van de winkeldeur?
Zaterdag gaat het PvdA-congres applaudisseren voor Diederik Samsom. Daar kun je donder op zeggen. Alle proefbijeenkomsten in den lande zijn geëindigd met een triomf voor de nieuwbakken leider. Toch hoop ik dat hardnekkige partijleden tenminste drie vragen zullen stellen:
Vraag 1: “Waar is dit allemaal goed voor? Wat koop ik daarvoor als burger van dit blijkbaar licht kapseizende land?” Want daarop zijn de nieuwe vrienden Mark en Didi nog niet ingegaan. De afgelopen dagen kon de televisiekijker leren, dat zij bruggen willen bouwen, dat zij elkaar iets gunnen, dat zij eerlijk delen en dat wij allemaal moeten inleveren. Dat zij een evenwichtig pakket bieden. En zo meer.
Een stip aan de horizon wordt niet gezet. Er is geen enkel perspectief of het moest zijn dat het financieringstekort van de overheid – mocht alles aflopen zoals men hoopt – wordt teruggebracht tot 1,7%. Als zo “het huishoudboekje van de overheid in orde is gebracht”, zoals het cliché luidt, kan blijkbaar het paradijs uitbreken. “Dan komt Nederland sterker uit de crisis”, zegt Rutte.
O ja? En wat houdt dat dan in? Wat gebeurt er dan? Krijgen die ontslagen vijftigers dan ineens werk? Gaat weer elk moment de bel van de winkeldeur? Hoef je die keukens en die meubels dan niet meer met 25% korting te verkopen?
Nu lijkt het of de regering alleen maar  probeert de komende armoede een beetje eerlijk te verdelen, dat zij net als Colijn in de jaren dertig verwacht dat er een structurele welvaartsdaling aankomt nadat er – in de woorden van de premier, die ook rechtstreeks ontleend leken aan Hendrikus Colijn zaliger nagedachtenis – “op de grote voet was geleefd”.
Als het er inderdaad om gaat de armoe te verdelen, zég dat dan. Wees eerlijk. Belazer de bevolking niet. Maar kom anders met een concreet herstelplan met een tijdpad, met mijlpalen, met meetbare doelstellingen.
Vraag 2: Donderdag probeerde De Telegraaf leiding te geven aan de ledenopstand binnen de VVD tegen de zorgkostenpremie naar draagkracht. Koppen rood onderstreept op de voorpagina. Op een binnenpagina: “Marx Rutte laat ons in de steek”. Partijgenoot Samsom, bent U bereid over dit punt te heronderhandelen of – wat gemakkelijker is – van dit onderwerp een vrije kwestie te maken in het parlement? Of is de PvdA dan te gepiepeld om het spel nog op de wagen te houden?
Vraag 3: Hoe hebben de heren onderhandelaars dat daar, gewikkeld in hun deken van radiostilte precies berekend van die zorgkosten? Ik althans voel aan mijn water dat ze tijdens alle besprekingen volstrekt vertrouwd hebben op de rekenmeesters van het Centraal Plan Bureau. Die moesten immers de afgelopen weken massaal overwerken. Zij rekenden zich de rambam. Hun computers stonden roodgloeiend van de verfijnde modellen waarmede zij werden gevoed. Zij presenteerden aan de lopende band cijferreeksen. En daar bleek uit dat het allemaal zeer vreselijk meeviel met een half procentje eraf hier en daar. De genieën van het CPB ontdekten niet dat het draagkrachtbeginsel bij de zorgverzekering op grote schal leidt tot koopkrachtverliezen van honderden euro’s tegelijk, althans als we het NRC Handelsblad mogen geloven.
Stelling : zowel Samsom als Rutte is door de CPB-berekeningen op het verkeerde been gezet. Dezer dagen woelen zij in hun bedje en dromen zij over een eenmalige bezuiniging door het sluiten van een falend Haags instituut.
Ja, vraag aan Samsom, of ze alleen gewerkt hebben met CPB-cijfers. En of ze er dáárom zo snel uit waren.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Mitosis
Mitosis2 nov. 2012 - 9:31

het moet eerlijker!

Mitosis
Mitosis2 nov. 2012 - 9:31

of nog mooier... dit land verdient zoveel beter...

jelius
jelius2 nov. 2012 - 9:31

Ik heb één vraag aan Han, wanneer krijg je nu eens door dat de euro en de EU, naast de VS hypotheekzwendel, dè oorzaak van deze onzalige bezuinigingen zijn ? Verder vraag ik me af hoe het kan dat alleen de hoogbejaarde ex minister van financiën prof Witteveen durft te zeggen dat bezuinigingen nu absurd zijn ? Zo lang EU en euro blijven blijven we in deze dertiger jaren bezuinigerij. Indertijd was er een wereldoorlog voor nodig daar een einde aan te maken, behalve in Duitsland, daar was een creatieve economische politiek.

TheoJ2
TheoJ22 nov. 2012 - 9:31

Samsom heeft een strikt persoonlijk idee over het begrip 'eerlijk'. Het meest stuitend is nog dat Rutte en Blok dat niet hebben doorzien.

jelius
jelius2 nov. 2012 - 9:31

Nederland heeft niet op te grote voet geleefd. Dat wij moeten bezuinigen ligt aan euro en EU, en aan de VS derivatenzwendel. De bezuinigingen vergroten alleen de recessie. Keynes is vergeten. Overigens heeft Diederik de kreet 'sterker uit de crisis' gewoon overgenomen van EU president Rompuy, die dezelfde prietpraat uitkraamde bij de VN. Van Rompuy zal wel bedoeld hebben met 'sterker' nog meer macht voor de brokkenpiloten in Brussel, om nog meer ellende aan te richten. Treurig blijkt uit de huidige verwarring in het Haagse, gister bij het VVD congres konden Blok en Rutte het ook niet uitleggen, volgens Mingele, hoe incompetent onze bestuurders zijn. Als je al niet weet hoe zorgpremie kosten gaan worden is het geen wonder dat je ook niet begrijpt dat de euro een ramp is.

lembeck
lembeck2 nov. 2012 - 9:31

Waarom ben ik niet in paniek? Chronisch ziek, bijna 65 (nog 1 jaar en 10 maanden of zo) en momenteel een bijstand uitkering. Ik begrijp het zelf niet. Ben zelfs niet eens boos. Wel licht verdrietig, maar ik weet ook zelf wel waarom. Al dit gekrakeel en het feit dat er een zeer gerede kans aanwezig is dat uiteindelijk toch de lage inkomens, de chronisch zieken en gehandicapten en de ouderen weer moeten bloeden, was bekend, zodra ik hoorde dat Samsom en de PvdA kozen voor het 'pluche' en de VVD en de SP in de stront lieten zakken, ondanks alle mooie woorden en beloften. Er is bij allebei de partijen sprake van kiezersbedrog. Natuurlijk staan ze te glimmen, omdat de achterban bij congressen en in zaaltjes uiteindelijk braaf klapvee blijkt te zijn. De enige hoop die ik heb is dat de oppositie in de Kamer groter is dan onder Rutte 1 en dat zowel de Tweede, als de Eerste Kamer ALLES afwijzen dat slecht uitpakt voor de genoemde groep waar ik ook bij hoor. Ik zie een zwaar lichamelijk gehandicapte vriendin met een slopende en afbrekende ziekte die haar medicijnen niet meer kan betalen strakjes, een andere vriendin in het ziekenhuis, heel langzaam aan het herstellen van een hersenbloeding (hopen we) en een familielid met een net ontdekte rotkanker. En vrienden met schulden en een tweede huis die nu gewoon kunnen barsten. Slechts enkele voorbeelden die je enkele duizenden kunt vermenigvuldigen. Tentdorpen zullen in ons land niet geaccepteerd worden door Teeven en Opstelten en de VVD-ers die al die daklozen geen gezicht vinden en een storend element in de steden en winkelcentra. VVD-ers (maar ook CDAers en D66-ers) die zichzelf laten geloven dat het allemaal eigen schuld-dikke bult is. Hetgeen natuurlijk in de meeste gevallen helemaal niet zo is. Nee, ik ben te rustig, mezelf kennende... de ontploffing moet kennelijk nog komen. Maar komen zal die, als dit doorgaat en de rijkste 20% huiseigenaren (sowieso de rijksten) weer met rust gelaten worden, of erger: er bij krijgen. Een economie bouw je alleen en uitsluitend op van ONDEREN af aan naar boven toe. Dus als je onderlaag vernietigt stort alles in elkaar als een kaartenhuis. Domme mannen daaro.

JoopSchouten
JoopSchouten2 nov. 2012 - 9:31

De Vierde Weg is een feit.

lindenboom
lindenboom2 nov. 2012 - 9:31

Las zojuist in de VK dat Frau Merkel beloofde dat de EU nog minimaal vijf jaar " in crisis" zou blijven. Dat terwijl haar eigen land volgend jaar een begrotings-overschot gaat krijgen, waarmee haar land de groene energie kan bekostigen. Of beter: de andere EU-landen, die middels allerlei evt verkapte loonkostenverlagingen de Duitse industrie in de Global Village winstgevend weet te houden. Autobahnen aanleggen hebben we al gedaan, dus daar zit geen werkgelegenheid meer in, en middels het onder water zetten van polders en/of het vernietigen van natuurgebied tbv de Ijzeren Rijn organiseren we enthousiast onze eigen concurrentie met Rotterdam. Tbv een xenofobe buurstaat. Als PvdA-lid gaat het me soms allemaal even te ver: vandaar deze uitbarsting.

bruces
bruces2 nov. 2012 - 9:31

Ik heb de kranten gelezen, de media gevolgd, honderden meningen gehoord. Oppositie-partijen roepen maar wat. Je moet toch iets, als oppositie. Niemand weet het nog, behalve dan die Spekman, onze bijstandsexpert. Bos pakt een gemiste kans uit het verleden. Rutte en Blok kunnen blijkbaar niet rekenen ? Of juist wel ? Als je naar de toekomst geen werk hebt, krijg je ca. tot 888,00 euro zakgeld naar 12 maanden. Wekelijks krijg ik via de pc, allerlei bedrijfsinformatie gestuurd. De rubriek bedrijfs-faillissementen is schrikbarend veel per week. Mensen krijgen teveel vrije tijd, vervelen zich kapot en willen werk. Niemand weet of het goed is of dat het fout is voor het land Nederland. Maar Spekman staat te dansen op het podium. Hopelijk geen dodendans.

bruces
bruces2 nov. 2012 - 9:31

Krijgen die ontslagen vijftigers dan ineens werk ? Daarover gaat de partij 50+. Maar hoe zit het met de 20+ - 30+ - 40+ ? Zijn dat al vergeten groepen ?

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch2 nov. 2012 - 9:31

Ja, stel je voor dat we die verwende , in alle welvaart opgegroeide kinderen, en kleinkinderen van de babyboomers vergeten te vermelden. Het is toch wat hè..

bob b.
bob b.2 nov. 2012 - 9:31

Terechte vragen, Han. Het lijkt alsof men heel snel een gat heeft willen dichten en daarbij alles gebruikte wat voorhanden en acceptabel was -- acceptabel in die zin dat ze er tijdens hun partijtje kwartetten uit moesten komen: als ik van jou x krijg, dan krijg jij... -- maar een duidelijke koers naar een punt aan de horizon zie ik ook niet. Er zijn wel een paar politiek gevoelige hobbels genomen of aanzetten daartoe genomen, en dat is goed. Wie weet was dit, in deze constellatie wel het maximaal haalbare. Op dit moment. En is meer tijd nodig om tot echt beleid te komen. Jammer dat rechts, lees de telegraaf, die ruimte en eventuele bereidheid bij de VVD nu duidelijk aan het ondermijnen is. Wat mij verder nog steeds niet duidelijk is hoe het totale koopkrachtplaatje voor de middeninkomens er nu uit gaat zien. Er wordt alleen vrijwel alleen over de zorgpremie gepraat. Samson twittert nu dat je naar het hele plaatje moet kijken, dus incl. belastingvoordeel. En verwijst vervolgens naar een overzicht van NRC waar alleen maar over de premie wordt gesproken. Wat het CPB betreft, de grootste koopkrachtdaling (1.25%) zit bij 60.000 euro en hoger wat neer komt op 70 tot 100 euro per maand incl. premie en eigen risico. Los daarvan is het een luxe probleem. Als je net als ik netto 4000 hebt dan is dat geld goeddeels vastgezet in een vast aantal leuke en minder leuke dingen. Dus zullen er keuzes moeten worden gemaakt. Keuzes die iemand in de bijstand niet heeft.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst12 nov. 2012 - 9:31

Ik heb zo'n idee dat die cijfers van het CPB niet (helemaal) geschikt waren om mee te werken of veel te globaal om de concrete gevolgen te kunnen meten. Misschien moeten politici hier ook uit leren dat zij niet zo blind moeten varen op dat instituut. Met een of twee fiscalisten erbij hadden ze toch zo uit kunnen rekenen dat er in ieder geval allerlei rare onbillijkheden in zitten (waar De Telegraaf nu op tamboereert. Ze hadden ook zelf kunnen bepalen hoe de offers verdeeld zouden worden om daar vervolgens een formule bij te verzinnen in plaats van omgekeerd. Of weet ik nu te weinig van rekenen?

adriek
adriek2 nov. 2012 - 9:31

Ik las (in de volkskrant?) dat er voor elke werkgeschikte nederlander zo'n 21 uur werk per week beschikbaar is. Bij een gemiddelde werkweek van 32 uur betekent dat geen werk voor ongeveer een derde van de werkgeschikten... Op naar de driedaagse werkweek dus! Iedereen aan het werk, bedrijven vijf of zelfs zes dagen en de belasting- en premiedruk kan flink omlaag.

1 Reactie
bruces
bruces2 nov. 2012 - 9:31

Daarna allemaal naar ...... DSB ....... De Spekman Bank