Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drie sterren

  •  
17-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onbegrijpelijk dat uitgerekend de VVD de volgende huldiging wil droogleggen
Zeven jaar hebben we erop moeten wachten. Het gehele seizoen leek het mis te gaan, maar ik bleef erin geloven. ‘Het kan nog’, riep ik twee maanden geleden toen Twente en PSV beide boven Ajax stonden en enkel (de voorronde voor) de Europa League nog haalbaar leek. Dat het inderdaad kon, zagen we gister: Ajax won met 3-1 en verwierf daarmee niet alleen de schaal, maar ook de derde ster. Na zeven magere jaren was de ontlading van de supporters vervolgens groot.
Honderdduizend mensen. Zoveel stonden er op het Museumplein in Amsterdam. Honderdduizend supporters, zingend, hossend, scanderend. Ik ging er in mijn eentje naartoe (de eega is fan van Twente), maar vond al snel wat vrienden. Bier, een kartonnen schaal, en Andre Hazesliedjes (normaal gesproken niet echt mijn cup of tea). Meer hadden we niet nodig om er een feestje van te maken.
Ja, er waren wel wat mafketels die in een toren klommen die daar eigenlijk niet voor bedoeld was, maar zij werden onder grote groepsdwang – ‘koooom-vaaaaan-diiiiee-toren-af, kom-van-die-toren-af’ – naar beneden gehaald. Ja, er was geduw en getrek, waardoor zeker bij het podium mensen in het nauw kwamen, maar deze werden zeer accuraat verzorgd door de aanwezige hulpverleners. En ja, er waren 64 arrestaties – 64 teveel, maar net zoveel als op een ‘gewone’ uitgaansavond. Een echte Ajacied vernielt z’n stad niet, zei burgemeester Van der Laan. En zo is het.
Al met al is de huldiging en het feest dus hartstikke goed verlopen. Onbegrijpelijk vind ik het daarom dat uitgerekend de VVD de volgende huldiging wil droogleggen (terwijl collegaraadslid en VVD’er Marja Ruigrok bekend is geworden met de leus ‘Meer bier, minder regels‘). Ook moet het hele festijn beter gemanaged worden, vindt VVD-fractievoorzitter Flos, zodat er geen calamiteiten meer zullen plaatsvinden. Ik vind het een verschrikkelijke reflex van politici: er gebeurt iets vervelends, en direct moeten er maatregelen komen. Deze wens tot de (onmogelijke) maakbare en ideale samenleving had ik van de PvdA verwacht, maar niet van onze liberale collega’s.
Volgend jaar: zelfde plek, zelfde tijd. Aan de voortreffelijke wijze waarop de stad afgelopen zondag met het kampioenschap is omgegaan zal het niet liggen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.