Joop

Drie portemonnees!

  •  
13-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Echte_drielandenpunt_grenspaal_-_omgeving_Vaals_Zuid-Limburg_21950660541
Open grenzen betekent vrijheid, vooral voor mensen in de grensstreken
Als kind, opgegroeid in de Limburgse grensstreek, kan ik mij herinneren dat mijn moeder drie portemonnees had. Een met guldens voor de alledaagse uitgaven, een Duitse beurs en een Belgische. Een vaste officieuze wisselkoers (DM 1,00 = fl. 1,10 en BEF. 100 = fl. 5,00). Als we met de bus naar Aken gingen werden we op ‘De Locht’ stevig door de douane gecontroleerd. Zowel op de heen- als op de terugweg.
Prikkeldraad Ik heb dat als jongetje altijd intimiderend gevonden. Uit de verhalen van mijn ouders weet ik dat er een tijd was waarin langs de Nederlandse-Duitse grens prikkeldraad gespannen was en familie aan twee kanten van de grens alleen door deze ijzeren grens met elkaar kon communiceren. Toen mijn overgrootmoeder in Nederland stierf kon haar Duitse familie hierdoor niet bij haar begrafenis aanwezig zijn.
Wat ik hiermee wil aantonen is dat een grens voor mij geen abstractie is en met mij veel Nederlanders. Niet voor niets telt Nederland 7 grensprovincies. Maar er is een provincie die direct aan twee landen grenst, Limburg. Die drie portemonnees van mijn moeder waren noodzakelijk omdat het buitenland nooit ver weg was. Als kind leek het me al handig om een gemeenschappelijke munt te hebben waarmee we overal konden betalen. Want behalve dat ik hierdoor al vroeg leerde hoofdrekenen, zag ik hier geen meerwaarde in. Ook die controles aan de grens waren maar lastig. Gaandeweg de jaren’90 verdwenen die grenzen gelukkig steeds iets meer uit beeld. Het voelde als vrijheid. Ook de invoering van de Euro betekende weer een stuk vrijheid. Geen gedoe meer met wisselkoersen, omrekenen, of wat mijn moeder ooit overkwam in België tot de conclusie komen dat ze de ‘Duitse beurs’ per abuis had meegenomen. Dat is voor mij Europa: Vrijheid!
Vrijheid en banen Door die open grens tussen Nederland en Duitsland namen ook andere kansen toe. Voor mijn broertje bijvoorbeeld die al jaren naar tevredenheid in Duitsland werkt. Ook mijn zusje werkte jaren met plezier in Aken. In Roermond floreert al jaren een ‘Outletcentrum’ waar zoveel Duitse gasten komen dat je in de winkels eerst in het Duits aangesproken wordt… Ook dat is Europa! Het levert naast vrijheid ook banen op.
Ik schrok dan ook laatst toen ik las dat Thierry Baudet een ijzeren grens zoals in Hongarije ook wel iets voor de Nederlands-Duitse grens vond: ‘Die grens is iets van 280 tot 300 kilometer. Dat zouden we gewoon moeten doen.’ Het is een terugkeer naar het Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog! Toen een ijzeren grens Limburg (én Nederland) afsloot van Duitsland en België. Waarmee de Limburger een gevangene in eigen provincie werd. Zeker de Zuid-Limburger die maar voor 4,8 kilometer aan Nederland vastzat en waarvan van oudsher stevige banden met Duitsland en België waren. Waar ‘Holland’ ver weg en onbekend was. Familiebanden werden doorgesneden, mensen konden niet meer naar hun werk. Dit is wat een ijzeren grens doet. Niet alleen mensen buiten houden, maar mensen vooral ook binnen houden.
Gemakzucht Hij blijkt ook een voorstander van een Nexit, ik krijg er nu al koude rillingen van over mijn rug. Of een referendum over een Nexit, dat lijkt een FvD-dagkoers te zijn die morgen zomaar kan veranderen. Kijk alleen maar naar de chaos rondom de Brexit. In Ierland maken ze zich zorgen over de gevolgen met een grens met de EU, alleen al in Limburg hebben we bij een mogelijke Nexit te maken met twee landen. Een terugkeer naar de grenscontroles, de wisselkoers en een extra ‘Euro’ beurs. Een maatregel die mijn broertje zijn baan gaat kosten, die veel Limburgers hun baan gaat kosten. Wat komt ervoor terug?
Ik heb het al eerder geschreven, niet alles aan de EU is goed. Daar mogen we best kritisch over zijn. Maar om haar gemakzuchtig uit te kotsen gaat ook te ver. Daarvoor heeft het ons ook te veel goeds gebracht. Over een Nexit en ‘ijzeren grenzen’ oreren is daarom gemakzuchtig. Zeker als je in het centrum van ‘de wereld’, de grachtengordel van Amsterdam woont. Aan de grens zorgt zoiets alleen maar voor problemen en dat echt niet alleen in Limburg.

Meer over:

grenzen, opinie, europa, nexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2019 - 3:45

Had Francisco van Jole niet juist onlangs nog gepleit voor een soort Operation libero zoals in Zwitserland? Waarin het (vrij vertaald) beter zou zijn te pleiten vóór eigen standpunten dan angst aan te jagen voor standpunten van de opponent (argument 'ad baculum')? Dat zo'n opponent juist groeit door iedere keer maar weer genoemd te worden en aandacht te krijgen? (Zeker door een 'gevestigde' partij die aan het afbrokkelen is.) Ik vond dat wel een goede invalshoek van Van Jole. U heeft een sterke zaak, mijnheer Reinaert, maar u had uw betoog dus beter kunnen opbouwen zonder u af te zetten tegen die ander. Succes met de verkiezingen!

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2019 - 3:47

Sorry, Reinaert = Reinaerts

msj_meijerink
msj_meijerink13 apr. 2019 - 19:28

Een IJzeren grens moet dan ook nog eens goed worden bewaakt Da's een beetje werkverschaffing, dat erbij ook nog idioot veel geld kost.

Extra belegen
Extra belegen13 apr. 2019 - 15:25

We hebben nu inderdaad maar 1 portemonnee nodig, in plaats van voorheen meerdere. Echter, dáár zat tenminste nog wat in om uit te geven. Die ene van nu is praktisch leeg, o.a. ook door de netto EU-bijdrage welke jaar in jaar uit door Nederland wordt afgedragen, en die afdrachten gaan de komende tijd nog fors stijgen ook.

Rode druppel
Rode druppel13 apr. 2019 - 10:39

Ben enorm kritisch op de EU. Zelfs een groot tegenstander van de huidige Euro. Een Nexit komt niet voor op mijn wensenlijst. Deze lofzang op de Euro is mijns inziens erg kortzichtig. Als Limburger weet ik waarover u het hebt. Ga lekker tanken en shag kopen in Belgie, heerlijk, levert een besparing op van ong 10 Euro, per keer. Maar hoe zit dit in de zuidelijke landen met die Euro ? Duitsland en Nederland zijn de grote baat hebbers met deze munt. Economisch ijzersterk en door de Euro zelfs concurrerend vals spelend. Als men streeft naar een EU voor de burger, moet je rekening houden met ALLE burgers. Ga nu een paar hardnekkige misverstanden wegruimen. De gulden aan de mark koppelen is niet hetzelfde aan een munt hebben. De gulden kon men in 1 seconde loskoppelen en weer vast koppelen aan de mark ( lagere of hogere koers ), al naargelang de situatie. Dat kan met de Euro niet meer. Dit is de enorme zwakte van de Euro. Vooral zuidelijke landen hadden een systeem met devaluaties om hun economisch systeem concurrerend te houden. Nu concurreren Duitsland en Nederland de zuidelijke economieen kapot. Ooit eens gekeken naar de balans van Target 2 ? En maar mopperen als we zuidelijke landen moeten helpen. De transferunie is met de Euro invoering een feit geworden. Waarom niet een parallelmunt invoeren. De Euro als internationaal betaalmiddel, een binnenlandse munt als binnenlands betaalmiddel. Waar de binnenlandse munt gekoppeld is in een bepaalde verhouding met de Euro. Grote voordeel is dat lidstaten hun binnenlandse munt kunnen devalueren binnen de Euro. Weg concurrentie vervalsing. De invoering van de parallelmunt heeft wel een eenmalige grote geldinjectie nodig. Schuldverlichting is dan voor sommige lidstaten broodnodig. We kunnen blijven doormodderen op deze weg of verbeteringen aanbrengen, die voor alle burgers beter is. Zal over de rest van het financieel economische EU maar verder zwijgen, daar is een boek over te schrijven.

3 Reacties
LaBou
LaBou 13 apr. 2019 - 13:03

Kortom, de Matheo Solution

madbako
madbako13 apr. 2019 - 14:52

Altijd leuk om 100 jaar in de tijd terug te gaan en dan gelukzalig om je heen kijken en roepen: wat was het toen goed en wat waren we gelukkig

LaBou
LaBou 13 apr. 2019 - 19:03

"Altijd leuk om 100 jaar in de tijd terug te gaan en dan gelukzalig om je heen kijken en roepen: wat was het toen goed en wat waren we gelukkig" Wijzen op bepaalde zaken die beter geregeld waren in het verleden is natuurlijk ten ene male verboden. Tenslotte is alles wat nieuw is beter, alleen al omdat het nieuw is.

DenFlexwerker
DenFlexwerker13 apr. 2019 - 10:17

"Ik heb het al eerder geschreven, niet alles aan de EU is goed. Daar mogen we best kritisch over zijn. Maar om haar gemakzuchtig uit te kotsen gaat ook te ver. Daarvoor heeft het ons ook te veel goeds gebracht. Over een Nexit en ‘ijzeren grenzen’ oreren is daarom gemakzuchtig" Helaas worden we in deze discussie bijna altijd in een vals dilemma geduwd: of deze EU, of terug naar pre-ww2. Onzin natuurlijk. Eind jaren 90 hadden we een organisatie die bijna alle voordelen van de EU had, minus bijna alle nadelen. Op het gebied van valuta, de gulden zat gekoppeld aan de d-mark, hadden we zelfs al bijna een noord-euro. De draagkracht hiervoor was enorm. Veel beter dan de federale unie waar we in gerommeld worden en een euro die de bankencrisis verlengde naar een eurocrisis (de munt blijft heden kwetsbaar). Daarom geen nexit of EU maar bondgenoten zoeken en langzaam terug naar de e.e.g. . Sterker nog, gezien de EU onvoldoende draagvlak heeft is het dit of wachten tot het explodeert.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt13 apr. 2019 - 12:44

Precies, Flexwerker. Die EU moet gereorganiseerd worden. Maar geen woord daarover bij de EUtop. In plaats daarvan scheldpartijen tegen het UK.

Willem D2
Willem D213 apr. 2019 - 14:25

Mooi verwoord

Klaas Punt
Klaas Punt13 apr. 2019 - 9:48

de bijdrage ontsnapte mij, ik ga verder--- de EEG een min of meer gelijke economie, waarbij de Dmark iets sterker was/werd. Een aantal sterke landen kunnen die Euro uitstekend dragen. Uiteraard dienen hun economien min of meer op elkaar afgestemd te zijn. Maar dan zou er op dit moment ook geen sprake zijn van de 0-rente. Die rente voor zoveel ongelijke landen goed houden is onmogelijk en leidt tot ongelukken. In Scandinavie, met 4 verschillende munten, leeft men uitstekend samen. Als ik met vakantie ga heb ik ook meerdere verschillende munten bij mij. En voor de jongeren geen enkel probleem want die betalen met plastic. Nee niet alles aan die EU is goed. Zij bemoeit zich met ons persoonlijke leven en dat is slecht. Zij wil 28 of meer landen samen stampen tot 1. Dat gaat niet gebeuren. Sommige mensen gebruiken Europa in plaats van EU. Dat is dom.

1 Reactie
madbako
madbako13 apr. 2019 - 14:54

Zij bemoeit zich met ons persoonlijke leven Waar bemoeit zij zich dan mee aan wat jouw persoonlijk aangaat en waar je last van hebt. Ben daar altijd wel benieuwd naar

Frits Jansen
Frits Jansen13 apr. 2019 - 9:44

U bent vast nóg ouder dan ik, maar ik herinner me dat er aan de Nederlandse grens minder werd gecontroleerd dan na "Schengen". Baudet kletst over open grenzen net zo veel als over het klimaat. De leugen regeert!

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 apr. 2019 - 9:40

Hear hear. Als grensbewoner kan ik mij ook nog de grenscontroles en het gehannes met guldens en marken herinneren. Die open grenzen zijn idd pure vrijheid. Verder zou ik me niet al te druk maken over het Nexit-standpunt van het FvD. De partij heeft 17,3% van de stemmen behaald en zelfs intern is het standpunt niet geheel onomstreden, o.a. dankzij het tenenkrommende gehannes in en met Groot-Brittannië.

Klaas Punt
Klaas Punt13 apr. 2019 - 9:36

Laat er nu geen enkele reden zijn om de Euro te laten verdwijnen als wij, Nederland, ons niet langer willen bijden aan die EU. Nederland en Duitsland hebben zelfs voor de EEG een in of meet

Ozon
Ozon13 apr. 2019 - 9:19

“ Over een Nexit en ‘ijzeren grenzen’ oreren is daarom gemakzuchtig.” Dat is het inderdaad ook: een grens tijdens een Wereldoorlog vergelijken met een grens zoals we die (waarschijnlijk) zouden krijgen als we nu uit de EU zouden stappen, een beetje gemakzuchtig. Los daarvan hoop ik dat we EU blijven (of met een kleiner clubje een nieuwe EU vormen). Daarbij hoop ik dat de uitbreidingsdrift van de EU nu eens ophoudt: niet uitbreiden, eerst eens hervormen en stupide geldverspillingen tegen gaan.

Willem D2
Willem D213 apr. 2019 - 9:09

Ik beschouw dit soort standpunten van FvD en PVV meer als onderhandelingsuitgangspunten. Je moet hoog inzetten om halverwege uit te komen. Iedereen die wel eens onderhandeld heeft over een huis of auto weet dat je niet direct je eindbod op tafel moet leggen. Natuurlijk willen de meeste FvD stemmers nog steeds door Europa reizen, maar ze willen graag wat meer controle over wie er in het Nederlandse huis wordt toegelaten. Dat touwtje van Jan Terlouw zie je nergens meer, waarom dan juist wel bij de grens? Natuurlijk is het makkelijker om één portemonnee te hebben, maar in de jaren 90 ging het toch ook goed met het werken in de grensstree? Met die ene portemonnee hebben we er ook een flinke schuld bijgekregen. Nederland staat immers gerand voor honderden miljarden euro's, waarvan zeker het Griekse deel ooit kwijtgescholden zal worden. Dat zijn tienduizenden euro's per kind en volwassene in Nederland. Voor 10.000 euro (en het is volgens mij veel meer) wil ik wel met 3 portemonnee's rondlopen. Hoog inzetten om op een acceptabel niveau te eindigen zo haal je je gewenste resultaat.

frankie48
frankie4813 apr. 2019 - 8:40

Een lege platvink in Amsterdam kon vroeger niet gevuld worden door smokkelactiviteiten van families die zich strategisch gehuisvest hadden! Lijkt verdomd veel op het gedrag van de hedendaagse multinationale ondernemingen met al hun belastingafspraken in de afzonderlijke EU-lidstaten.