Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Zes politieagenten neergeschoten in Baton Rouge

  •  
17-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
baton
Dit bericht wordt onderaan geüpdatet. 
In de Amerikaanse stad Baton Rouge (Louisiana) zijn er zes politieagenten neergeschoten, meldt het persbureau AFP. De politie heeft het gebied rond de schietpartij afgezet en is momenteel op zoek naar de dader.
In Baton Rouge is het al een paar weken onrustig nadat Alton Sterling, een zwarte man, door politieagenten is doodgeschoten. Het is nog niet bekend of de gebeurtenissen aan elkaar gelinkt zijn.
Update 17:20
Lokale media melden dat twee agenten overleden zijn en dat er vier neergeschoten zijn. 
Update 17:45
Het politiekorps van Baton Rouge bewaakt de ingang van het ziekenhuis waar de neergeschoten politieagenten verzorgd worden. Vermoedelijk zijn er twee verdachten op de vlucht. Er komen steeds meer meldingen binnen van agenten die zijn neergeschoten. De eerdere protesten tegen politiegeweld in Baton Rouge verliepen rustig en zonder geweld. De gemeente heeft de demonstranten verzocht om vandaag niet te protesteren.
C. Denise Marcelle, een vertegenwoordiger van de staat werd geïnterviewd door de lokale WAFB. Zij was overduidelijk aangedaan door het nieuws en sprak haar medeleven uit voor de agenten en hun families. Zij vroeg iedereen om te bidden voor ze. Ook vraagt ze om solidariteit binnen haar gemeenschap.
"Dit is niet een zwart of wit probleem, het is een Baton Rouge probleem. Een Amerikaans probleem. "
Police respond as officers are feared dead after a #BatonRouge shooting https://t.co/LyKgkW1pLi https://t.co/uHABqM1Bwj
— CNN (@CNN) 17 juli 2016
Terrifying moment masked gunman attacks police officers in Baton Rouge https://t.co/wBp5p8msMf pic.twitter.com/VWhVbYdYU8
— Daily Mail US (@DailyMail) 17 juli 2016
Update 18:25
De burgemeester bevestigt dat drie agenten dood zijn en één verdachte ook. De andere twee zijn nog op de vlucht. 
Update 20:20
Twee mannen zijn aangehouden en worden door de FBI verhoord. Het is nog niet bevestigd dat het de voortvluchtige daders zijn. Zij werden door getuigen gezien in een Wallmart (winkelketen) terwijl zij hun zwarte kleding omwisselden voor iets minder opvallend. 
Update 22:30
De politie in Baton Rouge heeft een persconferentie gegeven. Daarin herhalen ze voornamelijk de feiten die gedurende de dag langzamerhand bekend werden. De schutter werd met een geweer langs de snelweg gezien. Iemand belde de politie en toen ontstond er een gevecht met de politie. Verder wordt er verteld dat de voortvluchtige die overleden is de schutter was. De schutter was Gavin Long, vermoedelijk een oud-militair uit Kansas City. Wie de andere twee zijn is niet bekendgemaakt.
De agenten die neergeschoten zijn verkeren nog in kritieke toestand. Maandagochtend verwacht de politie een tweede persconferentie te geven. Ook vragen zij of getuigen naar voren willen komen en aan iedereen die meekijkt en -leeft om de politieagenten in de gebeden en gedachten te houden.
De woordvoerders benadrukken dat het politiekorps een familie is en zich persoonlijk aangetast voelt door de gebeurtenissen. Daarnaast vragen ze om solidariteit van alle bewoners. 
Update 00:30
Media melden dat overleden schutter zwarte oud-militair Gavin Long is, uit Kansas City. 
Eerder werden in Dallas (Texas) vijf politieagenten gedood door schutter Micah Johnson naar aanleiding van het politiegeweld jegens Afro-Amerikanen door de politie. Het is niet duidelijk of dat de motivatie van de daders in Baton Rouge is geweest maar wordt door Amerikaanse politie en media wel gesuggereerd.
cc foto: Elvert Barnes

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (92)

joan2
joan218 jul. 2016 - 16:53

Nederlands is niet mijn moedertaal, sorry voor spelling en stijlfouten.

L.Brusselman
L.Brusselman18 jul. 2016 - 10:33

Ik kan er niet wakker van liggen.

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach18 jul. 2016 - 21:14

Mensen met een beetje fatsoen in hun donder wel.

L.Brusselman
L.Brusselman19 jul. 2016 - 6:22

Dus u slaapt als een roosje

geen-mening
geen-mening18 jul. 2016 - 9:55

En dan vragen mensen zich af waarom agenten te lichtzinnig geweld gebruiken in de VS. Nou, omdat de wijken van de VS vol zitten met wapens en achterlijke debielen die geen 2 keer nadenken deze te gebruiken. Verbeter de wereld begin bij jezelf, dus de zwarte gemeenschap zou eerst eens bij zichzelf te raden moeten gaan en schoon schip maken.

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 jul. 2016 - 10:49

[Nou, omdat de wijken van de VS vol zitten met wapens en achterlijke debielen die geen 2 keer nadenken deze te gebruiken.] Dat is the American way. Het second amendment bestaat omdat ze daar de overheid niet vertrouwen, je hebt het recht wapens te dragen om je tegen een overheid die je niet beschermd of zelfs aanvalt te kunnen verdedigen. Dat daar overheidsfunctionarissen het slachtoffer van worden is triest, maar in Baton Rouge valt de overheid je aan, dus kun je weinig anders dan constateren ; "Works as designed". Ziek, maar waar.

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 10:50

Mensen vragen zich ook af hoe het komt dat de hele VS tot de nok toe volgestouwd zit met wapens. Helaas wil een groot deel van de VS daar niet eens over nadenken. Het probleem is niet alleen zwart.

geen-mening
geen-mening18 jul. 2016 - 12:28

In WO2 (nee er komt geen Godwin) probeerde de de soldaten van de VS de Jappen eerst krijgsgevangen te maken, toen die zich met een granaat tussen de Amerikanen opbliezen of ineens een Banzai aanval begonnen, werd het praktijk om eerst te schieten en later vragen te stellen. Zo werkt het in grote delen van de VS nu ook, natuurlijk worden die lui getraind om niet iedereen maar dood te schieten en in hoe ze moet handelen in bepaalde situaties en dan zullen ze net van de academy ook wel zo uitvoeren maar als je in de jaren die volgen vele collega's verliest en/of gewond ziet raken, op straat wordt uitgescholden of erger en dat tegen een relatief hongerloontje dan wil de theorie weleens een beetje ondergeschikt raken.... En het argument over wapen bezit strookt gewoon niet met de feiten. In staten waar hele strenge wapenwetten zijn (New York bijv.) is gemiddeld genomen veel mee vuurwapen geweld in verhouding tot staten waar vuurwapen bezit vrij is.

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 13:58

U neemt ook de andere kenmerken van de staten mee, die u vergelijkt? Ik kan me herinneren, dat hetzelfde argument hier al eens eerder gebruikt is (mogelijk door u?). er werd toen een vergelijking gemaakt tussen Texas en New York. Een staat, waar ik uren kan rondrijden zonder ook maar één levende ziel tegen te komen, vergelijken met een staat, waar ik me nauwelijks op straat kan omdraaien zonder tegen iemand op te botsen, gaat natuurlijk mank. Hoe dan ook, het feit dat er tegenwoordig her en der strengere wapenwetgeving is betekent niet dat het wapenbezit verminderd is. Alleen dat het her en der iets moeilijker (maar nog altijd niet onmogelijk) is om legaal aan wapens te komen. Natiewijd blijft de wapenwetgeving een zeer groot probleem in de VS, niet in de laatste plaats omdat grote groepen mensen er eenvoudig niet over willen spreken.

peterh2
peterh218 jul. 2016 - 9:07

Het is interessant om te zien hoe Obama zich hier nu uit gaat redden: meer repressie of juist eindelijk schoon schip maken in het politiekorps. De Black Lives Matters beweging krijgt steeds meer wind in de zeilen, dat is zeker. Dit gaat niet zomaar weg.

paul2
paul218 jul. 2016 - 8:38

Agent Montrell Jackson werd gisteren doodgeschoten in de Amerikaanse stad Baton Rouge. Een week voor zijn tragische dood plaatste Jackson een bericht op Facebook waarin hij schrijft dat hij ‘fysiek en emotioneel moe’ is, maar belooft niet op te geven. Hij schrijft over de spanning in zijn stad Baton Rouge nadat een zwarte man om het leven is gekomen door politiekogels. Zijn Facebookpost, die wordt begeleid door een foto van Jackson met zijn pasgeboren zoontje, wordt direct na zijn dood massaal gedeeld. http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/boodschap-van-doodgeschoten-agent-gaat-viral-laat-je-hart-niet-infecteren-door-haat

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2016 - 10:24

Mooie tekst van deze agent. In burger als kleurling werd hij gezien als een crimineel en als zodanig behandeld, als agent werd hij gehaat door de zwarte bevolking. Verschrikkelijk dat deze man werd gedood. Zijn verhaal laat zien hoe verdeeld en gepolariseerd de VS is inmiddels. Obama roept op tot verbinding en samenleven. Het probleem is volgens mij dat zij daar ook niet meer weten hoe je dat zou moeten realiseren. Ik hoop altijd dat wij hier inzien dat wij met de europese samenleving niet die kant op moeten. Maar ik heb niet de indruk dat iedereen er zo over denkt. Te veel mensen doen hun best hun tegenstanders tot vijanden te maken.

Tom Meijer
Tom Meijer18 jul. 2016 - 11:19

"Te veel mensen doen hun best hun tegenstanders tot vijanden te maken." Juist Daan. Zelfs op deze pagina gebeurt dat al.

Yolo2
Yolo218 jul. 2016 - 8:05

#CopLivesMatter rip

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje18 jul. 2016 - 6:17

Een puur racistische daad. Zullen we het beestje gewoon maar bij de naam noemen?

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2016 - 8:13

@ Sjors Spruitje Dat is dan de verkeerde naam. racisme is : https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme De motivatie van de schutter staat op you tube. Hij zegt nergens dat hij zwarten superieur acht aan blanken.

Molly Sweet2
Molly Sweet218 jul. 2016 - 9:51

Als jij een vlieg doodmept, voel jij je superieur aan die vlieg - je mag hem immers doodslaan. Sorry, maar als je zo makkelijk levens neemt, zijn die levens niet veel waard voor je - inferieur dus. Deze man achtte zich wel degelijk superieur, anders heb je namelijk gewoon respect voor anderen en doe je ze geen geweld aan. We gaan wel ver zeg, in het rechtpraten van wat krom is.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 jul. 2016 - 12:01

@Daan Hij betuigt zijn steun op Facebook aan de eerdere schutter onder de uitspraak dat de zwarte bevolking zich tegen de blanken moet verzetten omdat ze anders net als de indianen zullen uitsterven. Dat is toch echt een voorbeeld van zwart racisme. We zien het helaas inmiddels aan de lopende band. Niet je ogen sluiten.

Albert Einstein
Albert Einstein18 jul. 2016 - 5:56

1 van de doodgeschoten agenten is ook zwart. Kennelijk worden zwarte agenten als verraders gezien. Dat maakt de daad nog verwerpelijker. https://www.buzzfeed.com/mbvd/here-are-the-victims-of-the-baton-rouge-attack?utm_term=.ulbQQxenM7#.rxb88KRdY7

Nagus
Nagus17 jul. 2016 - 21:31

Overal waar mensen met verschillende culturen, geloven en kleuren samenleven broeit het tegenwoordig. Het is nu eenmaal zo gelopen door de globalisering. De vraag is of we er samen uitgaan komen of dat de verschillen te groot blijken. De tijd zal het leren.

7 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein18 jul. 2016 - 5:44

Antwoord is: deglobaliseren. Daar zijn alleen praktische bezwaren tegen in te brengen. Ideologische bezwaren zie ik niet. Zo die er toch zijn, zullen ze niet opwegen tegen de voordelen.

rbakels
rbakels18 jul. 2016 - 7:00

Dat is in Baton Rouge volstrekt niet aan de orde. Het gaat hier tussen "witte" en "zwarte" Amerikanen. Die zijn allebei "import". De zwarten zijn als slaven naar de VS gehaald. Toen ik ooit een weekje als toerist in New Orleans was maakte ik een dagtochtje naar Baton Rouge. In mijn reisgids las ik dat het hier "remarkably quiet" is - een eufemisme om te zeggen dat het er oersaai is. Snel stapte ik weer in mijn huurauto want de Mississippi rivier is wel interessant. Baton Rouge is wel de hoofdstad van Louisiana, maar Amerikanen kiezen wel vaker onaanzienlijke stadjes als hoofdstad van hun deelstaten. Zo is Albany de hoofdstad van New York. Ooit van gehoord?

Molly Sweet2
Molly Sweet218 jul. 2016 - 7:52

'Zo is Albany de hoofdstad van New York. Ooit van gehoord?' Ja hoor. Albany is het vroegere Fort Oranje, dat deel uitmaakte van de kolonisatie van Nieuw Nederland. Daar vlakbij lag Rensselaerswijck, een praticuliere kolonie die het beter deed dan Nieuw Amsterdam, de kolonie die nu ook wel bekend staat als New York.

ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 9:40

anders gewoon een wereldoorlog voeren waar jij vooraan de linies staat. zo doen witte leiders dat

DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2016 - 9:45

@ Albert Einstein Jij doet de meest belachelijke bewering ooit: Antwoord is: deglobaliseren. Dus fabrieken in China sluiten, Daf-fabriek openen, gloeilampen in Eindhoven maken, propeller vliegtuigen gaan maken bij Fokker, grenzen dicht. Dat is deglobaliseren. Dan schrijf je: Daar zijn alleen praktische bezwaren tegen. Meer dan dat het is de klok 50 jaar terugzetten. Onmogelijk. Dan schrijf je: Ideologische bezwaren zie ik niet Dat jij ze niet ziet snap ik. Maar jouw beeld is een volstrekt achterlijk nationalistische samenleving, die wil een ruime meerderheid niet hebben. Het is de ideologie van PVV en SP. Maar ideologische bezwaren zijn er ook in ruimte mate.

peterh2
peterh218 jul. 2016 - 11:34

Toch zal deglobaliseren en gecontroleerd ontmantelen van de multiculturele samenleving het thema van de komende decennia worden. Werk terug halen voor onze eigen onderklasse zal de sleutel zijn om de rust in de toekomst te bewaren. Miljoenen zonder serieus perspectief en levensdoel is vragen om ellende. De geschiedenis heeft ons al veel vaker dit getoond, het is assimilatie of conflict helaas. Vreedzaam langs elkaar heen leven gaat net zo lang goed totdat 1 van de partijen denkt via ondemocratische weg het eigen gedachtegoed aan de ander kunnen opleggen.

Albert Einstein
Albert Einstein18 jul. 2016 - 14:29

Daan, "klok 50 jaar terugzetten. Onmogelijk" We hebben een maakbare samenleving. Wat we willen, kunnen we ook realiseren. Bovendien, de geschiedenis gaat niet per definitie 1 kant op. Er zijn altijd periodes geweest waarin iets de ene kant opging, gevolgd door een periode waarin het weer de ander kant opging. Een mooi voorbeeld hiervan is de sexuele moraal.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 19:48

> Het is niet duidelijk of dat de motivatie van de daders in Baton Rouge is geweest Kan dus van alles zijn, een shoot-out tussen politie en gangsters zouden we vorige week nog gedacht hebben. De politie als wetshandhaver heeft een riskant beroep, in een land waar iedere gek een wapen heeft. Maar iederen zou al weer snel tot de orde van de dag zijn overgegaan. > maar wordt door Amerikaanse politie en media wel gesuggereerd. Tja, foute boel. Zoeken we iets wat er niet is? Of is er wel iets? Zijn dit politiek gemotiveerde moorden? Dan is het heel ernstig en komt de USA steeds dichterbij een burgeroorlog. We moeten niet vergeten dat nagenoeg iedereen een wapen heeft, en wat voor wapens..... Ik denk dat de politici die tegen deze ongeremde wapenhandel onder de bevolking zijn, heel erg veel gelijk hebben.

2 Reacties
slopsma
slopsma18 jul. 2016 - 11:33

Not a Jolly Jumper 17 juli 2016 at 21:48 Dan is het heel ernstig en komt de USA steeds dichterbij een burgeroorlog. Het is hier in Europa niet veel anders. Het verschil is alleen dat de mensen zich nu langzaam aan het bewapenen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2016 - 12:14

Ook aanslagpleger Gavin Long heeft een voorgeschiedenis van psychische instabiliteit en paranoia volgens een artikel in de Guardian.

peterh2
peterh217 jul. 2016 - 19:45

Het zijn inderdaad interessante tijden... Benieuwd hoe dit af gaat lopen.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2016 - 19:00

Dit is natuurlijk verschrikkelijk en het resultaat van verdere escalatie. De politie en de rechterlijke macht kunnen alleen goed functioneren als zij in hun machtsuitoefening neutraal zijn als iedereen hun optreden ziet als legitiem. Als er de politiemacht gezien gaat worden als onderdeel van het systeem van onderdrukking dat verliest de politie voor een deel van de groep hun legitimiteit bij de machtsuitoefening. Dan worden zij partij en is voor sommigen geweld tegen de politie gerechtvaardigd. Dit is wat in delen van de VS maar ook in andere landen is ontstaan. Het veel rechtse mensen ontkennen dit mechanisme of hebben er geen oog voor. Maar zolang je roept dat de politie niets verkeerds doet en politieagenten niet vervolgd worden werk je mee aan het verlies van legitimiteit. Ik schrijf dit maar een keer op, zinloos vermoedelijk, maar goed om een keer te doen. Dan kan er niet gezegd worden, ik wist van niets. Sommige politici die napraten wat hier soms wordt neergeschreven dragen bij aan het ontstaan van dit probleem in Nederland. Met name de politie van Den Haag wordt door sommige burgers bezien als de agenten in de VS. Als de vijand dus. Het is niet erg als criminele en misdadigers de politie als hun vijand zien, maar het is toch echt een probleem als gewone burgers dat ook doen. Tenzij je denkt dat de hoeveelheid geweld die kan uitoefenen zoveel groter is dan die van je tegenstanders dan kan je proberen op deze voet door te gaan. Hoewel ik denk dat de wapenwetten in de VS wellicht de aanschaf van een lichte tank best toestaan. Maar ik denk zelf dat een oplossing eenvoudigers gevonden kan worden door de klachten van burgers weer serieus te nemen en te zorgen dat de politie weer met hen in gesprek is.

Thijsv2
Thijsv217 jul. 2016 - 18:48

Ik ( blank, man) ben in de VS in vier road trips drie keer staande gehouden door de politie. In Nederland in 35 jaar nog nooit. Een keer voor een snelheidsovertreding ( 5 mijl te hard op een lege weg, waarschuwing, geen boete), een keer vanwege een overtreding bij een zebrapad in Salt Lake City (op zijn Amsterdams doorrijden toen dat nog net kon, volgens de politieman niet, boete 90 dollar), een keer voor een ongelukkige invoegmanoeuvre (waarschuwing en even gecheckt of ik verzekerd was). In alle gevallen moest je je handen duidelijk zichtbaar onhoog houden en kwam de agent met zijn hand aan zijn wapen naar je toe, (niks etnisch profileren). Vandaag is weer eens duidelijk geworden waarom ze zo voorzichtig zijn.

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco18 jul. 2016 - 9:10

Dan heb je wel pech gehad, is mij in al die tijd nog niet overkomen in de VS...(mooi rijden daar hè :) ) Wel eens wat woorden met een undercover agent in NYC, omdat ik iemand in de subway hielp met "zwart rijden" (ok niet heel slim van mij...) Wel aparte gewaarwording om opeens 3 bomen van kerels voor je te hebben met hun badges om hun nek... Verder niets aan overgehouden en ik ben niet eens blank ;). Kwam ervan af met een stevige reprimande.

ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 9:45

bewijs?

Meta Foor
Meta Foor17 jul. 2016 - 18:01

drugsdealer in functie of politie in functie; allebei gevaarlijke beroepen dus met eigen risico's

3 Reacties
Eindbaas3
Eindbaas317 jul. 2016 - 19:33

Waarom wordt er dan racisme geroepen als er een drugsdealer wordt neergeschoten?

KeesVanZundert
KeesVanZundert17 jul. 2016 - 19:43

IK vind het nogal wat dat u een ambtenaar die zorgt voor veiligheid gelijkstelt met een drugsdealer. Schandalig eigenlijk.

joop69amsterdam
joop69amsterdam17 jul. 2016 - 20:54

Dat krijg je als je geweldinstructies koppelt aan slecht opgeleide en onderbetaalde politieagenten.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jul. 2016 - 17:40

Afschuwelijk. Ik schreef laatst over mijn verbazing dat de zwarte gemeenschap de almaar durende discriminatie maar bleef verdragen en er hoogstens vreedzaam tegen demonstreerde. Ooit zou er een grens worden bereikt die sommigen onder hen zouden overschrijden met minder vreedzame acties. Het lijkt er op dat die grens voor die mensen overschreden is. Het is vreselijk wat er gebeurt en uiteraard niet goed te praten maar het zat in de lijn der verwachting dat dit ooit zou gaan gebeuren.

12 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jul. 2016 - 18:45

@TomMeijer 17 juli 2016 at 19:40 Wat een harteloze reactie, en een manier van redeneren die ook precies andersom gebruikt kan worden. Zeker nooit geleerd dat de wereld niet ondergeschikt is aan jouw eigen ideologietjes? Heb jij soms een afgeschermd level geleid waarbij je nooit contact hoeft te hebben met mensen die voor die bescherming zorgen?

Marri2
Marri217 jul. 2016 - 19:33

" mijn verbazing dat de zwarte geemenschap..." Lekker type ben jij : er is al zoveel geschreven dat het gevoeln van discriminatie er wel moge zijn , maar dat onderzoek telkenmale uitwijst dat de Amerikaanse politie in zijn algemeenheid agressief optreedt bij vermeend wapen bezit , wanneer ze iemand aanhouden. Zelfs dat je als blanke man meer risico loopt om doodgeschoten te worden bij dit soort encounters met de politie, ,, Maar dat alles deert u niet. U begrijpt het wel wanneer er weer 3 politieagenten gericht worden doodgeschoten Ik dacht dat we het principe van een oog voor een oog allang achter ons gelaten hadden, En bovendien : in elke rechtstaat ligt het geweldsmonopolie bij de Overheid ic de Politie. Schandalig dat u dit soort geweld tegen politie sanctioneert cq goedpraat. Ga u schamen !

Macavity2
Macavity217 jul. 2016 - 20:06

Dus omdat er een een aantal agenten zijn, verantwoordelijk voor een incidenteel aantal door onjuist handelen dodelijk neergeschoten zwarte mensen, in gevallen mede ook door racistische vooroordelen, is er begrip bij jou en anderen dat er in reactie nu eens een aantal van de vele duizenden onschuldige agenten die gewoon hun werk doen, vaak ook hun leven wagen, in dienst van alle burgers, blank en zwart, vermoord worden? Je vindt het dan zeker ook gerechtvaardigd dat er in reactie dáárop weer, of sowieso al vanwege het relatief veel hogere aandeel onder zwarten bij extreme criminaliteit dan bij blanken, dan zonder aanziens des persoons zwarte burgers gelyncht gaan worden? Je stelt verklaart immers dat de reactie begrijpelijk is zonder dat de werkelijke daders ertoe doen maar door mensen als een groep als doelwit te verklaren. Naar jouw redenering is het in de lijn der verwachting dat de extreme criminaliteit onder de zwarte bevolking, vele malen hoger dan onder blanken, daarbij ooit een grens zal worden bereikt dit nog langer te verdragen en met minder vreedzame acties zwarte burgers, zonder aanziens des persoons, dus ook onschuldigen als doelwit te kiezen. Of ben je het met mij eens dat ook in dat geval alleen de schuldige daders van extreme criminaliteit, zwart of wit, en daardoor dus relatief vaker zwarte, aangepakt moeten worden, en dan door juist handelende agenten?

Donostia2
Donostia217 jul. 2016 - 21:15

U heeft begrip voor geweld tegen politieagenten. Dat kan, U bent vrij Uw mening te uiten. U kunt ook vermoeden waar dit op uit gaat komen. Een geweldsspiraal, waarbij uiteindelijk black lives iets minder matteren dan de rechtstaat. Iedere zenuwachtige agent zal nu nog eerder naar zijn dienstwapen grijpen. Met als gevolg nog meer onschuldige slachtoffers.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jul. 2016 - 21:35

@Macavity Geweldige reactie. Meer meer meer ( van dit soort redeneringen ) !!!

Gammana
Gammana18 jul. 2016 - 7:16

Nou inderdaad, zo verbaast het mij dat na al die islamitische aanslagen in Frankrijk er nog niemand is opgestaan om het geweld terug te betalen. Wanneer dat gebeurt verwacht ik dat diegene bij u ook op hetzelfde begrip kan rekenen..

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 10:58

En opnieuw tuimelt de een over de ander om te bewijzen dat men niet lezen kan. Als iemand schrijft: "Het zat in de lijn der verwachting dat …", hoe kun je dat dan in vredesnaam vertalen met: "Jij hebt dus begrip voor …". Ik word zóóó moe van mensen die gewoon niet willen lezen wat iemand schrijft.

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 11:01

Te vroeg op 'plaatsen' geklikt. Toevoeging: Kent niemand van jullie het verschil meer tussen 'iets begrijpen' en 'begrip hebben voor iets'?

Tom Meijer
Tom Meijer18 jul. 2016 - 11:17

Wat een volstrekt idiote en abjecte reacties op mijn post. Ik schrijf nergens dat ik dit goedkeur, integendeel zelfs, slechts dat ik het vreemd vond dat tegengeweld zo lang uitbleef. Kunnen jullie wel begrijpend lezen? Of zijn jullie zo verziekt en verdwaasd dat jullie onderscheidingsvermogen tot het nulpunt gezakt is. Jullie zijn zo vooringenomen dat je alleen maar leest wat in jullie eigen straatje past. Ziek.

Flipje Tiel
Flipje Tiel18 jul. 2016 - 12:33

@TomMeijer 18 juli 2016 at 13:17 Het is heel duidelijk wat je bedoelt. Je verwacht dat zwarten tot geweld vervallen als er iets gebeurt dat hen niet aanstaat, in plaats van vreedzaam te demonstreren en van hun democratisch recht gebruik te maken. Wat verwacht je nog meer van mensen op wie jij neerkijkt?

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 14:04

Kom op, Flipje, waar heb je dat nu weer gelezen? Bent u serieus niet in staat om te beseffen dat u woorden in andermans mond legt? Lees wat de heer Meijer schrijft en reageer dáár op, niet op wat u meent te moeten maken van zijn woorden. Niemand heeft plezier aan, laat staan is gebaat bij discussies die onzuiver worden gemaakt door die rare insinuaties en verdraaiingen. Waarom gebeurt dat hier dan toch keer op keer en blijft dat keer op keer gebeuren, ondanks het feit u en anderen er telkens weer op worden gewezen?

Tom Meijer
Tom Meijer19 jul. 2016 - 7:22

@Gammana "Nou inderdaad, zo verbaast het mij dat na al die islamitische aanslagen in Frankrijk er nog niemand is opgestaan om het geweld terug te betalen." Dat verbaast mij ook Gammana, er lopen nogal wat idioten rond. En de politieke situatie met het FN hoog in de peilingen geeft ook al aan dat er een enorme potentie aanwezig is van lieden die dit zouden toejuichen of zelfs doen. "Wanneer dat gebeurt verwacht ik dat diegene bij u ook op hetzelfde begrip kan rekenen.. " Het is mij een raadsel waar U op baseert dat ik begrip voor dergelijke mensen en hun daden zou hebben (laat staan ze goedkeur). Dat vind ik nogal wat. Het zou U sieren daarvoor Uw excuses aan te bieden.

J.Vermeer
J.Vermeer17 jul. 2016 - 16:17

Dit was natuurlijk te verwachten. Elke zich vertzettende , gewapende, drugsdealer die wordt neergesxhiten is nu een slachtoffer van racisme.....

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop17 jul. 2016 - 16:37

BLM gaat juist over onschuldige mensen die dood worden geschoten.

jasperk2
jasperk217 jul. 2016 - 16:48

het "opmerkelijke" is dat het merendeel die de media haalde idd een aardig strafblad had en ook niet mee werkten met hun staande houding. Wij zijn als "roomblank" gezin ook ooit in de VS staande gehouden. Dan komt er een agent met hand op revolver naar de bestuurderskant gelopen. Vraagt papieren en dat handen zichtbaar moeten blijven. Nadien toen alles gechecked was en hij zag dat we toeristen waren ontspande die, gaf wat tips en wenste een prettig verblijf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2016 - 9:41

Iedereen is onschuldig tenzij het tegendeel bewezen is. Dat geldt ook voor politiemensen.

JStokx
JStokx17 jul. 2016 - 16:11

De combinatie van 'racistische' agenten en Black Lives Matter (in plaats van All Lives Matter), zoals geframed door de media, blijkt succesvol.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 jul. 2016 - 17:42

kwaadaardig.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2016 - 15:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 16:56

Dat heet anders: Blue Lives Matter. Zoek maar eens op.

insignia
insignia17 jul. 2016 - 15:56

Het lijkt wel of de gehele wereld in brand staat. Waar hebben we dit allemaal aan te danken?

11 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jul. 2016 - 16:14

@insignia 17 juli 2016 at 17:56 Te veel aandacht voor de eigen emoties en kwetsgevoelens, en te weinig aandacht voor de werkelijkheid.

J.Vermeer
J.Vermeer17 jul. 2016 - 16:21

Dit is eigenlijk een rechtstreeks gevolg van de internetrevolutie.

Casparus2
Casparus217 jul. 2016 - 17:11

Aan dom rechts.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jul. 2016 - 17:43

klimaatverandering en overbevolking. geen misplaatste grap.

EricDonkaew
EricDonkaew17 jul. 2016 - 17:55

Aan internet en de andere moderne media. In de Eerste Wereldoorlog kwam het voor dat er 100.000 doden op een dag vielen. Bijvoorbeeld bij de Slag om de Somme. Twee weken later verscheen er dan een bode bij de voordeur met een triest bericht: zoonlief omgekomen. Dat was het.

insignia
insignia17 jul. 2016 - 18:29

@flip - en de werkelijkheid is?

Van der Wal
Van der Wal17 jul. 2016 - 18:39

'Lijkt' is hiet het toverwoord. Er zijn hele kuddes landen waar het steeds rustiger wordt. Neem een Zuid-Amerika. In Europa gaat het beter in Noord-Ierland, Baskenland, Joegoslavie.

hugo bergveen
hugo bergveen17 jul. 2016 - 18:54

Voor een belangrijk deel aan alle groeperingen uit de geschiedenis van de VS, van founding fathers tot Tea Party, die prediken dat de overheid gewantrouwd moet worden en dat je jezelf gewapenderhand tegen diezelfde overheid moet kunnen beschermen.

Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jul. 2016 - 19:04

@insignia 17 juli 2016 at 20:29 In de eerste plaats jouw persoonlijke ervaringen, hoewel je daar ook kritisch op mag zijn. In de tweede plaats de getuigenis van mensen waarvan je niet verwacht dat ze tegen jouw liegen, dat is een stuk moeilijker. Verder zijn er onderzoeksmethoden en experimenten die nuttig zijn en waar je veel van kunt leren, zolang je allerlei soorten distorsies (bijvoorbeeld je eigen vooringenomenheid) weet uit te sluiten. Ten slotte kun je redeneringen opzetten op basis van logica en eerder verzamelde feiten, maar bedenk dat voor niet-wiskundige problemen de "ruis" snel toeneemt. Maar ga nooit uit van een gevoel, en al helemaal niet van het gevoel van iemand anders.

Ed Remark
Ed Remark18 jul. 2016 - 7:23

@insignia: . De wereld staat helemaal niet in brand: 1) er zijn pijnlijke schermutselingen in de VS, die het potentieel hebben uit de hand te lopen (in vergelijking met de rassenrellen in de jaren '90 -na de Rodney King video- is de schaal nog beperkt). 2) in Nederland is er veel aandacht voor deze toestandend. Wellicht omdat sommigen een relatie zien met onze Zwarte Piet discussies of de Efteling ophef. . Maar die relatie is er allerminst. Of mis ik iets? Vooralsnog lijken de verschillen met groter dan de overeenkomsten. . Ik wil maar zeggen: in Kazachstan haalt al dit gedoe het nieuws niet eens...

Dick3
Dick318 jul. 2016 - 11:53

Aan onszelf, en het wordt nog veel erger. Lees Openbaringen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman17 jul. 2016 - 15:53

Al jarenlang vindt militarisering van Amerikaanse politiekorpsen plaats. Van een primair dienstverlenende organisatie is de politie overgegaan in een primair handhavende en defensieve organisatie. Voeg daar racistische tendensen aan toe en je weet dat één van je veiligheidssystemen een tijdbom is geworden. En wat die racistische tendensen betreft: hoe weinig afstand hebben leiders in de VS genomen van afbeeldingen van Obama met een grote banaan in de hand? Alleszeggend, toch?

7 Reacties
J.Vermeer
J.Vermeer17 jul. 2016 - 16:23

En daarnaast zorgt internet ervoor dat men elkaar opjut, er geframed wordt en de waarheid als eerste het loodje legt.....

TheHun
TheHun17 jul. 2016 - 18:15

Alleszeggend, toch? Nee Bert. Niet alleszeggend. Obama met een grote banaan in de hand? Zal ongetwijfeld gebeurd zijn. En daarmee kunnen we meteen jouw stelling ontkrachten. Denk jij nu echt dat Obama van "de leiders in de VS" (jouw woorden) verwacht dat "ze" afstand nemen van een dergelijke afbeelding (Obama met een grote banaan)? Natuurlijk niet!!!

ikdus2
ikdus217 jul. 2016 - 18:51

@Bert Vlierman geen woord over gelogen. de politie is er niet voor Afro-Amerikanen net zo min als de politie in Nederland er voor minderheden is.

Ed Remark
Ed Remark18 jul. 2016 - 7:36

@ikdus – 17 juli 2016 at 20:51 "de politie is er niet voor Afro-Amerikanen net zo min als de politie in Nederland er voor minderheden is." . Dit is onredelijke, bewijsbaar incorrecte, tendentieuze, schaamteloos ophitsende en gevaarlijke onzin. . Sorry dat ik wat hard uit de hoek kom, maar dit soort drek vervuilt de discussie alleen maar. Wat de wereld nodig heeft is redelijkheid en een open houding naar de ander, geen ongefundeerde beschuldigingen. Ik stel dus voor dat u: - Ofwel een moment neemt om heel goed te onderbouwen dat wat u opschrijft daadwerkelijk waar is, met verifieerbare feiten graag. In dat geval zal ik luisteren. - Ofwel bekent dat dit een emotionele oprisping was. In dat geval zal ik wat u schreef beleeft negeren. . Of anders kunnen we de politie ook gewoon afschaffen. Gaan we kijken wie u gaat bellen wanneer uw zoon of dochter vermist raakt of uit een autowrak geknipt moet worden. Wat een aanstellerij zeg!

ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 10:11

@ed remark bewijzen zijn er te over. rapporten te over. ja ik ben voor een drastische verkleining van het politieapparaat. ja juist in Nederland ik geloof dat repressie criminaliteit en ongelijkheid juist uitlokt. ipv veiligheid uit te besteden aan een repressiemacht kunnen wij elkaar ook op onze verantwoordelijkheid wijzen wat in diverse delen van de wereld ook gewoon praktijk is. nooit is gebleken dat repressie veiligheid bevordert noch verminderd. de politie is er allerminst voor minderheden, minderbedeelden en in het algemeen voor de gewone burger. ze zijn er om de macht en bezit van de gevestigde orde in stand te houden en iedere bedreiging daarvan de kop in te drukken. sterker nog ze zijn een potentiële bedreiging voor minderheden. zie het boek titel: dienaren van het gezag waarbij de Amsterdamse en Rotterdamse korpsen ambtshalve categorisch en op bevel van het gezag duizenden personen van joods komaf werden gedeporteerd naar eufemistisch gesteld "werkkampen" ja bij mij moet er altijd een GODWIN in. net zoals grote groepen Japan-Amerikanen werden geïnterneerd in strafkampen ook uitgevoerd door dienaren van het gezag terwijl ze in de verste verte geen enkel bedreiging vormde voor de Amerikaanse gemeenschap. door de politie te centraliseren is er weer een aanslag gepleegd op DE democratische grondbeginsel van trias politica. ik ben een grote pleitbezorger voor verkleining van de politiemacht en vergroten van zachte krachten zoals het maatschappelijk middenveld handvatten te geven om de sociale cohesie te bevorderen met als uiterste voorwaarde gelijkheid van inkomsten, kennis en macht.

Ed Remark
Ed Remark18 jul. 2016 - 16:12

ikdus – 18 juli 2016 at 12:11 . U geeft geen enkel bewijs voor uw stelling. Dat daargelaten, stelt u, als ik het goed lees, dat de politie er überhaupt al niet is voor de bevolking in het algemeen, laat staan voor minderheden in het bijzonder. Dat is bepaald een nuancering van de stelling dat politie specifiek minderheden dient noch beschermt. Sterker nog, vanaf de stelling dat de politie er niet is voor de bevolking in het algemeen maar slechts het belang van de gevestigde orde dient, heeft uw betoog geen plaats meer in deze discussie (die er eentje is over racisme, etnisch profileren en discriminatie tijdens de uitvoering van politietaken). U heeft een probleem met de idee van politie in het algemeen, niet specifiek aangaande haar positie ten opzichte van minderheden in het bijzonder. Dank voor de nuancering. . Rest mij nog te zeggen, dat verkleining van politiemacht mij om twee redenen naïef lijkt. Eerstens omdat politie niet zómaar bestaat: ze vervult een functie. Die is inderdaad het handhaven van de wet als uitvoerende macht. Voor zover de politie zich aan de wet houdt, is iedere kritiek op haar doen en laten direct kritiek op de wetgevende macht. Dat is "de gevestigde orde" en in ons land is dat de door het volk gekozen (en gecontroleerde) regering. Met andere woorden: uw kritiek geuit in de Godwin treft niet de politie maar het gezag dat opdracht gaf tot deportatie. (Ik ben het met u eens: dat maakt het er niet onschuldiger op - men had dat gezag af moeten wijzen als niet-legaal.) Kortom, de politie aanwijzen als oorzaak van slechte wetten, is als boos worden op de kassadame dat de melk te duur is. . Tweedens vind ik het naïef, omdat het probleem zoals het zich in de VS manifesteert juist het gevolg is van het idee om "het maatschappelijk middenveld handvatten te geven om de sociale cohesie te bevorderen met als uiterste voorwaarde gelijkheid van [...] macht," namelijk: the second amendment. Met het recht om wapens te dragen wordt vorm gegeven aan (o.a.) de wens om het volk gelijke macht te geven als de uitvoerende macht, om onderdrukking door de wetgevende macht te voorkomen. Met de huidige toestand als gevolg. . Buiten dat het in deze discussie geen plaats heeft, denk ik dus dat uw betoog geen stand houd. Zonder politie wordt de maatschappij uitgeleverd aan willekeur. Lees Lord of the Flies er nog eens op na zou ik zeggen.

ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 22:50

@Ed remark ik had het niet over de bevolking. maar over de gewone burger. de minderbedeelden en minderheden waar de minste macht zit zijn altijd kop van jut. de have-nots willen het toch altijd halen bij de haves. dus je schermt de periferie af van het establishment d.m.v.controle, opsluiting van diezelfde have-nots. de totale focus is toch op vooral die groepen. daar hebben minderheden dus een probleem met het gezag. in Zuid-Afrika hebben ze zelfs gated communities bewaakt door een parallelle particuliere politiemacht oftewel security. de politie is er in eerste plaats om de macht te dienen en niet de burger. prietpraat over dat de politie er voor de burger zou zijn is niks meer dan windowdressing. uit niets blijkt dat een sterke politiemacht een veiligere maatschappij garandeerd. sterker nog als je feodale maatschappijen in Zuid-Amerika bekijkt is de politiemacht daar vele malen repressiever dan hier. alleen als je dan de onveiligheid bekijkt is het daar een ware hel. in oorlogen vallen nog minder slachtoffers. maar jij blijft volharden in het feit dat de politie veiligheid garandeert terwijl ik stel dat ze alleen ongelijkheid in stand houden. ik zou daar graag eens een onderzoek over willen hebben. over dat tweede amendement.. ja daar zit het m dus in. als je bang bent voor de gezagsdragers dan ga je je ertegen wapenen. ze hebben daarin volkomen gelijk. m.a.w. de politie kan zich ten alle tijden op bevel van de macht tegen de eigen burgers keren. ik ben dus van mening om ongelijkheid tegen te gaan zodat de animo om crimineel gedrag te vertonen tot het minimum wordt teruggedrongen. slaafs aan het gezag gehoorzamen is een gevaar op zich. bevel is bevel mentaliteit ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid. je kan altijd nog deserteren, ontslag nemen, ambtelijk weigeren als je het gevoel hebt dat je er niet meer voor de burger bent maar voor de macht. maar begrijpelijkerwijs worden politieagenten ook geselecteerd op de mate van volgzaamheid. dat is de fixatie van rechts met veiligheid.

Thijsv2
Thijsv217 jul. 2016 - 15:51

Minstens 25 agenten neergeschoten in de VS in de afgelopen 9 dagen, waarvan 7 dood en een de rest van zijn leven verlamd. Het geweld komt echt niet van een kant.

1 Reactie
ikdus2
ikdus218 jul. 2016 - 10:54

nu niet meer

TheHun
TheHun17 jul. 2016 - 15:45

Zo, nu kunnen de cijferfetisjisten opnieuw gaan rekenen hoe de balans er voor staat. Meer Afro-Amerikanen gedood door de politie, of meer agenten gedood door Afro-Amerikanen. Wat die lui niet door hebben, inclusief de BLM-beweging, is dat hun gedrag er nou niet echt toe bijdraagt dat het geweld stopt.

9 Reacties
MarcoC
MarcoC17 jul. 2016 - 16:33

Door te roepen Black lives Matter discrimineer je namelijk ook...want White lives Does not Matter?? En een vrijbrief om zomaar agenten te doden? Snap de wereld ff niet meer..

Ben Joop
Ben Joop17 jul. 2016 - 16:41

Zeg dat tegen de nabestaanden van de talloze onschuldigen die door de politie vermoord zijn. Je selectieve boosheid / begrip is misselijk makend.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jul. 2016 - 17:44

dat geweld gaat zonder BLM ook wel door hoor.

Ben Joop
Ben Joop17 jul. 2016 - 21:01

MarcoC: Je bent in ieder geval eerlijk daar je stelt dat je de wereld niet begrijpt. Dat is al beter dan die lieden die discriminatie, racisme en haar dodelijke effecten ontkennen en/of bagatiseren, heel vaak ook bewust, cijfers verdraaien etc. Het geeft voor mij aan dat jij de toekomst bent. respect!

Macavity2
Macavity217 jul. 2016 - 21:02

@BeJoop "talloze onschuldigen"? Houd je bij dergelijke serieuze zaken aan feiten a.u.b. Volgens de naar politie meest kritische en betrouwbare site Counted (van The Guardian; zie link) die dodelijk neergeschoten mensen naar etniciteit bijhoudt waren er in 2015 per miljoen personen 7,27 zwarte en 2,93 blanke personen dodelijk neergeschoten. Dat correspondeert met absolute aantallen van 306 zwarten en 508 blanken. Niet bepaald talloos dus en bovendien gaat het om alle gevallen waarbij iemand dodelijk neergeschoten werd in alle confrontaties met politie en begrijp je dan hopelijk dat het aantal waarbij sprake was van onjuist, laat staan racistisch, handelen daarvan maar een deel zal zijn. Dat er ongeveer 2,5 keer zoveel zwarte dan blanke mensen neergeschoten zijn per miljoen personen wordt geheel verklaard door het vele malen hogere aandeel van zwarte mensen bij extreme vormen van criminaliteit. De ratio per miljoen personen ligt bij diverse vormen van extreme criminaliteit bij zwarten ruim zes keer hoger dan bij blanken. Maar daarvoor ligt de oorzaak niet bij het gros van de zwarte bevolking. De cijfers worden voor verreweg het grootste deel bepaald door het relatief kleine deel van de totale zwarte bevolking wat zich aan extreme vormen van criminaliteit schuldig maakt. Zij veroorzaken behalve het hoge cijfer wat de hele zwarte bevolking ten onrechte in een negatief daglicht brengt, ook voor het hoge aantal slachtoffers. Bij dat laatste geldt dus het relatief hoge aantal wat neergeschoten wordt door politie in confrontaties maar nog veel meer slachtoffers door onderling geweld. Ik beweer dus beslist niet dat er geen foute agenten zijn, dus ook niet dat er geen foute agenten zijn die racistisch bevooroordeeld zijn, en ook niet dat het voorgekomen is dat er door fout handelen op basis daarvan onschuldige slachtoffers gevallen zijn. Dit probleem is echter, hoezeer het per geval niet te tolereren is, relatief klein in vergelijking met het veel grotere probleem van veelal zwarte slachtoffers binnen een zeer beperkt deel van de zwarte gemeenschap welke in een extreem criminele omgeving verkeert. Daarbij lopen agenten ook nog eens een groot risico in dergelijke omgeving. http://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2015/jun/01/the-counted-police-killings-us-database

ikdus2
ikdus217 jul. 2016 - 21:16

@thehun zouden de gemarginaliseerde minderheden gewoon hun waffel dicht moeten houden?

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jul. 2016 - 21:40

@Ben Joop Behalve natuurlijk tegen de blanke nabestaanden van blanke slachtoffers van politiegeweld, Of niet soms ? En dan hebben we het al helemaal niet over de nabestaanden van de vermoorde politie-agenten. Toch ?:

Minoes2
Minoes218 jul. 2016 - 1:29

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen in deze. Dat verandert niet met de kleur van je huid. Machteloosheid kan leiden tot veel maar mag in een democratische omgeving nooit leiden tot het ontnemen van iemands leven. Als het doel op zich wordt om te doden dan ben je niet beter dan de ander maar op z'n minst even slecht.

mulligan
mulligan18 jul. 2016 - 16:16

Juist, Minoes: iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen handelen. Zich verschuilen achter religie, huidkleur, overtuiging, politieke agenda of wat dan ook verandert daar niets: je blijft verantwoordelijk voor je eigen daden. Juist daarom is het aansprakelijk stellen van andere volgers van die religie, huidkleur, overtuiging, politieke agenda of wat dan ook een zeer delicaat item, waar we nooit met zevenmijlsplatvoetlaarzen doorheen mogen en kunnen stappen. Toch doen we het. Massaal. Dagelijks. Langzaam wordt het weer tijd om eens rustig na te denken over zaken. Genoeg figuurlijke vezels tot zich nemen brengt die onderbuik wel tot rust.