Joop

Drie op de tien raadsleden bedreigd

  •    •  
01-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dreiging_300.jpg

46% in steden met meer dan 100 duizend inwoners. Trouw deed onderzoek onder ruim 3000 raadsleden

Drie op de tien raadsleden zijn wel eens het slachtoffer geweest van bedreiging of erger. Dit blijkt uit een onderzoek van Trouw onder ruim 3000 gemeenteraadsleden.
3373 raadsleden werkten mee aan de enquete van Trouw. Aan hen werd de vraag gesteld: ‘Heeft u als raadslid wel eens te maken gehad met bedreigingen of agressie?’. Deze werd door dertig procent van de respondenten met ja beantwoord. In steden met meer dan 100.000 inwoners antwoordde zelfs 46 procent te zijn bedreigd.
De krant laat onder meer PvdA-raadslid Marije van den Berg uit Leiden aan het woord:
„Om teksten als ’ze zouden je moeten nemen met een kebabspies’ kon ik eerst nog wel lachen, maar toen ik op mijn mobieltje anonieme telefoontjes ontving, ben ik toch maar naar de politie gegaan. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Hersenschraper
Hersenschraper1 mrt. 2010 - 10:24

Overal lopen gekken rond, die anoniem menen mensen te moeten bedreigen. Laten we niet in de valkuil trappen om dat aan één of andere partij te koppelen. Ook niet aan links, rechts of rechtdoor(zee).

2 Reacties
Klaas2
Klaas21 mrt. 2010 - 10:24

-[Overal lopen gekken rond, die anoniem menen mensen te moeten bedreigen. ]- Het worden er wel steeds meer, en de trend is ook nieuw.

Klaas2
Klaas21 mrt. 2010 - 10:24

-[hoe verhoud dat zich tot het aantal gewone mensen wat bedreigd wordt? of hulpverleners?]- Het zou best kunnen, maar dat weten we niet. Ik vind dit heel erg ernstig omdat dit rechtstreeks van invloed is op het functioneren van de democratie. Als we de democratie om zeep brengen brengen we onze beschaving om zeep. Als je iets tegen bedreigingen tegen hulpverleners wil doen heb je de politiek nodig, maar als de politiek bang is vanwege de bedreigingen raakt deze verlamd. Het is een afglijden naar een bange maatschappij, en uiteindelijk komen we bij die gevreesde sterke hand uit, die als een Stalin of Hitler de zaken op orde wil brengen. Dat gaat dan niet zonder bloedvergieten. Ik weet wel dat 99% van de bedreigingen niets voorstellen, en de politici weten dat ook, maar toch vreet het aan je als je elke dag driehonderd keer wordt bedreigd/uitgescholden voor "kanker... kinderen ... ik weet je te wonen... je vrouw......". Voorlopig heb ik geen andere oplossing dan er politie op zetten, met hoge prioriteit, email-adressen, IP-adressen, een politie-man met de juiste tooling kan zeker een aantal van deze mensen opsporen. En dan keihard optreden, voorbeelden stellen, we moeten niet toestaan dat onze democratie om zeep wordt gebracht door tokkie-gedrag.