Joop

Drie lessen die we kunnen trekken uit de Turkijerel

  •  
12-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5669492669_fb3a4e60b3_z
"Goed dat Nederland in de diplomatieke rel met Turkije de rug recht houdt, dit zouden we wel vaker mogen doen"
De recente diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije leidt tot veel ophef. Niet alleen werden de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu ingetrokken, zodat hij geen speech kon komen geven op een campagnebijeenkomst voor het Turkse referendum op het Turkse consulaat in Rotterdam. Ook werd de Turkse Minister van Familiezaken, Kaya, aangehouden in Rotterdam, waarna zij onder begeleiding van de politie het land werd uitgezet opdat ook zij niet in Rotterdam een speech kon komen geven. De spanningen liepen zo hoog op dat de Turkse autocratische President Erdogan Nederland ‘nazistisch’ en ‘fascistisch’ noemde. Nederland hield in de hele kwestie echter de rug recht ten opzichte van de Turken. En er zijn drie lessen die uit deze hele kwestie getrokken kunnen worden.
Als eerste is dit alles een les in democratie voor Turkije. Eindelijk een land dat opstaat tegen een regime dat honderden journalisten in de cel heeft gezet, duizenden politieke tegenstanders vervolgt, en op grote schaal rechters, burgermeesters en docenten ontslaat die opvattingen hebben die niet stroken met die van het regime. Een land waar minderheden systematisch onderdrukt worden, maar waarvan het regime direct op de achterste poten staat zodra er iets met Turkse minderheden in het buitenland aan de hand is. Turkije leert op deze manier dat het Europa niet kan blijven chanteren, zoals ze bijvoorbeeld gedurende de vluchtelingencrisis deden. Europa geeft zo haar grenzen aan Turkije aan. En dat is een goede zaak.
De tweede les, voor ons in Nederland, is dat de discussie over botsende, dubbele, loyaliteit bij sommige Turkse Nederlanders nu een keer goed gevoerd zal worden, Het is bizar te moeten constateren dat sommige bezitters van het Nederlandse staatsburgerschap die aan het demonstreren waren bij het Turkse consulaat het hadden over ‘onze Minister’ en ‘onze regering’ wanneer zij spraken over Minister Kaya en de Turkse regering. Dit getuigt niet zozeer van ‘mislukte integratie’, zoals sommigen beweren, maar eerder van integratie die nooit echt van de grond is gekomen. Andere, biculturele, Turkse Nederlanders zal het wellicht pijn doen dat voor hun gevoel hun vader en hun moeder, Turkije en Nederland, met elkaar vechten. Maar wellicht is het ook voor hen een goede zaak als zij nadenken over hoe reëel het is om in een tijd van botsende belangen van twee natiestaten niet te kiezen tussen een van beide. Het leven bestaat uit keuzes maken. Ook op dit vlak.
De derde les is voor Europa. Deze hele kwestie laat de noodzaak zien voor de EU-landen om samen te werken in een wereld waarin we omringd zijn door figuren als Erdogan, Poetin en Trump. Een dergelijke wereld vraagt om een sterk, verenigd Europa. Een Europa wat de waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten uit blijft dragen, en autocraten waar ook ter wereld op haar eigen verantwoordelijkheden wijst. Een Europa dat niet met zich laat sollen, dat het goede voorbeeld geeft, en dat autocraten die het thuis niet al te nauw nemen met de regels laat zien dat ze op vreemde bodem niet meer zonder meer kunnen doen en laten wat ze willen.
Bovenstaande lessen zijn allen nuttig, en nodig. Maar de gevolgen van deze botsing tussen Nederland en Turkije kunnen in bepaalde opzichten ook negatief zijn. Voor de handel bijvoorbeeld, en daarmee dus voor de Nederlandse koopman. Maar het grootste nadeel is waarschijnlijk het risico op het aanwakkeren van nationalistische gevoelens in Turkije. Dit incident kan daartoe leiden en ervoor zorgen dat Erdogan bij het nakende Turkse referendum de winst naar binnen sleept. Maar dit risico moeten we maar op de koop toe nemen. Nederland kan niet toestaan dat er door Turkije met haar gesold wordt. Dat Nederlandse staatsburgers op onze bodem door Turkije geïntimideerd worden. En dat een land dat fundamentele vrijheden en mensenrechten op alle mogelijke manier schendt zonder toestemming in Nederland kan doen en laten wat het wil.
Nederland doet er goed aan een keer niet idealen op te offeren aan handelsbelangen. Dit zouden we wel vaker mogen doen. Bijvoorbeeld in onze relatie met het fundamentalistische regime van Saudi-Arabië, een relatie waarin we nu systematisch een dubbele standaard laten zien. Ook ten opzichte van de Saudis zouden we wel eens vaker onze rug recht mogen houden. En zo vallen er nog wel meer voorbeelden te bedenken waarin het Nederlandse buitenlandbeleid wel eens meer door de dominee dan door de koopman ingevuld mag worden. Er is niks mis met een land dat zo af en toe stevig op haar strepen staat, en haar tanden laat zien. Natuurlijk moeten we ook pragmatisch kunnen zijn en onze belangen, en die van bondgenoten, in het oog houden. Maar onze idealen zijn er om uit te dragen, en we moeten onszelf als Nederland zijnde altijd recht in de spiegel aan kunnen kijken. En daarbij hoort het dat je soms een kwestie laat escaleren, wanneer de tegenpartij alle redelijkheid voorbij is, en je als land duidelijk de grens hebt aangegeven. Dan moet je soms de confrontatie aangaan. De komende tijd zullen we gaan zien waar dat allemaal toe zal leiden.

Meer over:

politiek, opinie, turkije
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (114)

MijnMening3
MijnMening313 mrt. 2017 - 9:23

Een coup is het enige wat Turkije nog kan redden.

Andre Smid
Andre Smid13 mrt. 2017 - 4:37

Wat mij nog het meest beangstigd is wat het met de nationalistische gevoelens doet van de Nederlanders en Duitsers. Wat zal de winst worden voor partijen zoals de PVV. We hadden het er laatst over dat de PVV bijna geen geld heeft om campagne te voeren en dat wordt nu keurig voor hem gedaan. Hij hoeft er alleen nog maar een paart tweets uit te gooien en klaar is Kees. Ik hoop ook echt dat Nederland haar rug recht houdt en de elke politieke partij zich hierachter schaart, anders zou het wel eens een erg eenzijdig feestje kunnen gaan worden woensdag.

1 Reactie
Crazy Henkie
Crazy Henkie14 mrt. 2017 - 12:37

Deze rel komt juist door de nationalistische gevoelens van de Turken. Als de tweede en derde generatie als Nederlands bechouwd zou worden door Turkije ipv als staatsburgers, zou het allemaal een stuk minder erg zijn. Juist het feit dat er jarenlang afkeurend werd gereageerd als iemand trots was op Nederland heeft voor de opkomst van de PVV geleid.

Johndon
Johndon13 mrt. 2017 - 2:25

De partij van Erdogan kan Nederlanders van Turkse afkomst ook schriftelijk benaderen en zo om hun stem vragen. Dat soort praktijken,naast het fysiek bezoeken van een land gebeurt zo en zo al. Wat moet je dan doen, de postbezorgers de post laten censureren? Dit probleem is veroorzaakt door de voorstanders van de multiculturele samenleving, waardoor er nu een aanzienlijk aantal mensen in Nederland zijn die het niet helemaal ophebben met ons rechtsysteem, de parlementaire democratie en andere waarden. Buiten het feit dat er ook Nederlanders zijn die de hele zaak zouden opdoeken als er een leider komt die hun aanstaat. De ondersteuning van de rechtstaat onder de bevolking is niet zo groot als men graag doet voorkomen. Het probleem moet geplaatst worden waar het vandaan komt, degenen die de multiculturele ideologie hebben opgelegd, en die het blijven propageren. Wat nu gebeurt is geneuzel in de marge, gekronkel om recht te breien wat men zelf krom heeft gemaakt, waarbij principes worden overtreden, en veel plak en pleister werk wordt toegepast..

2 Reacties
MichelD
MichelD13 mrt. 2017 - 6:49

de multiculturele samenleving is er al lang, niet omdat dat zo gepropageerd is maar omdat ons land arbeidsmigranten nodig had. Feitelijk is het een integratie probleem.

Stanley_Higgins
Stanley_Higgins13 mrt. 2017 - 9:41

"niet omdat dat zo gepropageerd is maar omdat ons land arbeidsmigranten nodig had." Wat een feitelijke onwaarheid is. Nog geen 4% van alle in Nederland niet-Westerse allochtonen is/was of is nakomeling van gastarbeiders. Hou je bij de feiten.

Voice of Reason
Voice of Reason12 mrt. 2017 - 23:00

"De tweede les, voor ons in Nederland, is dat de discussie over botsende, dubbele, loyaliteit bij sommige Turkse Nederlanders nu een keer goed gevoerd zal worden, Het is bizar te moeten constateren dat sommige bezitters van het Nederlandse staatsburgerschap die aan het demonstreren waren bij het Turkse consulaat het hadden over ‘onze Minister’ en ‘onze regering’ wanneer zij spraken over Minister Kaya en de Turkse regering. " Mee eens. "De derde les is voor Europa. Deze hele kwestie laat de noodzaak zien voor de EU-landen om samen te werken in een wereld waarin we omringd zijn door figuren als Erdogan, Poetin en Trump." Niet mee eens. Waarom worden Trump (en Wilders) hier toch altijd in een adem genoemd met Erdogan. In vergelijking met Erdogan is Trump een engel.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard12 mrt. 2017 - 19:55

Rutte (en Asscher) hebben de boel natuurlijk bewust(!) uit de klauwen laten lopen. Met de hete adem van Wilders in hun nek staan VVD en PvdA op rampzalig verlies, zo desastreus dat alleen een ramp uitkomst kan bieden. Een koninkrijk voor een ramp dus. En wat is dan meer welkom dan een NAVO minister uit het buitenland die hier wat landgenoten toe wil spreken om voor een democratisch referendum in zijn land te pleiten. . Maar daar moet je nog wel een ramp van weten te maken. En dat doe je zo: Zorg dat dat land een moslimland is zodat je de onderbuik alvast binnen hebt. Zeg, terwijl je zelf schijt hebt aan de uitkomst van eigen referenda, dat hún referendum ondemocratisch is. Vervloek landen waar activiteiten van onze diplomaten in worden geperkt, maar ontzeg wel onschendbare diplomaten hier de toegang tot hun eigen ambassade terwijl zelfs hun burgers hier vrij mogen reizen. Klaag ach en wee als we ons vingertje in het buitenland niet op mogen steken, maar verbied buitenlanders hier hun landgenoten toe te spreken op grond van vrees voor de openbare orde die je zelf wel nog even uit de hand moet laten lopen. Vergeet even dat een jaar geleden die Turkse ministers hier gewoon voor hun Turkse verkiezingen mochten komen lobbyen. Nu hebben wij zelf verkiezingen en dan ligt de zaak "natuurlijk" anders. Krijg de media achter je die elkaar unaniem na papegaaien en schande schande blaten. . Het volk kan na woensdag weer 4 jaar op de blaren zitten. De dictatuur wordt hier op subtiele democratische wijze ge-effectueerd: door leugen, bedrog en angstaanjagerij. .

8 Reacties
joop12342
joop1234212 mrt. 2017 - 20:23

Hoe krijg je het dit op het forum uit je vingers. Onvoorstelbaar hoe je alles weet te verdraaien. Een moslim zou jou een super dhimmy noemen. Je moet wel met haat vervuld zijn tegen onze maatschappij. Alles in scene gezet. Arme man.

Windowjan
Windowjan12 mrt. 2017 - 20:48

Georg, Je maakt er een mooi sprookjesverhaal van. Gelukkig mag jij dit hier zomaar delen, mensen die het niet eens met jou zijn (zoals ik) gaan in een flink aantal landen per direct de bak in, of erger.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 20:51

Wat nobel dat u het voor die ultra nationalistische dictator op neemt. Stel dat Viktor Orban of iemand van de Griekse gouden dageraad hier 'hun' volk toe zouden willen spreken, zou dat dan ook mogen?

THB2
THB213 mrt. 2017 - 1:48

Wel, je accepteert dus dat je een fascist bent en een overblijfsel van de nazi's. Je accepteert dus dat een buitenlandse regering de Nederlandse regering chanteert. Wel, ik hoop dat je rg blij bent met jezelf. Want je zult met deze instelling de enige zijn.

Andre Smid
Andre Smid13 mrt. 2017 - 4:33

Ten eerste is een minister geen diplomaat en ten 2e is Erdogan met exact hetzelfde bezig als dat Hitler was nadat hij gekozen was. Hij zorgt er voor dat hij steeds meer rechten heeft en als het zo doorgaat is hij een alleen heerser en we weten allemaal waar dat op neer gaat komen. Het is niet normaal dat lokale politici in andere landen komen om daar nog even "hun" volk te manipuleren, dat gebeurd nergens en al zeker niet als deze politici er voor hebben gezorgd, dat de oppositie al bijna monddood is. Ik zie Rutte al in de US campagne voeren. Ik kan mij ook niet voorstellen dat er weldenkende mensen zijn die dit wel normaal vinden.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 8:50

Georg Groenegaard Er valt in uw betoog geen speld tussen te krijgen. Bravo.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 9:00

aliazelf Ja, Victor Orban zowel als de Gouden Dageraad zouden hier vrijelijk hun verhaal mogen afsteken. Het wordt langdradig maar ik haal opnieuw Voltaire voor de dag. “Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen” In Nederland bestaat ( inmiddels zoals aangetoond beweerdelijk) het recht op vrije meningsuiting. Dat geldt voor IEDEREEN, zelfs voor Wilders, Orban en de Gouden Dageraad. Je kunt jezelf niet tooien met het aureool "rechtstaat"wanneer je de wet op enig moment niet toepast omdat je dat als overheid even niet goed uitkomt., Wanneer dat gebeurt dan vindt plaats wat er in dictaturen gebeurt. WILLEKEUR. U schijnt dat echt heel moeilijk te kunnen begrijpen.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 9:06

THB De Nederlandse staat heeft zichzelf willens en wetens in een chantabele positie gemanouvreerd met de schandalige uitverkoop van de belangen van vluchtelingen die de Nederlandse staat mede heeft veroorzaakt door naast de US doelgericht het terrorisme te ondersteunen in Syrie om US en Israelische belangen te dienen. Turkije heeft Nederland echt niet uitgenodigd om zichzelf chantabel te maken. Dat heeft Nederland zelf veroorzaakt.

OlavM
OlavM12 mrt. 2017 - 18:36

Nederland is altijd al meer de koopman dan dominee geweest, als het er echt op aankomt. Het buitenlands beleid is, aangestuurd door de dominante kapitalistische belangen, dan ook vaak opportunistisch. Denk b.v. aan het “gedogen” van de schendingen van mensenrechten door Saoedi-Arabië en Israël. In dit artikel wordt Nederland dus nogal geïdealiseerd. De regering pretendeert meer wat zij op het vlak van mensenrechten presteert dan in werkelijkheid gebeurt, en zo ook de schrijver. Waarom heeft een Turkse overheidsfunctionaris hier niet het woord mogen voeren, zo lang niet opgeroepen wordt tot discriminatie, geweld, of andere strafbare feiten? Zoiets is wel eens eerder gebeurd. Als je de vrijheid van meningsuiting écht hoog hebt zitten –zoals in de VS, en nu in deze kwestie wél b.v. in Frankrijk- mogen ook onwelgevallige zaken bepleit worden. Het argument dat het een zaak is waar de Nederlandse regering niet achterstaat –een –ja-stem in het komend referendum- snijdt dus geen hout. Opmerkelijk is dat de regering zegt eerst een beperkt optreden in het Turkse consulaat te hebben toegestaan, maar na bepaalde uitlatingen van Erdogan “een streep in het zand” te hebben getrokken. Nederland had de-escalerend kunnen optreden door de Turkse minister van familiezaken in het consulaat toe te laten, zodat op beperkte wijze een voordracht over het referendum had kunnen worden gehouden. Nu zij als “ongewenst vreemdeling” over de grens is gezet, is de situatie enorm geëscaleerd. Dat zij geen diplomatieke immuniteit geniet is van ondergeschikt belang: deze gebeurtenis wordt in Turkije uiteraard als een belediging opgevat. Zonder deze ingreep zou ook de confrontatie met de Nederlandse politie waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden. Het argument van noodzaak van handhaving van de openbare orde is ook vergezocht: juist door het daadwerkelijk inzetten van politiedwang is escalatie in de hand gewerkt. Over de “eerste les”. Als je wil “opstaan tegen” het Turkse regime van Erdogan is dit zeker niet de aangewezen weg. Het is prima om kritiek te uiten op de mensenrechtenschendingen in Turkije -en daar is zeker alle reden toe- maar dat is effectiever op een directe manier, en niet langs de omweg van een weigering in Nederland het woord te laten voeren. Dit laatste is immers zelf juist een inperking van de vrijheid van meningsuiting! Over de “tweede les”. In het algemeen is niets tegen het bezitten van twee nationaliteiten. Talloze Nederlanders wier familie hier al zeer lange tijd woont hebben dat ook. (Ooit zag ik een interview met een Nederlandse zakenman die met trots vier nationaliteiten had!). Op zich zegt dit niets over “loyaliteit”. Verder is er geen enkel redelijk bezwaar tegen te maken dat Turkse, Marokkaanse enz. Nederlanders ook hun eigen bijzondere culturele verworvenheden willen bewaren en banden onderhouden met het land van herkomst. Dat “de multiculturele samenleving” zou zijn “mislukt” is nonsens, want die bestaat gewoon. Bi-culturaliteit is een verschijnsel dat zich over de hele wereld voordoet. Er bestaat geen enkele noodzaak om te kiezen voor één uit twee of zelfs meer culturen. Evenzo is “mislukte integratie”, ja zelfs “integratie die nooit echt van de grond is gekomen” nonsens. Hoe komt de schrijver erbij dit te verbinden aan de gebeurtenissen in Rotterdam? In de eerste plaats vormt de groep mensen die naar Rotterdam is gegaan maar een zeer klein deel van de Turkse Nederlanders. In de tweede plaats is het feit, dat ze naar Rotterdam zijn gekomen vanwege hun stemrecht in het komende Turkse referendum absoluut geen bewijs van niet geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving. Ze willen waarschijnlijk juist gaan stemmen! Niets “on-Nederlands” of zo aan. En dat sommige Turkse Nederlanders spreken over ”onze minister” en “onze regering” is absoluut niet zo vreemd vanwege de behouden banden met Turkije. Over de “derde les”. Een sterk, verenigd Europa van de multinationals en lobbyisten hoef ik niet. Samenwerking binnen Europa is op zich natuurlijk prima, maar geen centralistisch, bureaucratisch Europa dat al veel te veel beslist op gebieden waarop de diverse landen beter zelf besluiten kunnen nemen. Landen moeten niet meer prijs geven van hun soevereiniteit dan strikt noodzakelijk is, zoals b.v. op de terreinen van criminaliteit en asielbeleid. Want het verlies aan zelfbepaling is juist wat mensen als vervreemding en achteruitgang ervaren en de rechtse populisten zo veel wind in de zeilen geeft.

1 Reactie
pvlaren
pvlaren13 mrt. 2017 - 16:06

De belangrijkste les is dat democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, wetten en verdragen uitnodiging bieden tot misbruik door hen die zich er zelf niet aan wensen te houden maar het wel van anderen buiten de eigen landsgrenzen komen eisen. Door de jaren heen hebben ze heel goed geleerd hoe het hier werkt en is er op een naieve manier veel te veel ruimte geboden. En zie wat er gebeurt als men netjes vooraf aangeeft niet op de eis in wenst te gaan. Ipv dat te respecteren tonen ze de ware aard. En dat is dat ze vierkant maling aan deze wens hebben. Daarna zijn ze zogenaamd diep 'beledigd' voor schending van hun rechten die ze niet schromen anderen te ontzeggen. U gaat liever mee in dat doorzichtige spelletje en de denkwijze er achter?

NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:00

Clif Clavin Wij hebben niet het recht ons te bemoeien hoe de Turken menen hun binnenlandse problemen te moeten oplossen. U schijnt zich niet te realiseren dat Turkije een soevereine staat is. Wanneer de Turken zich zouden bemoeien met zaken die de Nederlandse staat betreffen dan zou de verontwaardiging hier van de muren afspatten. Zoals altijd meent Nederland ook nu weer met twee maten te kunnen meten en viert de hypocrisie hoogtij. Ik heb ook nog een andere versie van de tweede les van Geling. Die variant heeft dan betrekking op de dubbele loyaliteit van een andere Nederlandse bevolkingsgroep. I De tweede les, voor ons in Nederland, is dat de discussie over botsende, dubbele, loyaliteit bij de meeste Joodse Nederlanders nu een keer goed gevoerd zal worden, Het is bizar te moeten constateren dat sommige bezitters van het Nederlandse staatsburgerschap die met regelmaat demonstreren bij de Israelische ambassade het hadden over ‘onze Minister’ en ‘onze regering’ wanneer zij spraken over Minister Netanyahu en de Israelische regering. Dit getuigt niet zozeer van ‘mislukte integratie’, zoals sommigen beweren, maar eerder van een bedenkelijke loyaliteit. Andere, biculturele, Joodse Nederlanders zal het wellicht pijn doen dat voor hun gevoel Nederlanders en hun thuisland , Israel, met elkaar van mening verschillen. Maar wellicht is het ook voor hen een goede zaak als zij nadenken over hoe reëel het is om in een tijd van botsende belangen van twee natiestaten niet te kiezen tussen een van beide. Het leven bestaat uit keuzes maken. Ook op dit vlak. En de keus die de Nederlandse staat maakt als het gaat om het vervolgen van lieden die in vreemde krijgsdienst treden en het aanhouden van ronselaars getuigt opnieuw van de hypocrisie van dit land. IS aanhangers en ronselaars worden aangehouden en veroordeeld. Lieden die menen in Israelische krijgsdienst te kunnen treden om een massaal de mensenrechten te schenden tijdens de aanval op Gaza in 2014 laat men ongemoeid ondanks tal van strafaanklachten daarover ingediend bij het landelijk parket van de officier van justitie in Rotterdam Mijn betoog ziet ook op de stuitende hypocrisie wanneer het op persvrijheid aan komt. De kranten staan bol van de kritiek op Turkije vanwege de persbreidel die daar plaats vindt en de verontwaardiging voor het sluiten van kranten en tv/radiozenders. Dit gebeurt iedere dag op de bezette Westbank en met regelmaat worden journalisten opgepakt en zonder aanklacht en zonder proces langdurig opgesloten. Ook Palestijnse parlementariërs zitten in het gevang, ook zonder proces, zonder strafaanklacht. Ik moet het eerste protest van de Nederlandse regering en van Geling daarover nog horen.

3 Reacties
jandebakker
jandebakker12 mrt. 2017 - 20:17

@ NestorMakhno7 [U schijnt zich niet te realiseren dat Turkije een soevereine staat is.] En u schijnt zich, net als Erdogan, niet te realiseren dat Nederland ook een soevereine staat is. Nederland stond, in mijn ogen, in haar volste recht om voorwaarden te mogen stellen aan het bezoek van een Turks bewindspersoon. Daarnaast is uw verwijzing naar Israël een compleet zwaktebod (maar de Joden doen het ook....). Ik kan mij namelijk niet herinneren dat er ooit een 1000tal Israëliërs voor de Israëlische ambassade op de vuist zijn gegaan met de ME onder het scanderen van de naam van Netanyahu.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 11:25

jandebakker U verkoopt onzin. Dat de joden of israelis zoals ik ze noem "het ook doen" wisten we al. Maar dáár gaat het hier niet om. Hier is de kwestie dat Nederland shopt in het aanklagen van mensenrechtsschendingen. Koenders en consorten hullen zich in een ijzig stilzwijgen wanneer het massale en zeer langdurige mensenrechtsschendingen door israel betreft. Koenders c.s. zijn net zo hypocriet wanneer het mensenrechtsschendingen door de US gepleegd aangaat. Rendition, marteling, opsluiten zonder proces of aanklacht, het beginnen van illegale oorlogen( waar Nederland zelfs aan meedoet ! ) wereldwijd afluisteren, het corrumperen van gerechtelijke procedures ( Cuban Five / The Holy Land veroordelingen en zo nog het een en ander. Dan hoor je de Nederlandse staat nimmer.

pvlaren
pvlaren13 mrt. 2017 - 16:17

Als het gaat om hypocrisie dan hanteert elk land zo zijn eigen spelletjes gebaseerd op eigen belang. Daarin is het kiezen. Een keus tussen wat zij willen en wat wij willen. Geen keus maken is ook een keus maken. Nu heeft de Nederlandse regering dus eens een keertje gekozen voor wat zij zien als de beste keus. Wij hebben idd niet het recht ons te bemoeien hoe de Turken menen hun binnenlandse problemen te moeten oplossen. Is ook de bedoeling niet. Dat moeten ze daar maar oplossen en niet op Nederlands grondgebied.

Quibus2
Quibus212 mrt. 2017 - 17:43

"Als eerste is dit alles een les in democratie voor Turkije. Eindelijk een land dat opstaat tegen een regime dat honderden journalisten in de cel heeft gezet, duizenden politieke tegenstanders vervolgt, en op grote schaal rechters, burgermeesters en docenten ontslaat die opvattingen hebben die niet stroken met die van het regime." Kletskoek, een ad-hominem en een grote bult gelegenheidsargumentatie. Het ging niet om het regime Erdogan, wat overigens, ondanks recente achteruitgang, een *lichtend voorbeeld* van democratie is vergeleken bij een aantal van onze officiële vrienden in de regio, zoals Qatar, Bahrain, Oman, de Unie van Arabische Emiraten, en bovenal Saudi-Arabië. Je weet wel, dat land waar Nederland bij de begrafenis van de vorige absulute koning, en even absolute dictator, de zwaarst mogelijke delegatie - onze koning en de nu plots principiële Bert Koenders - stuurde. Lekker hypocriet. Nee, het ging om de vrijheid van vergadering van een paar honderd Nederlanders-met-Turks-stemrecht in een zaaltje in Hengelo of Rotterdam. En dat die hen ontnomen is op basis van een tamelijk paranoïde vrees voor verstoring van de openbare orde. Dat is met een kanon op een mug schieten. Dat neigt naar een politiestaat - iets waar Aboutaleb ook bij Zwarte-Piet en Feyenoord demonstraties al door ombudsmannen voor op de vingers is getikt. In dat licht zijn de woorden van Erdogan over staatsfascisme, hoewel hypocriet, en hyperbolisch, helaas niet volstrekt absurd. Dat lijkt me de meest relevante les die hier uit te trekken is.

2 Reacties
frenkie2
frenkie213 mrt. 2017 - 2:52

Misschien toch die dubbele nationaliteit afschaffen. Kunnen ze allen nog maar in Holland stemmen, en heeft Erdogan geen boodschap meer aan ze.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 2:53

Juiste conclusie

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 412 mrt. 2017 - 17:21

Er gaat niets veranderen want: 1) na 16 maart zijn de verkiezingen geweest, en dit is alleen een stuntje van Rutte om te laten zien 'dat hij echt wel ferm kan zijn hoor'. 2)Er niets gedaan wordt aan het onderliggende probleem van een compleet mislukte integratie, mede mogelijk gemaakt door het toestaan van een dubbele nationaliteit.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2017 - 16:51

We kunnen ook nog een vierde les leren uit deze diplomatieke crisis, Gert-Jan - overal op de Super Information Highway gonzen deze woorden van Onkel Erdolf himself rond: ------- "Hey Holland! If you are sacrificing Turkish-Dutch relations for the sake of the elections on Wednesday, you will pay a price," Erdoğan told a ceremony in Istanbul, referring to the March 15 election in Turkey's NATO ally. "They will learn what diplomacy is," he said, adding that what happened "cannot remain unanswered." ------- ...poeh, ik krijg het er benauwd van. We zullen een prijs moeten betalen, en we gaan van deze Groot-Sultan een lesje diplomatie krijgen van heb ik jou daar. ------- In Turkenland heb je de luchtmachtbasis Inçirlik. Deze wordt gebruikt door de Turken, de USAF, en ook de Bundeswehr. Er liggen 90 nucleaire koppen, van het type B61. Dan is er nog die vluchtelingenafspraak, waardoor mw. Merkel zich geen ferme taal tegen Adolf Erdogan kan permitteren. Dat geeft een mens te denken. ------- Dit alles overwogen hebbende, stel ik, Cliff Clavin, gerenommeerd Joop-denker, voor om onze Nationale Reserve met een aantal energieke en vaderlandslievende senioren uit te breiden. Laat elke Joper van 50 en ouder, met vaderlandse peper in de kont, zich in het bezit stellen van een passend camouflagepak, een helm, en een rugzak. Ik stel mij voor ons mooie Nederland in staat van opperste alertheid (vigilantie) te brengen. Elke zaterdag gezamenlijke oefeningen, en daarna nuttigen van een Hollandse stamppot. Daarna: gezellig samenzijn, met vriendschap, dans, en gulle uitschenk van Heineken bier. Gemodelleerd zal onze eigen Home Guard worden naar het voorbeeld van die mooie nostalgische televisieserie: 'Dad's Army'. Ter informatie nog de volgende links: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dad%27s_Army_(televisieserie) https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/inhoud/eenheden/natres Motto: We Laten Ons Niet Kisten!

1 Reactie
NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 8:17

Wanneer Cliff Clavin verwijst naar "Gemodelleerd zal onze eigen Home Guard worden naar het voorbeeld van die mooie nostalgische televisieserie: ‘Dad’s Army’." en ik vervolgens opmerk wat de rol van Churchill is geweest t.t.v. het optreden van "dad's army" dan wordt dat door de redactie van Joop niet bijster geapprecieerd. Het taboe Churchill is onaanraakbaar en dus wordt een kritische beschouwing van deze figuur gecensureerd en verwijderd. Het lijkt "Geen Stijl" wel waar ik al sinds jaar en dag ene persona non grata ben.

kindval
kindval12 mrt. 2017 - 16:40

Afschaffen die dubbele paspoorten en wel zo snel mogelijk!

NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 15:09

Gericht aan: s.sjoerdsma@tweedekamer.nl- a.pechtold@tweedekamer.nl-h.vbommel@tweedekamer.nl-j.voordewind@tweedekamer.nl-s.buma@tweedekamer.nl-k.arib@tweedekamer.nl-jesseklaver@groenlinks.nl Brief gericht aan diverse politieke partijen die meenden het optreden van Rutte c.s. te moeten goedkeuren Voltaire: "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen" Nu ben ik bepaald geen Recep Erdogan adept, maar wat de Nederlandse overheid heden in Rotterdam presteert staat haaks op de ( te) veel door politici bezongen ode aan de rechtsstaat. Met de haren erbij gesleepte argumenten waaronder handhaving van de openbare orde, doen niet ter zake, Voltaire indachtig. Wanneer de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op een normale manier was ontvangen, een zaal had kunnen afhuren en zijn verhaal had kunnen houden, dan was de zaak met een sisser afgelopen. Wilders had geblaft maar hem de mond snoeren door hem te wijzen op zijn voortdurend verkondigd recht op vrije meningsuiting ( voor hemzelf ) had hem doen zwijgen. Toen Wilders de toegang tot Australië werd ontzegd sprong het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken voor hem op de bres om hem alsnog toegang te verschaffen en daar zijn hetze te kunnen verkondigen. Toen wel, nu niet. Willekeur dus. Het karakter van de boodschap van minister Cavusoglu is mijns inziens bovendien heel wat minder controversieel als dat van Wilders http://www.abc.net.au/news/2012-09-18/geert-wilders-applies-for-australian-visa/4268532 De daaraan achterliggende, maar niet uitgesproken overweging om Wilders kort voor verkiezingsdag geen munitie te willen verschaffen is een ondoordacht adhoc argument met mogelijk zeer onaangename consequenties. Niet voor mij overigens want ik ben strikt van mening dat Nederland actief heeft bijgedragen aan het ontstaan van vluchtelingen uit Syrie door haar slaafs volgen van US mondiale machtspolitiek. En wie zich brandt ............. . Ook over díe waarheid wordt door Nederlandse politici stijf het mondje dicht gehouden. De EU hult zich ook al angstvallig in stilzwijgen, panisch om Turkije onder geen beding argumenten te verschaffen om de verbale oorlog tegen Europa te verklaren en het vluchtelingenverdrag op te zeggen. Iets waarvoor hij mijns inziens overigens al lang reden toe had omdat Europa tot nog toe verzuimd heeft om belangrijke aspecten van dit verdrag inmiddels toe te passen. Maar chantage verliest haar werking zodra deze is aangewend. Zou "Rotterdam"mogelijk nu , mede, de reden zijn voor Recep Erdogan en zijn AK om het verdrag op te zeggen, dan gaan de poorten open en vertrekken wellicht 2 miljoen Syrische vluchtelingen richting Europa. Dan heeft Rutte en u met hem door uw gejuich aan de zijlijn uiteindelijk toch bereikt wat u en hij wilden voorkomen. Wilders stemmen te verschaffen. Nog meer domkoppen zullen de meneer uit Hameln gaan volgen. Nu blijkt dat het principe van het recht op vrije meningsuiting door de autoriteiten arbitrair wordt gehanteerd is dat voor mij reden te concluderen dat Nederland een dictatuur is. In een democratische rechtsstaat wordt de wet onder alle omstandigheden gelijkelijk gehandhaafd. Dat blijkt In Nederland dus niet het geval. U kunt niet zeggen; we geven Wilders een vrij forum en aan een ander onthouden we dat recht. Het maakt daarbij geen verschil of die ander een buitenlander of Nederlander is. La legge è uguale per tutti staat er te lezen op de kapitelen van de Italiaanse gerechtshoven. Politiek zat ik natuurlijk op links, maar ik heb nu mijn keus bepaald voor de aanstaande verkiezingsdag. Die keus is DENK. Mede ook als revanche voor uw holle praatjes over 'Europese waarden", democratie en rechtsstaat". Ik hoop dat ook vele van oorsprong niet allochtone Nederlanders er zo over denken om al die politieke partijen die willekeur toejuichen een lesje in rechtstatelijkheid en democratie te leren. 1984 brengt ons echt niet verder. Wissel Newspeak s.v.p. in voor een andere taal.

6 Reacties
aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 16:12

De eerste zin van de grondwet luidt: Allen die zich in Nederland bevinden...Dat geldt dus niet voor Turkse ministers, die hebben hier niets te zoeken tenzij ze uitgenodigd worden door de Nederlandse overheid.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2017 - 16:20

De vrijheid van meningsuiting in een goed functionerende democratie kent haar grenzen. (Hiervan heeft de heer Wilders geen benul, hij werd dan ook door de rechters gecorrigeerd.) Eén van die grenzen is, dat je die vrijheid niet mag (laten) misbruiken om in een (nog) bevriende natie definitief een gewelddadige dictatuur te helpen vestigen. Ware dat gebeurd, dan had ik dat collaboreren met tiran Erdogan genoemd. Net als die vrijheid van meningsuiting heeft de democratie zelf haar grenzen, ik bedoel: beperkingen, lees: Achilleshiel. Een volk kan via de stembus op eerlijke wijze een tiran als leider aanstellen. Dat is in Turkije gebeurd. Erdogan heeft de democratie talloze malen verkracht, en na 15 april zal het restantje van die Turkse democratie er niet meer zijn. Moest ons land die verkrachtingen een handje helpen, nee, bekronen, door Çavusoglu en Kaya hier hun reclamecampagne voor tiran Erdogan te laten voeren? Natuurlijk niet. Je kunt doen wat je kunt om verdere destabilisatie in de wereld te voorkomen. Je kunt het proces van ontbinding, dat gaande is, negeren. En je kunt het een handje helpen. Alleen optie (1) is aanvaardbaar. Jij kiest echter voor optie (3); en je stemt op DENK. Wat is er in je gevaren?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 17:07

@ Nestor U schat de situatie helemaal verkeerd in. Zie de verklaringen van Rutte, Aboutaleb en Koenders. De Turken is allerlei mogelijkheden aangeboden maar ze hebben alles geweigerd. En toen probeerden ze met list en bedrog toch in Rotterdam te komen. Aboutaleb had makkelijk die minister een paar nachtjes in het gevang kunnen zetten na wat ze geflikt hadden.

ATM2
ATM212 mrt. 2017 - 18:00

Haha, van links georiënteerd naar uiterst fascistisch rechts DENK. Hoe geloofwaardig ben jij nog als je morgenvroeg in de spiegel kijkt.

Nico de Mus
Nico de Mus12 mrt. 2017 - 19:13

@Cliff Clavin 12 maart 2017 at 17:20 !!Jij kiest echter voor optie (3); en je stemt op DENK. Wat is er in je gevaren? !! Simpel, 2 paspoorten.

frenkie2
frenkie213 mrt. 2017 - 2:56

NestorMakhno7 12 maart 2017 at 16:09 Zou “Rotterdam”mogelijk nu , mede, de reden zijn voor Recep Erdogan en zijn AK om het verdrag op te zeggen, dan gaan de poorten open en vertrekken wellicht 2 miljoen Syrische vluchtelingen richting Europa. U vergeet dat er aan 2 kanten een grensbewaking kan zijn. Als je niemand binnen laat, is er ook geen probleem. Nu hebben we nog zwakke broeders in de EU, die dat niet aan durven, maar dat sentiment veranderd heel snel als er 2 miljoen moslim migranten aan de grens staan, kan ik u verzekeren. Zeker na verkiezingen in een paar EU landen. Dan zullen we gewapenderhand onze grenzen moeten gaan bewaken. Eigenlijk niks nieuws aan.

Ed Remark
Ed Remark12 mrt. 2017 - 15:09

In Nederland is er vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering en (voor Turken) vrijheid om twee nationaliteiten te hebben. Is het dan logisch om van een Turk te verwachten dat hij zich niet als Turk gedraagt? Kan je het een Turks staatsburger kwalijk nemen te willen stemmen? Ik begrijp niet waarom we nu ineens panisch doen over politici die hier campagne komen voeren. Want als je zo naïef bent om mensen rechten te geven, moet je niet jammeren als ze er gebruik van maken. Ook de latere generaties Turken zijn nog dienstplichtig in dat land - en wij vinden dat blijkbaar goed. Tijdens die dienstplicht zweren ze trouw aan dát land boven alle andere - en wij vinden dat blijkbaar goed. Dan mág je toch ook niet verwachten dat het op de één of andere manier toch Nederlanders worden? KIEZEN, lieve mensen: ofwel Turken in het land en accepteren dat ze zich als Turken zien en bijbehorend gedragen; ofwel eisen dat ze Nederlanders worden en eisen stellen. De middenweg is in dit geval een slap compromis.

5 Reacties
NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:08

Het is geen kwestie van "kiezen". Turken, Egyptenaren, Belgen en Marokkanen hébben niets te kiezen. De wet in het respectieve land voorziet eenvoudigweg niet in het kunnen opgeven van hun nationaliteit. Er is dus niets te kiezen.

TotCo Ring
TotCo Ring12 mrt. 2017 - 18:20

Turkse nederlanders hebben nederlandse rechten, Turken uit Turkije hebben die niet en zittende politice worden uitgenodigd voor een bezoek. Jezelf als buitenlandse politicus uitnodigen om hier campagne te voeren voor jouw land valt niet onder dat recht.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 2:51

Bruggenbouwer U moet goed lezen wat ik schrijf. U reageert met "allerlei mogelijkheden aangeboden ". Abutaleb en consorten hebben de publieke opinie al in een vroeg stadium gemanipuleerd en dat resulteerde er in dat zaaleigenaren geen zalen wilden verhuren. Vorig jaar zijn Turkse bewindslieden in Nederland geweest en toen was het verkrijgen van een zaal geen enkel probleem. Ze hebben hun toespraken gehouden, zijn vertrokken en dat was het dan. Als u mijn verhaal goed leest dan wijs ik op de niet genoemde ad hoc maatregel om Turkse bewindslieden de toegang te ontzeggen uit vrees Wilders in de kaart te spelen. Als de Turkse minister hier normaal was gearriveerd, zijn toespraken had gehouden dan had Wilders zoals we van hem gewoon zijn ,natuurlijk getierd. De mond was hem effectief gesmoord door te wijzen dat hij onbelemmerd zijn fascistische propaganda kan uitdragen in de UK en Australie en in Duitsland. In Australië overigens pas nadat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken bij Australië had geïntervenieerd om Wilders na aanvankelijke weigering , tóch een visum te verschaffen en de toegang tot de UK nadat opnieuw het ministerie ten behoeve van Wilders daar gelobbyd heeft om de fascist Wilders daar toe te laten. Dus m.b.t. Wilders grijpt de overheid wél in om hem zijn propaganda te laten verspreiden en in het geval Turkije zet Nederland de poot dwars. Ik noem dat het hanteren van 2 maten.Uit uw opmerking m.b.t. het in het gevang zetten van de Turkse minister begrijp ik dat u nog nooit van het verdrag van Wenen heeft gehoord. Ik zou mij eerst eens even goed infomeren voordat u begint te raaskallen ATM Ook u beheerst het begrijpend lezen kennelijk niet. Ik begin de vierde alinea met: "Nu ben ik bepaald geen Recep Erdogan adept". Dat ben ik nu nog steeds niet. Als ik op Denk stem dan is dat niet omdat ik hun eventuele opvattingen over Turkije deel, maar is dat een demonstratie van mij ongenoegen met de Nederlandse hypocrisie en het voortdurend met 2 maten meten. Dat u meent dat Denk uiterst rechts zou zijn, is voor uw rekening. Wanneer ik het verkiezingsprogramma bekijk dan lijkt mij juist het tegendeel het geval te zijn. Uw reactie taxeer ik in de trant van een eng soort nationalisme dat je ook ziet bij de oppositie in Turkije. Ook daar schaart de oppositie zich achter Erdogan. Weet u wat u eens zou moeten leren? U moet eens lezen wat Emanuel Kant ooit zei in de achttiende eeuw. dat begon zo: Sapere aude. Durf zélf te denken en laat het denken voor u niet aan anderen over. U bent er nog steeds zo een die niet in staat is om onafhankelijk te denken. Zowel op links als op rechts zijn er velen die daar niet toe in staat zijn. Nico de Mus Jammer, jammer dat u ook al zo'n getroubleerde figuur bent. Ter uwer info. Mijn over over grootvader trouwde in 1703 in Warbyen in Duitsland. Zijn achterkleinzoon vroeg aan de koning van Pruisen in 1820 vergunning omdat hij zijn "Wehrdienst geleistet hat",of hij naar Utrecht mocht vertrekken omdat hij zich daar verder wilde bekwamen in zijn vak als timmerman. Hij kwam nooit in Utrecht aan maar begaf zich naar Lobith wat hemelsbreed 6 kilometer van Warbyen ligt. U doelt met uw 2 paspoorten wellicht op een Turks en Nederlands paspoort. Ik moet u teleurstellen. Die heb ik niet. Ik heb wel nog een andere nationaliteit, de Russische, die ik na een verblijf van 10 jaar in Rusland heb verkregen en waar ik onder geen beding ooit afstand van zal doen. Tevreden?

Ed Remark
Ed Remark11 apr. 2017 - 16:57

NestorMakhno7 12 maart 2017 at 19:08... u stelt, letterlijk: 1) "De wet in het respectieve land voorziet eenvoudigweg niet in het kunnen opgeven van hun nationaliteit." en 2) "Er is dus niets te kiezen." Dat is onjuist. Zoals genoemde landen hun burgers (onderdanen zelfs?) onmogelijk maken een nationaliteit af te leggen, kan NL het onmogelijk maken om mensen met een dubbele nationaliteit in het land te laten verblijven. Op zich ben ik daar niet vóór. Mensen weigeren is radicaal, maar niet onmogelijk: probeer maar eens in Buthan op bezoek te gaan (laat staan te gaan wonen). Bovendien is die KEUZE reeds lang geleden gemaakt. In die zin heeft u gelijkt: er valt niets MEER te kiezen, tenzij je KIEST om de mensen alsnog het land uit te zetten. (Dat is nóg radicaler en grenst aan ethnische zuivering, maar onmogelijk is het allicht niet.) Maar het was dus wél een keuze. Net als de keuze om tot de EU toe te treden, etc. etc. etc. Wat dat betreft maken we als maatschappij aan de lopende band keuzes. Wat ik daarbij wil aankaarten is de hypocrisie van éérst niet goed nadenken over die keuzes (bijvoorbeeld omdat men naïef is, zich laat met oogkleppen op laat leiden door idealen, lijdt aan wensdenken en/of gewoon laconiek is) om vervolgens moord en brand te schreeuwen bij (onvoorziene, maar voorzienbare) consequenties. Zoals dat belasting (of armoede) kan toenemen door hogere energiekosten, na het sluiten van kolencentrales. Roze wolken, idealen, wir schaffen das? Prima. Maar consequenties zullen er zijn. Wees bereid die te nemen.

Ed Remark
Ed Remark11 apr. 2017 - 17:01

Het is overigens Bhutan, en niet Buthan. Maar dat terzijde.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 14:41

Dit is het zoveelste argument tegen de dubbele nationaliteit, schandalig hoe de Turken zich hebben misdragen in Rotterdam..

2 Reacties
NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 9:26

frenkie Dan komt met uw "gewapenderhand optreden dus eindelijk de aap uit de mouw van wat de "democratische rechtsstaat Nederland "werkelijk is. Na eerst de helpende hand te hebben geboden om de Israelisch US agenda tot kantonnisering van Syrie te realiseren met honderdduizenden doden en miljoen vluchtelingen to gevolg ( lees deWalt & Mearsheimer. The Israel Lobby& Us Foreign Policy ) maakt de Nederlandse staat de klus nog even af door opnieuw duizenden vluchtelingen te terroriseren en deze gewapenderhand te verdrijven.

frenkie2
frenkie213 mrt. 2017 - 12:59

NestorMakhno7 13 maart 2017 at 10:26 frenkie Dan komt met uw “gewapenderhand optreden dus eindelijk de aap uit de mouw van wat de “democratische rechtsstaat Nederland “werkelijk is Niks aap uit de mouw. Grensbewaking is al zo oud als er landen zijn. Turkije laat ook niet iedereen binnen!

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard12 mrt. 2017 - 14:05

Verkiezingen maken meer idealen kapot dan je lief is. . Stel je houdt een Nederlands referendum over het Oekraïne-verdrag. Dan bemoeien Nederlandse ministers zich natuurlijk absoluut niet met dat referendum, laat staan dat ze gaan lobbyen om voor te stemmen. En als een minister naar België ging om daar in een zaaltje wat landgenoten te overtuigen dan spreekt het vanzelf dat zo'n minister een inreisverbod krijgt. Die minister mag dan wettelijk bezig zijn maar dan gooi je het toch op de openbare orde? Dat heet democratie. . Stel je houdt een Turks referendum over de staatsvorm. Dan bemoeien Turkse ministers zich natuurlijk absoluut niet met dat referendum, laat staan dat ze gaan lobbyen om voor te stemmen. En als een minister naar Nederland ging om daar in een zaaltje wat landgenoten te overtuigen dan spreekt het vanzelf dat zo'n minister een inreisverbod krijgt. Die minister mag dan wettelijk bezig zijn maar dan gooi je het toch op de openbare orde? Dat heet democratie. . Dat heet "Democratie Op Stelten". Naar een VVD-minister die de vrijheid van meningsuiting en vergadering op die wijze verkrachtte toen er een koninkje moest worden gekroond. Onder andere. . .

4 Reacties
NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 3:23

Ik kan me niet herinneren dat Janukowitsj de twee oproerkraaiers van Baalen en Verhofstadt een strobreed in de weg heeft gelegd toen deze figuren de staatsgreep propageerden tegen de wettig gekozen regering in Ukraine in Kiew. Ik kan me evenmin herinneren dat de Nederlandse noch de Belgische regering van Baalen resp Verhofstadt op het matje hebben geroepen om deze twee eens flink de les te lezen. Wat blijkt dus? Hetze propageren en oproer kraaien mag gerust van de Nederlandse overheid, zolang het elders gebeurt. Daar krijgen ze nog "een goed gedaan jochie "voor. Dat toont het hypocriete karakter van de Nederlandse overheid aan.

Andreas Cappen
Andreas Cappen13 mrt. 2017 - 4:20

Nee, veel erger, EU politici zoals Verhofstadt, Van Baalen en Timmermans staan luidkeels op het Maidan-plein tussen neo-nazi’s, CIA agenten en VS-politici een coup tegen de wettig gekozen regering van Oekraïne toe te juichen. >> Ah, je verbetert al. Eerst beweerde (zonder een splinter bewijs) je dat de VS een coup actief had georganiseerd. Nu ' juichen' ze het alleen maar toe. Maar zelfs dat was niet zo. Van Baalen etc stond te bleren om het Maidan oim de Oekraine een steunen om richting de EU te schuiven. En dat is iets anders dan een coup.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 17:02

Frenkie. Helemaal juist. MaarTurkije is dan ook niet medeplichtig aan massaslachtingen zoals Nederland was en is in Afghanistan, Iraq en Syrie. Ik geef toe, het verschil is subtiel maar wel doorslaggevend. Dat maakt dat Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft naar de vluchtelingen toe. Maar zoals ook al gold met de mensenrechtsschendingen in Indonesie na '45 is het nu opnieuw: "Wir haben es nicht gewusst und Befehl ist Befehl. Het lijkt Neurenberg wel.

Andreas Cappen
Andreas Cappen14 mrt. 2017 - 10:29

@ Boenders @Andreas, nee de coup zelf lieten de EU-politici over aan de VS >> En je slaagt er nog steeds niet in dit te bewijzen! Beetje treurig, vind je niet. En daar hadden de VS $5 miljard voor over volgens diezelfde Nuland, en dat werd niet gebruikt voor Andreas’ schoonmaakoperatie van Tsjernobyl , ha,ha….. >> En maar weer een ad-hominem. Wees eens sportief en geef gewoon toe dat je niets hebt om deze stelling te bewijzen. Het kunt het blijven roeptoeteren. Het is en blijft onzin. Waarvan akte.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker12 mrt. 2017 - 13:56

Beste Gert Jan, Die rechte rug is dat wel 'een lesje democratie' voor Turkije? Zijn niet juist onze democratie en onze vrijheden hiervan de dupe? Omdat iemand een boodschap wil vertellen die ons niet bevalt, leggen we die persoon het zwijgen op. Hoe democratisch is dat? (https://ballonnendoorprikker.nl/2017/03/12/kleuterklas-gedrag/) De manier waarop onze 'bronstige politici', Rutte voorop, dit hebben aangepakt, getuigt niet van staatsmanschap. Dat Turkije weinig op heeft met de vrijheid van meningsuiting, een president heeft die niet veel op heeft met democratie en al helemaal niet met de rechtstaat, is dat een reden om de onze op te schorten?

3 Reacties
NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:10

Juist

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 18:32

Is het okay om als ander land, tijdens een voortgaand overleg met onze minister president, te gaan dreigen met sancties als je je zin niet krijgt? Nee. Mogen we daartegen optreden? Ja. Mag je wanneer je wordt uitgemaakt voor nazi's door een ander staatshoofd gebruik maken van je machtsmiddelen om het spreken van zijn ministers de kans daartoe te ontzeggen? Ja uiteraard mag dat. Het punt is helaas dat het exact Erdogans bedoeling was de boel te laten escaleren. Dus door toe te happen (geheel voorstelbaar en logisch) speelden wij hem in de kaart. Erdogans timing is ook perfect, want hij wist dat Rutte zo moest reageren wegens Wilders. Dus hij krijgt precies waar hij zin in heeft. Het mooiste zou echter zijn als Rutte echt ballen zou tonen, door tegen Erdogan te zeggen: "Best, als jij het zo wil spelen sturen we je ambassadeur naar huis. Dan blaas je de vluchtelingendeal maar op Erdo, wij redden ons er wel mee. Het is klaar met je chantage." Ik zou daar helemaal voor zijn.

NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 8:48

Andreas Cappen U beoordeelt het optreden van van Baalen en Verhofstadt onjuist. Beide lieden zijn niet geïnteresseerd in het naar de EU trekken van Ukraine. Hun agenda is de Atlantische agenda die er in voorziet het US hegemonisme vrij baan te geven. Daar wordt alles voor uit de kast gehaald, bedrog , oplichting, hetzes tot staatsgrepen aan toe. Tegen de Russische Federatie gericht. De EU is als vehikel voor Nato en US geinstrumentaliseerd om de Russische Federatie in de wielen te rijden. Dat gebeurt dan onder het mom van economische bijstand. Het begon al door de afspraken tussen Reagan en Gorbatsjow m.b.t. het niet toetreden van voormalige Warschaupactlanden tot de Nato te schenden. Het vervolg was de coup in 2004 in Ukraine die nog eens dunnetjes werd overgedaan in 2014. Het is al veel eerder vertoond. In Iran in 1952 met operatie Ajax, enige jaren geleden opnieuw in Iran dat faliekant mislukte, in Chili met Allende, in Portugal na de Anjerrevolutie waar de PvdA er van den Berg in opdracht van CIA en SPD illegaal deviezen binnensmokkelde om de communisten uit de regering te houden en Soares te steunen, in Guatemala, in Joegoslavië, in Georgië en het wordt gepoogd in Wit Rusland, Venezuela en Armenië en het is vorig jaar mislukt in Turkije. In Vietnam is het mislukt en in Libië is het gelukt. In Syrië is het vrijwel mislukt. Het patroon is vrijwel altijd hetzelfde. Criminele bendes worden gemobiliseerd om onrust te stoken en vervolgens wordt een excuus gevonden om het leger of een machtig legeronderdeel in te laten grijpen " ter herstel van orde en rust ". Ziehier een weergave van het streven naar wereldhegemonisme van de US gesteund door haar bondgenoten waaronder Nederland. De rol van de media is het masseren van de publieke opinie.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 13:45

"Dit incident kan daartoe leiden en ervoor zorgen dat Erdogan bij het nakende Turkse referendum de winst naar binnen sleept." Ik denk dat deze affaire juist bijdraagt aan het verlies van Erdogan in het komende referendum. Hij is bij de neus genomen door het kleine Nederland, en dat is voor een machtspoliticus als Erdogan een schande. Nu vraagt hij om excuses, en die krijgt hij ook al niet, dus dat wordt dubbelop schande. Wat rest blijven nog zijn dreigement voor sancties, maar daar heeft hij alleen de Neder-Turken mee. Nee, dit is niet goed voor Erdogan.

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 18:39

Erdogan kijkt uitsluitend tot aan het referendum in april. Als hij dan zijn zin krijgt kan niemand hem meer iets maken. Dan verzint hij wel iets om de boel te lijmen. Nu heeft hij echter een vijand nodig en dat is Europa. Europa hapt nog niet omdat Europa in zijn broek schijt wegens de vluchtelingendeal. Erdogan drukt gewoon lekker door, wetende dat Europa die deal niet wil opblazen. Maar juist dat is wat Europa zou moeten doen: Zeggen Erdogan, donder op met je chantage, we laten je zien dat we niet zwichten voor voor je dictatoriale praatjes, we regelen die vluchtelingen zelf wel maar jij kan ook fluiten naar je geld verder.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 mrt. 2017 - 13:43

Ga dubbele paspoorten tegen. Ze blijken dus wel tot dubbele nationaliteit te leiden. Ten tweede is de EU hier mede schuld aan. Men valt liever terug op een Erdogan om het vuile werk te doen, dan zelf de grenzen te sluiten. De EU steunt deze dictator moreel en financieel.

JohnVKR
JohnVKR12 mrt. 2017 - 13:43

1. Ik denk dat we gisteren allemaal pal achter de Nederlandse regering stonden. Ik ook. 2. De analyse die we desondanks wel moeten maken is: hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom escaleert het in Nederland, en niet in de andere Europese landen? Komt dat door de komende Kamerverkiezingen? Indien ja, heeft de Nederlandse regering hierdoor anders dan andere Europese landen gehandeld, of is het Turkije dat hier in zijn provocaties juist misbruik van heeft gemaakt? 3. Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft Turkse Nederlanders gisteren opgeroepen naar het consulaat te komen. Turkse tv-zenders zonden de hele avond live uit vanuit en over Rotterdam. Er bleek geregeld te zijn opgeroepen om naar het consulaat te komen. Desondanks zijn er naar schatting hooguit duizend mensen langs gekomen, op de 400.000 eerste en tweede generatie Turken die in Nederland wonen. In mijn analyse is dat een gigantische Nederlaag voor president Erdogan. Daar komt bij dat ik niet weet of al die duizend mensen ook daadwerkelijk Erdogan-aanhanger waren. Toen ik gisterenavond langs liep, zag ik een minderheid leuzen roepen, en de meeste mensen rustig en ontspannen met elkaar praten. Hoe dan ook: als er van de 400.000 mensen maar duizend gehoor gaven aan de oproep van Erdogan, dan is die zeer beperkte opkomst volgens mij een grote overwinning voor de Nederlandse regering. Het zou me niet verbazen als de zwijgende meerderheid van Turkse Nederlanders Erdogan helemaal niet steunt. 4. Er zaten vandaag twee premierskandidaten aan tafel in Buitenhof. Een man van 30 en een 50-plusser. De man van 30 toonde zich premier-waardig en de 50-plusser niet. Misschien was dat wel de meest verrassende uitkomst van de afgelopen 24 uur.

2 Reacties
NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:16

Neen hoor. Ik was mordicus gekant tegen dit staaltje van hypocrisie. Wij leven in een dictatuur en u voelt zich daarbij blijkbaar prima. Wilders vrije fora bieden mede op kosten van de belastingbetaler en een ander het vrije woord ontzeggen heet willekeur. Willekeur is een bepalend kenmerk van een dictatuur want de wet moet altijd en onder iedere omstandigheid gelijkelijk gelden. Hier is dat niet gebeurd. Ik herhaal Voltaire nog maar eens: “Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen”

JohnVKR
JohnVKR12 mrt. 2017 - 21:42

@NestorMakhno7. Op basis van de situatie die gisteren was ontstaan, heeft de NL-regering grotendeels goed gehandeld. Wel heb ik de indruk dat ze Aboutaleb het probleem alleen hebben laten oplossen. Of de NL-regering in de dagen voorafgaand aan gisteren goed heeft gehandeld, vind ik desalniettemin twijfelachtig. Ik vind daarom dat we moeten analyseren hoe het in NL zo uit de hand is gelopen en in andere EU-landen niet. Dat de NL-regering er niet in is geslaagd er met de Turkse regering uit te komen en de consequenties vervolgens op het bordje van Aboutaleb heeft neergelegd, is niet netjes. Verder is uw opmerking dat we in een dictatuur leven natuurlijk compleet ridicuul.

altijd-beleefd
altijd-beleefd12 mrt. 2017 - 13:29

ik trek hier wat andere lessen uit, 1. als nederland en duitsland om hulp vragen is de eerste reactie van ons "één europa" (excl. oostenrijk) zoek het maar zelf uit. 2. als burgemeesters om hulp vragen is de eerste reactie ons "één nederland" zoek het maar zelf uit. 3. als de situatie zo escaleert dat een neutrale houding onhoudbaar wordt komen ze massaal over het hek om de eer op te strijken en de doen alsof het allemaal aan aboutaleb overlaten bewijs is onze sterke nauwe samenwerkingsverband in de EU.

1 Reactie
NestorMakhno7
NestorMakhno713 mrt. 2017 - 3:34

John VKR Een kenmerk van een dictatuur is willekeur. Bij willekeur kan men niet vertrouwen op de wet want de wet wordt gehandhaafd naar gelang de omstandigheden. Een rechtsstaat handhaaft ALTIJD de wet, daar zijn GEEN uitzonderingen op. NOOIT. Wanneer er wel uitzonderingen op worden gemaakt dan betekent dat, dat er geen rechtszekerheid is. Waar geen rechtszekerheid is speelt willekeur de eerste viool en dat is wat dictaturen kenmerkt. Kijk maar naar Turkije.

LisanneW
LisanneW12 mrt. 2017 - 13:23

Een vierde les is dat DENK per direct uit de 2e kamer moet worden gezet. Ze hebben namelijk de afgelegde eed, dat zij zullen opkomen voor alle Nederlandse staatsburgers geschonden. Ze komen namelijk op voor Turken, namens hun ordinaire grote kleine leider Erdogan.

1 Reactie
NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:38

Neen hoor. Denk komt MEDE op voor de Turken en dat is hun goed recht. Lees hun verkiezingsprogramma en dan ziet u dat tal van programmapunten zich richten op niet Turken.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen12 mrt. 2017 - 13:15

Rechts wilde ze binnenhalen als goedkope werkkrachten. Toen het werk op was wilde links ze houden als stemvee. Het waren arbeiders, dus links. Dat men zelfs fascistisch kon zijn kon niet want dat was voorbehouden aan blank. Iets over zeggen was racisme. Inburgeren hoefde niet want racisme. Multiculturaliteit zou ons allemaal leuke dingen opleveren, lekker eten en leuke muziek. Even vergetende dat buiten het lekkere eten je ook allerlei conservatieve minder leuke ideeën binnen zou halen. Mocht niet gezegd worden want racisme. Waar dit allemaal naar toe gaat? Waar men in de jaren tachtig dacht dat onze samenleving nu uit een min of meer homogene groep van lichtgetinte Nederlanders zou bestaan met het beste van meerdere werelden lijkt er van die maakbare samenleving (hoi pvda) niets uit komen. Integendeel. Menselijke natuur schijnt zich toch iets sterker te manifesteren dan de voorgestelde maakbare wereld van de babyboomers. Ik denk dat we nu een kiem hebben gelegd voor een samenleving zoals Noord-Ierland de laatste eeuwen. De strijd tussen twee onverenigbare groepen langs godsdienstige en culturele grenzen. Iets waar we de komende eeuwen nog veel plezier aan gaan hebben en de toekomstige generaties ons weinig dankbaar zullen zijn om ons door de strot geduwde experiment om de samenleving maakbaar (hoi pvda) proberen te krijgen.

2 Reacties
frenkie2
frenkie212 mrt. 2017 - 23:52

Berend_van_den_Achterberghen 12 maart 2017 at 14:15 Ik denk dat we nu een kiem hebben gelegd voor een samenleving zoals Noord-Ierland de laatste eeuwen. De strijd tussen twee onverenigbare groepen langs godsdienstige en culturele grenzen. Iets waar we de komende eeuwen nog veel plezier aan gaan hebben en de toekomstige generaties ons weinig dankbaar zullen zijn om ons door de strot geduwde experiment om de samenleving maakbaar (hoi pvda) proberen te krijgen. Wow, zover had ik nog niet gedacht maar dat is een waarschijnlijkheid ja. Klote religies!

Johndon
Johndon13 mrt. 2017 - 2:05

De voorstanders van de multiculturele samenleving hebben altijd de haat kaart gespeeld, ook intelligente kritiek hebben ze steeds verdacht gemaakt. De aanduiding multiculturele kerk is zeker terecht, er is sprake geweest van enorme intolerantie m.b..t andere geluiden, en het continue preken van het gebod van tolerantie. Op dit moment, nu blijkt dat hun originele theorieen niet werken doordat de theorie een ideologie is die ver af staat van de realiteit van de menselijke natuur preken ze nu over integratie, daarbij er dogmatisch van uitgaande dat dat mogelijk is tot op voldoende hoogte. Het is plan B, i.p.v. gezichtsverlies oplopen. Doordat men al die tijd de religie van de multiculturele samenleving heeft doorgedrukt is het nu een item op de agenda van een populist, i.v.p. van intelligente redelijke denkers. Het is nu de blinde kracht van een massa mensen die tegenwicht moet bieden (voornamelijk PVV). Als het aan de multiculturelen ligt, dan lossen ze het op door steeds meer controle en verboden, door uitbreiding van het verbod op discriminatie en inperking van de vrijheid van meningsuiting. Niet alleen expliciete uitingen, oproepen tot geweld zijn dan verboden, maar men gaat steeds meer zoeken naar z.g.n. haatdragende of beledigende inhoud in meer onschuldige expressies. Ook zijn er voorstellen voor nog meer veiligheidsmaatregelen, controle op het internet, verzamelen van data, registratiecamera's etc. Dit gaat dus allemaal ten koste van de rechten van het oorspronkelijke systeem, recht op vrijheid van meningsuiting, en van het recht op privacy. Er is hier sprake van een behoorlijk fanatieke kerk, die niet eens in de gaten hebben hoe fanatiek en geindoctrineerd ze zijn. Overigens heb ik gelezen, en voorbeelden gezien, dat het CDA in de begintijd ook aardig de hand heeft gehad in het vormen van een multiculturele samenleving, zodat de aantijging dat het van links komt wellicht een vertekend beeld geeft.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2017 - 13:12

Ik verwacht dat Erdogan economische sancties gaat nemen. Dat wordt complex denk ik. Want als Erdogan gaat kijken hoe hij nederland moet treffen zal hij tot zijn verbazing ontdekken dat nederland met 17 miljoen inwoners een grotere economische macht is als Turkije met 75 miljoen. Dus ik denk dat binnenkort de import van pistache nootjes zal stagneren. En dat er dit jaar maar 1 in plaats van 2 oudere tweedehands vrachtauto's aan een turkse eigenaar wordt verkocht. Het effect voor de nederlandse economie is nihil. Ik maak mij meer zorgen om het sociale probleem. De nederlandse erdogan, wilders, zal er ook alles aan doen zo veel mogelijk haat te zaaien. Dat brengt de nederlandse turken in een lastige positie. Niet veel van hen zullen turkije als het beloofde land zien. Maar ook in nederland zal de weerstand tegen hen toenemen. Van de echt trouwe aanhangers van erdogan zoals die bij het consulaat ligt niemand wakker. Die kunnen best hun leven verder leiden in turkije. Hun kans op een toekomst heier hebben ze zelf vergooid. Maar de mensen die een band hebben met turkije en toch in nederland willen leven zijn het slachtoffer van het spel van wilders en erdogan. Mensen mogen gewoon een band hebben met hun land van herkomst en het ziet er nu naar uit dat dom nationalisme hun dat recht gaat ontnemen. Wat mij betreft mogen mensen best twee paspoorten hebben, wel meer ook, maar ik denk dat een gesprek over dat recht overschreeuwd gaat worden door de mensen die een gedateerde infantiele opvatting hebben over identiteit. Volgens mij moeten vooral de belangen van de mensen die zich zelf wereldburger vinden beschermd worden.

3 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 18:50

De dubbele nationaliteit staat integratie in de weg. Het geeft dubbele houders de mogelijkheid zich niet te willen verbinden met dit land want zij kunnen altijd weg. Dan is het gemakkelijker om toch niet mee te doen, je te blijven afzetten, dwars te liggen, de taal niet te leren. En in dat laatste zit het grote probleem, dat een grote groep immigranten zich afwendt van Nederland of beter zich eigenlijk nooit heeft toegewend. Men heeft hier alle kansen gekregen, maar als men zich bewust afzet tegen dit land (getuige de opmerkingen over 'onze minister' als zij het over Kaya hebben) dan mag je ook bewust gaan kiezen wat mij betreft. Dat is niet infantiel, dat is realisme. Het moet een keer klaar zijn met dat gratuite afgeven op hun eigen land (Nederland voor de goede orde) maar comfortable vast te houden aan de Turkse nationaliteit. Dan heb je vervolgens een praktisch probleem. Als Turk is het vrijwel onmogelijk afstand te doen van je paspoort zonder een hoop trammelant. En onze overheid mag Nederlanders niet zomaar hun paspoort afnemen. Dat kan juridisch gezien nu eenmaal niet. Maar je zou als signaal kunnen beginnen met mensen die zich hier willen vestigen, laat hen kiezen, Nederlandse of oude ID houden.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2017 - 21:30

@ Doofenschmirtz Ik vind het al raar om aan te nemen dat twee paspoorten iets te maken heeft met integratie. Stel je bent een hoogopgeleide turk, spreekt meerdere talen, je hebt rondgereisd in de wereld en je woont in istanbul. Dan kan je toch niet met droge ogen beweren dat je houdt van turkije en van erdogan? Dan schaam je je toch diep voor je land. Of stel je woont in nederland, je hebt rondgereisd meerdere continenten gezien. En dan zie je dat de PVV de grootste partij is en de haat tegen asielzoekers. Dan kan je toch niet trots zijn op nederland? Dan schaam je je diep voor de politiek en de burgers die op die partij stemmen? Integratie is iets kleins. Vrienden hebben en leven in een gemeenschap. Niet het hebben van meerdere paspoorten. Die turken bij het consulaat leven op de verkeerde plek en doen er beter aan om ergens in turkije te gaan wonen. Niet omdat het van mij moet maar omdat ik denk dat ze daar beter op hun plek zijn. Zij leven hier in een wereld stad met de normen en waarden van een turks bergdorp. Als die mensen 10 jaar geleden hun paspoort hadden ingeleverd was het niet anders geweest. Overigens is het feit dat de turkse regering zich nadrukkelijk bemoeid met etnische turken in West-Europa en veel belangrijker oorzaak van het probleem. Dat maakt het voor deze mensen nog moeilijker hun eigen weg in interactie met hun omgeving te vinden. Kortom ik geloof niet dat jouw benadering iets nuttigs oplevert, ik denk zelfs dat je analyse helemaal niet correct is.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 mrt. 2017 - 8:28

@Boenders en @DaanOuwens. Natuurlijk 'hoeft' een dubbel paspoort integratie niet in de weg te staan, maar in dit geval is dat wel zo. Het feit dat ook 2e, 3e en 4e generatie Turken in Nederland nog een Turks paspoort krijgen is een rare zaak. Een nationaliteit kiezen heeft ook een symboolfunctie en dwingt tot het maken van een keuze. Het kan niet zo zijn dat vanuit de Turkse gemeenschap steen en been wordt geklaagd over gebrek aan kansen en over discriminatie, terwijl je zelf met de ruig naar dit land en de Nederlanders gaat toestaan. Dan ook nog Turk willen blijven, tot in lengte van generaties lijkt mij geen recept vkoor eenheid en saamhorigheid. Waarom is dat belangrijk? Onze samenleving is gebouwd op solidariteit. Het betalen van premies voor niet actieven, het opbrengen van lasten en de verdeling van uitkeringen zoals AOW en bijstand, is iets waarvoor draagvlak nodig blijft. Ik zie dat draagvlak hard wegvallen bij de allochtone gemeenschappen. Als die dan ook nog met alle geweld willen blijven vasthouden aan hun moederland, wat blijkt uit de belachelijke opmerkingen over 'onze minister' (Kaya) dan zeg ik: Laat hen maar een principiële keuze maken, laat de vrijblijvendheid van een verblijf hier in Nederland maar eens afgelopen zijn. Of je committeert je aan dit land of niet, maar dan dus ook geen rechten meer.

Henriette3
Henriette312 mrt. 2017 - 13:07

Wat er vannacht is gebeurd vat samen waar de problemen liggen en waarom Wilders en FvD zo groeien. De integratie is op de meeste vlakken compleet mislukt. Ik vraag me af hoeveel van die met vlaggen zwaaiende Turken een Nederlandse vlag in huis hebben. Ze spreken over "onze" minister en "onze" president. Deze Turken hebben niets op met onze samenleving. Het is zelfs eng om te zien hoe snel via Turkse media Turken hier in Nederland gemobiliseerd kunnen worden. Ik hoop dat de rug recht blijft en dat er snel weer de Nederlandse vlag wappert bij het Nederlands Consulaat in Turkije; schande dat op Nederlands grondgebied nu een Turkse vlag hangt!

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 18:53

De vraag is natuurlijk hoeveel Turken daar nu echt stonden. De opkomst was niet supergroot had ik de indruk en de pers deed ook zijn best het zo spannend mogelijk in beeld te brengen. Feitelijk leek de sfeer tamelijk gemoedelijk en redelijk. Ik zag vrij veel lachende gezichten en maar weinig agressie.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik312 mrt. 2017 - 13:05

Mark Rutte, toch al geen aimabel, ruimhartig en royaal man, toont de ware, benepen aard van Neerlands liberalisme: als je mening 'm niet aanstaat ben je niet welkom en moet je je bek houden. De Nederlandse democratie is een farce, de grondwet een grap. Als je Farage heet, dan ben je welkom met je fascistische boodschap, maar als je Turks bent uiteraard der zaak niet. Ik denk dat ik op 15 maart mijn stem inlever. We worden belazerd waar we bij staan. We leven in een dictatuur die langs slinkse wegen Erdogan in het zadel houdt.

3 Reacties
aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 17:08

U wilt meer vrijheden hier voor dictators, genocideplegers en onderdrukkers, u had Hitler hier in 1933 ook bijeenkomsten laten houden. Dat is een mening die u mag hebben, ik ben dat het een mening is die door weinige wordt gedeeld.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 18:55

Nou nou nou.. Er is wel iets aan vooraf gegaan. Ieder normaal politicus laat zich niet zo afzeiken door een ander staatshoofd, laat zich niet in de luren leggen door een minister die probeert politiecontroles te omzeilen, laat zich niet bedreigen door sancties.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik312 mrt. 2017 - 20:24

Het moet natuurlijk 'op slinkse wijze' zijn. Je hebt gelijk wat dat 'kruip-door-sluip-door' gedrag betreft van die Turkse gezagdraagster, Doofenschmirtz.

Perro caliente
Perro caliente12 mrt. 2017 - 13:00

Masculiene samenleving ten opzichte van feminiene samenleving zie hier de verschillen zich live voor onze neuzen. Feminien tolerant en zachtaardig, masculien hard met een hoog testosteron gehalte. We kunnen ons niet blijven veroorloven om ons zachtaardig te gedragen tegen culturen en samenlevingen met een hoog testosterongehalte en zullen steeds duidelijker onze grenzen aan moeten geven van wat we wel en niet tolereren. Maar goed dat het verkiezingstijd is anders was de kans erg groot geweest dat er diep gebogen was voor Erdogan met alle gevolgen van dien.

Peter Smit2
Peter Smit212 mrt. 2017 - 12:57

Van A tot Z de spijker op z'n kop!

Irons
Irons12 mrt. 2017 - 12:46

Dubbele loyaliteit? In ieder geval is niet meer te ontkennen dat er een 5e colonne is die door islamofascist Erdogan naar believen tot actie te bewegen is....... Die lui hebben m.i. zeker geen last van een dubbele loyaliteit.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2017 - 12:44

Geheel mee eens. (afgezien van de hier en daar voorkomende taalfoutjes, qua woordgeslachten en zo)

2 Reacties
Windowjan
Windowjan12 mrt. 2017 - 20:09

Frank, Ik ben het ook geheel eens met Gert Jan Geling. Dat ''afgezien'' had je beter kunnen laten, dat maakt jouw post honderd procent nodeloos.

joloe
joloe13 mrt. 2017 - 13:26

afgezien van de hier en daar voorkomende taalfoutjes, qua woordgeslachten en zo) U zit u eigen te vervelen zeker, ik neem aan dat u wel begrijpt wat er staat.

Berend5
Berend512 mrt. 2017 - 12:37

Ja geweldig....was het maar altijd verkiezings tijd

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 mrt. 2017 - 12:33

Gert-Jan Geling heeft gelijk ondanks het feit dat deze hele toestand vooral Erdogan in de kaart speelt. Laatstgenoemde provocateur pur sang is zeer gebaat bij onrust rondom zijn "onderdanen" in Europa. Vooral om de aandacht af te leiden van de grote binnenlandse problemen in Turkije. Maar opprtunisten zoals Erdogan stop je bepaald niet door steeds toe te geven aan met veel verbaal geweld omlijste eisen. In dat geval gaan ze steeds een stapje verder. Goed dat Nederland nu haar grenzen aangeeft. Ook aan dat deel van de Nederlanders met een Turkse achtergrond die het hebben over Erdogan als "onze president" . Om nog maar te zwijgen over de vele Grijze Wolven (Turkse extreemrechtse fascistische organisatie) die zich onder de demonstranten bij het Turks consulaat bevonden. Ik zou w.b. dat laatste ook graag zien dat, evenals de Hitlergroet, ook de Turkse fascistengroet ( die met pink en duim omhoog) verboden wordt.

TurkseTurk
TurkseTurk12 mrt. 2017 - 12:31

Erdogan is Nederland dankbaar denk ik. Hij heeft een stok om nu westerse waarden aan te vallen en hard te roepen van kijk ze zijn anti democratisch. .. Dus niet alleen Nederland Turkije zal hiermee heel Europa aanvallen. Het is Duitsland gelukt niet in de val van Erdoğan te vallen ondanks aankomende verkiezingen in Duitsland. Nederland en Rutte was met dank aan Geert Wilders Door Turkije in een hoek geduwd waardoor Nederland gedwongen met het oog op verkiezingen 15 maart terug moest duwen en zijn tanden laten zien. De aanvallen van Erdoğan richting Nederland zijn bedoelt om de achterban in Turkije te versterken en meer mensen bewegen in de Refurundum voor Erdoğans presidenteel systeem te kiezen. Zelfs de opositie in Turkije die in sterke mate zelfde waarden en normen als westerse landen voor staat zag zichzelf gedwongen Erdoğan te steunen en daaroverheen te gaan Door van Erdoğan te eisen keiharde maatregelen te nemen... met alle respect die gast van de oppositie is dom... Hij en zijn Partij delen de waarden en normen van het westen... als hij nu van Erdoğan eist een westerse land hard aan te pakken... zal dat juist zijn eigen achterban in war brengen. ... en het gevoel creëren van... hey we willen westers zijn maar die westerse mensen zijn eigenlijk slecht.... Dus Erdoğan had toch een beetje gelijk.... Dus die domme opositie versterkt onbewust de positie van Erdoğan nog meer Door zelf voor Nog hardere lijn te kiezen als Erdoğan ... maar dat heeft hij zelf niet door. ... Hij wil namelijk de nadruk leggen op... Wij komen op voor Turkije. ...en schiet daarmee doel voorbij... Door Erdoğan heeft Door zijn provocatie Mega succes... kijken wat hij tot aan de Refurundum gaat doen... een sluwe man met inzicht.

joloe
joloe12 mrt. 2017 - 12:05

Jos van der Zwet Ik heb een paar maanden geleden die Tunahan Kuzu tegen wilders horen roepen dat hij een geboren en getogen Nederlander is nu ben ik toch wel benieuwd wat hij als Nederlander hier van vind. Geef hij de de Nederlandse regering gelijk of is hij het er niet mee eens, als dat laatste het geval is dan doet hij er verstandig aan om bij het Turks consulaat zijn paspoort te laten controleren en als hij nog geldig is maak er dan meteen gebruik van.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 mrt. 2017 - 12:00

Klinkt goed, maar als je de rug dan recht houdt, dan ook t.o.v. Wilders, van le Pen, van Trump en noem er nog maar een paar. Ik ben bang dat deze rechte rug enkel en alleen is ingegeven door de naderende verkiezingen om Wilders wind uit de zeilen te nemen. En dat is dom, veel verstandiger was en is het voor en tegenstanders een platform te geven en als regering daar krachtig stelling in te nemen. Dat kan met gespierde taal en zonder spierballen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 11:53

Goed stuk! Helemaal mee eens. De demonstrerende Turken hebben het zonder blikken of blozen over hun land, minister en regering en bedoelen daar Turkije mee. Dat is absurd. Maar wel helder. Tijd inderdaad om hen maar te laten kiezen qua paspoort. Anders houd je dit. Helaas is de grootste oorzaak hiervan de verkiezingen in Nederland en Turkije. Rutte moet zich hard opstellen om Wilders de wind uit de zeilen te nemen, Erdogan spint garen bij een nationalistisch Europa, zodat hij kan claimen dat wij allemaal anti-Turks zijn en hij degene is die zijn land daartegen beschermt. Maar de onbeschoftheid is apart. Een Turkse minister die met verschillende colonnes probeert onze politie te misleiden. Met wat voor dedain kom je dan naar dit land toe, is dat respect voor onze overheid? De arrogante houding van Turkije die ons meent de les te moeten lezen, te dreigen en te misleiden is beneden peil. Maar goed, het is ook helder wat voor type Erdogan is. Een dictator.

jandebakker
jandebakker12 mrt. 2017 - 11:52

Een 10 met een griffel voor dit stuk van Dhr. Geling. Erdogan heeft "het spel" zeer slim gespeeld door een situatie te creëren waarbij hij ongeacht de uitkomst zou winnen. Met de nazi uitspraak heeft hij zelf de onderhandelingen dichtgegooid wetende dat elke daaropvolgende keuze van Nederland hem in de kaart zou spelen. Had Nederland de betreffende minister wel toegelaten dan had Erdogan de sterke leider kunnen spelen (ik bepaal wie in hun land welkom is & die slappelingen kunnen mij/turkije niks maken).

DFVJGOP
DFVJGOP12 mrt. 2017 - 11:50

Een prima uiteenzetting.

Rembrandt2
Rembrandt212 mrt. 2017 - 11:48

Ga nou niet verbaasd lopen doen over die loyaliteits-kwestie. Het is zeker niet deze rel die ons nu pas de ogen zou moeten doen openen. Oplettende Nederlanders hebben dit al jaren geleden zien aankomen. Bijvoorbeeld als Turkije voetbalde. Evenwel goed dat iedereen het er nu wel over eens is dat de integratie mislukt is. Hoe anders dan we decennia lang hebben moeten aanhoren van bijna alle politieke partijen.

paul1111
paul111112 mrt. 2017 - 11:45

Zelden het zo eens geweest met een column op deze site. Duidelijk en eerlijk, maakt tegelijk de hele discussie over Nederlandse normen en waarden overbodig doordat deze hier de impliciete leidraad zijn.

rbakels
rbakels12 mrt. 2017 - 11:28

Ik ben allerminst een fan van Erdogan, maar de Turken hebben gelijk dat de Nederlandse regering en het stadsbestuur van Rotterdam de vrijheid van meningsuiting grof hebben geschonden. Die vrijheid is een grondrecht juist voor de gevallen dat het moeilijk is. Die vrijheid dient in de allereerste plaats om politieke processen niet te frustreren. En hoe je het ook ziet, het gaat hier om een democratisch proces. Het gaat net aan dat Nederland de kwaliteit van die proces beoordeelt. Wij staan hier toe dat Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben stemmen voor de voorstellen van Erdogan, en daar hoort bij dat de politieke discussie niet gebreideld wordt. Een erkende reden om de vrijheid van meningsuiting te beperken is een gevaar van verstoring van de openbare orde. Na wat er vannacht is gebeurd krijg ik de indruk dat het verbod van de Regering een groter gevaar was van de openbare orde dan het toelaten van die minister(s). Het zou best kunnen dat het verbod zelfs averechts werkt omdat Nederturken die niet zo voor Erdogan waren na deze rellen juist wel vóór zijn voorstellen stemmen. Als waarnemer van enige afstand kan ik er niet omheen dat de komende verkiezingen hier bepalend ijn voor de mening van de Nederlandse politici..Daarbij zijn we met beide benen inde val van Erdogan getrapt. Hij organiseert het bezoek van zijn Ministers met opzet zo vlak voor de Nederlandse verkiezingen omdat dat hem maximale aandacht garandeert. Dezelfde truc heeft hij ook al in andere landen uitgehaald. Er zullen nu ook wel weer mensen opstaan die vinden dat Nederturken hun Turkse paspoort moeten inleveren. Dat is bedenkelijke onzin. In de eerste plaats gaat het helemaal niet om het inleveren van dat boekje. Turken kunnen - in tegenstelling tot Marokkanen - in theorie wel afstand doen van hun rechten en plichten als Turk, maar dat is een lastig en kostbaar proces waar je o.a. een advocaat voor nodig hebt. En vervolgens levert dat louter nadelen op, met name in de contacten met Turkse familieleden. De Nederturken hebben voortaan een visum nodig voor Turkije, en er zijn beperkingen in wat ze kunnen ervan van hun familieleden in Turkije. Intussen maakt een dergelijke actie niets uit voor de vraag of mensen zich Turk voelen. En degenen die vinden dat die moslims liefst naar eigen land moeten terugkeren moeten hen vooral niet hun paspoort moeten afpakken. En op dit moment hoor ik Buma bezig zichzelf te profileren voor e,h een rol als de toekomstige Nederlandse Erdogan.

1 Reactie
NestorMakhno7
NestorMakhno712 mrt. 2017 - 18:59

Volkomen juist. Aan uw betoog hoeft niets te worden toegevoegd

frenkie2
frenkie212 mrt. 2017 - 11:27

Quote: De tweede les, voor ons in Nederland, is dat de discussie over botsende, dubbele, loyaliteit bij sommige Turkse Nederlanders nu een keer goed gevoerd zal worden, Het is bizar te moeten constateren dat sommige bezitters van het Nederlandse staatsburgerschap die aan het demonstreren waren bij het Turkse consulaat het hadden over ‘onze Minister’ en ‘onze regering’ wanneer zij spraken over Minister Kaya en de Turkse regering. Dit getuigt niet zozeer van ‘mislukte integratie’, zoals sommigen beweren, maar eerder van integratie die nooit echt van de grond is gekomen En precies dit wordt al jaren geroepen, maar consequent genegeerd door links. Het is een ongemakkelijke waarheid, maar het is duidelijk te zien dat er een 5de colonne in ons land aanwezig is. Het bizarre is dat het 3de en 4de generatie hier geborenen zijn, die loyaal zijn aan een (fascistisch) land waar ze alleen maar op vakantie gaan. Dit moet veranderen, en dat gaat niet zonder zachte dwang. We zouden de dubbele nationaliteit af moeten schaffen voor 3de en daaropvolgende generaties.

Kloyolo
Kloyolo12 mrt. 2017 - 11:25

Amen! Krijg het haast niet uit mijn toetsenbord, maar ben trots op Aboutaleb, het kabinet en de politie. Puik werk geleverd!

Driekeerlinksisrechts
Driekeerlinksisrechts12 mrt. 2017 - 11:16

Hoe kun je Trump in een adem te noemen met Erdogan en Poetin. Het diskwalificeert je hele verhaal.

Jiji Fukuyama
Jiji Fukuyama12 mrt. 2017 - 11:08

Knap dat de schrijver dit staaltje boeren, racistische politiek als iets positiefs ziet. Ik vind het te genant voor woorden.

StHuck
StHuck12 mrt. 2017 - 11:05

"De spanningen liepen zo hoog op dat de Turkse autocratische President Erdogan Nederland ‘nazistisch’ en ‘fascistisch’ noemde." Dat was nog voorafgaand aan het daadwerkelijk weren van de Turkse ministers. In de tekst hier lijkt het ongetwijfeld onbedoeld alsof dat erna gebeurde. Het Turkse regime trekt haar eigen plan met volledig voorbijgaan aan autoriteiten in andere landen. Zij ziet en behandelt Duitsland, Nederland, en straks ook andere Europese landen als eigen terrein, met daar levende Duitsers en Nederlanders met dubbel paspoort als uitsluitend eigen onderdanen. Veel van deze Turkse Europeanen zien ook uitsluitend Turkije en haar regime als hun land en leiders, maar voor de vele Turkse Europeanen waar dit niet voor geldt en dat zijn er ook velen, wil het Turkse regime, en niet sinds pas kort, ook macht om hen te kunnen controleren, dwingen, en vervolgen in Europese landen.

MichelD
MichelD12 mrt. 2017 - 11:04

goed geschreven, treffend samengevat.

joloe
joloe12 mrt. 2017 - 10:53

Gert Jan Geling. Hier is geen woord aan toe te voegen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2017 - 10:51

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 mrt. 2017 - 16:14

[ Ze had de voorstanders en tegenstanders van het referendum in Turkije gewoon moeten laten debatteren ] Denk je dat die minister wilde debatteren? Ik heb zo mijn twijfels. Zijn er tegenstanders die willen en durven debatteren? Misschien heb ik niet opgelet, maar ik ken er geen een.

Enzo2
Enzo212 mrt. 2017 - 16:49

Waarom zou Nederland moeten toestaan dat Turkse toestanden naar Nederland gehaald worden? Debatten voor voor- en tegenstanders klinkt op papier erg leuk, maar de ervaring heeft ons al geleerd wat er met tegenstanders van Erdogan gebeurt, ook in Nederland. Willen dat hier verder gaan faciliteren door debatten te houden? http://www.volkskrant.nl/buitenland/aanhangers-van-gulen-ook-in-nederland-bedreigd~a4342168/ In Turkije lijkt Erdogan de mislukte coup aan het referendum te linken, volgens een artikel in de BBC heeft Erdogan zelf verklaard dat nee-stemmers "would be "siding with the coup-plotters". Zie de link hier: http://www.bbc.com/news/world-europe-39064657

Wesseling2
Wesseling212 mrt. 2017 - 10:49

Ik had gehoopt op een paar wijze woorden over met turkse vlaggen wapperende Turkse staatsburgers met een Nederlands paspoort. Maar helaas, je mag Wilders niet in de kaart spelen.

Palladium
Palladium12 mrt. 2017 - 10:47

Sterk stuk, waarbij het belang voor Nederland, en ook de houding van Nederland, eindelijk eens prevaleert boven die van ontwikkelingslanden die wij blijkbaar altijd moeten opvoeden. Ik hoop dat de rug vanaf 16 maart nog steeds recht is.

Rick Hofland
Rick Hofland12 mrt. 2017 - 10:44

Prima geschreven stuk. Onze democratie en vrijheid is door veel mensen voor gevochten en daar mag best voor opgekomen worden. Verder heb ik het te doen met alle Turken. Hopelijk kunnen ze wat tot rust komen en afstand nemen van de situatie in Turkije en dan beseffen dat Erdogan de gewone Turkse burger laat bloeden voor zijn eigen machtlust. Het Turkse volk wordt onder Erdogan nu overal in Europa steeds meer met de nek aangekeken en buitenlandse investeerders keren zich steeds meer af van Turkije waardoor het land economisch steeds meer weg zal zakken. Turkije z'n beste jaren lagen economisch toen Erdogan zich nog gesteund wist door de ambitieuze en hoogopgeleide Gullen-aanhangers, maar die zijn overal ontslagen en vervangen door kwalitatief mindere ambtenaren. Deze Braindrain zal het land ook zeker merken. Succes met jullie keuze op 16 stil beste Turken.

Pater Familias
Pater Familias12 mrt. 2017 - 10:41

Niets aan toe te voegen Gertjan.

watsgebeurt
watsgebeurt12 mrt. 2017 - 10:39

Het voorval van gisteren laat alleen maar zien dat de integratie grotendeels mislukt is. Welke woorden ook gekozen mogen worden, de waarheid ligt er nu eenmaal. Tevens laat dit zien dat binnen Nederland (maar dit geldt bijna voor alle West-Europese landen) er hele bevolkingsgroepen wonen en leven die helemaal niks met Nederland (of welke land dan ook), laat staan met Europa, te maken willen hebben. Ze zijn hier, ze wonen hier omdat er hier welvaart is. Ze zijn Turk, Marokkaan of wat dan ook. Geen Europeaan en geen Nederlander. Hoe lang kan links Nederland nog volhouden aan dit blinde beleid? Van Nederlanders wordt alleen maar gevraagd om zich aan te passen, terwijl elke keer opnieuw blijkt dat hele bevolkingsgroepen zich afwijzend opstellen naar hen toe.

1 Reactie
Ikkyu
Ikkyu12 mrt. 2017 - 19:57

Grotendeels wil ik niet zeggen. Er zijn 400.000 Turken in Nederland. Volgens mij waren er maar een paar honderd op straat gisteren.

ko2
ko212 mrt. 2017 - 10:33

Laat dat sommige maar weg. Als het er aan komt is de meerderheid zo. Denk dat er bij die andere grote groep hetzelfde gebeurt als de koning hetzelfde zou doen. Nederland is goed als ze eraan verdienen maar voor de rest?

Jan_boel
Jan_boel12 mrt. 2017 - 10:27

Ik geloof dat links en rechts het eens roerend met elkaar eens zijn.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mrt. 2017 - 10:21

[Dit incident kan daartoe leiden en ervoor zorgen dat Erdogan bij het nakende Turkse referendum de winst naar binnen sleept.] Daar zou ik me niet te druk om maken: linksom of rechtsom 'wint' hij dat referendum toch wel.