Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Drenthe in actie tegen 'energie cowboys', verbiedt grootschalige aanleg zonneweiden

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
47527591741_ea82ef16d9_k

© cc-foto: Vattenfall https://flic.kr/p/2fpRkbV

In Drenthe mag een gebied van in totaal maximaal zo’n 1200 voetbalvelden (600 hectare) omgevormd worden tot parkeerplaatsen voor zonnepanelen. Provinciale Staten voert de maatregel tegen de lucratieve praktijk door omdat zonnepanelen anders niet meer op daken geplaatst worden. Het verbod duurt in ieder geval tot 2030.
RTV Drenthe laat gedeputeerde Henk Brink (VVD) aan het woord:
"“Het is voor grote investeerders de makkelijkste weg. Koop of huur een stuk land en zet daar een grote zonneakker neer. Je hoeft maar één dikke netaansluiting te maken en het is klaar. Maar wij willen een stop op zon op land tot 2030” legt Brink uit. Grote energie-investeerders hebben volgens Brink de gemeenten de afgelopen jaren soms overrompeld met hun plannen. En ook bij gemeentes zijn in het begin wel fouten gemaakt. Om te voorkomen dat overal in Drenthe maar zonneweiden gebouwd kunnen worden hebben Gedeputeerde Staten en de gemeentes het volgende af gesproken: In de Regionale Energie Strategie staat voor 1300 hectare zon op land, daarvan is nog 600 hectare niet gerealiseerd. Die 600 mogen nog. Maar voor die 600 hectare mag ook voor de helft naar andere duurzame energie-oplossingen gekeken worden, bijvoorbeeld kleine windmolens. Dus misschien wordt er nog minder dan 600 hectare zon op land gebouwd."
Het provinciebestuur wil energie-leveranciers met de maatregel dwingen zonneparken aan te leggen op lege daken van bijvoorbeeld bedrijven. Dat kost echter meer. De provincie wil voorkomen dat al het land wordt opgekocht door “energie cowboys”. In Friesland is het verbod al eerder ingevoerd. Ook andere provincies zinnen op maatregelen.
Een reportage uit 2017 over de problematiek:
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Vattenfall

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2020 - 11:04

Er zijn nog steeds veel opslagplaatsen waar prima zonnepanelen op kunnen, waarom dat niet? Ik vind die velden op de grond ook niets. Hier hebben we ook een voetbalveld vol gelegd.

1 Reactie
adriek
adriek30 okt. 2020 - 13:15

"Overdek" alle parkeerplaatsen met een dak van zonnepanelen. Kost nauwelijks meer dan een weiland overdekken (de panelen hoeven alleen maar iets hoger geplaatst te worden) en je combineert het nuttige met het aangename.

adriek
adriek30 okt. 2020 - 10:27

We hebben in Nederland al te weinig natuur, zonnepanelen horen op daken, pas als die vol zijn kunnen we we andere plaatsen overwegen.

Simplex2
Simplex230 okt. 2020 - 9:11

In het verleden hebben we hier op het platteland kennis gemaakt met GroenInvest. "De teelt van duurzaam Nederlands hardhout", Robinia. Door vele oorzaken één grote faal en uiteindelijk ging GroenInvest in 2009 failiet. Ik voorspel, dat al die zonneparkvelden die hier nu aangelegd worden GroenInvest 2.0 zijn. Vanaf mijn huidige locatie bezien, bevinden zich in een straal van 10 kilometer tenminste 5 grote velden, waarvan 1 de grootste van Nederland. (Op de grens van Groningen en Drenthe) Ik voorspel: Over 20 jaar zijn de rendementen van de huidige panelen waardeloos en de hebben de parken hun geld opgebracht. De bedrijven er achter gaan in een juridische constructie failliet en de gemeente zit met de gebakken peren. (Lees: vele hectares aan silica panelen die moeten worden geupgrade of afgevoerd). Ik snap dat de gemeenten in Drenthe wantrouwend staan tegenover deze energiecowboys. De vorige met mooie praatjes zadelde ons op met akkers vol onverkoopbare struiken...

1 Reactie
adriek
adriek30 okt. 2020 - 10:25

Robinia was simpele beleggersfraude.

vdbemt
vdbemt30 okt. 2020 - 8:59

De zichtbare (mooi is het niet), maar nauwelijks schadelijke aantasting van het landschap wordt verhinderd. De onzichtbare (groen is groen) maar wel schadelijke aantasting door het boerenlandschap wordt nog steeds niet verhinderd.

1 Reactie
adriek
adriek30 okt. 2020 - 10:28

Ga van je stokpaardje af.

White Knight
White Knight29 okt. 2020 - 20:17

Beste Redactie, Ik vermoed dat in de eerste zin onder het plaatje het woord "niet" is weggevallen. Dit staat er nu: "In Drenthe mag een gebied van in totaal zo’n 1200 voetbalvelden (600 hectare) omgevormd worden tot parkeerplaatsen voor zonnepanelen." De rest van het artikel wekt het idee dat het juist niet mag, dat omvormen.

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop29 okt. 2020 - 20:45

Dank, het woord maximaal toegevoegd.

Oki Doki
Oki Doki29 okt. 2020 - 20:08

Het schijnt dat de zonnevelden best wel kunnen zorgen voor een toename van de biodiversiteit. Het gaat dan om plantensoorten, insecten en vogels.

GoudenBergen
GoudenBergen29 okt. 2020 - 19:34

Je ziet hier het NIMBY-effect in zijn volle glorie. Mensen zijn voor windmolens en zonneweiden zolang die maar niet hun achtertuin komen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor spoorlijnen.

1 Reactie
Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 8:26

Zonneweiden, gas winning, kolen mijn, kern energie centrale, fracking, etc. Het is allemaal technologie ipv natuur.

JasDon
JasDon29 okt. 2020 - 19:22

"de gemeenten de afgelopen jaren soms overrompeld met hun plannen." Ach, uit het stukje in Lubach over windmolens zag je vooral dat die gemeentebestuurders met maar al te interessant vonden om zich te profileren met dit soort acties, los nog van andere lucratieve zaken en interessante zakenreisjes die er bij komen.