Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dreiging neemt toe: Britten arresteren steeds meer nazi-terroristen

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
4933589_82887f5ac1_o
Extreemrechts maakt in heel Europa een opmars, maar de cijfers die de Britse Home Office heeft gepubliceerd zijn schrikbarend. In totaal zijn er het afgelopen jaar vijfendertig mensen gearresteerd op verdenking van binnenlands terrorisme, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De arrestatiecijfers worden gedomineerd door leden van extreemrechtse groeperingen. Deze groei in terrorisme gerelateerde arrestaties is niet te verklaren vanuit dreigingen van IS of al Qaeda. Ook het aantal terreurarrestaties in Noord-Ierland bleef gelijk.
Eén op de vier extremisten die in aanraking komen met het deradicaliseringsprogramma van de Britse overheid zijn sympathisanten van extreemrechts.  Een neo-Nazi groep die zichzelf National Action noemt is in december als eerste extreemrechtse groepering in de ban gedaan als terreurorganisatie. Deze antisemitische, homophobe en racistische groepering  stond achter de moord op de Britse parlementariër Jo Cox door de rechtsextremistische Thomas Mair.
Anti-terreur organisaties in Engeland waarschuwen voor een groeiend risico op geweld en terreur van kleine maar steeds radicalere extreemrechtse groeperingen. Deze dreiging is even groot als die vanuit geradicaliseerde islamisten. David Anderson, lid van een aan de overheid gelieerde waakhondorganisatie die toezicht houdt op terreur, geeft de volgende waarschuwing:
"De dreiging van extreemrechts terrorisme in het Verenigd Koninkrijk is op het moment gefragmenteerd, maar het bloedbad dat werd aangericht door Anders Breivik in Noorwegen is een waarschuwing om de dreiging niet te onderschatten. Zowel de overheid als de rechtbank behandelen de dreiging met de ernst die hij verdient. De extreemrechtse ideologie kan net zo moordlustig zijn als het radicaal islamistische equivalent. Een geavanceerd netwerk hoeft geen voorwaarde te zijn voor een massamoord."
Ook in Nederland is er zorg voor een groei in extreemrechts en anti-Islamitisch geweld. Traditionele extreemrechtse en neonazistische groeperingen maken gebruik van de onrust over de vluchtelingencrisis om hun extreemrechtse ideologie bij een grotere achterban te ventileren. De Nationaal Coördinator  Terrorismebestrijding en Veiligheid meldt het volgende:
"Zorgelijk is de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, dat plaatsvindt rond de intense maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland. Deze geweldsdreiging komt ook uit de ongeorganiseerde, lokale anti-asielhoek die traditioneel niet zoveel met ideologische extreemrechts heeft. Incidenten treffen vooral lokale bestuurders, migranten en pleitbezorgers van opvang van asielzoekers, net als opvangcentra en moskeeën."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.