VS: 12.000 jihadisten trokken al naar Syrië ... Nederlandse politie zet speciale eenheid in om jihadisten op te sporen ... Ontvoerders Foley zeggen bereid te zijn geweest journalist te ruilen voor andere gevangenen
Journalist James Foley, die onlangs werd geëxecuteerd door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), had geruild kunnen worden tegen andere islamitische gevangenen. Dat schrijven de ontvoerders aan de familie van Foley. Aanbiedingen om Foley te ruilen tegen islamitische gevangenen, werden echter in de wind geslagen.
In de laatste e-mail aan de familie zouden de terroristen stellen dat ze ‘veel kansen’ hebben geboden aan de Verenigde Staten om te onderhandelen over de vrijlating van de journalist. Nieuwswebsite Globalpost heeft de brief online gezet.
Onlangs ruilde de Verenigde Staten overigens de gevangen genomen Amerikaanse militair Bowe Bergdahl nog tegen vijf Talibanstrijders. De rekenkamer van het Amerikaanse congres, de Government Accountability Office (GAO) concludeert daarover dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de regels hierbij heeft overtreden. Het congres had dertig dagen voor de gevangenruil geïnformeerd moeten worden, dat heeft Defensie verzuimd. Ook zou het ministerie geld hebben gebruikt voor het verplaatsen van gevangenen, dat daar niet voor bedoeld was.
Inmiddels is een ware klopjacht ontstaan op de beul van Foley. Vanwege zijn opvallende Britse accent gaat men ervan uit dat hij uit Groot-Brittannië komt, maar ze hebben hem nog niet kunnen identificeren. Media speculeren er lustig op los. Zo zijn er zelfs taalkundigen bij gehaald, die op basis van zijn accent beweren dat hij uit het zuidoosten van Engeland moet komen. Een voormalig IS-gevangene meent de man te hebben herkend als ‘John’.
‘IS grotere bedreiging dan Al Qaeda’ De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, noemt de technische ontwikkeling, de rijkdom en de militaire kracht van IS schrikbarend. Volgens hem is IS een grotere bedreiging dan Al Qaeda ooit is geweest. Tegen verslaggevers in zijn ministerie zei hij:
Zij (IS) zijn een dreigend gevaar voor elk belang dat wij hebben, of het nu in Irak of elders is.”
IS is actief in Irak en Syrië. In Irak hebben de VS al ingegrepen. Hagel wil niet zeggen of de VS plannen hebben om de terreurgroep ook in Syrië aan te pakken.
‘12.000 jihadisten trokken naar Syrië’ Volgens de VS zijn de afgelopen jaren naar schatting zo’n 12.000 jihadisten uit vijftig landen naar Syrië getrokken om daar mee te vechten. De Verenigde Staten kunnen niet bevestigen of de jihadisten allemaal nog ter plaatse zijn, noch heeft het bekend gemaakt hoeveel Amerikanen er naar Syrië zijn afgereisd.
Ook vanuit Nederland is een aantal jihadisten naar Syrië getrokken. Om moslimradicalen te bestrijden is de politie volgens de Telegraaf versterkt met een speciaal team dat zich alleen bezighoudt met jihadisten.
Update 12.15 Minister Timmermans wil de terreurorganisatie IS ook in Syrië gaan bestrijden. Dat meldt de NOS. Voor de ministerraad zei Timmermans dat IS zich anders gewoon van Irak naar Syrië verplaatst. “Een oplossing voor Irak zal niet duurzaam zijn als we niet ook toewerken naar een oplossing voor Syrië”, aldus de minister.
Donderdag maakte het kabinet al bekend dat het de Koerden in Irak gaat helpen met helmen en vesten. Die steun noemde Timmermans vrijdag nog ‘erg nodig’. Daarbij sluit hij niet uit dat Nederland in toekomst nog andere stappen zal gaan nemen.
De minister vindt overigens ook dat andere Arabische groeperingen zich duidelijk moeten distantiëren van IS. De internationale gemeenschap heeft eerder overwogen andere gematigde groeperingen in Syrië met wapens te steunen, maar achtte het risico uiteindelijk te groot. “De angst bestond dat de wapens dan in handen van IS terecht zouden komen”, aldus de NOS.
Oorlog in Syrië koste zeker 191.369 mensen het leven Tot april dit jaar heeft de oorlog in Syrië aan ten minste 191.369 mensen het leven gekost. Dat meldt NRC. Het werkelijke aantal ligt volgens de Verenigde Naties hoogstwaarschijnlijk vele malen hoger, dit getal is gebaseerd op de bekende doden. Van 51.953 opgegeven doden is niet genoeg informatie beschikbaar om ze in het VN-rapport mee te tellen. Ook zullen er waarschijnlijk veel doden zijn gevallen die nergens zijn geregistreerd. Met het getal van 191.369 is het aantal doden ten opzichte van vorig jaar verdubbeld.