Zonder noodlening minister wordt de reactor stilgelegd … Wereldwijd tekort medische isotopen dreigt
Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) luidt de noodklok. Het bedrijf wordt door de kernreactor geëxploiteerd en verkeert in grote financiële problemen. NRG heeft 80 miljoen euro nodig om de boel draaiende te houden, maar banken willen het geld niet uitlenen, schrijft de Volkskrant.
We proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden. De problemen zijn heel acuut.
Voor sommige kankerpatiënten kan sluiting van de reactor voor grote problemen zorgen bij hun behandeling. Een belangrijke grondstof voor radiotherapie, medische isotopen, wordt in Petten geproduceerd. De reactor heeft ongeveer eenderde van de wereldmarkt in handen. Elke dag worden er 24 duizend patiënten behandeld met isotopen uit Petten.
De reactor werd in de jaren zestig gebouwd en is inmiddels sterk verouderd. Al eerder kwam de reactor om veiligheidsredenen stil te liggen. Een wereldwijd tekort aan medische isotopen dreigde. Dat zorgde voor een verlies van ruim 10 miljoen euro voor NRG.
Vanuit het patiëntenbelang is het een catastrofe. Dan praten we over niet alleen Nederlandse volksgezondheid, dan praten we over internationale volksgezondheid.
Wil de NRG de isotopenproductie op lange termijn garanderen, moet er een nieuwe reactor komen. Kosten daarvan zijn een half miljard euro. Al jaren probeert Petten het geld bij elkaar te krijgen, maar uit het jaarverslag blijkt dat dat keer op keer niet lukt.
Niet alleen in Nederland worden medische isotopen geproduceerd, maar ook in Canada en België. Helaas zijn deze kernreactoren ook verouderd en kunnen hun productie niet verhogen als Petten moet sluiten. Weer dreigt er dus een tekort te ontstaan voor de belangrijkste grondstof van de behandeling van kanker.
Donderdag wordt Brandpunt Reporter uitgezonden op Nederland 2 om 20:50 uur.