Joop

Drankindustrie jaagt met kortingen alcoholconsumptie studenten aan

  •  
02-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
1337086217_124afebfd1_o

© cc-foto: Erik van Ravenstein https://flic.kr/p/339V9D

De drankindustrie hult zich graag in de mantel van maatschappelijke verantwoordelijkheid met slogans als ‘Drink met mate’ maar de praktijk blijkt heel anders. RTV Noord onthult dat brouwerijen studentenverenigingen zeer veel financieel voordeel geven als ze de consumptie van bier weten op te stuwen. De zogeheten ‘hectoliterbonus’ leidt er toe dat verenigingen die het drankgebruik van hun leden matigen vier keer zoveel voor bier moeten betalen als anderen die de consumptie weten te stimuleren.
Het kortingsbeleid van de drankindustrie staat haaks op het beleid van universiteiten, maatschappelijke organisaties en overheden om het alcoholgebruik terug te dringen. De brouwers richten zich volgens RTV Noord vooral op Vindicat, een beruchte studentenvereniging die de afgelopen jaren verschillende malen in opspraak mede als gevolg van drankmisbruik.
"Studentenverenigingen die een eigen bar hebben, zijn ook een horecaonderneming. Net als die horecazaken worden de verenigingen door bierbrouwerijen financieel aangemoedigd om zoveel mogelijk bier te verkopen door middel van een hectoliterbonus. Per hectoliter (100 liter) krijgt een vereniging korting. Deze kortingen kunnen oplopen tot 75 procent. Cijfers die in handen zijn van RTV Noord laten zien dat er bij een vereniging in Groningen* jaarlijks ruim 45.000 euro aan hectoliterbonus binnenkomt. Die wordt gegeven op een inkoop van 60.000 euro. Dat betekent dat zij uiteindelijk 15.000 euro voor hun bier betalen. Zonder korting waren ze dus 60.000 euro kwijt geweest. Op een begroting van iets meer dan een ton is dat serieus geld."
Sommige studentenverenigingen doen er als gevolg van deze kortingen alles aan om zoveel mogelijk bier te verkopen omdat ze anders in de financiële problemen komen. Voor brouwerijen is de regeling aantrekkelijk omdat deze studenten went aan bier drinken.
Brouwers wilden geen commentaar geven op de kortingen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

CharlesdeValois
CharlesdeValois3 dec. 2019 - 7:39

Het gaat niet om betuttelen. Bewezen is dat je organen er onder te lijden hebben.

JanB2
JanB22 dec. 2019 - 23:42

Bier voor 1 gulden. Zo was dat destijds. Stukken goedkoper dan in de reguliere kroeg. De dommelsche brouwerij had er een flinke dobber aan om de voorraad op peil te houden. Met tankwagens uitgerust met dikke slangen kwam men aanrijden om het niveau van de biertanks in de berging van het studentencomplex op peil te houden. Die tanks waren namelijk niet alleen groot maar desondanks snel leeg. Zijn we er slechter van geworden? Lijden we aan Korsakov? Nope! Wat is dat dus met die moderne generatie studenten (jeugd in het algemeen) dat ze zich niet kunnen beheersen bij alles wat ook maar enigzins het zicht op de werkelijkheid vertroebeld danwel verzacht? Is het geen alcohol dan is het wel GHB of XTC. En straks eenmaal aangekomen aan de Zuidas gaan ze massaal aan de coke. Kortom, the lost generation, op de vlucht voor de werkelijkheid! Als je daar als brouwer nog wat aan kunt verdienen dan heb ik daar geen problemen mee. Zijn ze nog érgens goed voor deze kids.

4 Reacties
mayhem
mayhem3 dec. 2019 - 8:33

Oké boomer. Ik denk dat jullie ouders hetzelfde over jullie zeiden als jullie nu over de huidige studenten.

Ch0k3r
Ch0k3r3 dec. 2019 - 12:01

"Kortom, the lost generation, op de vlucht voor de werkelijkheid!" Ja, omdat die werkelijkheid behoorlijk kut is geworden. We leven een veel stressvoller bestaan, alleen al vanwege mobieltjes met whatsapp. Altijd overal bereikbaar, en dan wordt er ook verwacht dat je meteen reageert. Op social media zie je alleen nog maar ideaalplaatjes, waardoor het zelfvertrouwen nog meer afneemt. Want wat je ook doet, het gras is altijd groener bij de buren. Gelukkig ben ik een van de weinigen die schijt heeft aan direct reageren. Zo kan het rustig 2 tot 3 dagen duren dat je antwoord krijgt als je mij appt. "En straks eenmaal aangekomen aan de Zuidas gaan ze massaal aan de coke." Ja, dan kan je mooi weken van >100 uur draaien.

JanB2
JanB23 dec. 2019 - 21:17

Ik denk dat jullie ouders hetzelfde over jullie zeiden als jullie nu over de huidige studenten. Nee hoor. Onze ouders wisten dat we onze grenzen kenden. En nee, ik ben geen boomer.

JanB2
JanB23 dec. 2019 - 21:22

@ Ch0k3r Daar heb je een aardig punt. Want die lost generation is dus ergens voor op de vlucht. De ondragelijke zwaarte van het eigen falen en het succes van anderen zoals gesuggereerd door de inhoud van facebook en andere onzinnige social-media bijvoorbeeld. Jet drijft velen in de greep van de fles, het pilletje of het lijntje. Mij appen heeft sowieso geen zin. Ik heb geen smartphone en die komt er ook niet. Onbereikbaarheid is de nieuwe luxe en daar geniet ik elke dag van.

Satya
Satya2 dec. 2019 - 21:28

Ik ben blij dat ik niet drink. Ze zullen zichzelf terug zien de volgende dag. Ik vind heroine erg lekker, rustgevend en ontspannend. Gebruik het nooit weer want ik voelde erg snel dat het me zou opvreten. Alcohol, coke en wiet zijn niet lekker vind ik. Dan maar nuchter en eigenlijk bevalt dat wel. Gek doen ben ik niets voor nodig, ik heb binnen het redelijke weinig last van schaamte.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 9:16

Dan maar nuchter is een uitstekende keuze. Ook niet iets om je voor te schamen.

Sam V
Sam V2 dec. 2019 - 19:47

Ja dus? Dit zijn mensen die ook stemrecht hebben, auto mogen rijden en sex met elkaar mogen hebben. De eerste en laatste zelfs onveilig. Mogen ze dan ook zelf besluiten of ze alcohol drinken en hoeveel? Als iemand bang is voor beïnvloeding van studenten dan kunnen we beter de kinderen aan het infuus van de ouders houden. Hou op met die betutteling!

1 Reactie
Satya
Satya2 dec. 2019 - 21:30

Tja en de meegekomen kosten voor de maatschappij dan. Ik kan wel betere besteding bedenken.

de Boer2
de Boer22 dec. 2019 - 19:02

Doe nou niet alsof studenten niets anders aan hun hoofd hebben dan bier drinken. Het valt om de dooie dood niet meer om student te zijn, je moet enorm presteren en vaak nog een baantje ernaast hebben. Waarom denkt je dat studenten zo graag de basisbeurs terug willen? Het is zo dat veel studenten liever bij papa en mama blijven voor de gezelligheid, de magnetron, de bewassing en een biertje. En omdat het vaak niet anders kan.. Enkel de kinderen van de welgestelden zitten op kot of bij een van de studentencorpora. En dan komt de zure aap uit de mouw, die studenten zijn onze kleur niet en dan moet er flink kwaad over gesproken. Dan rijden de zeloten al over de daken en luisteren ze aan alle schoorstenen .. .

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 dec. 2019 - 17:53

Alsof studenten een handje geholpen moeten worden om bier te drinken...

Greendutch
Greendutch2 dec. 2019 - 17:52

maatschappelijk verantwoord ondernemen?! overal waar geld te verdienen valt worden zoveel grenzen overschreden. leugens, bedrog, corruptie. m.i. kan wetgeving ertoe bijdragen, en is nodig om, burgers te beschermen. de VVD en co. op rechts wil bedrijven zo vrij mogelijk laten zijn maar het blijkt keer op keer weer dat zij niet betrouwbaar zijn, drank, tabak, medicijnen, chemie (pfas en shell), bouw en grondbedrijven (uitzending zembla), boeren, enz enz de politiek aan de rechterkant laat ons in de steek, ouders praten niet meer met hun kinderen en van de winst wordt door enkelen decadent geleefd. bij inschrijving bij de KvK hoort meteen wetgeving dat alles open is voor onderzoeksjournalisten om te controleren. bij wangedrag hoge boetes. weer een grote taak voor Paul Blokhuis ;-) ik ben hier erg van geschrokken want nergens zijn kinderen en jongeren nog veilig. en waarom? alleen maar tbv geld?!

3 Reacties
MountEverest
MountEverest2 dec. 2019 - 18:53

Een wat overtrokken reactie. Studenten hebben altijd veel gefeest en gedronken. Daar werd altijd over geklaagd en meestal kwam het vanzelf weer goed als ze tot de jaren des onderscheids waren gekomen.

Sam V
Sam V2 dec. 2019 - 19:39

Ach een beetje overdrijving kan geen kwaad, maar om studenten kinderen te noemen gaat mij wat ver.

Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 21:38

Brouwerijen zullen zich verdedigen met het argument dat studenten toch wel bier drinken, dus dat het voor de commercie belangrijker is dat ze HUN bier drinken. Toen ik student was in de 19de eeuw had je drie biermerken: Heineken, Amstel en Oranjeboom. Laatstgenoemd merk gold als inferieur, hoewel het niet eens herkend werd in dubbelblinde testen. Gewoon een slecht imago. En het werd op mijn studentensociëteit geschonken.Ik vraag me af hoe dat tegenwoordig gaat, met die rage van speciaalbieren. Toen ik student was, was 7à8 jaar studeren heel normaal, met uitschieters tot over de 10 jaar. Bijna niemand studeerde af binnen de nominale termijn van vijf jaar. Dan zou de rijping er ook maar bij in schieten, Er moet wel bij gezegd worden dat de types die het meer dan 10 jaar uithielden heel sneue types waren. Tegenwoordig moet iedereen van jongs af aan een klinkend CV opbouwen voor LINKEDIN. Het gekozen vak studeren is niet meer voldoende: er moeten belangrijke nevenactiviteiten zijn ontwikkeld, anders is zelfs een "master" diploma waardeloos. Of dit een prettige ontwikkeling is laat ik graag in het midden, maar ik denk dat een onmatig drankgebruik niet bevorderlijk is om een goed CV op te bouwen. Of zuipen gezond is moet eider voor zich weten, maar het staat wel vast dat overmatig zuipen slechts is voor de carrière. En een man moet een mooie carrière kan een mooiere vrouw vinden, Dat zie je aan Donald Trump.

Frits Jansen
Frits Jansen2 dec. 2019 - 17:48

Er is een halve eeuw voorbij sinds ik student was, en er is blijkbaar weinig veranderd. Er is weinig tegen prettig pilzen alleen ontberen sommige mensen de lichamelijke rem op overmatig zuipen.

Karingin
Karingin2 dec. 2019 - 16:51

Goh. Verrassend. Not. Maar wel kwalijk, in het licht van de vele incidenten de afgelopen jaren en de giftige cultuur binnen studentenverenigingen. Je mag best een biertje drinken, maar dit riekt toch naar uitlokking van binge-drinken en we weten allemaal waar dat toe leidt.

2 Reacties
tempest
tempest2 dec. 2019 - 17:56

Beetje overdreven hoor. Veruit de meeste studentenvereniging hebben een prima cultuur. Maar ja, er hebben inderdaad incidenten plaatsgevonden de afgelopen jaren, maar dat zijn het dan ook incidenten. Vanuit de universiteiten en hoge scholen is de afgelopen jaren ook de roep om beter op alcohol gebruik te letten. Dit werd volgens mij al decennia wel aangekaart, maar is de laatste jaren ook echt een gespreksonderwerp geworden. Ik vind de ophef over de praktijken van de brouwers een beetje hypocriet zolang het kopen van bier in de supermarkt nog altijd goedkoper is.

Karingin
Karingin3 dec. 2019 - 8:00

Dat laatste ben ik met je eens. Niettemin is het kwalijk dat bij nog hogere afname zulke hoge kortingen worden gegeven. En dat giftige cultuurtje is niet echt incidenteel.

Dr. Drees
Dr. Drees2 dec. 2019 - 16:29

Alsof studenten enige stimulering nodig hebben !

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 dec. 2019 - 16:16

Studenten die gestimuleedt moeten worden om bier te drinken? Is deze info overgenomen uit de 'de speld'

MountEverest
MountEverest2 dec. 2019 - 13:25

What's new? Studenten en bier zijn vrijwel synoniem.