Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Douane grijpt niet in bij handel in walvisvlees

  •  
02-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_actie_300.jpg
Update 13:15 Reder laat walvisvlees achter, want hij wil niet meewerken aan handel in bedreigde dieren. ... Greenpeace beëindigt blokkade schip in Rotterdamse haven ...  lading walvisvlees uit IJsland bedoeld voor Japan
Actievoerders van Greenpeace blokkeren op dit moment een groot transport van walvisvlees in de Rotterdamse haven. Het gaat om een lading van zeven containers vlees van dertien bedreigde vinvissen die van IJsland naar Japan wordt vervoerd.
Dat meldt Greenpeace op haar site.  De actievoerders hebben zich vastgeketend aan de trossen om te voorkomen dat het schip kan vertrekken. Greenpeace heeft de douane gevraagd om onderzoek te komen doen op het schip en beslag te leggen op het walvisvlees. Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace: 
Nederland moet nu duidelijk maken waar het staat. Wil ons land zijn handen vuil maken aan de doorvoer van vele tonnen walvisvlees? Wij willen een duidelijk signaal aan walvisvarende landen. Als Nederland meewerkt aan de handel, is ons land medeverantwoordelijk voor de ondergang van deze ernstig bedreigde diersoort.
Update 8:5 5 Een woordvoerder van de zeehavenpolitie meldt in De Pers dat het in de loop van vandaag de lading van het bewuste schip zal onderzoeken.
Update 12:15 De douane heeft het schip gecontroleerd, maar zegt niet te kunnen ingrijpen, omdat het walvisvlees niet voor Nederland is bedoeld. De 7 containers waar het walvisvlees in zou moeten zitten zijn wel van boord van het schip gehaald. Greenpeace heeft daarop de blokkade beëindigd.
Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren twitterde over het besluit van de douane:
Politie zegt Nederlandse regels verbieden handel in Walvisvlees maar doorvoer mag wel. De reder NYK LIne is consequenter! Foto: lviss
Update 13:15 De reder heeft besloten de containers met walvisvlees achter te laten in Nederland, omdat hij niet mee wil werken aan de handel in bedreigde diersoorten.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

morgaine2
morgaine22 apr. 2010 - 6:31

gevalletje vrachtbrief niet gelezen???

Simbro
Simbro2 apr. 2010 - 6:31

Prima actie van Greenpeace, gefeliciteerd ! De reder kiest natuurlijk eieren voor z'n geld, oponthoud kun je als reder niet gebruiken, maar evengoed: zulke reders moesten er meer zijn ! Noorwegen vond ik altijd een sympathiek land, maar wat betreft de walvissen zijn het barbaren. Komt er ook nog actie tegen de tonijnvisserij ? Hard nodig ! Greenpeace, succes!

Pink!
Pink!2 apr. 2010 - 6:31

Ik vraag me af of deze walvissen zijn vermoord of de natuurlijke dood zijn gestorven. Bij natuurlijke dood vind ik het nuttigen van walvissen geen probleem.

3 Reacties
Joeri2
Joeri22 apr. 2010 - 6:31

Vermoord? Gedood bedoelt u?

Nikos2
Nikos22 apr. 2010 - 6:31

Dieren die een natuurlijk dood zijn gestorven op eten... moet je toevallig net erbij zijn als ze dood zijn.

bobbono
bobbono2 apr. 2010 - 6:31

Ijsland is net als Japan & Noorwegen een land wat zijn eigen weg gaat !!! Japan jaagt onder mom van wetenschappelijk onderzoek, Noorwegen telt zelf de walvissen en dan zijn er altijd nog genoeg volgens hun ter Ijsland jaagt onder het mom van "traditie". Elk jaar worden honderden walvissen in een baai gejaagd om daarna te worden afslacht. Hierbij worden de beesten levend en wel gevild, waarna ze dus worden verscheept naar Japan om in de sushi te belanden !! Mondiaal is al decennia geleden besloten om dat niet meer te doen, maar ja traditie's van de mensn gaan nu eenmaal voor het welzijn van dieren / hun voortbestaan !

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2010 - 6:31

*Zucht* Greenpeace doet zich weer eens voor als een actiegroep. Even klappen hoor dat applaus hebben ze wel verdiend.

1 Reactie
sLinKs
sLinKs2 apr. 2010 - 6:31

Greenpeace is een actiegroep. Applaus verdienen ze.

PietPaaltjes
PietPaaltjes2 apr. 2010 - 6:31

Lekker goedkoop. EVen protesteren in Nederland en je hebt weer publiciteit. Laten ze eens in Japan gaan protersteren. De ' helden'.

2 Reacties
Martijn46
Martijn462 apr. 2010 - 6:31

Laten we blij zijn dat er mensen zijn zoals die van Greenpeace. Waar overheden falen in het handhaven van internationale verdragen ter bescherming van kwetsbare diersoorten zullen 'gewone' mensen het over moeten nemen. Het is op zich al een schande dat de Japanners en IJslanders door kunnen gaan met hun moorddadig werk, zogenaamd in het belang van de wetenschap. Ja, de culinaire wetenschap zullen ze bedoelen Het wordt hoog tijd dat voor eens en voor altijd er een eind gemaakt wordt aan de piraterij waar landen als Japan en IJsland zich constant schuldig maken. Hulde aan Greenpeace maar idioot dat die het moeten doen!

bobbono
bobbono2 apr. 2010 - 6:31

Lekker goedkoop. EVen protesteren in Nederland en je hebt weer publiciteit. Laten ze eens in Japan gaan protersteren. De ' helden'. Misselijkmakende reactie want het is typisch om zo te reageren. Inderdaad Greenpeace zijn de echte helden want zijn kritisch ook naar onszelf onder het motto verbeter de wereld begin bij jzelf. Je kunt voor jezelf ook beslissen dat je als land geen geld wilt verdienen aan de handel van bedreigde diersoorten. Als we daar niet mee stoppen kan er ook geen handel meer zijn. Je houding straalt iets uit van "wat kan mij dat nou rotten" en dan nog commentaar geven ook !!!!! Echte helden protesteren tenminste of doen in hun prive leven wat ze kunnen doen om de wereld te verbeteren in plaats van een beetje goedkope & inhoudsloze kritiek te geven lekker anoniem op een website !!! Durf ook eens zelfkritiek te hebben of ga zelf naar Rotterdam of Japan als je durft !!!! Nu zit je lekker vauit een luxe-positie kritiekloos principiële mensen te verioordelen & dat is echt waardeloos !