Joop

Dotan zette trollenleger in om populair te worden, verzon gebeurtenissen

  •  
14-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
dotan
De populaire muzikant Dotan heeft ruim zeven jaar lang een trollenleger gebruikt om op sociale media verzonnen verhalen over hemzelf te verspreiden, online polls te beïnvloeden en concurrenten aan te vallen. Dat onthult de Volkskrant na uitgebreid onderzoek. Het trollenleger, dat minstens 140 accounts op Facebook, Twitter en Instagram omvatte, was in opdracht van Dotan aangemaakt door een medewerker. De krant beschikt over correspondentie waar dat uit blijkt.
Dotan zegt in een reactie tegen de krant dat het niet de bedoeling was dat er nepaccounts werden aangemaakt.
De nepfans van Dotan blijken onder meer verantwoordelijk voor de verspreiding van een verzonnen ontmoeting van de zanger met een leukemiepatiënt. Dit verhaal was afkomstig van ene Karel Leegwater, die op Facebook beweerde dat zijn doodzieke broertje na een optreden met Dotan sprak. Mede doordat nepprofielen reageerden, verscheen het verhaal in diverse media. Dotan erkent nu dat deze ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden. Dat media aandacht aan de ontmoeting besteedden, is hem naar eigen zeggen door vakantie ontgaan, stelt hij. ‘Het was voor het eerst dat ik deze tekst zo las. Meer kan ik er niet over zeggen.’ Achter een account dat artiesten en journalisten aanviel ten faveure van Dotan, blijkt een volgens hem oud e-mailadres schuil te gaan. Aan dit e-mailadres is zijn 06-nummer gekoppeld. Dotan geeft aan niet van het bestaan van dit account te weten. Hij zegt dat hij te goed van vertrouwen is geweest met zijn gegevens en dat ‘vijf, zes mensen’ het wachtwoord hadden van zijn accounts op sociale media.
Extra pijnlij is dat Dotan authenticiteit gebruikt als handelsmerk. Zo deed hij een oproep om eerlijke verhalen te delen op social media en werd hij daardoor vorig jaar uitgenodigd voor een foto-expositie in het Rijksmuseum waarin hij BN’ers uitnodigde bekentenissen te doen.
De krant raakte de fraude op het spoor door een tweet van Dotan op 31 juli 2017. Hij twittert over een ongemakkelijke ontmoeting in het vliegtuig. Naast hem zit een vrouw die naar zijn muziek luister maar hem niet herkent en Dotan geeft haar bij landing zijn mail-adres. De vrouw mailt vervolgens haar excuses. Die mail wordt overgenomen in diverse media maar het valt een paar mensen op dat de vrouw ion haar mail een schrijffout maakt die de artiest zelf ook vaak maakt: een spatie plaatsen voor een dubbele punt : De krant ging op onderzoek uit:
Acht maanden deed de Volkskrant onderzoek naar de omvang, samenstelling en invloed van het trollenleger van Dotan. Het netwerk, zo bleek, steekt geraffineerd in elkaar: hun namen en foto’s zijn zo bedacht en bij elkaar gezocht dat het lijkt alsof Dotan fans heeft in alle hoeken van de wereld. De profielen stellen jonge en oudere mensen voor, ze zijn huisvrouw of vader, er zitten Aziatische meisjes bij en Duitse backpackers. Dotan maakt heftige gevoelens los bij zijn verzonnen fans. Zo schrijft Ella Severijnsen op 26 oktober 2015 dat zijn muziek haar door de periode na haar miskraam heeft geholpen: ‘Je hebt geen idee wat je losmaakt bij mensen.’ Ook Angela van der Pas is ontroerd: ‘Het mooie aan jou is dat je echt een voorbeeld bent voor vele mensen. Zo respectvol. Zo bescheiden. Zo getalenteerd. Zo’n mooi mens. (…) Ik blijf je voor altijd steunen Dotan!’ Individueel hebben ze amper invloed, maar als groep des te meer. En ethiek of respect voor anderen is van ondergeschikt belang, zolang Dotan maar in de aandacht komt te staan.
Op Twitter blijk zaterdagochtend dat het trollenleger de strijd nog niet opgeeft na de onthullingen:
Dotan te gast bij Pauw, vertelt over zijn campagne voor eerlijke verhalen (mei 2017)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2018 - 6:36

Hij moet politicus worden bij de VVD.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2018 - 14:09

als het om nep-accounts gaat, ligt dan niet DENK meer voor de hand? www.nrc.nl/nieuws/2017/02/10/nep-aanhang-online-actief-voor-denk-6642349-a1545568

Neurotherapie
Neurotherapie15 apr. 2018 - 10:31

Hahahaha! Fake Life 2.0. Nu inmiddels iedereen zijn gladgestreken heppiedepeppie nepleventje in de facebook etalage heeft gezet moet je, als aandacht je verdienmodel is, weer eens wat anders verzinnen. Nepvolgers dus, de moderne variant van de applausmachine.

Eric Minnens
Eric Minnens15 apr. 2018 - 2:57

Als je op je schermpje na het bevestigen van de juiste spelling van een woord (waardoor na dat woord automatisch een spatie gegenereerd wordt) een komma of een punt typt, springt dat leestekentje, ook weer automatisch, diezelfde spatie terug, zodat het direct aansluit op dat woord. Dat terugspringen is echter niet het geval bij een dubbele punt. Sommige schrijvers zijn dan te lui om dan zelf maar even die terugsprong in te toetsen. Zoals Dotan, naar ik vermoed. Zijn schrijffout is dus geen schrijffout, maar een luiheidsfout. De spaties werden door de tekstverwerker geproduceerd, althans niet vanzelf hersteld.

Edwin8
Edwin814 apr. 2018 - 16:08

Hahaha, hoe een schrijffout je kan verraden. Dotan hoeft zich niet te schamen. Theodore Kaczynski (de unabomber) kon uiteindelijk ook geïdentificeerd worden door zijn taalgebruik.

Phil2
Phil214 apr. 2018 - 13:37

F.ck Dotan!

1 Reactie
Phil2
Phil214 apr. 2018 - 15:33

Gevalletje Mossad experimenteert met beïnvloeding door social media?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 apr. 2018 - 12:33

Goedemiddag. Volgens mij heeft (hebben) een of twee of drie Nederlandse politici blijkbaar dezelfde truc zoals Dotan vermoedelijk gebruikt (gebruiken) tijdens de laatste paar jaren, blijkbaar puur om stemmen te werven en om continu sociale en maatschappelijke onrust te zaaien, namelijk tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland en soms blijkbaar om het zelfs te creëren, in eerste instantie, in de hele Nederlandse samenleving, in heel Nederland nota bene, op internet en via sociale media. Wanneer komt er een hetzelfde Volkskrant onderzoek naar deze zeer vermoedelijke trollenleger van deze zogenaamde politici?. Gauw, hoop ik. Een fijne dag!.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 apr. 2018 - 14:43

Vertel, hoe ben je er achter gekomen dat Rutte, Buma en Pechtold gebruik maken van een trollenfarm?

Bernie2
Bernie214 apr. 2018 - 12:02

Dotan gaat dus over lijken. Met de allergrootste dank aan de kreperende leukemiepatiënten en andere slachtoffers. Trol Dotan die -net als Zuckerberg- stomverbaasd lijkt over zijn eigen zwendel. Diep door het stof is niet voldoende. Diep door het riool lijkt mij beter, the further the better. Vriendelijk uitgezwaaid door échte muzikanten.

Geert Vonk
Geert Vonk14 apr. 2018 - 11:41

Een kankerpatiënt bedenken voor je eigen populariteit. Bijzonder.

EchtWaar?
EchtWaar?14 apr. 2018 - 11:27

Fake news gebruikt voor eigen gewin. Hij is net zo erg als poetin en trump!! Minister ollongren zal hier vast achter aan gaan om hem te stoppen. En wij boycotten hem natuurlijk massaal voor dit grove onrecht.