Joop

Dotan biedt excuses aan voor nepaccounts social media

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
dotan
Dotan, de Nederlandse zanger die dit weekend in opspraak raakte nadat de Volkskrant bekend maakte dat hij met behulp van tientallen nepaccounts op social media zijn populariteit probeerde te boosten, heeft vanmiddag in een video op Facebook alsnog zijn excuses aangeboden. In eerste instantie ontkende de zanger nog zelf betrokken te zijn bij de accounts en virale acties, naar eigen zeggen uit angst en schaamte. In de video stelt hij onder meer:
Ik geef toe dat ik aan het begin van mijn carrière hulp heb ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen. Daar heb ik achteraf veel spijt van. Wat ik en mijn team deden was dom en naiëf.
De zanger ontkent nog steeds elke betrokkenheid bij de meest ernstige aantijgingen uit het artikel, nepaccounts die andere artiesten lastigvielen en een verzonnen verhaal over een leukemiepatiëntje die hij tot steun zou zijn geweest, maar stelt wel verantwoordelijkheid te nemen:
Er is een aantal verhalen naar buiten gekomen en ik wil benadrukken dat ik nooit de opdracht heb gegeven of teksten heb geschreven die haatzaaiend naar andere mensen kunnen zijn of die anderen kunnen raken op een negatieve manier… Dat (verhaal over het leukemiepatiëntje, Red) komt niet uit mijn hoofd. Ik moet wel verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat dit verhaal zo lang onder mijn bericht heeft gestaan. Ik had dit moeten ontkrachten, had actie moeten ondernemen. Ik vind het heel erg dat een paar van dit soort berichten lange tijd onder mijn posts heeft gestaan. Daar neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor.
De zanger gaat zijn hele social media verwijderen ‘uit respect voor de situatie’ en zegt ‘hard met zichzelf aan de bak’ te willen. Na de onthulling van de Volkskrant werd Dotan op social media overspoeld door kritiek en hoon, maar er was ook steun, zoals van blogger Peter Breedveld.
Afbeelding: screenshot Facebook

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Tineke de Goede
Tineke de Goede22 apr. 2018 - 12:49

Sociale media bieden hele mooie propaganda-mogelijheden. Maar propaganda via de media is bepaald geen innovatie, dus zo schokkend is Dotan niet. We moeten gewoon voortdurend alert blijven op alle vormen van propaganda.

2 Reacties
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin23 apr. 2018 - 3:30

Het gaat niet om de propaganda of zelfs het gebruik van nepprofielen. In het geval van Dotan gaat het veel verder doordat hij er over liegt en door de aart van de verhalen. Daarnaast staat de manier waarop hij het gebruikt haaks op het imago dat hij publiceerde. Verhalen verzinnen over kinderen met leukemie en dat gebruiken om je imago op te krikken gaat veel verder dan alleen 'propaganda'. Daarna liegen dat je het niet mee hebt gekregen terwijl heel veel landelijke media er aandacht aan besteden. Hij doet of het allemaal buiten hem om is gedaan terwijl hij letterlijk zelf een bedrijfje heeft exact met deze vorm van handelen als doelstelling. De accounts zijn gekoppeld aan zijn mailadres en telefoonnummer en er is bewijs dat hij opdracht gaf om deze profielen aan te maken. Dan beweren dat het vliegtuigverhaal toch wel echt is en dan blijkt hij vrijwel het identieke verhaal jaren eerder ook al gebruikt te hebben alleen toen was het in een bus. Hij zegt dat het zo vaak voor komt maar zeg nou zelf, hoe vaak hoor jij wat andere mensen luisteren in het OV of in een vliegtuig? Ik maak erg veel gebruik van beide en het komt zelden voor dat ik de muziek van medereizigers hoor, laat staan dat ik door heb wat ze exact luisteren.. En nog nooit heb ik herkent dat er iemand naar een nummer van Dotan zat te luisteren.. Maar Dotan zelf maakt het zo vaak mee.. zegt hij.. Als hij het heet begint te krijgen, wist hij al zijn social media accounts. Niet omdat hij met een schone lei wil beginnen zoals hij zelf aangeeft maar omdat hij wil voorkomen dat er nog veel meer leugens boven komen. Zijn muziek is best leuk maar hij zelf is totaal ongeloofwaardig.

Tineke de Goede
Tineke de Goede23 apr. 2018 - 13:23

Ach, al sinds Goebbels en de Sowjet-Unie is het verspreiden van leugens via de media een beproefd propagandamiddel. Daar ging het om het zwartmaken van joden (ja, ook bij de Sowjets) en het opvijzelen van het imago van de regering. Als je niet zo goed bent dan moet je de mensen gewoon iets op de mouw spelden waardoor je wel goed lijkt. In die zin verschilt Dotan niet van andere propagandisten, en verschillen de social media niet van andere media.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2018 - 19:53

Ach laat die man toch met rust!

Phil2
Phil218 apr. 2018 - 14:52

Misschien kan Dotan dit T-shirt beter dragen... https://uploads.disquscdn.com/images/b83278691f56c2aa87b9678d6741196296641946eda3d6cc8595d03e03ae1f71.jpg?w=800&h=704

punt2
punt218 apr. 2018 - 6:46

Als dit nou het ergste zou zijn......... maar helaas,.... ......zijn trollen waren extreem negatief over collega artiesten...... ..... door een trucje werden de achtergrondzangers van zijn enige hit financieel genaaid...... maar de troost is dat Dotan steeds minder vrienden overhoudt in "het wereldje" zodat de volgende die naast hem zit in het vliegtuig oprecht : "wie bent u ? " zal zeggen..

bako2
bako217 apr. 2018 - 11:09

Dotan?! Had er nog nooit van gehoord. Next

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 apr. 2018 - 10:50

Dag *vriend* (ergens hieronder). Ho ho, mag ik volgens u niet mijn eigen en persoonlijke mening geven wat betreft deze huidige *Dotan* kwestie, zonder *nep* (volgens u tenminste!) te zijn?. Sowieso een heel fijne dag verder aan u. Met vriendelijke groet aan u van wel een *vriend* van deze website!!! P.S.. Ik heb toevallig net de recensie van mevouw Angela De Jong in het AD gelezen online. Zij is blijkbaar meestal nogal vol met morele verontwaardiging, wat betreft deze mevrouw van het AD blijkbaar (wat mij betreft). Toen zij een keer bi Pauw zat, een tijdje geleden al inmiddels, tegenover o.a. Alex Klaassen, wat zij toen heeft blijkbaar gezegd wat betreft het huidige *transgender* debat in Nederland, het was toen helemaal niet zo fraai hoor (naar mijn persoonlijke mening tenminste).

1 Reactie
vriend3
vriend317 apr. 2018 - 19:55

Zijn jouw * en " toetsen verwisseld?

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra17 apr. 2018 - 10:30

Wie is in vredesnaam Dotan?

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos17 apr. 2018 - 13:10

Een van de ruim 16 miljoen bekende Nederlanders, denk ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2018 - 15:28

"Een van de ruim 16 miljoen bekende Nederlanders" zoiets ja. Nooit eerder van de goede man gehoord.

rvb2
rvb217 apr. 2018 - 8:38

Het bedrijf dotan is een door en door corrupt bedrijf, en moet dus opgeheven worden. De zanger kan dan ander werk zoeken. De bouw zoekt bijvoorbeeld veel mensen.

vriend3
vriend317 apr. 2018 - 8:20

Alles is vergeven jongen. Kun je dan nu alsjeblieft weer de vergetelheid induiken?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 apr. 2018 - 7:16

Gezien hoe snel sommige mensen op internet en via sociale media een *gevallen* ster afmaken tegenwoordig, anno 2018, misschien moeten ze ook af en toe toch heel even nadenken en tot tien tellen, voor ze weer zomaar iets op b.v. twitter schrijven. *Wie zonder zonde is werpe de eerste steen*. Maar wie ben ik, btw?. Een fijne dag.

2 Reacties
Bernie2
Bernie217 apr. 2018 - 8:17

Over pure zwendel een mening hebben ligt natuurlijk voor de hand. Oplichters gaan hier niet vrijuit. Niet digitaal en in real life evenmin. Misschien heeft het hufterig exploiteren van kankerpatiënten daar iets mee te maken?

vriend3
vriend317 apr. 2018 - 8:36

"Maar wie ben ik, btw?." Een van die nep-accounts van Dotan?

JasDon
JasDon17 apr. 2018 - 6:42

Gewoon samen met Boef een 'Social media is niet ons ding' concertje geven en alles is vergeven.

Bernie2
Bernie217 apr. 2018 - 6:20

Inderdaad een nepperd die nooit meer vertrouwd kan worden. Zijn krokodillentranen zijn voorspelbaar maar klinken hol als een leeg huis waar nog wat spooky ghostaccounts rondglibberen. Misschien heeft stoelenhandelaar Huberto Tan nog een baantje voor hem?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 apr. 2018 - 5:42

Een obligate "mea culpa" omdat hij tegen de lamp is gelopen. Deze onehitwonderboy wordt vanaf nu hopelijk ook muzikaal gezien niet meer serieus genomen. Ik hoop van ganser harte dat hij het definitief voor zijn fans heeft verbruid en dat hij zijn gitaar aan de wilgen zal hangen, blijft ons veel liftmuzak bespaard.

Phil2
Phil217 apr. 2018 - 5:22

Fake compassie tonen met niet-bestaande patientjes omdat het je populariteit verhoogt en de verkoop pusht. Ik kan er maar niet over uit. Kwam daar gisteren het commentaar overheen van een expert dat als je daar dan berouw over toont als artiest, mensen het je wel vergeven... Twee stappen en je bent "Home" zogezegd... Teiltje!

Laadklep2
Laadklep217 apr. 2018 - 4:54

Dotan kan niet zo bijster veel, heeft één hit op zijn naam staan.( bombastische bagger) Het publiek wat meneer aantrekt is qua muziek natuurlijk niet helemaal serieus te nemen( veel vrouwen die meer op de looks van Dotan vallen) maar het publiek is nu ook niet weer helmaal debiel er moeten natuurlijk wel single en cd's geleverd worden die nog een klein beetje het luisteren waard zijn. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik nieuwe muziek van deze vreemde snuiter heb gehoord.

1 Reactie
Laadklep2
Laadklep217 apr. 2018 - 4:57

Het is meer Henny Huisman die een account heeft aangemaakt en nog steeds beweert dat hij een fantastische presentator is en dat mensen als Art t Rooyskkers en Jan Versteegh er niks van kunnen

MomentInFocus2
MomentInFocus216 apr. 2018 - 22:30

Dotan heeft ontzettend veel spijt omdat hij niet meer kon verbergen dat zijn neus lang werd. Zo iemand zou ik nooit meer vertrouwen want zo erg liegen is niet af te leren.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 apr. 2018 - 19:20

Lijkt mij zeer gepast als Dotan binnenkort een concert gaat geven ergen ins Nederland en alle opbrengst zal meteen doneren aan KWF Kankerbestrijding. Daarna hoop ik dat alles weer zal goed komen bij deze zanger die blijkbaar in eerste instantie nogal getalenteerd is. Met andere woorden, is zijn rare actie op sociale media in eerste instantie blijkbaar juist helemaal niet nodig geweest. Een fijne avond.

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin23 apr. 2018 - 3:40

Hij heeft 1 hit, dat maakt je niet meteen getalenteerd. Hij heeft het overduidelijk niet op met KWF of Kankerbestrijding anders misbruik je de ziekte niet voor je imago. Hij geeft niet graag geld weg anders was hij ook wel eerlijk met zijn achtergrond-voclas omgegaan. En het gaat niet om 'een rare actie' maar op een patroon van leugens en bedrog dat hij nog steeds in stand lijkt te houden. Een fijne avond.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 apr. 2018 - 19:01

De muziek was altijd al nep. Dat daar nepaccounts bij horen is weinig verassend.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2018 - 23:51

"De muziek was altijd al nep." Vorm en inhoud komen inderdaad wonderbaarlijk overeen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2018 - 12:01

Toch maar even gekeken op youtube. Vooral zijn "slagwerk prestaties" zijn indrukwekkend! Wat betreft de lyrics, ach..

Karingin
Karingin16 apr. 2018 - 18:48

Hier ook nog wat steun: https://www.hoevrouwendenken.nl/2018/04/16/doe-de-dotan/

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie16 apr. 2018 - 18:12

Maar wel ondertussen genieten van alle media aandacht . Krodillen tranen laten,om dat ie tegen de lamp aangelopen is.

Lummel2
Lummel216 apr. 2018 - 16:37

Ik maak me helemaal niet druk om uw bedrog. Al maakt u duizenden accounts. Ga er gewoon lekker mee door want westers publiek, maar vooral ook kiezers laten zich graag belazeren. Het zit ingebakken inmiddels in onze cultuur.

RobSon2
RobSon216 apr. 2018 - 16:26

Ik dacht dat alleen de Russen konden trollen.