Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Dorp zet straatverlichting uit om zeldzame vogels te redden

  •  
22-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
westlandpetrel

© cc-foto: Ed Dunens

Het Nieuw-Zeelandse plaatsje Punakaiki in Nieuw-Zeeland heeft te maken met een curieus probleem: jonge Westlandstormvogels vliegen zich te pletter op de straten. Vogelaars vermoeden dat de problemen vorig jaar zijn verergerd door de introductie van blauwwitte ledverlichting, schrijft The Guardian.
Jonge Westlandstormvogels raken gedesoriënteerd door de lampen – vermoedelijk omdat ze het licht verwarren met de lichtgevende vissen die ze eten. Om te voorkomen dat de vogels op het wegdek blijven crashen, heeft de lokale transportautoriteit besloten om de verlichting langs de weg uit te zetten.
De maatregel lijkt effect te hebben. “Ik heb dit jaar pas een dode vogel gevonden”, vertelt Bruce Stuart-Menteath van de Westland Petrel Conservation Trust. “Normaal zijn het er al snel meer dan tien.”
44 Kilometer verderop, in Greymouth, storten er dit jaar juist meer Westlandstormvogels neer. Daar wordt nu overwogen om de straatverlichting een andere kleur te geven: oranje. Ook roepen de lokale autoriteiten bedrijven en bewoners op om hun buitenverlichting uit te doen.
cc-foto: Ed Dunens

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Greendutch
Greendutch22 dec. 2020 - 20:44

zo blij eens een positief verhaal over zorg voor dieren te kunnen lezen. \ er moeten eerst lijken vallen voor er iets gedaan wordt. maar bewustzijn helpt. en belang. nu dit verhaal verspreiden zodat overal rekening met anderen wordt gehouden ook hier willen velen geen rekening houden met dieren maar toch vuurwerk afsteken?! daarnet gelezen dat trump in het gebied van de inheemse bewoners vervroegd vergunningen wil verstrekken voor mijnbouw?

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 dec. 2020 - 9:50

Zeldzaam verhaal. Af en toe is er ergens een op de plaats pauze moment voordat de vernietiging weer doorgaat.

1 Reactie
ton14024
ton1402422 dec. 2020 - 10:28

Maar je ziet het bewustzijn groeien. Straks staan we, als bij een vreugdevuur, naar de ondergang van de aarde te kijken.