Joop

Doorgeslagen jacht op bijstandsfaude maakt vele slachtoffers

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
665 keer bekeken
  •  
2947006804_9ef481b9fe_z
De overheid slaat compleet door in de jacht op bijstandsfraude. Op basis van anonieme tips, vaak gedaan door exen of buren die proberen de persoon een hak te zetten – worden onderzoeken gestart waarbij niet alleen de privacy wordt geschonden maar die vaak ook schade berokkenen aan de betrokken personen. Hoewel de overheid zich niet hoort te bemoeien met je persoonlijke of liefdesrelaties, moeten mensen in de bijstand zich over de gekste dingen verantwoorden. Samenwonen is op zwartwerken na de meest voorkomende reden om bijstandsgerechtigden van fraude te betichten, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant onder de twintig grootste gemeenten. Als je een paar nachten per week bij iemand slaapt of eet, gaat de sociale dienst er vaak al vanuit dat je samenwoont, en wordt er druk uitgevoerd om dat als zodanig te melden, anders wordt je als fraudeur bestempeld. Dat zet nogal druk op vaak prille relaties. Participeren in de samenleving, bijvoorbeeld door je oudere buurvrouw te helpen met het aantrekken van haar steunkousen of het doen van boodschappen, valt onder ‘wederzijdse zorg’ en is een maatstaf voor samenwonen, waardoor je pardoes als bijstands- of AOW-fraudeur kan worden aangemerkt.
Een schokkende reportage van de Volkskrant legt bloot hoe ver de sociale dienst gaat om te bewijzen dat iemand fraudeert. Er worden ‘huiszoekingen, observaties en buurtonderzoeken’ ingesteld, maar ook ‘ov-chipkaarttransacties, energienota’s, Facebook-timelines, bankafschriften, belgegevens en ‘thermische camerabeelden om wietplantages te traceren’ zijn onderdeel van de bewijslast. In tegenstelling tot het strafrecht, biedt de participatiewet geen middelen voor mensen in de bijstand om zich tegen valse beschuldigingen of onjuist gebruik van camera’s en andere middelen te verweren. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in de sociale zekerheid, maakt zich dan ook grote zorgen over de rechtsongelijkheid die dit veroorzaakt.
De Volkskrant sprak met een tiental slachtoffers van de agressieve methodes die de sociale dienst hanteert. Zij zijn allen van mening dat misbruik en fraude bestraft dienen te worden, maar maken zich grote zorgen over ‘verdraaide bewijzen, dubieuze tipgevers, onduidelijke regels, stalkende rechercheurs en agressieve verhoren’ waardoor zij zich als criminelen behandeld voelen, zij het met minder rechten.
De voorbeelden zijn schrijnend. Zo werd een 45-jarige vrouw beschuldigd van fraude omdat ze niet zou hebben gemeld dat ze samenwoonde. Als bewijs voerden de rechercheurs aan dat haar vriend haar dochter ’s ochtends met de auto naar school bracht, de indruk wekkend dat deze wederzijdse zorg standaardpraktijk was. Dat haar dochter haar been had gebroken en van haar heup tot aan haar voet in het gips zat werd er gemakshalve niet bij vermeld.
Sandia, een vrouw die bedreigd werd door haar ex en daardoor vaak een buurman over de vloer had ter bescherming, kreeg door toedoen van die zelfde ex de sociale dienst op haar dak omdat ze met die buurman zou samenwonen. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken, maar niet nadat de sociale dienst haar op alle mogelijke manieren probeerde te betrappen op een misstap. De Volkskrant schrijft:
Vier rechercheurs bleken haar in zestig dagen tijd 97 keer te hebben bespied, aldus het rechtbankverslag, onder meer met een camera, verborgen in een voor haar flat geparkeerde auto, en met auto-achtervolgingen terwijl ze haar tweelingzoons naar voetbal bracht of boodschappen deed. Een ‘ernstige inbreuk’ op het respect voor het privéleven, vond de rechter. Rechercheurs ondervroegen zelfs haar destijds 9-jarige zoons tijdens het buitenspelen over hoe vaak de buurman bij hun moeder was, vertelt Sandia’s advocaat Nawid Fakiri.
Buiten de heimelijke opsporingsmethoden worden bijstandsgerechtigden ook in ellenlange verhoren, vol manipulatieve suggesties door rechercheurs, onder druk gezet om belastende verklaringen af te leggen of dingen te doen die ze helemaal niet willen (bijvoorbeeld bij iemand intrekken, zodat de sociale dienst hun uitkering kan schrappen). Onder bedreiging van verlies van een inkomen worden ze vervolgens gedwongen om verklaringen te ondertekenen die niet kloppen, om die verklaringen vervolgens tegen zich gebruikt te zien worden in de rechtbank. Een man uit Bunschoten nam zo’n verhoor stiekem op en liet het horen aan de Volkskrant:
In de opname is meermaals te horen hoe rechercheurs zijn woorden verdraaien of hem belastende uitspraken in de mond proberen te leggen, en hem continu onderbreken als hij beschuldigingen ontkent of nuanceert. Dat hij de meeste kleren thuis heeft liggen, probeerden de rechercheurs tijdens het verhoor te verdraaien tot ‘terwijl je eigenlijk alles bij hem hebt liggen’. Van twee keer per week thuis de was doen maken ze in het opgemaakte verslag dat zijn vriend vooral de was doet. En van dat hij dikwijls bij zijn geliefde eet, maar ook regelmatig bij zijn ouders of vrienden, blijft in het verslag niets anders over dan ‘We eten samen’. De man barst in tranen uit als een rechercheur hem aanraadt te verhuizen omdat hij homo is. ‘Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt’, zegt de rechercheur na 50 minuten. ‘Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je? Dat is zo. In Huizen of Soest of in grotere plaatsen, daar is het normaal. Snap je wat ik bedoel?’
Divosa, de koepel van sociale diensten, ziet dat als er al sprake is fraude, dat vaak niet eens bewust gebeurt:
Wij zien dat veruit de meeste bijstandsgerechtigden zich graag aan de regels houden. Overtredingen zijn meestal het gevolg van complexe regels. Zeker omdat relatief veel mensen in de bijstand kampen met laaggeletterdheid en een lage opleiding is de kans relatief groot dat zij de fout in gaan.
Het gemiddelde fraudebedrag  bij uitkeringsfraude in 2016 was 17 euro.
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.
Cc-foto: Ryan McBride

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

dge
dge29 apr. 2019 - 8:47

Geachte, Ik geef te kennen het artikel gelezen te hebben. Ook ik dacht aan oa zelfmoord maar werd psychisch ziek van gezwendel, dit opzettelijk en bewust door UWV. Ook bij UWV is zo ongeveer alles fraude en huichelde de rechter mee. Die beschuldigde en nadat de terugvordering een feit werd ging het UWV nadien weer zaken anders beoordelen. Waar ik eerst bewust en opzettelijk fraude zou plegen, had in na rechterlijke uitspraak niets meer misdaan. Het was mij overkomen, had ik niets verzwegen, wist het UWV wat ik deed etc. Nu probeert het UWV weer valselijke opmaakt stukken met correctierecht dicht te kleien. 12 jaar verder, de vordering betaald, huwelijk kapot, jaren afstand tot de arbeidsmarkt, 2 jaar ZW psychisch door toedoen UWV, meer dan een ton derving etc. Inmiddels is helder dat UWV wat uit een WOB bleek valselijk stukken opmaakt, rechters vooringenomen maakt en dat men met slinkse woordkeus mensen bewust en opzettelijk belazerd. De. Politiek....die doet er niets mee...terwijl het UWV weer aan mij de politiek de schuld gaf. Het zal wel!

Lucas2000
Lucas200018 jun. 2018 - 10:43

Vooral lekker voor de onderbuik van de VVD achterban. Wat hebben die 4 "rechercheurs" 2 maanden lang gekost? Lol. Ze snappen er echt niks van. Ga echte boeven vangen joh.

gabrichidze
gabrichidze18 jun. 2018 - 9:49

Oplossing er is criminaliseren van bijstandsfraude. In dit geval doet gewoon politie en rechter de werk in normale wijze. Sociale dienst hebt geen taak om James Bond er spelen, en geen nodige ervaring en competentie ook. Als die sociale werkers willen iemand toezichten, met auto volgen en spy games spelen, er is mogelijk voor AIVD solliciteren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jun. 2018 - 21:48

De column gaat over doorgeslagen prestatiedrift ingeval van fraudecontrole. Hij gaat niet over of er gefraudeerd word met bijstandsuitkeringen, noch over de vraag of je mag controleren op fraude. Het gaat over doorgeslagen controledrift. En je zou verwachten dat niemand dat een goed idee vindt, tenzij je de genieters van bijstandsuitkeringen standaard verdacht vindt. En dat laatste zit er bij een paar hierbeneden stevig in.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren17 jun. 2018 - 16:24

Als de regels van de nieuwe bijstandswet maar scherp en strak genoeg zijn, is bijna alles van steuntrekkers op de een of andere manier "bijstandsfraude"!

TurkseTurk
TurkseTurk17 jun. 2018 - 1:21

Ik zou onder zulke omstandigheden mischien ervoor kiezen meteen alles te doen wat de wet verboden heeft. Zodra ze mij zouden proberen te pakken middels socale dienst zou ik geïrriteerd 1000 andere gaten en mazen in de wet opzoeken om zonder grote gevolgen alles te doen in het grijze gebied van de wetgeving valt. En geloof me als je zoekt kan je veel mazen vinden. .. het enige reden dat ik nu een brave burger ben is omdat ik geen aanleiding heB fout te zijn.. Onder zülke sociale zaken .... zou het mij niet boeien om paar jaar de bak in te gaan. Gratis bed en eten... Zo simpel. Geen vragen en binnen kan je meteen netwerken.

15 Reacties
Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:40

Wow lekkere instelling heb jij zeg.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 12:07

Je heb een opmerkelijk inlevingsvermogen voor een brave burger. Alleen zijn de meeste uitkeringsgerechtigden nog net te bang om het weinige dat ze hebben ook nog kwijt te raken. En het zou me niets verbazen als dat juist de uitkeringsgerechtigden met zuiver Nederlandse roots zijn. Misschien is dat wel de beste verklaring voor het feit dat de criminaliteitscijfers voor die andere groepen hoger liggen. Opgeteld bij het feit dat de Nederlandse traditie niet bepaald wordt gekenmerkt door helden met een grote persoonlijke moed. Daar moet je toch echt wel 300 jaar voor terug gaan in de geschiedenis.

TurkseTurk
TurkseTurk17 jun. 2018 - 16:37

Het enige wat mij remt is dat ik zelfs een mier geen onrecht aan wil doen. Niet angst om zelf wat op te lopen. Absoluut geen enkele angst om materiaal verlies te lijden. En al helemaal niet angst voor de bak want dat kan ik zien als Chillen. Muren komen niet op mij af. Zelfs in een isoleercel kan ik zeer lang vol houden. Maar ik geloof heilig dat ik een goede mens moet zijn. Daarom zou ik nooit en never een mier onrecht aan kunnen doen. ... dat is echt het enige wat mij remt...

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:33

Je hebt er ook die behoeven dit allemaal niet te doen, die maken gewoon een een-tweetje met de belastingdienst! Hoeveel hoogopgeleide goed verdienende burgers, sjoemelen met hun belastingaangifte en noemen het geen fraude? Je wil het niet weten.Hoeveel regeringsleiders hadden er niet een zwarte werkster? Jaren en jaren en jaren...allemaal bijbetaald met terugwerkende kracht, met boete? Ik dacht het niet. Toen al die niet opgegeven buitenlandse spaarrekeningen van bijvoorbeeld de Zwitserse, Luxemburgse en zelfs Belgische banken geheel toevallig in de handen van de Nederlandse Staat vielen, via n.b. Duitsland, kregen de mensen heel coulant van de belastingdienst, geen boete en zelfs nog respijt als ze het zelf binnen een bepaalde tijd aan de overheid zouden melden. Toch wel lief he hoe bepaalde fraudeurs die tot dan toe altijd beschermd werden, behandeld werden. Ik heb ook nog nooit een overheid een villa zien binnenvallen om even te kijken of er geen bankrekeningen met ondefinieerbare bedragen erop te vinden waren. We hebben allemaal zo onze prioriteiten zal ik maar zeggen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 18:08

Karingin is blijkbaar geschokt door het gebrek aan "politieke correctheid" van deze reactie. Denkt ze misschien dat iedereen gewoon op de goede politieke partij moet stemmen? En dat daadwerkelijk verzet op het Malieveld wordt gepleegd? - https://www.youtube.com/watch?v=UwE8dlRnsio

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2018 - 18:55

@ TurkseTurk Jij schrijft: En geloof me als je zoekt kan je veel mazen vinden. .. het enige reden dat ik nu een brave burger ben is omdat ik geen aanleiding heB fout te zijn.. Zelden heb je gelijk, maar met deze bewering raak je wel de essentie van de zaak. De geloofwaardigheid van het rechtssysteem komt ter discussie te staan als het expliciet oneerlijk handelt. En dat is hier het geval. Ik hoor en zie dat mensen in de bijstand transacties bij voorkeur contant doen omdat de gemeente ieder moment alle info over 3 maanden in bankafschriften tot in detail kan doornemen en daarin al heel snel een reden ziet een korting op te leggen. Kortom de aanpak stimuleert kleinschalige fraude. Echter dat jij deze opmerking maakt als aanhanger van Erdogan die het totale onafhankelijke rechtssysteem van Turkije heeft verkracht, maakt jouw bijdrage wel erg ongeloofwaardig. Turkije doet niet eens een poging de Turkse burgers fatsoenlijk te behandelen. Wat dat betreft is de situatie hier ondanks dit soort wanvertoningen toch wel een heel stuk beter.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 20:33

Eerst beginnen over de "De geloofwaardigheid van het rechtssysteem" en dan vervolgens over Erdogan: ga jij lekker een potje met jezelf discussiëren. De essentie van wat de TurkseTurk zegt is, dat daadwerkelijk verzet zijn uitdrukking vindt in het overtreden van de wet. Niets anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2018 - 8:30

Karingin 17 juni 2018 at 13:40 Inderdaad.

jantje
jantje18 jun. 2018 - 9:08

Dat kon je nog wel een heel vies tegenvallen.. Frans- Steuntrekers. Je zult maar van een minimum rond moeten zien te komen.. Zorgen dat de kinderen net in de kleren naar school gaan, schoolboeken / laptop/ eigen bijdrages. Dan blijft er voor moeder maar bar weinig over om ook iets voor zichzelf te kunnen kopen. Stockkickhuysen mensen die een bijstandsuitkering krijgen genieten daar echt niet van hoor.. Het geeft in ieder geval geen Zwitserlever gevoel van.. Hun strand is misschien van een waterplas in de buurt, de golven van de ruisende graan, en de zon gaat voor niks op.. Turkse Turk, noem me drie mazen en ik zal ze zo aangrijpen..

TurkseTurk
TurkseTurk18 jun. 2018 - 11:19

De mens is in zijn essentie potentieel zeer onstabiel onredelijk en zeer gevaarlijk in zoverre dat zij makkelijk kan kiezen zelf schade op te lopen om schade te geven. De kunst is eerst jezelf kennen. Ik weet dat ik in essentie een monster ben en kan zijn. Dat is iedere mens en dat is in essentie ook de allerliefste oma tje die je om de hoek kent. Wat de mens nog gevaarlijker maakt is dat de mens zich niet bewust is van de enge monster die in hem huist. Ik weet tenniste dat er een potentieel monster in mij leeft en met dat bewustzijn behoed ik mij ervoor en zorg ik dat ik dat onderdruk een onder controle hou. Een mens met angst onderdrukt nog meer Nog meer zijn monster in zich... maar dat maakt hem niet minder gevaarlijk. Zeker niet als als je ontkent en niet van zijn bestaan weet. Want dan kan de monster zich ongecontroleerd uitdrukken. Zie Duitsland van Hitler... Zie Nederland in Indonesië zie België in Congo die Usa in İrak. .. allen het laagste van het laagste wat een mens een andere mens aan kan doen. De kunst is het bestaan van die monster erkennen en ernaar handelen door dat met tegenwicht onder controle te houden door Bv te erkennen dat iedere mens heilig is en waardevol. Het is mijn erkenning dat ik een mier geen kwaad mag doen.. mijn medemens is heilig en zijn rechten zijn heilig... alleen zo kan een goede en evenwichtige gezonde beschaving geschapen worden. Maar het begint met erkennen en jezelf kennen. Mensen die in geestelijke evenwicht zijn kunnen moeiteloos een monster in zich onder controle houden zelfs als ze zelf op het punt zijn te sterven. Het emotie en de evenwicht van gerechtvaardigd heid is in zulke mensen zo sterk dat zelfs hun eigen dood hen niet belemmert eventjes de monster vrij te laten. Zulke mensen heten ook wel heilige boeddha profeet Etc etc etc. De zuivere kracht van de monster in zulke mensen is juist veel veel veel sterker als gewone mensen... maar beheerst. Dat betekent dat zulke mensen extreem gecontroleerd monsterlijk gedrag kunnen uitvoeren met extreem wiskundige gedrag. Dat maakt zulke mensen velen malen gevaarlijker als het allerslechtste mens die de monster niet onder controle heeft en slecht en puur evil... niemand kan meer evil zijn dan een zuivere eerlijke goede mens... Onder voorwaarde dat het goede besluit dat hij in zijn recht staat om de monster in hem vrij te laten.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 jun. 2018 - 13:04

De meeste psychopaten kenmerken zich behalve door een gebrek aan empathisch vermogen, ook door overmatig narcisme.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2018 - 13:45

@ HM van der Meulen Jij schrijft; En het zou me niets verbazen als dat juist de uitkeringsgerechtigden met zuiver Nederlandse roots zijn. Zoals jij beweert dat autochtone Nederlanders betere mensen zijn, beweert Turkse Turk dat Turken betere mensen zijn. Ik zie inderdaad nogal weinig verschil in jullie opvattingen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 jun. 2018 - 12:13

Mensen die sociaal-economische achtergronden, gewoontes en tradities alleen maar bekijken door de bril van "goed" en "slecht" zouden dat misschien kunnen denken. In werkelijkheid zijn er vele verschillen en overeenkomsten aan te wijzen, die niet terug te voeren zijn op nationaliteit of "ras". De "nationale trots" die ze hier toeristen voorschoten in restaurants heet bij ons gewoon "bruine bonen soep" en die is nog lekkerder ook.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 jun. 2018 - 12:17

"Bartje bidt niet voor bruin bonen", zeg ik dan altijd, maar je moet toch Nederlander zijn om dat te snappen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jun. 2018 - 17:17

@ HM van der Meulen Jij schrijft; maar je moet toch Nederlander zijn om dat te snappen. Dat is exact het soort kortzichtige achterlijke nationalisme dat ik bedoel. Nederlanders zijn witte mensen die van bruine bonen soep houden en de uitspraak van Bartje kennen. Inmiddels zijn er een paar miljoen Nederlanders die niet aan die voorwaarden voldoen. En die worden frequent geconfronteerd met een interpretatie van Nederlanderschap die meer dan 75 jaar achter ons ligt. Inderdaad goed vergelijkbaar met de manier waarop Erdogan zijn Turkse samenleving graag ziet. Er zijn inderdaad grote overeenkomsten.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jun. 2018 - 22:39

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:39

Dat klinkt allemaal lekker objectief en zal vast allemaal kloppen. Waar mensen hier vooral over vallen is het feit dat er zo hard ingezet wordt op een relatief klein probleem terwijl op andere vlakken veel meer te halen valt. Dat de regels zo stupide zijn dat je bij het minste verkeerde vinkje al de lul kunt zijn als je een etter tegenover je hebt. En dat er dus etters zijn die kleine kinderen ondervragen of een homosexuele man zo'n beetje het durp uit intimideren.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2018 - 18:47

@ Mark Jij schrijft: Bij mijn weten zijn de meeste gemeenten gestopt met camera’s e.d. nadat de Centrale Raad van Beroep oordeelde dat dit zonder rechtsgrond gebeurde. Ik snap je reactie niet helemaal. Je beweert dat bij jouw weten naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep van deze ongeoorloofde methodes niet meer gebruikt worden. Ik weet zeker dat jij het niet goed weet. Want ik volg de uitspraken van de Centrale Raad voor Beroep frequent en de aantal uitspraken waarin de onderzoeksmethodes en andere praktijken veroordeeld worden lijken toe te nemen. De houding van de ambtenaren is zolang er geen uitspraak tegen ons handelen is, mag het dus. Ongeoorloofde methodes zijn geen uitzondering maar het nieuwe normaal. En dat leidt tot schrijnende situaties. Jouw nuancering is totaal misplaatst. Je voorbeelden onzinnig, Een camera geeft nooit een objectief beeld. Dat beeld is altijd te manipuleren. Een foute opsporingsambtenaar geeft er een foute uitleg aan. En het is altijd een ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Alleen al dat je dat niet wil inzien is zorgwekkend. Iemand in de bijstand heeft volgens jou blijkbaar geen recht op privacy. Dat is ook de essentie van de voorbeelden die de Volkskrant gaf. Een overheidsfunctionaris die kwaadwillendheid verweten kan worden in plaats van objectiviteit. Niets voor niets waren al 5 van 10 vervolgende mensen vrijgesproken van het ten laste gelegde. De essentie van het Volkskrant verhaal is dat er sprake is van een ontspoorde overheid en ambtenaren die zonder veel ethiek en fatsoen hun werk uitvoeren. Dat wordt niet weerlegt door een vage tekst zoals deze van jou. Die is meer aanleiding tot extra zorgen.

Lucas2000
Lucas200018 jun. 2018 - 11:24

Klauwen met geld voor een zeer klein deel dat fraudeert en bedragen toch niet kan terugbetalen. Het is een gotspe.

webmaatje
webmaatje16 jun. 2018 - 20:39

Volgens mij moet iemand in de bijstand als de persoon werken kan, naar werk geholpen worden door een persoonlijk begeleider die bij alle problemen helpt. Het bovenstaande verhaal bevestigt alleen maar dat er een negatieve, ziekelijke sfeer/energie in Nederland hangt waarbij de grootste graaiers ook nog eens bevoordeeld worden.

4 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist16 jun. 2018 - 22:16

Er is niemand die kan werken die naar werk geholpen moet worden. Het is een kwestie van morgen soliciteren en volgende week maandag aan de slag gaan, zo staat de arbeidsmarkt ervoor.

webmaatje
webmaatje17 jun. 2018 - 8:45

@De redeMist Iemand kan om vele redenen niet gemotiveerd zijn om werk te zoeken: van verslavingsproblematiek tot gewoon geen geld voor vervoer hebben door bijv. schulden. Daarvoor moet zo'n vaste begeleider oplossingen zoeken.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2018 - 10:42

@ DeRedeMist Jij schrijft: Er is niemand die kan werken die naar werk geholpen moet worden. Het is een kwestie van morgen soliciteren en volgende week maandag aan de slag gaan, zo staat de arbeidsmarkt ervoor. Dat is een zeldzaam domme tekst. Kennelijk weet je helemaal niet waarover je het hebt. Er zijn 450.000 werklozen en ongeveer 100.000 vacatures. Dus meer mensen werkloos dan er banen zijn. Daarnaast wordt zeker 80% misschien wel 90% van die banen ingevuld met werkenden. Dus er zijn 450.000 werkloze kandidaten voor 20.000 vacatures. Jouw teksten in dit verband raken kant nog wal.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:35

Mist: Vergeet het maar! Zo werkt het echt niet. Ja voor een ICTer misschien, maar voor de rest komen er per vacature honderden sollicitaties binnen.

DeRedeMist
DeRedeMist16 jun. 2018 - 20:34

De bijstandfraude zelf maakt natuurlijk ook vele slachtoffers, met name de minderheid in de bijstand die echt bijstand nodig heeft krijgt een onnodig klein deel van de koek die verdeeld wordt.

3 Reacties
LaBou
LaBou 17 jun. 2018 - 5:14

Bij sommigen zit er een steekje los, bij jou het hele breiwerk. Bewijzen, mist, bewijzen. Geen onderbuikpraatjes, die stinken alleen maar.

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 8:52

@ LaBou - juistem. DeRedeMist blinkt niet zozeer uit door rede, als wel door mist.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:38

DeRedeMist Je bedoelt die arme belegger in Shell.....ja, da's wel sneu he....

geronimo3
geronimo316 jun. 2018 - 19:26

Met de VVD als grootste partij en al zolang in de regering is dat harde aanpakken van de bijstandtrekkers geen verrassing,die geven liever geld uit aan hen die al goed in de slappe was zitten, dividendbelasting o.a. Ik benoem het crimineel gedrag maar ja als de overheid dat zelf doet dat heet dat niet zo maar beleid,wha!

richarrd
richarrd16 jun. 2018 - 18:01

Ik denk dat je de invloed van de PVV ook niet moet onderschatten. De PVV is rechtser dan de VVD en is een grote partij.

6 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist16 jun. 2018 - 22:38

[De PVV is rechtser ] Onzin. De PVV is extreem-links op sociaal-economisch terrein en uitsluitend extreem rechts door de ingebouwde xenofobie. Links is niet kleiner geworden, de linkse zetels zijn naar de PVV gegaan, en links rekent hen ten onrechte niet tot links waardoor ze het probleem niet kunnen oplossen zolang de PVV bestaat simpleweg omdat ze de oorzaak niet weten te identificeren.

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 8:54

@ DeRedeMist - haha. Je schiet zo immens mis, dat je pijl wel eens, na éénmaal de aarde omcirkeld te hebben, jouzelf zou kunnen treffen.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:33

Je moet niet luisteren naar wat ze zeggen Mist, je moet kijken naar het stemgedrag en de moties die ze indienen. Dat gaat mijlenverder naar rechts dan de VVD.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:42

Weer iemand die niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Blinde gelovigen....haha... ik wilde typen beminde gelovigen en hij veranderde het vanzelf in blinde gelovigen....(waarschijnlijk de 'e' niet goed aangeslagen) Wel grappig...

richarrd
richarrd17 jun. 2018 - 20:28

DeRedeMist Het is zelfs zo dat de PVV de enige partij is die vindt dat bedrijven criminelen mogen inhuren om geld te innen bij mensen met schulden.

richarrd
richarrd17 jun. 2018 - 20:37

DeRedeMist De PVV heeft geen verkiezingsprogramma om mensen voor de gek te houden, zodat mensen niet weten hoe radicaal rechts de PVV eigenlijk is. Ik zou de profeet Mohammed nog meer vertrouwen dan Geert Wilders, want de profeet Mohammed komt in ieder geval nog gewoon voor het volk op en Geert Wilders helemaal niet. Geert Wilders misbruikt de angst van mensen voor het onbekende en buit het uit voor zijn eigen gewin en dat van zijn financiers waarschijnlijk.

Liquidfriend
Liquidfriend16 jun. 2018 - 17:46

Na mijn eigen studietijd ben ik gaan werken als Intaker bij een grote Sociale Dienst in een studentenstad. En geloof me, er waren dagelijks fraudegevallen. ik ben vaak, heel vaak op huisbezoek geweest. Fraude kwam voor bij alle sociale doelgroepen; ome Henk die zogenaamd bij zijn dochter woonde in plaats van bij zijn (ex)vrouw, Achmed die alleen op één kamer woonde waar echter ook nog vijf andere Achmeds stonden geregistreerd, Jan-Willem de corpsbal die zogenaamd al klaar was met zijn studie maar nog wel moest afstuderen, het Somalische eenoudergezin waar toch écht geen man bij inwoonde, enzovoort enzovoort. Het vroeg soms het maximale van je (communicatieve) vaardigheden om een goed bijstandsonderzoek af te leveren. En iedereen met een bijstandsuitkering had vanuit het eigen standpunt een goede reden om de werkelijke woon- of leefsituatie niet door te geven. Maar vergeet niet het gaat om gemeenschapsgeld. Het minimum gezinsloon is in Nederland gelijk een de bijstandsnorm voor een echtpaar; 38 uur werken is het hetzelfde als 38 uur niet werken op minimumniveau. Fraudebedragen van €5000,- tot €25000,- moesten maandelijks geëind worden door de gemeente. De sfeer van het artikel is die van de oude DDR verhoortechnieken waarbij mensen onheus bejegend worden. Ik kan mij hier niet in vinden. De Fraude-inspecteurs die ik nog ken proberen op een nette en zorgvuldige manier bewijslast bij elkaar te krijgen want dat is namelijk de andere kant van het verhaal; zonder goede onderbouwing van het dossier is het ook niet goed.

6 Reacties
LaBou
LaBou 17 jun. 2018 - 5:16

Vanzelfsprekend wordt er op grote schaal gefraudeerd. Vooral als je de regels zo opstelt en interpreteert dat er al heel gauw sprake is van fraude volgens die regels.

watsgebeurt
watsgebeurt17 jun. 2018 - 6:48

Dank voor je bijdrage en ben het eens met je conclusie. Het is duidelijk dat de Volkskrant een sfeertje probeert te creëren. Bijstandsfraude, belastingontduiking, witwassen, ik zelf heb er allemaal niks mee te maken maar ik erger me aan alle 3. Het overgrote deel moet werken om een beetje rond te komen en een klein beetje luxe te hebben in hun leven. Inmiddels zitten we rond 500.000 mensen in de bijstand en het aantal mensen blijft groeien. Vooral onder mensen met een niet westerse achtergrond. Tevens kan bijstandsfraude vaak niet los gezien worden van fraude met toeslagen. Dus het bedrag is in feite groter. Als dat bedrag afgezet wordt op een werknemer die elke dag mag "bloeden" voor de staat tot zijn dood dan is dat simpelweg een hard gelag. Ik ben en blijf dan ook voorstander van het keihard aanpakken van (bijstand)fraudeurs, witwassers en belastingontduikers.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:31

Het probleem is alleen dat er gigantisch wordt ingezet op het kleinste probleem, nl. de bijstandsfraude. Maar ja, die zijn ook relatief makkelijk te pakken hè. Het is gewoon pure gemakzucht, bij belastingfraude en witwassen valt een veelvoud te halen maar daar kom je niet weg met het doorspitten van de vuilnisbak, een onverwacht huisbezoek en verborgen camera's. En zoals Labou zegt, de regels zijn ronduit belachelijk. Zelfs mantelzorgers worden keihard gepakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2018 - 9:46

Karingin 17 juni 2018 at 13:40 " de regels zijn ronduit belachelijk " zeker, verdere individualisering van het stelsel zou kunnen helpen. Wanneer het niet uitmaakt of je samenleeft (of niet) met een man, een vrouw, een kat of een postzegelverzameling zijn we af van het loeren naar tandenborstels.

Lucas2000
Lucas200019 jun. 2018 - 7:08

Was het leuk? Een beetje mensen trappen die al op de grond lagen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2018 - 19:03

Karigen Het is geen gemakzucht, het is pure verbetenheid. Als je maar een kant opkijkt behoef je die andere niet te zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 17:16

https://www.destentor.nl/binnenland/sociale-diensten-zoeken-met-verborgen-camera-s-en-gps-naar-bijstandsfraude~a43f1363/ Dus niet enkel om wietplantages te observeren of te achterhalen. Het is een bewuste planning, gericht op bijstandsfraude. Iemand die een misdaad begaat wordt door het strafrecht beter beschermd dan een bijstandsgerechtigde die onder het bestuursrecht valt, die bijstandsgerechtigde heeft nl. geen rechten. En dan hebben wij het over rechtsgelijkheid, laat me niet lachen. Niet iedere Nederlander is voor de wet gelijk. Niet aan de onderkant en niet aan de bovenkant al verschillen die twee dag en nacht. Dit is al aan de gang vanaf het moment van het tandenborstel/onderzoek en de- vuile -was- controle. Kijken of er niet iets bijzat dat niet aan bewoner toebehoorde en dat zonder enig huiszoekingsbevel of vermoeden van fraude maar vanuit totale willekeur. Dat is precies waarom ik Aboutaleb niet moet en hem een reactionaire man vind, tegen de stroom in van de hele meute Nederlanders, waardoor hij zo geroemd wordt, het zij zo. Die dragen hem op handen nl. Die vond dat nl. een prima idee en geheel toelaatbaar en ik ben dat nooit maar dan ook nooit vergeten. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan en zijn sommige mensen vogelvrij verklaard.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 15:49

Toch was dit in de jaren 80 ook al aan de hand. Mijn gescheiden moeder raakte 3 maanden haar uitkering kwijt omdat ze mijn vader, die een heel zwaar ongeluk had gehad, 3 weken verpleegde. Verraden door een rancuneuze klootzak die een oogje op haar had. In de jaren 90 was het allemaal veel relaxter, toen werd je juist geholpen met opleiding en baan. Maar het is wel heel erg kneus als je vier rechercheurs op 1 persoon zet. Wat kost dat allemaal wel niet? Zeker afgezet tegen wat het oplevert. Daar zou ik ook wel wat cijfers van willen zien. Wat betreft die ambtenaar met die homo; ik hoop dat de man aangifte heeft gedaan. Bij voorkeur in bijvoorbeeld Soest of Huizen. Wat een schandaal.

Klaas Punt
Klaas Punt16 jun. 2018 - 13:14

Van zo'n verhaal word je niet alleen triest maar ook witheet. Het was mij totaal niet duidlijk dat zulke grove zaken aan de hand zijn. Dat is toch intriest als onze samenleving zo in elkaar zit. Misschien moet het particulier initiatief hier ingezet worden. Het kan toch niet zo zijn dat de samenleving tolereert dat de medemens zo onbeschoft behandeld wordt. Nu weet ik het even niet....

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 17:03

Dat er geen dividendbelasting betaald behoeft te worden moet toch ergens vandaan komen? Hebben wij hier in Nederland al jaren de ogen in de zakken gehad? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/12/studie-basisinkomen-zorgt-juist-voor-meer-armoede-a1606357

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 13:05

Onze overheid is knettergek geworden - ik reken dit alles onder zware psychopathie. De aanvallen zijn systematisch, doordacht, en gewetenloos. Alles wat weerloos is moet dood.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 17:46

Cliff Clavin Het gaat voor mij ook al veel verder dan ik ooit kon bevroeden ondanks dat ik al veel wist en hier ook gemeld heb. Lezen van opgetekende verhalen komend uit het werkelijke leven en verhalen optekenen van mensen in het echte leven, die de werkelijkheid weergeven, het is zo belangrijk. We staan er niet meer voor open zoals jij zelf ook al hebt geconstateerd en hier veelvuldig gewag gemaakt hebt van het belang ervan. De verhalen. ze zijn overal te vinden, komen regelmatig ergens voorbij, zelfs als je amper nog de deur uitkomt hoor en lees je ze, komen zelfs sporadisch onafhankelijk van elkaar eens in de zoveel tijd ergens voorbij op radio en TV, om binnen een minuut weer in de vergetelheid te raken. Daardoor worden er geen verbindingen gemaakt en verbanden gelegd. Als je ze maar wil zien en horen en vooral bij elkaar pakken en onthouden omdat je het de moeite waard vindt. Helaas.. we leven in een abstracte wereld. Er is veel verborgen leed.. Hadden we het niet over stress en roken, minder levensjaren, statistieken die beweren te weten waar het allemaal vandaan komt, de eigen verantwoordelijkheid, het eigen schuld dikke bult principe, als je maar wil ja dan...er is geen enkel excuus want ik kon het ook? Welk excuus is er voor dit overheidsgedrag, welk excuus voor vergetelheid? Noord-Korea aan de Noorzee. Rusland aan de Noordzee? Trump in het kwadraat? Vertel mij...

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 22:31

@ Minoes - zoveel dank voor al je moedige bijdragen uit de echte grotemensenwereld! Ik hou van je energie en je strijdbaarheid. Weet je, door het lot kon ik geen kinderen op de wereld zetten (mijn grootste levensverdriet); maar elke keer als ik weer contact kan maken met kleuters en scholieren en hun ouders, en de studenten van nu, dan wil ik hen iets bijbrengen over alle immense misstanden en onrechtvaardigheden waar ze mee te maken zullen krijgen. Voor ieder kies ik dan de gepaste taal. Dat zijn tesamen mijn gaven, en die wil ik doorgeven aan diegenen die na me komen. Mensen, jong en oud, verlangen naar contact, humor, en spelen, en zinvol werk, en vóór alles naar geborgenheid. En juist deze dingen worden door onze tirannen verboden. Wat blijft er over? Een zwart niets, dat zich uitdrukt in een materialistisch nihilisme, de doctrine van Rutte en zijn trawanten. Ik zie vrijwel alleen nog maar: brutaliteit, sadisme, en moordlust. Dat is het late kapitalisme, in drie termen samengevat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2018 - 19:32

Cliff Clavin Helaas! Ik begrijp je verdriet. Mijn zus zat in hetzelfde schuitje. Wij hebben haar meteen geadopteerd als tweede moeder, dat heeft haar altijd veel goed gedaan en de kinderen waren ook erg aan haar gehecht., zo ook haar man. Zij mochten altijd alles meevieren en meebeleven met ons gezin, heb haar ook veel met en voor de kinderen laten doen vanaf de eerste dag van de geboorte. Ik wist wat dit voor haar (hen) betekende. Ze heeft in ons geluk gedeeld, of moet ik zeggen zij hebben. Ik zag wat dat met haar deed. Dus ik begrijp het helemaal. Je kunt heel veel betekenen voor kinderen en hun ouders, en zij ook voor jou, geloof me.

Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 11:49

Ook hierin is de redelijkheid zoek. Een rechtse samenleving als de Europese is zo onderdrukkend als het leven soms wat tegen zit. Dictatuur van het kapitaal. Noam chomsky anarcho syndicalisme, volgens mij zou het zoveel rust geven. Totaal geradicaliseerd kapitalisme zit in veel hoofden hier. Let love rule

Bernie2
Bernie216 jun. 2018 - 11:40

Gemeenten slaan 1:1 terug. Torenhoge, voor de doelgroep onbetaalbare boetes en vaak het afnemen van de uitkering. Waarmee een uitkeringssituatie voor betrokkenen eerder een verleende gunst lijkt dat door de dienstdoende ambtenaar uit eigen zak betaald moet worden dan een recht dat je als Nederlander hebt. Terwijl soortgelijke gevallen door een rechter anders, reëler én op maat worden bestraft. Kortom: een krom systeem waarbij de uitkeringsverstrekker op de stoel van een rechter zit. Natuurlijk is uitkeringsfraude een vorm van diefstal, maar tientjeswerk vergeleken met de miljoenenfraudes door grote bedrijven. De overheid kan daar veel grotere slagen halen. Ik pleit voor een basisinkomen waarin voor iedereen de mogelijkheid om daarbovenuit te groeien met het zelfstandig verwerven van eigen gelden. Het zwaar vernederende uitkeringssysteem moet snel mogelijk geskipt worden. Zodat iedereen -op welk niveau ook- gelijk is aan alle anderen.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 16:59

Een basisinkomen vergroot de armoede.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:25

Hoe kom je daar bij??

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:18

Karigen Heb je het tegen mij? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/12/studie-basisinkomen-zorgt-juist-voor-meer-armoede-a1606357

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:39

Ja ik wilde wel even weten wat de onderbouwing was. Ik kan NRC niet lezen ivm betaalmuur. Maar de Belgische Standaard heeft er ook een artikel over dus dat ga ik nu even lezen.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:44

Ok maar dit betreft een simulatie van een bepaalde vorm. Dat vind ik toch wat te beperkt om meteen te zeggen dat het niet te doen is. Waarom zou je bijvoorbeeld minderjarigen ook een BI geven? En blijkbaar is er gekeken naar de effecten voor mensen met een uitkering, maar wie zegt dat die niet juist makkelijker extra inkomen genereren doordat ze die basis hebben? Zo zijn er nog tig variabelen waar in zo'n simulatie geen rekening mee gehouden kan worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2018 - 7:26

Karigen Het is bekend dat er steeds minder banen komen voor laagopgeleiden. Dus waar wil je naartoe?

Hanns2
Hanns216 jun. 2018 - 11:36

De WWB-er in Nederland is geheel rechteloos en uitgeleverd aan het schuim van de straat, het subhumane vulles uit de smerigste steeg. We staan erbij en we kijken ernaar en we gaan nog veel dieper zinken, want we gaan de volgende keer weer massaal VVD stemmen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2018 - 11:25

Ik heb het artikel nog niet helemaal gelezen maar nog niets nieuws gezien. Het uitgangspunt van de participatiewet is dat mensen in de bijstand dom, lui, traag, diefachtig en leugenachtig zijn. Op basis van die gedachten voeren gemeenten het beleid en op basis van dat beleid behandelen ambtenaren steuntrekkers. Ik bedoel dit niet zwartgallig het is een feitelijke beschrijving van de werkelijkheid. Ik vind in deze context de term steuntrekkers het beste omdat uitkeringsgerechtigde veronderstelt dat de mening is dat mensen recht hebben op een uitkering. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat niet. Wat in het artikel niet genoemd is zijn de zogenaamde maatregelen. Als een ambtenaar denkt dat een steuntrekker onvoldoende doet om aan het werk te komen legt hij een maatregel op. Dat is een eenmalige of herhaalde korting op de uitkering van ongeveer 50 euro. In de praktijk voor een alleenstaande in de bijstand 1 week eten. Kortom zonder bewijs, zonder beroepsmogelijkheden ontneemt een ambtenaar iemand een week eten. De inzet van het instrument varieert per gemeente maar vaak krijgt de ambtenaar een target op te leggen maatregelen. En kunnen er grote vraagtekens gezet worden bij de redelijkheid ervan. Dit staat dus geheel los van de boeten en betalingsregeling die het gevolg kan zijn van de veronderstelde fraude. Een aardig voorbeeld van fraude hoorde ik een tijdje gelden. Een steuntrekker had een spijkerbroek gekregen van een familielid. Geen merkbroek, waarde ongeveer 50 euro. De nieuwe broek werd niet gemeld in het kader van informatieplicht. In een gesprek vertelde de steuntrekker over de broek. Resultaat terugvordering van 50 euro en boete van 50 euro. In de bijstand wordt een dergelijke schenking gezien als inkomen. Ik geloof er niet in dat dit soort beleid wordt opgelegd door een kwaadaardige overheid. Het is een ruime meerderheid van de burgers die vindt dat dit verstandig en terecht handelen is. Een overheid moet dat uitvoeren. Het is de VVD die op dit moment actief zoekt naar meer manieren om het beleid nog harder te maken, gemakkelijker straffen op te leggen en ook het uitkeringsbedrag omlaag te brengen. Het feit dat er nog steeds veel meer werklozen zijn dan banen en dat 80% van de mensen in de bijstand vanwege leeftijd, etniciteit of gezondheid nauwelijks kans op het baan hebben omdat een werkgever hen niet wil hebben is voor de rechtse kiezer helemaal niet relevant. Lui die hun hand ophouden zijn voor rechts per definitie tuig dus een discussie op basis van argumenten heeft weinig zin. Goed dat de Volkskrant dit publiceert dan weten we weer in Nederland wat we aan elkaar hebben.

3 Reacties
gimli55
gimli5516 jun. 2018 - 12:25

De meerderheid van de burgers leggen niets op, da is toch echt de ambtenaren die politiek worden aangestuurd door de neoliberale partijen. Het is het TINA principe, there is no alternative van Thatcher. Het maakt geen zak uit welke partij je kiest bij de verkiezingen. Nu passen de PvdA en GL zich weer aan bij de Prov. Staten verkiezingen om dit kabinet te gedogen voor wat macht en zeggenschap in de EK. Als Rutte maar een mooie speech kan afsteken bij de EU en Zijlstra een mooie baan kan scoren in Washington. Het gaat om eigen belang en cashen in de post politieke carriere.

Edwin8
Edwin816 jun. 2018 - 14:58

"Ik geloof er niet in dat dit soort beleid wordt opgelegd door een kwaadaardige overheid. Het is een ruime meerderheid van de burgers die vindt dat dit verstandig en terecht handelen is. Een overheid moet dat uitvoeren." Niet alleen een ruime meerderheid die het verstandig vindt, veel tips worden vooral anoniem doorgegeven en niet alle tips zijn even gegrond maar komen voort uit rancune. Toch een beetje de NSB mentaliteit zullen we maar stellen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2018 - 20:58

@ gimli55 Jij schrijft: De meerderheid van de burgers leggen niets op, da is toch echt de ambtenaren die politiek worden aangestuurd door de neoliberale partijen. De meerderheid van de burgers stemmen voor een zeer rechts sociaal economisch beleid. Dat jij liever een soort vage complottheorie neerschrijft doet daar weinig aan af. Het zijn niet de ambtenaren maar toch echt jouw buren. @ Edwin Jij schrijft: veel tips worden vooral anoniem doorgegeven en niet alle tips zijn even gegrond maar komen voort uit rancune. Voor zover ik dat kan overzien valt dat nogal mee. Die fraude onderzoeken leveren nogal weinig op. Ik denk toch dat het aantal anonieme aangiftes beperkt is. Maar inderdaad is de kans groot dat degene die een aangifte doet een rechtse kiezer is.

Poezenmens
Poezenmens16 jun. 2018 - 11:05

3 topics op rij waar de Partij van de Patjepeërs (VVD) zich uiterst senang bij voelt: het treiteren van mensen die het niet meezit in hun leven en het verder spekken van de portemonnee van hun vrienden: de rijken, de belastingontduikers, de multinationals. Er waait een sinistere wind door het door de neoliberalen gedomineerde Nederland.

Edwin8
Edwin816 jun. 2018 - 10:21

Mijn hemel, zoveel moeite om wat fraudeurs op te sporen. Was men maar zo pro-actief bij belasting ontduiking.

Meta  Foor
Meta Foor16 jun. 2018 - 10:13

en waarom denken we dat de zgn ''smartmeter'' voor energie metingen zo door de strot wordt geduwd ? omdat dan perfect -via algoritmes- is af te lezen wat / wie/ wanneer iemands ritme is. Dat geeft meer informatie dan welke google of facebook tesamen. Van alle privacy gektes heeft de smartmeter van overheidswege ontheffing gekregen. Gek he ?

1 Reactie
Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 15:38

Ik heb 'm dan ook gewoon geweigerd. Je kunt trouwens ook blijkbaar het uitzenden uitzetten.