Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Doorbraak: partijen bespreken voortzetting huidige coalitie

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Remkes ontvangt fractievoorzitters negen partijen

© DEN HAAG - Informateur Johan Remkes en Sigrid Kaag (D66) in de tuin van het Logement voor gesprekken over de kabinetsformatie. Informateur Johan Remkes ontvangt de fractievoorzitters en hun s

D66-leider Sigrid Kaag blokkeert een voortzetting van het huidige kabinet niet langer. Dat melden ingewijden tegenover de Volkskrant. Eerder hadden PvdA en GroenLinks al laten weten dat zij in zijn voor een zespartijenkabinet , maar dat zien VVD en CDA niet zitten.
" Aangezien Kaag tijdens een ‘biechtstoelprocedure’ met Remkes heeft aangegeven dat zij het liefste deelneemt aan een progressief kabinet, maar dat dat ze er ook mee kan leven als dat niet gebeurt, ligt het echter het meest voor de hand dat onderhandelaars uitkomen op een doorstart van het huidige kabinet."
Voor de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet met de huidige coalitiepartijen kunnen beginnen, moet de D66-fractie eerst nog akkoord gaan. De NOS meldt :
"D66-leider Kaag en CDA-leider Hoekstra hebben de locatie van de gesprekken over de formatie verlaten. Kaag: “We hebben goede en stevige gesprekken gevoerd en wij gaan ons nu als D66-fractie beraden.” De partij moet zich nu intern gaan uitspreken over onderhandelingen over een kabinet met de huidige vier coalitiepartijen of een kabinet met ook GroenLinks en PvdA."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

Uw Psychiator
Uw Psychiator30 sep. 2021 - 11:06

The Who wist al: "Meet the new boss Same as the old boss" https://www.youtube.com/watch?v=UDfAdHBtK_Q En de veelgeplaagde en o zo nodige Pieter Omtzigt kan tropenjaren tegemoet zien... ...tenzij een groot deel onzer bevolking eindelijk wakker wordt.

Eid
Eid30 sep. 2021 - 10:21

En maar tekeer gaan tegen die vermaledijde Rutte: "Midadiger etc". Maar laten we eerlijk zijn: Uiteindelijk zijn er twee dingen gebeurd: De kiezer vindt t wel goed zo, ondanks alle schandalen, en blijft VVD stemmen, met Rutte. De PvdA en GL zijn blijkbaar geen realistisch alternatief voor de kiezer, en uit de peilingen blijkt geen echte verschuiving, waarmee je mag concluderen dat Ploumen en Klaver ver onder maat zijn, en qua partijprogramma zaken 'zoooo belangrijk' vinden dat de kiezers daar op deze manier geen boodschap aan hebben. Wellicht omdat beide partijen beinvloedt worden door onrealistische lobbyisten. Het echte probleem zit 'm bij PvdA en GL. Tijd voor introspectie. Maar ja, da's een dingetje binnen die partijen...

Joop den Uil
Joop den Uil30 sep. 2021 - 9:12

die vinger op de foto ... '' als jij nog 1 keer ...., dan ....begrepen ?... ""

1 Reactie
vdbemt
vdbemt30 sep. 2021 - 9:21

Jij moet bij de Telegraaf/WNL gaan werken. Of doe je dat al?

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen30 sep. 2021 - 8:46

Met de voortzetting van de oude coalitie zijn meteen de in de tussentijd door de demissionaire regering diverse genomen grote beleidskeuzes geen onderwerp van discussie meer.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 10:08

maar alle schandalen nu dan wel lijkt me

WiebeI
WiebeI30 sep. 2021 - 7:15

De eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat voortzetting van de huidige coalitie de enige logische uitkomst is van de verkiezingen. De coalitie was per saldo winnaar en het draagvlak werd vergroot. In normale landen blijft de bestaande regering dan op haar post. De chicanes daarna zijn Kaag toe te rekenen. Een half jaar is verspild. Onnodig. Mijn sociale hart hoopt dat de komende jaren PvdA en GL ook hun sociale hart weer weet terug te vinden en opkomen voor de gewone man. En afscheid nemen van dat verwende woke geneuzel waar buiten de NIMBY socialisten met hoge inkomens echt niemand mee bezig is.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt30 sep. 2021 - 9:31

"In normale landen blijft de bestaande regering op haar post". De bestaande regering is demissionair. Gestruikeld over een heel zware kwestie, totstandgekomen onder 10 jaar Rutte. En, weet je nog, dat vroeg, daar was de hele Kamer inclusief Rutte het over eens, om nieuw leiderschap. Rutte heeft demissionair al een paar keer laten zien dat HIJ dat niet kan. In overeenstemming met de verkiezingsuitslag, is de uitslag van de stelling van stand.nl (Kaag moet instemmen met voortzetting van de huidige coalitie) ca 33% ja (VVD stemmers) en ca 67% NEE. 2/3e van het volk wil het NIET.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 sep. 2021 - 10:14

Dag Wiebel, Om een sociale hart te hebben, heeft de PvdA zeer waarschijnlijk z.s.m. een nieuwe partijleidster of partijleider nodig. Met alle respect, mevrouw Lilianne Ploumen was toen toch een onderdeel van het Kabinet Rutte II. Kati Piri b.v.? ❤

Dr. Znayder
Dr. Znayder30 sep. 2021 - 10:30

Je vergeet voor het gemak even dat er direct na de verkiezingen één van grootste parlementaire vertrouwens-rampen ooit afspeelde. Terwijl we nog aan het bijkomen waren van ongekend onrecht bleek hoe erg die beerput pas echt stonk. Electoral is er enorm veel veranderd, de CDA kiezer pikt de corruptie niet. Eigenlijk kan alleen de VVD kiezer de corruptie niets schelen, die blijft idd grootste. Maar vergeet niet dat ook zij al enorm waren geslonken, hun zetels zijn beperkt en 80% van de Nederlanders wil helemaal geen Rutte/VVD. Maargoed, de vastgoedboeren, multinationals zullen de minderbedeelden en jonge mensen nog wat verder uitknijpen vanuit de achterkamertjes de komende 4 jaar zo lijkt het. Landsbelang heet dat.

Libertain
Libertain30 sep. 2021 - 10:57

@Wiebel, ("In normale landen blijft de bestaande regering dan op haar post.") Nadat een regering met inzet van doelgerichte politiek ongeveer 100.000 allochtone burgers bewust onterecht in enorme problemen heeft gebracht zou het in geen enkel normaal land blijven zitten, behalve Nederland. Blijkbaar de specificiteit van de bewuste sociale tweedeling in Nederland wordt door de meerendeel van de bevolking aangestuurd door ultrarechtse partijen zeer overtuigd ondersteund, gelet op de verkiezingsresultaat dat jij trots vermeldt. Weet jij dan wat deze feit van bewuste sociale tweedeling over de betrokken land zegt?

Frans Kwakman
Frans Kwakman30 sep. 2021 - 21:00

Wiebel - je hebt gewoon gelijk. Het gaat om de uitslag van de verkiezingen, wat alle smaakmakers daarna nog te zeggen hebben is bijzaak. Helaas heeft mevr. Kaag veel te land meegespeeld, dat kan haar verweten worden maR nu moet ook dank gezegd worden nu de impasse eindelijk uit lucht is. En die gezworen kameraden ( pvdA en gl) kunnen evengoed wat bereiken, kijk naar SP waarvan een aantal ideeen over beheer in het land overgenomen zijn. De huidige boycot is natuurlijk een gevolg van de kritische houding tegenover die EU welke ik van harte deel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 6:16

Als je het NRC mag geloven is dit een vileine spin van CDA en VVD geweest na de onhandige opheffing van de blokkade van de CU door Kaag. Kaag bedoelde daarmee de blokkade als de andere partijen dan akkoord zouden gaan met een zespartijen-kabinet inclusief PvdA en GL. Oh, als je de blokkade opheft kan het dus ook met het oude kabinet. Kaag lijkt hierdoor enigszins overvallen als ik het NRC mag geloven!

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 6:17

de NRC

nikita72
nikita7230 sep. 2021 - 7:14

Het zou heel goed kunnen! Als een krant zich beroept op "ingewijden" weet je al dat het gaat om bewust lekken van informatie - of het verspreiden van nepnieuws.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 7:59

zou me niet verbazen

Bouwman2
Bouwman230 sep. 2021 - 8:05

De NRC heeft misschien wel gelijk, Minoes. Mevrouw S.Kaag heeft als eerste met de ogen geknipperd. Welicht gooide ze een visje uit om een kabeljauw te vangen. Was het opzet en dacht ze: als ik beloof nu beloof om mijn aversie voor de CU te maskeren, dan krijg ik voor elkaar dat de partijen van mevrouw L. Ploumen en van meneer Klaver ook geen belemmeringen meer ondervinden. Maar er werd niet meteen gehapt. Dus kwam er gisteren geen Kabinet, noch parlementair, noch extraparlementair. Als diplomate moet je daarop verdacht zijn. Nu is een belofte gedaan en dat moet je nooit doen. Dat word je opgehangen aan je eigen woorden. Neem Mevrouw M.Minnesma maar. De zittende combinatie kreeg de steun van de Kiezer en nog steeds zegt IPSOS dat de kiezer niet bewogen heeft. Dus heeft de kiezer altijd gelijk met stilzitten. Een opmerking: Nederland lis verdeeld op bais van wangtrouwen. Werk aan vertrouwen en oprechtheid. Hetgeen de PvdA en GL deden - voor de TK21 zwijgen em er ná pas de kaarten versturen - was niet bevorderend voor vertrouwen. En dat vergt altijd geduld. Neem de tijd, want er komt altijd wel weer een kabinet. België deed er federaal anderhalf jaar oer. Vergeleken met Nederland is dat mar eenderde van de tijd. Wellicht is het verder splitsen van Nederland een idee? Drie deelparlementen voor drie delen en drie bevolkinsgroepen? Dan kan de Koning topegevoegd worden "Sire, er zijn geen Nederlanders meer". Nederland heeft zich zelf afgeschaft, dan zijn "we" allemaal Europeaan. .

adriek
adriek30 sep. 2021 - 8:12

Het opheffen van een blokkade betekent nog niet: 'alle idiote ideologieen van de CU accepteren'. Ik mag hopen dat de CU een flinke scheut water bij de wijn moeten doen (water of wijn maakt in die kringen toch geen verschil ...) Helaas zal Kaag nu wel alle schuld krijgen als het alsnog misloopt op fundamenteel christelijke nonsens.

Gerygrr
Gerygrr30 sep. 2021 - 9:15

Lijkt me logisch, inderdaad. Ze sprak de woorden, het staat 0-2…. Ik ben benieuwd of ze er nog een gelijkspel uit weet te slepen. Voor mij is het doorgaan met de oude coalitie onverteerbaar slecht. Niet te verkopen aan de slachtoffers van het afbraakbeleid.

Break on through
Break on through30 sep. 2021 - 5:04

De huidige mogelijkheid van een meerderheidskabinet alla het oude Rutte III kon je zondag aan zien komen. Kapitale blunder van D66 natuurlijk om de blokkade op CU op te heffen. Waarom moest D66 persé hun blokkade opheffen en handhaafden VVD en CDA hun absurde blokkade op PvdA/GroenLinks? Is dat nieuw leiderschap? Volgens mij is dat gewoon je ondergeschikt maken aan de rest! Echt leiderschap is nu de handdoek in de ring gooien en je kwetsbaar op te stellen door regelrecht op nieuwe verkiezingen aan te sturen. VVD verliest zetels, CDA word definitief van het politieke toneel gevaagd en D66 zal misschien wat winnen. Een voortzetting van het schandalige Rutte III is iets wat alleen VVD en CDA willen. Voortzetting van Rutte III is een duidelijk signaal dat het politiek weinig meer uitmaakt hoe crimineel je uitwerking van je beleid ook is. Denk even aan de toeslagenaffaire. Ook al zet je mensen tegen de muur dan nog kun je je politieke ambities continueren? Immers "de kiezer heeft gesproken" (Wat een flauwekul frame is). En daarmee word alles gelegitimeerd.

8 Reacties
nikita72
nikita7230 sep. 2021 - 7:17

Het is geen blunder om de blokkade van de CU op te heffen. D66 heeft geen meerderheid en zal ergens concessies moeten doen. Natuurlijk mag D66 dat ook van andere partijen eisen. Het zou wel een blunder zijn als D66 geen resultaten binnensleept.

Duralex
Duralex30 sep. 2021 - 7:28

Op zich niet een onaardige geste om CU ook te accepteren als er een kabinet komt met gl en pvda. Blijkbaar onhandig gebracht door Kaag. Niet voor het eerst. Ze is uiteindelijk totaal ongeschikt voor haar rol, Potentiële MP. Zou goed zijn dat ze ons een afscheidskado geeft dat er op neer komt dat D66 in geen enkel kabinet met Rutte ooit ever nog gaat meedoen. Alleen dan willen ze bij de vvd een andere lijsttrekker overwegen bij de op handen zijnde verkiezingen, misschien wel een vrouw. Met als wisselgeld dat ze zelf ook opstapt. Maar, ik denk dat ze ook hier weer niet geschikt voor is ...

vdbemt
vdbemt30 sep. 2021 - 7:46

Volledig mee eens

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine30 sep. 2021 - 7:54

@Break, waar haal je deze informatie vandaan. In de polls die ik langs zie komen wint de VVD en verliest D66. En ik ben bang dat het verlies van D66 alleen maar groter wordt na het laatste relletje rond Remkes. Heb deze keer D66 gestemd, maar wat die de laatste 6 maanden gepresteerd hebben is hopeloos.

Robert Follon
Robert Follon30 sep. 2021 - 8:42

[VVD verliest zetels, CDA word definitief van het politieke toneel gevaagd en D66 zal misschien wat winnen] CDA klopt. Maar VVD en D66 kun je omdraaien (geloof mij niet, kijk eerder naar de peilingen).

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 9:18

"Voortzetting van Rutte III is een duidelijk signaal dat het politiek weinig meer uitmaakt hoe crimineel je uitwerking van je beleid ook is. Denk even aan de toeslagenaffaire. Ook al zet je mensen tegen de muur dan nog kun je je politieke ambities continueren? Immers “de kiezer heeft gesproken” (Wat een flauwekul frame is). En daarmee word alles gelegitimeerd." Precies.

Eid
Eid30 sep. 2021 - 10:09

@Break ' de kiezer heeft gesproken' is dus flauwekul? Omdat? Je mag een aversie hebben tegen Rutte, terecht zeer begaan zijn met toeslagenslachtoffers, maar... dan zijn er verkiezingen, en zelfs daarna peilingen: De VVD blijft bovenaan staan. Zegt Break dan "We slaan de kiezer nu maar even over"? En alleen als de kiezer het geliefde links stemt dan heeft ie gelijk? Stel helaas vast dat PvdA en GL totaal, maar dan ook totaal niks gewonnen hebben bij welke situatie of 'schandaal' dan ook. En nogmaals dan ben je dus als links, wederom helaas, geen knip voor je neus waard. Waarom zou ik bv GL stemmen als die Klaver met steeds van die wollige verhalen komt; volstrekt niet economisch doorgedacht, en telkens z'n positie verkloot?

Break on through
Break on through30 sep. 2021 - 11:14

Dank voor de uiteenlopende reacties. Heb er veel aan- Ik vraag me echt af waarom persé D66 concessies moet doen en de rest op zn handen kan blijven zitten. Kaag had gewoon voet bij stuk moeten houden. Dan maar geen kabinet! De ambtenarij houdt het land wel in de lucht hoor en datgene waar echt besluiten over moeten worden genomen is omdat het om geld gaat of om besluiten die ze bij een functioneel kabinet toch voor zich uit schuiven naar volgende kabinetten, liefst tot ver voorbij 2300 ergens. De mogelijkheid om met PvdA en GroenLinks erbij te gaan formeren heeft Kaag inderdaad knap laten liggen. Ik vrees dat een statement van de D66 (dat ze nooit meer met de VVD gaan regeren) weinig meer waard is. Ongeloofwaardig.

FredD2
FredD230 sep. 2021 - 4:12

18 Maart 2021, de uitslagen zijn bekend. Rutte, Kaag, Hoekstra en Seegers zitten in een kamer. Rutte: Ongelofelijk. We hebben zoveel kapot gemaakt, maar toch hebben we een meerderheid. Kaag: Ja hoe dom kunnen de kiezers ook zijn. Hoekstra: Toch doet het wel pijn, ben veel kwijt, maar doorgaan is toch niet echt geloofwaardig. Seegers: Misschien dat we het niet te makkelijk moeten laten lijken zodat de domme kiezers het niet in de gaten hebben. Rutte: Dan moeten we tijd zien te rekken. Kaag: Weet je wat, ik eis gewoon dat die kleine k*t partijtjes... euh hoe heten ze ook alweer.... Oja PvdA en Groen Links mee moeten doen. Rutte. Hoekstra en Segers gaan over hun nek. Seegers herpakt zich als eerste.... Ja dat is wel een hele goeie en dan doe ik alsof ik niets met Rutte te maken wil hebben. Iedereen lacht zich rot waarop Kaag zegt: Ja en dan blokkeer ik jouw partij ook nog even Seegers. Rutte: Dan weten we dat wel een half jaar te rekken, die kleine mini partijtjes zetten zich dan weer even flink voor aap en kunnen we na een half jaar gewoon weer verder, de domme kiezer heeft dat dan niet in de gaten. Hoekstra: Domme kiezer???? Is dat niet een pleonasme? HAHAHAHAHAHAHA

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew30 sep. 2021 - 6:27

@FredD ---------------------- Leuk!

Eric Minnens
Eric Minnens30 sep. 2021 - 6:42

Ha, leuk! ????

ManekiNeko
ManekiNeko30 sep. 2021 - 9:42

@Fred Zou mij niets verbzen als hjet in de werkelijkheid ook zo is gegaan/gaat ????‍♀️

Pater
Pater30 sep. 2021 - 1:37

Het nieuwe leiderschap lijkt verdomd veel op het oude.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt30 sep. 2021 - 7:52

Het nieuwe leiderschap had moeten zijn: niet WEER buigen voor het oude. Niet WEER als enige iets toegeven om er beweging in te krijgen. Want daarmee houd je het oude leiderschap, Rutte, opnieuw in het zadel. En gaan we door op de manier die aanleiding was tot de val van Rutte III.

The Apple
The Apple29 sep. 2021 - 23:42

Typisch gevalletje van "nieuw leiderschap".

Thuiszitter
Thuiszitter29 sep. 2021 - 23:34

Ze hebben een meerderheid het huidige demissionaire kabinet , de toeslagaffaire heeft hen niet in de weg gezeten . Mijn stem hebben ze niet gehad , ik had gehoopt dat dit de ondergang van Rutte betekende maar ook als er nu wordt gestemd wint hij weer. Stel dat er een doorstart wordt gemaakt dan hebben zij er haast 7 mnd overgedaan dat had dus heel niet zo hoeven zijn. Nog een stille hoop dat PvdA en GL aansluiten maar schat de kans klein in.

2 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 8:11

U schetst een realistisch beeld. Persoonlijk denk ik ook dat het gaat gebeuren dat zowel GroenLinks als de PvdA toegelaten worden tot het kabinet. Maar dat hoeft toch geen probleem te zijn? Als GroenLinks en PvdA echt willen samenwerken, kunnen ze vertrouwen in elkaar hebben. Eén partij stapt het nieuwe kabinet in met volledige steun van de ander. Dan bereiken ze in ieder geval meer dan halsstarrig aan een fulltime package deal te blijven volhouden. En dat is ook prima aan de kiezer uit te leggen. Dan laat je nieuw leiderschap zien.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 10:25

Persoonlijk denk ik ook dat het gaat gebeuren dat zowel GroenLinks als de PvdA toegelaten worden tot het kabinet. Hier was het woord NIET per ongeluk niet geplaatst. Kaag heeft inmiddels haar verklaring gegeven. Einde oefening voor GroenLinks/PvdA. Hadden ze kunnen zien aankomen. Gegokt en verloren.

JanB2
JanB229 sep. 2021 - 23:18

De meest logische oplossing is het extraparlementaire kabinet. Daar is ook een meerderheid voor te in het leven te roepen, namelijk de gehele kamer minus VVD en CDA. Voortzetting van de huidige coalitie is de slechtste van alle optie's. Een coalitie die de laan uit is gestuurd door het parlement,nav incompetentie van de bewindslieden, vervolgens in ongewijzigde vorm terug laten keren is onverteerbaar en zou een niet te missen bewijs zijn voor het niet langer functioneren van de democratie in Nederland. Het zou van het parlement een nep-parlement maken (voor zover het dat al niet sinds jaren is), het zou aangeven dat je in politiek Nederland overal mee wegkomt en dat men in den Haag schijt heeft aan de kiezer. Het nieuwe leiderschap van Kaag zou een bewezen lege huls blijken, en de traditionele status van D66 van electorale stopverf voor het dichtsmeren van coalitie's zou ermee bevestigd worden. Het zou ook aangeven dat D66 niets meer te bieden heeft dan dat, aangezien het de partij bij de huidige verhoudingen dan kennelijk niet lukt om deze stopverfstatus van zich af te schudden en werkelijk een verschil met inhoud te maken. Mevrouw Kaag zou uitgespeeld zijn. Niemand die in haar nog de vernieuwer zou zien die ze graag wil zijn. Kortom, een extraparlementair kabinet en niets anders.

5 Reacties
nikita72
nikita7230 sep. 2021 - 7:11

Een coalitie van SP, Denk, Bijeen, SGP, PVV, Forum voor Demagogie enzovoorts? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk.

vdbemt
vdbemt30 sep. 2021 - 8:39

Het punt is dat niet gebeurt wat logisch is. Daarbij, jij vindt dit logisch. Een ander vindt wat anders logisch. Wat ik niet logisch vind, is dat we doorgaan met de coalitie die, onder een premier met een extreem selectief geheugen, gevallen is over een zeer ernstige kwestie, de toeslagenaffaire, al zolang gaande als Rutte aan de macht is. Doorgaan met een man die het niet vertrouwen van de burger in procedures bij de overheid heeft ingeslepen. Dat wat dienend is aan de samenleving is onder zijn bewind afgebroken: onderwijs, justitie, defensie, politie, huisvesting, alle onderdelen van de zorg: jeugdzorg, psychiatrische zorg, ouderenzorg, de gewone zorg . Ook keihard aangetoond door corona. Gaan we nog echt gewoon weer verder met deze draak?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 sep. 2021 - 10:02

JanB "dat men in den Haag schijt heeft aan de kiezer." Hoezo? Rutte III is gevallen over de toeslagenaffaire, maar is daar door de kiezer niet op afgerkekend. Per saldo heeft de coalitie zelfs twee zetels gewonnen in maart (waarvan ze er een al weer kwijt zijn).

JanB2
JanB230 sep. 2021 - 22:59

Rutte III is gevallen over de toeslagenaffaire, maar is daar door de kiezer niet op afgerekend. De VVD heeft een notoir asociale achterban. Zelfs al wordt Rutte met een kilo cocaine in zijn aktetas aangehouden dan komt hij daarmee in eigen gelederen gewoon mee weg. Men is hooguit geinteresseerd in de marktwaarde van het goedje maar daar blijft het dan ook bij. Echter, in tegenstelling tot wat Rutte al sinds maart in het rond loopt te kakelen heeft hij de verkiezingen NIET gewonnen. Je wint de verkiezingen in Nederland pas als je 76 of meer zetels hebt. Dat is naar mijn weten niemand tot op heden gelukt. En Rutte al helemaal niet. Rutte heeft slechts (!) 20% van de stemmen binnen weten te halen. Dus 80% van de kiezers ziet hem niet zitten als premier of heeft een voorkeur voor een andere premier. Blijft het feit dat Rutte III is afgetreden wegens disfunctioneren, ook van de premier. Zo'n kabinet kun je niet opnieuw optuigen en dan weer in het zadel zetten zonder bij een meerderheid van de kiezers het laatste restje geloofwaardigheid te verliezen. Het gekwaak dat het vanaf nu allemaal anders gaat gelooft dan ook niemand. Per slot van rekening heeft de verantwoordelijke demissionaire staatssecretaris uitgerekend vandaag weer een vaag stuk maar de kamer gestuurd waarin zij (ongetwijfeld tevergeefs) duidelijk probeert te maken waarom het wéér niet is gelukt om de slachtoffers van de toeslagenaffaire uit de brand te helpen.

JanB2
JanB230 sep. 2021 - 23:07

@ vdbemt Is je reactie voor peinzer of voor mij. Indien voor mij: ik heb toch de indruk dat we feitelijk op dezelfde lijn zitten. Mij verplaatsend in de positie van D66 echter lijkt me de huidige koers van de partij binnen de formatie, met het oog op de toekomst, inderdaad niet logisch. Deze move komt namelijk als een boomerang terug. En dat zou wel eens vrij snel kunnen zijn want Rutte IV wordt, als het er komt, geen stabiel kabinet. Maar goed, je hebt gelijk, wat logisch is gebeurt dus inderdaad momenteel niet. En Nederland is daar niet mee geholpen.

JanB2
JanB229 sep. 2021 - 23:00

Dit is geen doorbraak. Dit is afbraak.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 6:18

Juist.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 10:10

beginnen jullie ook al een beetje door te krijgen dat we hier verre van een functionerende democratie hebben?

Déjà vu
Déjà vu29 sep. 2021 - 22:32

Nog vier jaar Rutte? Het maakt niet veel meer uit, toch! Ze hebben dit land al naar z'n mallemoer geholpen. Hoe diep die rot blijkt te zitten? Dat zal pas over jaren blijken.

wittecisnoot
wittecisnoot29 sep. 2021 - 21:53

Nou, dat waren weer zes spannende maanden. Na de verkiezingsuitslag dacht iedereen: dit kabinet kan zo door. Zes verloten maanden en het kabinet kan zo weer door...

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*29 sep. 2021 - 21:04

Goedeavond. Als de coalitie van VVD-D66-CDA-CU toch wordt doorgezet, zal D66 ongetwijfeld een aanzienlijk aantal stemmen verliezen aan Groenlinks, PvdA en misschien zelfs SP bij de volgende verkiezingen. Een aanzienlijk aantal linkse stemmers waren gecharmeerd door mevrouw Sigrid Kaag in maart 2021. Ze stemden juist op haar en niet op D66. Dat zal oude wijn in nieuwe zakken zijn, helaas, wat betreft een coalitie van VVD-D66-CDA-CU. Ik hoop alsnog op een zes partijen coalitie van VVD-D66-CDA-PvdA-GroenLinks-CU. ❤

3 Reacties
Break on through
Break on through30 sep. 2021 - 4:49

Ik hoop met je mee Gabriel. Als D66 verstandig is stappen ze alsnog weer uit de onderhandelingen. Dan maar nieuwe verkiezingen. Beter voor ze dan een heropleving van Rutte III. Weglopen is ook leiderschap, nieuw leiderschap.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 10:12

Nee want de PvdA en GroenLinks hebben geen oppositie gevoerd maar waren gewoon extra hulpjes voor Rutte in de kamer . Die kiezer mag dan soms wel dom zijn maar niet zó dom . Het is over en uit met GL en de PvdA tenzij ze nu iedereen aan de top ontslaan en echt oppositie gaan voeren dan maken ze nog een kans. Maar dat zie ik niet gebeuren . Hoe lang duurde het dat de gefaalde Asscher opstapte bijvoorbeeld? En die Klaver - alledjzzz wat een ontzettende flapdrol is dat zeg!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 10:26

Niet gelukt dus..

Bert de Vries
Bert de Vries29 sep. 2021 - 21:03

De onderlinge verhoudingen zijn intussen zo slecht geworden dat een voortijdig einde van Rutte 4 een zekerheid is. Nieuwe verkiezingen in 2023 zijn dan onvermijdelijk. En de schade die de coalitiepartijen dan oplopen zal veel en veel groter zijn dan bij nieuwe verkiezingen nu. Laat Rutte 4 maar komen.

EUpiet
EUpiet29 sep. 2021 - 20:25

Dit is zo briljant na 6 maanden. Werkelijk, ik ben sprakeloos om zoveel wijsheid. Deze coalitie is lang geleden afgetreden en ook hier scheiden onze wegen kwamen er nog bij. De ene na de andere bewindspersoon heeft moeten aftreden uit deze coalitie en wat komt er uiteindelijk uitrollen. Datgene waarom het kabinet was afgetreden. Geweldig!

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 sep. 2021 - 20:00

Hoor net op het nieuws dat GL en PvdA nog niet uitgesloten zijn door D66.

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon29 sep. 2021 - 22:48

Door D66 niet nee. Dat is geen nieuws. De rest heeft er alleen niet zo'n zin in.

EricDonkaew
EricDonkaew30 sep. 2021 - 4:59

@Tom Lucassen ---------------------------------------------- GL en PvdA zijn nooit uitgesloten geweest door D66.

LeftFuturist
LeftFuturist29 sep. 2021 - 19:55

Wat een democraat die Kaag. Christenen mogen van haar mee doen.

1 Reactie
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:39

Wat een onzinnige reactie. Dat mochten ze al. Kaag heeft nooit het CDA uitgesloten.

J.janssen2
J.janssen229 sep. 2021 - 19:53

pfff hoezo nieuwe bestuurscultuur....En wat zei Zeegers ook alweer over regeren met Rutte

1 Reactie
M2406
M240629 sep. 2021 - 20:59

Te verdediging van Kaag. Ik geloof niet dat haar inzet direct een andere bestuurscultuur is, haar insteek is "nieuw leiderschap". Als je goed luistert naar bijvoorbeeld haar Schoo-lezing komt de kritiek die Kaag heeft op Rutte vooral erop neer dat Mark Rutte geen leider is die over zijn partijpolitieke schaduw heen kan stappen om de werkelijke problemen van het land aan te pakken. Mark Rutte heeft 10+ jaar tijd helemaal niets klaargemaakt, en teert slechts op electoraal succes zonder daar iets echts mee te doen. Ondertussen stapelen de structurele problemen zoals huisvesting, energie, klimaat etc zich op, en ik denk dat de insteek van Kaag is dat een echte leider eindelijk hier iets aan moet doen zonder direct bang te zijn af te worden gestraft door de kiezer. Rutte heeft duidelijk bewezen hiertoe niet in staat te zijn, en heeft kennelijk in de ogen van Kaag zijn politiek kapitaal verprutst ten bate van electoraal succes. Rutte is politiek gezien een lafaard, daar komt het op neer. Het gaat Kaag niet zozeer om een nieuwe bestuurscultuur, maar om leiderschap. Wat voor zin heeft het om het land te willen besturen als je daar vervolgens niet uitmaakt waar je naar toe zou willen sturen? Dat is het probleem met Rutte (en in het verlengde Hoekstra), een gebrek aan visie waardoor het land blijft hangen in een neoliberale status quo. Het tijdperk Rutte zal de geschiedenisboekjes ingaan als een tijdperk van politieke verstarring en decadentie, en een nieuwe bestuurscultuur zonder te formuleren waar je nu eigenlijk naar toe wilt gaan zal niets oplossen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 sep. 2021 - 19:48

Zo, de "democratie" heeft een stemmer verloren. Ik ga echt nooit meer stemmen. Wat een poppenkast. Doei.

4 Reacties
van Putten
van Putten29 sep. 2021 - 20:26

Doei

wittecisnoot
wittecisnoot29 sep. 2021 - 21:57

Democratie werkt: de mensen die poppenkast spelen en je het daarvan kon verwachten, zijn verkozen. En inderdaad poppenkast.

JanB2
JanB229 sep. 2021 - 23:03

Ik heb het bij de afgelopen verkiezingen al voor gezien gehouden. Ik had toen uiteraard al gelijk. Maar daar komt het zogenaamde gelijk achteraf nu dus nog eens bij.

ton14024
ton1402430 sep. 2021 - 9:27

W, ja, democratie werkt, zo wordt gezegd, nee, zelfs de wereld rond geroepen. Zouden wij zelf ook moeten proberen.

EenMening
EenMening29 sep. 2021 - 19:24

Dat is goed nieuws! Als de zittende coalitie wint, is het gebruikelijk dat deze doorgaat. Dat heb ik een aantal keren aangegeven.

4 Reacties
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:40

Omdat iets gebruikelijk is betekend nog niet dat het altijd zo moet gebeuren, laat staan dat het de beste optie is.

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 20:46

"Gebruikelijk" of niet, het is weer een hoop ellende en de dood in de pot.

gimli55
gimli5529 sep. 2021 - 21:06

Nog meer van hetzelfde, een voortzetting van de status quo en stilstand in het oplossen van fundamentele problemen. Geen nieuwe bestuurscultuur, nog meer diepe lades in archieven, nog meer leugens en nog meer vernietigen van bewijsmateriaal bij de ministeries. Het verder uitstellen van compensatie Toeslagaffaire en gaswinning schade, nog meer niet werkende commissies en werkgroepen. Afbraak onderwijs, geen afschaffing studie lening stelsel, krimp van de zorg en meer repressie controle en bureaucratie. Met dezelfde partijen en hoofdrolspelers is het niet te verwachten dat er opeens andere politiek wordt bedreven, dat Rutte opeens zich zaken herinnert of niet meer liegt, dat hij met echte radicale ideeën komt, of dat Kaag met een nieuwe bestuurscultuur komt. De profiteurs blijven profiteren en de kwetsbaren blijven de pineut, of het nu de mensen zijn, het milieu of het klimaat. De kosten worden geminimaliseerd en gesocialiseerd en de baten geprivatiseerd en gemaximaliseerd. Woning bouw oplossingen, vergeet het maar. Er is nu in de Covid crisis € 80 miljard naar de multinationals overgeheveld en dat moetde burger de komende jaren terug betalen. Dat betekent nog meer bezuinigingen en afbraak sociale zekerheid en armoede bestrijding, nog meer bureaucratie en wantrouwen naar de burger.

JanB2
JanB229 sep. 2021 - 23:04

De zittende coalitie is opgestapt. Het geheugen is kort kennelijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 sep. 2021 - 18:42

Niet ideaal of wat ik hoopte maar het is beter dan nieuwe verkiezingen, want die lossen niets op. Een voortzetting maar met andere mensen en een andere verhouding in het krachtenveld is ook beter dan alle nadere opties die er lagen. Vooral omdat de belofte die Kaag deed aan al die mensen die eerder PvdA, GL en SP stemden en nu strategisch overstapten naar D66 niet kan inwilligen. Ze heeft gedaan wat ze kon maar de wens van CDA om dat niet te doen gaf bij Rutte en zijn club de doorslag, dus ging dat niet door. Natuurlijk krijgt Kaag nu weer alles over zich heen. Als ze voet bij stuk had gehouden en uit de onderhandelingen was gestapt was ze te eenkennig geweest, nu ze kiest voor de enige optie die nog open ligt wordt ze als een verrader van de goede zaak gezien. Kaag ligt slecht bij de flanken en vooral hun luidruchtige en holle retoriek klinkt door in de media. Niks van aantrekken, echte stuurlui nemen verantwoordelijkheid, de rest kijkt vanaf de kade toe.

3 Reacties
EenMening
EenMening29 sep. 2021 - 19:32

Mevrouw Kaag heeft een heel verstandig besluit genomen. Dit getuigt van moed.

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 20:47

"Echte stuurlui" die een slecht politiek beleid gaan voortzetten.

Gerygrr
Gerygrr30 sep. 2021 - 9:22

Zij heeft absoluut niet gedaan wat ze kan! Ze had haar rug recht kunnen houden. Ze kan nog steeds duidelijk maken, dat de liefde van twee kanten moet komen. Een blokkade inleveren, terwijl de anderen geen stap verzetten? Dat is wederom zwichten voor de macht zoals het er altijd was! Ik kan de woorden “verantwoordelijkheid” en “constructief” niet meer horen zonder buikkrampen te ontwikkelen.

MG1968
MG196829 sep. 2021 - 18:16

We gaan het zien wat dit inhoud. Als dat betekend dat het cda het verzet tegen de halvering van de veestapel op gaat geven snap ik de move van d66 ook wel weer. We weten gewoon niet meer dan wat de nos meld en we weten het pas echt als het kabinet met het regeeraccoord gepresenteerd wordt. Ja, de fase van de inhoud moet nog komen, maar het zou naief zijn te veronderstellen dat er geen voor wat hoort wat's spelen.

Norsemen
Norsemen29 sep. 2021 - 18:13

Miet doen Kaag! Geen religieuze dwazen in de regering.

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 sep. 2021 - 18:24

Dan zal lekker opschieten vvd gaat niet zonder de cda , water bij de wijn is de oplossing

Frans Kwakman
Frans Kwakman29 sep. 2021 - 18:42

He, he, is ze over de streep. 't Zal nog blijken. En norselui, ook de mensen die jij religieuze dwazen noemt zijn wel je landgenoten. God weet wat voor dwaasheden jullie allemaal aanhangen.

Marcus A.2
Marcus A.229 sep. 2021 - 19:22

Ach norsemen, blijkt de judas nu ineens uit eigen gelederen te komen?!

EenMening
EenMening29 sep. 2021 - 19:27

Norsemen Christenen zijn er al 2000 jaar en zullen er nog wel 1000 jaar zijn.

Norsemen
Norsemen29 sep. 2021 - 20:09

Landgenoten? Alsof dat maar enige betekenis heeft. De NVU zijn ook landgenoten, de moordenaars van Fortuyn en van Van Gogh ook.

Norsemen
Norsemen29 sep. 2021 - 20:12

@GeenMening Pedofielen zullen er ook altijd zijn. Wat wil je daarmee zeggen?

philipsJA
philipsJA29 sep. 2021 - 18:02

Volgens mij is dit niet democratisch uitlegbaar. Dit kabinet dat net is weggestuurd vanwege de toeslagaffaire wordt straks weer in zijn huidige vorm alsnog alweer weggestuurd vanwege de Groningen affaire. Wat een circuskabinet is dit toch.

8 Reacties
EUpiet
EUpiet29 sep. 2021 - 18:10

Onzin, heel duidelijk is dat een erudiete, intellectuele, zeer beschaafde, charismatische, transparante, progressieve partijleider over haar eigen schaduw heen kan stappen na maandenlang gevochten hebben voor ons om dan toch een regering te vormen omdat ons arme land zo lang wacht op een regering. Chapeau voor mevrouw Kaag.

Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 18:30

Dat vind ik altijd zo grappig he. Dit kabinet heeft op 17 maart een meerderheid gehaald. En niet die meerderheid die "rechts" haalt met zijn vijven of zessen, maar een meerderheid met zijn vieren. De coalitie kiezers hebben in maart( dus 2 maanden na de val) besloten dat ze de toeslagenaffaire kennelijk niet voldoende schokkend vonden om niet meer op die partijen te stemmen. Er ligt een mandaat voor Rutte 4. Niet uw gewenste ultra rechtse coalitie. En een voortzetting van het huidige kabinet is ook niet mijn droom coalitie, maar er is niets maar dan ook niets ondemocratisch aan. Het vorige kabinet heeft verantwoording afgelegd. Het is gevallen. De kiezers hebben het kabinet niet hun meerderheid ontnomen. Ik kan er van alles moreel van vinden en u ook, maar het is gewoon democratisch. U bent vooral heel selectief democratisch. Overigens wordt er heel selectief geshopt in verkiezingsuitslagen. Het huidige kabinet heeft een meerderheid. VVD- D66- GL en PvDA hebben ook 75 zetels. VVD-CDA- PvdA-D66 hebben 81 zetels. VVD- D66-VOLT-CDA hebben 75. En ga zo maar door. VVD- D66 en CDA hebben meer zetels als VVD-PVV,Ja21, BBB en FvD om maar wat te noemen. Ik zie ontelbare coalities dus.

Starter2
Starter229 sep. 2021 - 19:18

Ik zie ontelbare coalities dus. Die zijn er ook Sonic, er is er echter maar één die werkbaar is. Na lang wachten ziet ook Kaag dat. Verder eens met je.

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 sep. 2021 - 19:50

Dit kabinet is verantwoordelijk voor de toeslagenaffaire, het gelieg en gedraai van Rutte en 1000 andere mislukte zaken. Is afgetreden en gaat vrolijk verder na 6 maanden demissionair? Nee, ik ga echt nooit meer stemmen. Dit is idioot.

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 sep. 2021 - 19:58

Het is ook niet uitlegbaar. Er gaan een hoop kiezers opgeven en niet meer stemmen. Kaag die repte over gescheiden wegen, Segers die zijn hart liet spreken en niet meer onder een liegende Rutte wilde dienen. Een al 6 maanden demissionair kabinet dat vrolijk verder gaat, niet omdat de kiezer dat wil, maar omdat het net aan gaat met het aantal zetels, want het CDA heeft de kiezer afgestraft. Dus hoezo wil de kiezer dat? Klimaat, woningmarkt etc vragen om een veel breder kabinet dan Gristelijk en rechts. Goed, genoeg gezegd, mij zie je niet meer in het stemhokje..

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:43

@Sonic er ligt helemaal geen mandaat voor Rutte 4. De enige manier waarop je dat kan beargumenteren is als je beweerd dat iedereen die op een van de huidige coalitie partijen heeft gestemd ook automatisch voor de voortzetting van die coalitie heeft gestemd en dat zal je toch echt moeten aantonen.

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 20:51

@ Tom Lucassen: Met je reactie eens, behalve met het voornemen niet meer te gaan stemmen. Je kan ook stemmen met de bedoeling de oppositie te versterken.

Mr Ed
Mr Ed30 sep. 2021 - 5:24

"Een al 6 maanden demissionair kabinet dat vrolijk verder gaat, niet omdat de kiezer dat wil, maar omdat het net aan gaat met het aantal zetels, want het CDA heeft de kiezer afgestraft. Dus hoezo wil de kiezer dat?" De PvdA vier jaar geleden en GL nu zijn minstens zo hard afgestraft, dus hoezo zou de kiezer over links willen?

Duralex
Duralex29 sep. 2021 - 17:55

Als de Rutte doctrine aan de wortel ligt van de grote problemen in en met onze democratische rechtsstaat, dan is Rutte 4 niet het begin van een oplossing. Rutte boycotten in welke regering dan ook is the only way to go.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed29 sep. 2021 - 18:46

Tja, bedenk mar eens een meerderheid zonder de VVD

Starter2
Starter229 sep. 2021 - 17:41

Goh, dat ze daar na 6 maanden al achter komen. Blijkbaar de hint van de kiezer niet helemaal begrepen.

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 sep. 2021 - 18:47

Die hint was zo duidelijk niet. Bovendien wilde D66 links erbij, de beloning voor al die PvdA, GL en SP stemmers die strategisch overstapten om Kaag een kans te geven. Dat was voor CDA een stap te ver, dat trokken ze niet.

Starter2
Starter229 sep. 2021 - 19:16

Martin, als je na het wegsturen van de coalitie diezelfde coalitie na de verkiezingen meer zetels geeft, dan is dat wel een hint ja. Te meer omdat uit peilingen bleek dat de kiezer een voortzetting wilde. Alleen onder D66 stemmers was men daar niet zo happig op, vandaar de wens om GL en de PvdA er bij te betrekken. Maar dat wilde de VVD niet en zonder die partij waren er geen opties.

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:45

De kiezers hebben p.p. een stem uitgebracht op een Kamerlid, hoogstens een partij. Niet op een coalitie.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa229 sep. 2021 - 17:33

Ach, hetzelfde kabinet dat vanwege de toeslagenaffaire was afgetreden, treedt nu weer aan.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 17:55

Kaag heeft hier mooi even 6 maanden vergeettijd tussen geregeld, dus nu kan alleen Han van der Horst het zich nog herinneren. De rest van ons is dat akkefietje blijkbaar al lang kwijt!

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen29 sep. 2021 - 17:18

"D66-leider Sigrid Kaag blokkeert een voortzetting van het huidige kabinet niet langer." Het was voortdurend Kaag die koste wat kost een zo progressief mogelijk kabinet wilde met dus zowel GroenLinks als PvdA, en ook nog eens, opnieuw naar de eis van D66, zonder ChristenUnie. Voor als iemand zich nog afvraagt waar de verantwoordelijkheid voor het eindeloos voortslepende pogen tot een coalitie te komen ligt. Pfff....

1 Reactie
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:46

Onzin, de VVD blokkeerde net zo hard een coalitie met GL & PvdA. Het was niet alleen D66/Kaag die een nieuw kabinet blokkeerde.

EUpiet
EUpiet29 sep. 2021 - 17:13

Zo geweldig dit van D66. Ze nemen verantwoordelijkheid in moeilijke tijden. Het land moet geregeerd worden tenslotte.

3 Reacties
itsme3
itsme329 sep. 2021 - 17:45

U bedoelt dat D66 een totale puinzooi heeft gemaakt van deze formatie en dat mevrouw Kaag nu plat op haar b*k gaat?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa229 sep. 2021 - 17:58

Sarcasme?

JanB2
JanB229 sep. 2021 - 23:24

Het land moet geregeerd worden tenslotte. Helemaal niet. Het land moet goed geregeerd worden. Beter geen kabinet dan weer een kneuzenkermis met grijnzende buikspreekpop aan het hoofd zoals in de afgelopen jaren. Een kabinet dat opnieuw een spoor van vernieling door Nederland trekt kunnen we immers missen als kiezpijn.

Juppé🎗
Juppé🎗29 sep. 2021 - 17:07

Dus iedereen kan opgelucht zijn, er komt geen Rutte 4 ………maar Rutte 3b. Had zelf liever in deze situatie de 6 partijen variant gezien.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 20:53

Rutte 3b is een klasje zittenblijvers.

Robert Follon
Robert Follon29 sep. 2021 - 16:51

Nieuw leiderschap! Meesterzet...!

1 Reactie
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:47

@Poehee Ik denk dat je inderdaad het sarcasme niet herkend.