Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Doorbraak: Duits-Amerikaans coronavaccin 'voor 90 procent effectief'

  •  
09-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Ouderen in de rij voor griepprik

© BERG EN DAL - Een man wordt ingeent tegen het griepvirus. Ouderen laten zich normaal gesproken meestal inenten via de huisarts, maar vanwege het coronavirus gebeurt dit nu vaak in dorpshuizen

Het coronavaccin ontwikkeld door de Duitse farmaceut BioNTech en het Amerikaanse Pfizer Inc is meer dan 90 procent effectief in het remmen van Covid-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grootschalig studie naar de werking van het middel.
Behalve een waarschijnlijk succesvolle remming van het virus, blijkt uit het onderzoek vooralsnog dat het vaccin geen serieuze bijwerkingen kent. Ook is de verwachting dat de beschermende werking langere tijd aanhoudt. De twee bedrijven maakten hun bevinding gezamenlijk bekend. Het vaccin maakt gebruikt van zogeheten ‘boodschapper-RNA’; een erfelijkheidsmolecuul dat het lichaam “opdracht” geeft de viruscellen uitsteeksels aan de buitenkant te laten groeien. Het lichaam reageert daar vervolgens op door er versneld afweer tegen op te bouwen.
Pfizer hoopt voor het eind van dit jaar honderd miljoen doses van het vaccin te kunnen leveren, over een jaar zouden dat er maar liefst 1,3 miljard kunnen zijn. Om het vaccin zo snel al op de Amerikaanse markt te krijgen, is via een noodprocedure toestemming gevraagd. De aankomende Amerikaanse president Joe Biden sprak van ‘geweldig nieuws’ maar riep Amerikanen wel op voorlopig nog voldoende afstand te bewaren en mondkapjes te dragen.
Verliezer van de verkiezingen Donald Trump sprak ondertussen van goed nieuws voor de beurzen, die inderdaad na het bericht van Pfizer wereldwijd omhoogschoten. Vicepresident Mike Pence roemde het overheidsprogramma ‘Warp Speed’ dat investeringen deed in onderzoeken naar coronavaccins en probeerde daarmee namens de regering-Trump Pfizers doorbraak naar zich te trekken. Pfizer heeft echter laten weten dat hoewel de Amerikaanse overheid heeft toegezegd voor 2 miljard dollar aan vaccins in te kopen indien werkzaam, het bedrijf geen cent van Trump-Pence heeft aangenomen voor de ontwikkeling.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is optimistisch over een mogelijk vaccin, maar zei wel direct te wachten met goedkeuring tot er meer data beschikbaar is over de veiligheid van het middel. Hoewel Pfizer en BioNTech nu voorlopen in de race om de ontwikkeling van een werkend vaccin, worden ze op de voet gevolgd door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca dat in samenwerking met de Oxford universiteit aan een eigen middel werkt. In september werd dat onderzoek nog stilgelegd omdat het vaccin schadelijke bijwerkingen leek te veroorzaken, maar dat is inmiddels weerlegd. AstraZeneca denkt ook eind dit jaar, of mogelijk in januari , te kunnen starten met vaccineren. De Europese Commissie heeft al een aanvraag voor 300 miljoen doseringen.
Update:
The Independent plaatst enkele kanttekeningen bij de juichende berichtgeving. Zo moet de doses twee keer toegediend worden, met een tussenperiode van drie weken, om effect te hebben. De 100 miljoen doses zijn dan bedoeld voor 50 miljoen mensen. Bij 10 procent van hen zal het middel niet werken, dan blijven er 45 miljoen over. Als ze zich al allemaal goed laten vaccineren want terugkomen voor de tweede doses na drie weken kan in de praktijk nogal eens problemen opleveren. Een andere complicatie is dat het vaccin bewaard moet worden bij een temperatuur van -80 graden Celsius. Apparatuur om dat te verzekeren is vooralsnog maar beperkt beschikbaar.
Bronnen: DW, De Morgen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (84)

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 20:31

Mortaliteit is het percentage zieken dat overlijdt.

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 15:40

" Een andere complicatie is dat het vaccin bewaard moet worden bij een temperatuur van -80 graden Celsius." Dat betekent dat het vaccin voor 80% van de wereldbevolking niet toegankelijk is. Er is dus valse hoop gewekt.

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 15:35

Chinees coronavaccin beschikbaar vanaf december”, volgens Braziliaanse gouverneur - https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200910_94743475 Covid: China's Sinovac vaccine trial halted in Brazil - https://www.bbc.com/news/world-asia-china-54883383 Lastige materie: vaccins zonder bijwerkingen bestaan niet. De vraag is vooral wat nog acceptabel wordt gevonden en bij welk percentage van de toedieningen ernstige bijwerkingen worden geconstateerd. Helaas zijn de producenten vooralsnog niet erg transparant over de aard van de bijwerkingen

Dave Velzen
Dave Velzen10 nov. 2020 - 11:33

Waarom uiteindelijk worden de rijken weer opgehangen aan de hoogste bomen. Dat deden we vroeger elke 30 a 50 jaar.

Ryan2
Ryan210 nov. 2020 - 9:41

Wat klets je nou over een linkse revolutie? Doe normaal man!

GoudenBergen
GoudenBergen10 nov. 2020 - 9:24

Er bestaat veel wantrouwen tegen big pharma en niet altijd onterecht, er zijn in de afgelopen decennia immers de nodige schandalen geweest, een bekend voorbeeld is Softenon. Daarom zijn er strenge richtlijnen gekomen en kost het jaren om een geneesmiddel goedgekeurd te krijgen. Maar in coronatijd is de druk van de publieke opinie enorm en lopen we een groot risico dat vaccins en medicijnen te snel goedgekeurd worden. Dat laat onverlet dat we door de vooruitgang van de medische wetenschap en de farmacie nu een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar bereiken en heel veel ziekten te genezen zijn. Maar de wetenschap is geen panacee voor alle kwalen, veel gezondheidsproblemen hebben immers te maken met een ongezonde leefstijl: overgewicht, roken, alcohol en 'bankzitten'. Daar is dus nog een wereld te winnen. Dat het vroeger ook niet alles was blijkt uit een opmerking van de bekend steentijdbewoner F. Flintstone: "We eten gezond, we bewegen ruim voldoende maar worden toch maar 30".

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen10 nov. 2020 - 9:25

bekend = bekende steentijdbewoner: holbewoner, troglodiet, prehistorische mens, jager-verzamelaar

adriek
adriek10 nov. 2020 - 12:25

Die gemiddelde leeftijd van tachtig geld (denkt men) voor mensen die op dit moment geboren zijn of nog heel jong zijn. Voor de nu levenden is de gemiddelde levensverwachting eerder zeventig. Gemiddeld betekent dat voor elke tachtigjarige ook iemand op zijn (of haar) zestigste overlijdt. Bijna de helft van de vijftigplussers van dit moment gaat zijn pensioen niet eens halen.

Sailor2
Sailor210 nov. 2020 - 15:41

Flinstone at natuurlijk alleen biefstuk en ook hij zocht naar medicatie maar dan in de vorm van een goede klap op de kop . Het is niet dankzij de farmacie dat we ouder worden maar ondanks. Als we de farmacie zouden reguleren dan zouden we de komende jaren niet tientallen miljarden hoeven uit te geven aan een paar spuitjes die in no-time ontwikkeld zijn. Kunnen we aardig wat mensen langer voor laten leven, zonder bijwerkingen. Het lulverhaal over ontwikkelings kosten waarmee farmacie hun prijzen opdrijven kan nu dus ook de prullenbak in.

LaBou
LaBou 10 nov. 2020 - 17:39

"Eirda : Je cijfers kloppen niet. De levensverwachting ligt nu al behoorlijk boven de 80. En dat is niet voor de mensen die nu geboren worden, maar voor de mensen die nu sterven." Leg dat eens uit, want het CBS is het met Eirda eens en niet met jou: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/39/levensverwachting-in-2019-toegenomen

GoudenBergen
GoudenBergen10 nov. 2020 - 19:27

@Sailor Ook nu blijkt weer dat corona vaccins en geneesmiddelen alleen door farmaceutische bedrijven ontwikkeld kunnen worden, Zij zijn de enigen die voldoende kennis en geld bij elkaar kunnen brengen voor de ontwikkeling ervan en de productie op kunnen schalen naar honderden miljoenen eenheden.

Gaitj
Gaitj16 nov. 2020 - 22:27

Labou, in jouw link staat toch echt dit: "De levensverwachting is in 2019 toegenomen met 4 maanden tot 80,5 jaar voor mannen, en met 3 maanden tot 83,6 jaar voor vrouwen." dus de gemiddelde levensverwachting (dus van de mensen die nu oud zijn) is boven de 80. Ook handig om te weten: De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd was 19,2 jaar voor mannen en 21,7 voor vrouwen.

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 8:39

"krijgt het Coronavirus dan ook een mortaliteit die sterk onder die van normale griepepidemieën komt te liggen" Geen begrippen gebruiken die je niet kent of snapt.

Bouwman2
Bouwman210 nov. 2020 - 7:54

Ik waarschuwde al tegen euforie maar dat werd afgekeurd. Maar even later zei minister van volksgezondeheid Frank Vandenbroucke (SPa) vrijwel hetzelfde. "Ik zou met hoge verwachtingen maar heel voozichtig zijn" Dus nogmaals: die het kalm en houd het een beetje evenwichtig wil je? .

Voor Joop
Voor Joop10 nov. 2020 - 6:26

Misschien toch wel interessant om dit even te lezen in van oorsprong een moedige verzetskrant: Het Parool: "Corona versus de griepgolf van 2018: verschillen en overeenkomsten" https://www.parool.nl/nieuws/corona-versus-de-griepgolf-van-2018-verschillen-en-overeenkomsten~b4e67eb0/

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 4:59

De linkse socialistische revolutie komt pas als het te laat is omdat de opwarming van de aarde tot een onomkeerbare kettingreactie heeft geleid. Als eerste worden dan de energieverslindende speeltjes van de happy few aan diggelen geslagen, voordat ze zelf hun leven niet meer zeker zijn. Het begint als de eerste spandoeken en borden verschijnen met de leuze: "Poor Lives Matter".

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 4:45

Toch mooi dat ze nu net zover zijn als de Chinezen. China’s Covid-19 vaccine diplomacy steals a march on US - https://www.ft.com/content/ce9a4c98-49b5-4c24-9ff2-ed1c6a3f3412

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 nov. 2020 - 1:42

'Sommigen zullen teleurgesteld zijn (........)' Wie dan? Noem eens namen?

Dave Velzen
Dave Velzen10 nov. 2020 - 1:15

Het probleem wordt hoe lang biedt het bescherming en als je twee spuiten moet halen. Dan kan je veel problemen gaan verwachten. Niet iedereen gaat om die tweede spuit. Het biedt het virus dan ook volop mogelijkheden te muteren. Verder biedt het bescherming tegen andere coronavirussen die gaan komen uit de dierenwereld of moeten we straks tientallen spuiten gaan halen. Want het huidige virus kan tientallen diersoorten besmetten daar overleven en ons weer besmetten in het ergste geval. Want iedere dierensoort heeft haar eigen coronavirussen, die voor ons meestal ongevaarlijk waren tot nu toe. Dit is het meest gevaarlijke element van dit SARS-CoV2 virus.

1 Reactie
adriek
adriek10 nov. 2020 - 12:27

Het vaccin komt waarschijnlijk eerst beschikbaar voor kwetsbaren. Je zou wel twee beetjes dom zijn als je je tweede vaccinatie niet gaat halen als je in die groepen valt.

komputerhulp
komputerhulp9 nov. 2020 - 21:53

Experts verrukt Tjsa. Ook coronaneren moet je leren. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/eerste-coronavaccin-beschermt-negen-op-de-tien-experts-verrukt~bf8593b9/

Greendutch
Greendutch9 nov. 2020 - 19:56

hopelijk heeft men wel geduld , ipv wat nu al maanden aan de gang is, want het zal sowieso een poos duren voordat het voor de meesten in voorraad is. ik mis in het journaal dat men erbij noemt hoe om te gaan met de rechtvaardige verdeling over arme landen tegelijkertijd

3 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons9 nov. 2020 - 20:17

Greendutch: voor die eerlijke verdeling moet de fabrikant toch gaan zorgen? Ik neem aan dat Biden hiervoor wel een plan heeft. In het journaal kon men hier blijkbaar nog niets over vertellen. Er is zelfs nog geen plan hoe men de verdeling in Nederland wil gaan doen.

adriek
adriek9 nov. 2020 - 20:51

Rechtvaardige verdeling? Verkopen aan de hoogste bieder waarschijnlijk...

LBNB
LBNB10 nov. 2020 - 7:40

[ik mis in het journaal dat men erbij noemt hoe om te gaan met de rechtvaardige verdeling over arme landen tegelijkertijd] Arme landen hebben de vaccins vaak, soms wel ook niet zo hard nodig. Kijk naar Afrika waar het virus niet echt hard toe slaat. De arme mensen in Afrika is alles afgepakt deze pandemie door hun regeringen die met belachelijke maatregelen kwamen. Wat zij nodig hebben zijn dat het toerisme en het sociale leven weer opgepakt worden, oftewel dat de rijkere Afrikanen en rijkere landen worden ingeënt.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend9 nov. 2020 - 19:31

Top, mooi! En qua tijdslijn ongeveer precies zo als in maart voorspeld. Dankzij de vrije markt worden we binnenkort overspoeld met vaccins. Bijna tijd voor het feest van de eeuw!

1 Reactie
JanB2
JanB210 nov. 2020 - 8:40

Dankzij de vrije markt zitten we in de shit zul je bedoelen.

Hansie3
Hansie39 nov. 2020 - 19:11

Hier nog een goed artikel uit Nature genaamd "Coronavirus vaccines: five key questions as trials begin" Citaat: "With SARS-CoV-2 vaccines, researchers’ main safety concern is to avoid a phenomenon called disease enhancement, in which vaccinated people who do get infected develop a more severe form of the disease than people who have never been vaccinated. In studies of an experimental SARS vaccine reported3 in 2004, vaccinated ferrets developed damaging inflammation in their livers after being infected with the virus." En die wetenschappers die dit artikel geschreven hebben zijn anti-vaxxers, wappies, gekkies. Tuurlijk mensen laat je maar alles wijs maken door de media en de overheid maar je komt echt niet zomaar in Nature geloof mij. Het mag duidelijk zijn wat de pers zwaar faalt wat betreft kritiek leveren op de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Maar ja de kranten/tv/radio zijn een kritiekloze spreekbuis geworden de overheid..... Ik weet verdomde goed waarom ik dit vaccin nooit bij me in zal laten spuiten.

9 Reacties
Hansie3
Hansie39 nov. 2020 - 19:15

Citaat uit hetzelfde artikel: "Peter Hotez, a vaccine scientist at Baylor College of Medicine in Houston, Texas, thinks potential vaccines should be tested in animals first to rule out disease enhancement, before trials move on to humans. He says he understands the reasoning for pushing SARS-CoV-2 vaccines to human tests quickly, but adds that, because of the possibility that a vaccine cou"

Hansie3
Hansie39 nov. 2020 - 19:16

could enhance disease, “I’m not sure this is the vaccine you want to do it for”.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 3:16

Ander virus. Ander Vaccine. 2004. Wat will je nou man.

Grozny
Grozny10 nov. 2020 - 8:24

"Tuurlijk mensen laat je maar alles wijs maken door de media en de overheid maar je komt echt niet zomaar in Nature geloof mij." Nature is net als alles gewoon vriendjespolitiek. Er komt over het algemeen meer onzin in Nature dan de meer gespecialiseerde bladen. Simpelweg omdat de editors en de reviewers vaak geen experts zijn in dat vakgebied. Dit weer omdat Nature een blad is voor de algemene onderzoeker.

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 8:45

@ Hansie Precies aan dat probleem had ik ook gedacht. Dat wordt óf testen op een mogelijke disease enhancement (waardoor het langer gaat duren tot het vaccin beschikbaar komt) óf de zaak in lockdown zolang er gevaccineerd wordt. Dat laatste zal sowieso moeten als de testen aangeven dat er inderdaad (in ernstige mate) sprake kan zijn of is van disease enhancement.

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 8:46

@ Paulus Ander virus. Dezelfde risico's.

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 8:53

@ Grozny Je kraamt hier de grootst mogelijke onzin uit. Nature is een breed tijdschrift voor onderzoekers uit allerhande vakgebieden. Met artikelen voor een algemener (wetenschappelijk) publiek en met artikelen waarin specialistisch onderzoek wordt gepresenteerd. Vooral die laatsten worden zeer streng gereviewed. Door 2 experts uit het betreffende vakgebied. Wat soms afbreuk doet aan artikelen in Nature is de opgelegde lengtebeperking (in mijn vakgebied heeft Phys. Rev. Letters hetzelfde probleem). Maar verder is het in orde met de kwaliteit.

Grozny
Grozny10 nov. 2020 - 17:02

"Je kraamt hier de grootst mogelijke onzin uit. Nature is een breed tijdschrift voor onderzoekers uit allerhande vakgebieden. Met artikelen voor een algemener (wetenschappelijk) publiek en met artikelen waarin specialistisch onderzoek wordt gepresenteerd. Vooral die laatsten worden zeer streng gereviewed. Door 2 experts uit het betreffende vakgebied. " Wij publiceren ook regelmatig in Nature. En in Nature tov de gespecialiseerde bladen van nature kom je in de algemene nature met meer onzin weg. Simpelweg omdat de reviewers minder experts zijn in die methoden dan in de gespecialiseerde bladen. Het doel van Nature tov van de gespecialiseerde bladen is ook heel anders.

JanB2
JanB210 nov. 2020 - 20:36

@ Grozny Regelmatig in Nature publiceren? Geloof je het zelf? Slechts 1 publicatie in Nature is in de regel al aanleiding voor een feestje. Althans, binnen mijn vakgebied. Wellicht dat de lat daar van nature (pun intended) wat hoger ligt maar ik geloof eerlijk gezegd geen bal van wat je schrijft.

Hansie3
Hansie39 nov. 2020 - 19:01

"Behalve een waarschijnlijk succesvolle remming van het virus, blijkt uit het onderzoek vooralsnog dat het vaccin geen serieuze bijwerkingen kent. Ook is de verwachting dat de beschermende werking langere tijd aanhoudt." Een "waarschijnlijk succesvolle remming" en "is de verwachting dat" man, man dit is van een wetenschappelijk niveau dat grenst aan kwakzalverij. Hou op schei uit zeg iedere wetenschapper van een research laboratorium maakt hier gehakt van! En dan hebben ze het nog niets eens over het voor een vaccin essentiële proefdiergedeelte dat compleet overgeslagen is bij de ontwikkeling van dit vaccin. Ik ga dit vaccin dan ook never nooit niet bij me in laten spuiten. Het vaccin tegen SARS-CoV-1 is afgekapt omdat het in proefdieren zeer ongewenste reacties te zien gaf. Hier een heel goed en zeer recent wetenschappelijk artikel uit Nature genaamd: "Immunological considerations for COVID-19 vaccine strategies." Citaat uit het artikel: ADE has been reported in some preclinical animal models vaccinated with experimental SARS-CoV vaccines. Ferrets vaccinated with a modified vaccinia virus Ankara (MVA) vaccine expressing full-length S protein had increased infection and hepatitis following challenge71,72. Antibodies to S protein were reported to induce acute lung injury in experimentally infected macaques on the basis of histological examination69. By contrast, hamsters vaccinated with recombinant, full-length SARS-CoV S protein were protected against infection despite the ability of antibodies to mediate entry of SARS-CoV into B cells through FcγRII (ref.73).

2 Reacties
schylger
schylger10 nov. 2020 - 0:18

Het eeuwige probleem wanneer wetenschappers spreken tegen een leken publiek. Absolute zekerheid is gewoon niet een ding, en inherent aan dit soort exacte vakken is het begrijpen en erkennen van nuances. Een "verwachting" is hierin niet een vaag vermoeden, maar onderbouwde extrapolatie van de beschikbare informatie. Als je wilt wachten op absoluut geen enkele twijfel mogelijk resultaten, dan hebben we over een jaartje of 50 misschien, héél misschien het eerste vaccin voor polio.

Paulus3
Paulus310 nov. 2020 - 3:18

Weer over een ander virus en ander vaccine en andere tijd. Jezus. Ga eens iets relevants zoeken.

Ryan2
Ryan29 nov. 2020 - 18:58

En Sinterklaas komt uit Spanje.

2 Reacties
itsme3
itsme39 nov. 2020 - 23:10

Nee hoor. Uit Turkije.

Ryan2
Ryan210 nov. 2020 - 9:39

De pointe is je blijkbaar ontgaan. Ik wilde eigenlijk zeggen.. "Je kan me nog meer vertellen". Ze maken me niet wijs, dat als er veel geld mee gemoeid is, dat er dan een goede oplossing direct bereikt wordt. Nu gaat het zo'n beetje tegen elkaar op.. Het is zaak om daar kritisch op te zijn.. Niet zo maar alles even accepteren.

JanB2
JanB29 nov. 2020 - 18:32

Een reden tot optimisme lijkt me.

GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 18:30

Dat zou heel goed nieuws zijn. Zowel vaccins als geneesmiddelen tegen corona worden ontwikkeld door commerciële bedrijven. Alleen zij zijn instaat genoeg expertise bij elkaar te brengen om deze te ontwikkelen en daarna op te schalen naar miljarden eenheden. Ooit wist een VVD backbencher de toch zeer welbespraakte Jan Marijnissen het zwijgen op te leggen met de volgende vraag: "Jan, kun jij drie effectieve medicijnen opnoemen die in de SU ontwikkeld zijn?"

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 22:40

Maar ook bij onze buren zitten ze niet stil: "Het vaccin is het geesteskind van een idealistisch Duits-Turks oncologenechtpaar ‘Van kinderen van gastarbeiders tot miljardairs’, kopte zakensite Business Insider onlangs over Uğur Şahin en Özlem Türeci, oprichters van de Duitse farmaciefirma BioNTech. En nu heeft het bedrijf ook nog eens ’s werelds eerste werkzame coronavaccin afgeleverd. " https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-vaccin-is-het-geesteskind-van-een-idealistisch-duits-turks-oncologenechtpaar~b3070479/

Baggiebor
Baggiebor9 nov. 2020 - 18:23

Goh wat toevallig. Een weekje eerder en het kwartje had zomaar Trump's kant op kunnen vallen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 10 nov. 2020 - 11:04

Ja, je zou haast zeggen dat ze het er om gedaan hebben. Of wacht, dat is ook precies wat jij zegt: het is een complot tegen T.

Thuiszitter
Thuiszitter9 nov. 2020 - 17:44

Vanwaar toch steeds de aandacht naar het vaccin dat hier niet terecht gaat komen. M. Levi werkt al met het Oxford vaccin en beweert dat dat middel al klaar voor de start is. https://m.youtube.com/watch?v=olEKtKJUIig Kom maar op met dat vaccin, kan niet wachten .....

Robert Follon
Robert Follon9 nov. 2020 - 17:02

Anti-vax malloten in 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4.....

2 Reacties
Ryan2
Ryan29 nov. 2020 - 18:58

Ik zou het liever over vax-malloten hebben.

tempest
tempest10 nov. 2020 - 8:19

Heerlijk die post-Trump normen. En denk jij dat de mensen die jij “malloten” noemt nu dan toch maar een vaccin gaan nemen omdat ze door mensen als jij niet voor dom/gek willen worden uitgemaakt? Mensen hebben veel verschillende opvattingen en die zijn niet allemaal consistent of logisch, maar om dan mensen weg te zetten helpt niet.

Archie Bunker
Archie Bunker9 nov. 2020 - 16:40

Na het zure komt het zoete. Toch....? Het lijkt erop dat deze kreet door partijgenoot van De Jonge weer opgerakeld zal gaan worden de komende periode. Nog even doorbijten met de huidige maatregelen en dan komt het vaccin. Hoop doet leven en een ieder die geen vaccin tot zich neemt is een aso. Dat wordt de nieuwe blijde boodschap. Ik verwacht dan ook dan Rutte, De Jonge, Koopmans, Osterhaus + aanhang dan ook vooraan in de rij staan. Ik wacht even af als u het mij niet kwalijk neemt, want ik herinner me nog Pandemrix. Het vaccin tegen Mexicaanse griep. Na problemen weer net zo snel van de markt gehaald als dat het erop werd gegooid. Overigens staat ook nu weer de belastingbetaler garant voor schadeclaims en zijn de farmaceuten gevrijwaard. https://nos.nl/artikel/2251232-ministerie-trekt-miljoenen-uit-voor-schikkingen-na-vaccin-mexicaanse-griep.html

Bert de Vries
Bert de Vries9 nov. 2020 - 16:15

Terzake: Pfizer meldt het totaal aantal besmettingen, maar zegt niet hoeveel daarvan uit de placebogroep komen en hoeveel uit de vaccingroep. Pfizer vermeldt niet hoeveel ouderen in de testgroepen zitten. Ook de grootte van de andere leeftijdsgroepen is onbekend. De testresultaten gelden voor een testperiode van één week. Toeval? Geen sprake van. Zorgvuldige framing.

2 Reacties
Sailor2
Sailor29 nov. 2020 - 17:52

Pfizer doet niets toevallig... Het lijkt me daarom ook geen toeval dat men juist vandaag de task-force presentatie van Biden uit het nieuws drukt. Men zou immers in de VS kunnen gaan denken dat afstand houden en mondkapje echt helpen. Dat je als overheid wel degelijk iets aan de verspreiding van Covid-19 kunt doen.

Bert de Vries
Bert de Vries10 nov. 2020 - 7:03

Sailor, een mogelijkheid is, dat men hoopt te profiteren van Trumps welwillendheid. Hij kan dan pronken met het vaccin. Overigens hoorde ik gisteravond de nodige voorbehouden van specialisten. Sander, jongen, het is wel treurigheid troef.

Bertus Buizer
Bertus Buizer9 nov. 2020 - 15:17

Aan een vaccin van Pfizer zal ik mij waarschijnlijk niet wagen. Pfizer was ook eigenaar van Monsanto. Dat agro-chemiebedrijf beweerde ook dat glyfosaat, de werkzame stof van het giftige onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, veilig was. In 2015 waarschuwde de WHO echter dat het waarschijnlijk kankerverwekkend is. In de VS in de afgelopen paar jaar tienduizenden rechtszaken aangespannen tegen de producent van Roundup. In veel van die zaken wordt Non Hodgkin Lymphoma (bloedkanker) genoemd als gevolg van het gebruik van Roundup. Maar LNV-minister Carola Schouten (Christenunie) heeft er kennelijk nog steeds geen boodschap aan. Lees (open URL): bit.ly/35aL0YQ Particulieren en hoveniers mogen glyfosaat niet meer gebruiken. Kennelijk vindt de overheid het middel toch niet zo veilig als de producent van het middel beweert. Maar boeren wordt voor het gebruik ervan geen strobreed in de weg gelegd en kunnen consumenten (ook kinderen) residuen ervan dagelijks binnen krijgen. Roundup is wereldwijd het meest gebruikte chemische onkruidbestrijdingsmiddel. Het is persistent (slecht afbreekbaar) en wordt zelfs in 45% van de landbouwgronden in Europa teruggevonden. Niet verwonderlijk dat residuen ervan ook in moedermelk, bier en (niet-biologisch) brood zitten. Lees ook "Advies CTGB misleidt ministerie in glyfosaat kwestie" (open URL): bit.ly/2IjsAw6

3 Reacties
White Knight
White Knight9 nov. 2020 - 18:06

Niet alleen Monsanto, maar ook de FAO, de WHO en de Duitse BfR hebben die conclusie getrokken (Bron: https://www.bfr.bund.de/en/the_bfr_has_finalised_its_draft_report_for_the_re_evaluation_of_glyphosate-188632.html).

webmaatje
webmaatje9 nov. 2020 - 20:57

Ik vertrouw het ook niet. Op BNR zei Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het LUMC, dat het vaccin nog niet op mensen die met corona besmet zijn, getest is/ Blijkbaar heeft men alleen maar gekeken of je zo besmet raakt. Pfizer werkt samen met/ is nu onderdeel van Bayer dat Monsanto gekocht heeft. Bayer maakt een miljardenverlies. ook vanwege de vele rechterlijke uitspraken over de gezondheidsschade die glyfosaat/round up in de wereld veroorzaakt heeft

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 nov. 2020 - 8:19

@White Knigt Uw bewering wordt niet ondersteund door de documentatie waar u naar verwijst. U bent een beetje opzichtig aan het framen net aks uw medestanders hier. De geïnteresseerden verwijs ik naar het commentaar van de CTGB. (https://www.ctgb.nl/onderwerpen/glyfosaat). Wetenschapsjournalist Hidde Boersma is van plan een documentaire te maken over dit framen van de anti-glysofaatlobby: https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887883/documentaire-legt-anti-glyfosaatlobby-bloot) "En zo ontstond het idee voor de documentaire 'Glyphos-hate'. Samen met filmmaker Karsten de Vreugd wil Boersma in beeld brengen waarom de weerstand tegen de 's werelds meest gebruikte pesticide zo groot is. "Wat mij en vele anderen in de landbouwsector frustreert, is dat de discussie niet op wetenschap gestoeld is. Juist dat verhaal moet naar voren gebracht worden." Waar onafhankelijke internationale instanties zoals ECHA, BfR en EFSA glyfosaat veilig hebben verklaard, vertrouwen milieuorganisaties op 1 enkele studie uit 2015 van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC). Daarin werd de pesticide als 'waarschijnlijk' kankerverwekkend bestempeld, zo schrijven Boersma en De Vreugd op hun website. Lobbyisten tegen glyfosaat zijn volgens Boersma bovendien niet zo nobel als ze zich voordoen. "Zo wordt U.S. Right to Know (de organisatie die in Amerika een stevige lobby tegen Monsanto's RoundUp voert, red.) gesponsord door de biosector. Het is hun goed recht om te lobbyen, maar we willen wel de feiten in kaart brengen. Dubieuze berichten komen nu vaak zonder check in de krant. Dat is ontzettend scheef.""

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander9 nov. 2020 - 15:17

Sommigen lijken te denken dat een vaccin ons allen red. Zoals corona nog eens heeft laten zien hoe groot de ongelijkheid is zo zal dat ook weer met het vaccin duidelijk worden. En politici hier in het westen zullen weer achterover gaan leunen en werkelijke preventie bij de bron, de aanpak van de klimaatcricis, wereldwijde natuurdestructie, de terugloop van biodiversiteit op de lange termijn schuiven. Rekken en er bij blijven. Ziedaar de volledige politieke crisis. Op naar het volgende virus.

4 Reacties
White Knight
White Knight9 nov. 2020 - 18:08

Preventie bij de bron? Chinese open-air markten verbieden waar levende dieren naast elkaar worden verhandeld? Ik ben heel benieuwd naar uw plan-van-aanpak daarvoor! Idem voor "natuurdestructie' en de terugloop van de biodiversiteit - afgezien van producten uit Afrika, Zuid-Azië en Zuid-Amerika niet kopen hebben we daar weinig in de melk te brokkelen. Vroeger wel, toen het nog onze koloniën waren. Maar das war einmal...

GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 22:48

@White Knight In een wat verder verleden werd Hans Wiegel wel aangeduid als het "orakel uit Friesland". Nu is Sjoerd daarvoor in de plaats gekomen. Als alle boeren op de biologische toer gaan, is de wereld al bijna gered.

LaBou
LaBou 10 nov. 2020 - 9:16

"Chinese open-air markten verbieden waar levende dieren naast elkaar worden verhandeld? Ik ben heel benieuwd naar uw plan-van-aanpak daarvoor!" OK, bij deze verboden. Zie zo, geregeld. Of nee, wacht. Wij hebben helemaal geen zeggenschap in China.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander10 nov. 2020 - 9:52

Ha,ha, geinig altijd weer dat onbenullige lullig maken(bashen) zonder inhoud (Gouden Bergen) en de witte ridder die het allemaal niet snap hoe het zit met ons consumptiegedrag. Weinig in de melk te brokkelen in Verweggistan ?? Zucht, de neokolonialen weten niet beter zullen we maar zeggen.. PS: Over mijn plannen en richting, er is geen blauwdruk, schrijf ik al in de noordelijke kranten. Anders maar voor de richting op mijn overzicht drukken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 nov. 2020 - 15:10

Wie zei er ook alweer dat er omstreeks deze periode een vaccin zou zijn?

3 Reacties
White Knight
White Knight9 nov. 2020 - 18:09

De Amerikaanse president?

JanB2
JanB29 nov. 2020 - 18:29

Wie? Een pathologische leugenaar. Er is geen vaccin. Als het vaccin van Pfizer écht blijkt te werken en ook goedgekeurd kan worden dan is het pas in de loop van het voorjaar op grote schaal beschikbaar, zo zijn de prognoses.

adriek
adriek9 nov. 2020 - 21:00

Mogelijk dezelfde die zei da Covid weinig voorstelt, zou verdwijnen als het warmer wordt, dat het al bijna weg was en nog veel meer onzin verspreidde? Als je maar genoeg 'voorspellingen' de wereld in strooit is er altijd een kansje dat er eentje uitkomt. Het duurt nog tot het eind van het jaar voor het vaccin - als het meezit - in noemenswaardige aantallen beschikbaar is, en nog een jaar voor er voldoende is (zo'n 1.3 miljard doses)

Pater
Pater9 nov. 2020 - 14:52

Laat het echt werken! Wat fantastisch zou dat zijn: starten met grootscheepse vaccinatie vanaf januari.

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel9 nov. 2020 - 17:08

Pater. Persoonlijk zit ik in 2 risico groepen. Maar die eerste ronde vaccineren laat ik gaarne aan mij voorbij gaan. Vertrouw het niet. Normaal doet men veel langer over een vaccin te produceren. Ik vrees bijwerkingen die nog onbekend zijn.

tempest
tempest9 nov. 2020 - 17:59

@Rode druppel “ Persoonlijk zit ik in 2 risico groepen. Maar die eerste ronde vaccineren laat ik gaarne aan mij voorbij gaan. Vertrouw het niet...." De regels in Nederland en de EU zijn streng wat betreft medicijnen. Als het op de markt komt, dan is er echt wel goed naar gekeken. Ook zijn de technieken al veel vaker gebruikt. Zeker als je in risicogroepen zit, is een vaccin best wel een uitkomst.

JanB2
JanB29 nov. 2020 - 18:30

Men mikt op het voorjaar. De productie is al gestart maar desondanks duurt het nog even voordat de voorraden groot genoeg zijn voor grootschalige vaccinatiecampagnes.

adriek
adriek9 nov. 2020 - 21:04

Grootscheeps? Met honderd miljoen doses (goed voor vijftig miljoen mensen)? Dat is - helaas - nog best beperkt, als het al gaat lukken. Die mafkees in het Witte Huis stelde een inreisverbod voor Chinezen in, niet voor Amerikanen uit China. Wist hij veel dat het virus geen ondersheid maakt tussen nationaliteiten. Als er iemand op zijn handen is blijven zitten is het Trump: met 250.000 coronadoden heeft hij een mooi record van passief toekijken achter zijn naam.

Sailor2
Sailor29 nov. 2020 - 14:51

Het sympathieke Pfizer betaalde sinds 2000: 4,7 miljard dollar aan boetes in 80 verschillende veroordelingen. Niet echt een reputatie die zorgt voor veel vertrouwen in een gehaaste ontwikkeling door datzelfde Pfizer van een nieuw mediciijn. Op hoop van zegen.

Joop Schouten
Joop Schouten9 nov. 2020 - 14:49

Prima. Voorlopig goed nieuws. Wat mij wel 'steekt' is dat al die bedrijven niet samenwerken. Het is geen race om wat dan ook. Het moet simpelweg voor iedereen toegankelijk zijn en blijven.

1 Reactie
Pater
Pater9 nov. 2020 - 14:54

Bedrijven en universiteiten zitten op verschillende sporen, met meerdere oplossingen. Prima, zolang er maar voldoende geld is voor de ontwikkeling en zolang er straks geen exorbitante winsten worden gemaakt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 nov. 2020 - 14:34

En de Russen hebben al een tijdje Sputnik V Waarvan ik verder niet veel weet behalve dat het natuurlijk Russisch is en derhalve moet het wel rotzooi zijn ;)

AlleenSamen
AlleenSamen9 nov. 2020 - 14:30

We gaan het zien. Heel erg benieuwd hoeveel % over een jaar bijwerkingen heeft gehad of nog heeft. Of wat er gebeurd met het immuunsysteem van kinderen die in een vrouw groeien die ermee gevaccineerd is... Lange termijn invloed weet niemand iets van.

5 Reacties
LBNB
LBNB9 nov. 2020 - 14:53

@Alleensamen Ja lange termijn bijwerkingen zijn niet bekend, daarom zal ik het vaccin niet nemen. Corona is voor mij ook niet gevaarlijk genoeg om me te laten inenten. Ik riskeer dan liever een besmetting en wacht af wat het vaccin doet.

tempest
tempest9 nov. 2020 - 16:17

@AlleenSamen De overheid is nog steeds best streng hoor. Als er geen informatie is over de veiligheid bij een zwangerschap, dan zal dat niet worden geadviseerd. Maar laat je niet gek maken over zogenaamde risico’s op de langere termijn. Er zit veel bangmakerij bij. De meeste technieken voor de vaccin productie zijn al uitgebreid getest. Men weet echt al heel veel over de risico’s.

LBNB
LBNB9 nov. 2020 - 18:34

@Sander [Het “voorzorgprincipe” is een van de slechtste gedachtengangen die een mens kan volgen. Maar o zo populair in ons bange landje.] Daarom loopt 90% nu met een mondkapje op in binnenruimtes. Baat het niet dan schaadt het niet. Ikzelf doe er gelukkig niet aan mee. Als iets het voorzorgsprincipe volgt zijn het die corona maatregelen. Laat die 70% bangerikken die meer maatregelen wouden zich maar inenten.

AlleenSamen
AlleenSamen9 nov. 2020 - 18:57

"De overheid is nog steeds best streng hoor. Als er geen informatie is over de veiligheid bij een zwangerschap, dan zal dat niet worden geadviseerd." Dat weet ik...maar het wordt dus afgelopen maanden/jaar uberhaupt nergens genoemd in al die hoopberichten over een vaccin. Dat zoiets niet perse de beste oplossing is om maar 1 ding te noemen. Daardoor is de hele discussie over de aanpak verstoord. "Maar laat je niet gek maken over zogenaamde risico’s op de langere termijn. Er zit veel bangmakerij bij. De meeste technieken voor de vaccin productie zijn al uitgebreid getest. Men weet echt al heel veel over de risico’s." Het heeft in mijn geval niet zoveel met onredelijk bang zijn te maken maar met ervaring. Ik weet niets van vaccins, maar ik kan wel dingen begrijpen en lezen over vaccins. Zelf een oordeel hebben over zoiets. Ben niet tegen vaccins, ben wel tegen roekeloos geld verdienen door te gokken met mensenlevens en mensen hun gezondheid. PRECIES wat bedrijven als Pfizer en vele anderen al decennia lang doen.

AlleenSamen
AlleenSamen9 nov. 2020 - 19:01

Vorige was voor @tempest * Deze voor @Sander "Met zo’n instelling zou er geen enkel medicijn zijn. En zouden we überhaupt nooit uit onze grot tevoorschijn zijn gekomen. Want stel je voor dat “op de lange termijn” er ooit iets zou kunnen gebeuren, eventueel, misschien. Dus maar liever even niets doen…" Onzin. Zonder mijn instelling zouden er nog veel meer mensen gehandicapt of gestorven zijn aan 'medicijnen' Ik zeg nergens dat men niets moet doen. "Het “voorzorgprincipe” is een van de slechtste gedachtengangen die een mens kan volgen. Maar o zo populair in ons bange landje." Mede dankzij het voorzorgsprincipe zijn we niet uitgestorven.