Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door verhogen pensioenleeftijd verdubbeling zieke oudere werknemers

  •  
09-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
22543821026_7694f3338b_k
Het verhogen van de pensioenleeftijd levert een verdubbeling van het aantal langdurig zieke werknemers van zestig jaar of ouder op. Dit blijkt uit onderzoek dat uitkeringsorganisatie UWV voor het eerst in haar geschiedenis uitvoerde. In vier jaar tijd is het absolute aantal gestegen van 4800 in 2012 naar 11.200 oudere zieke werknemers vier jaar later. Dit schrijft Trouw vandaag.
Het werpt de vraag op in hoeverre de steeds verder oplopende pensioenleeftijd haar doel voorbij schiet. Om de verzorgingsstaat financieel omhoog te houden was de maatregel goed uit te leggen, maar zieke werknemers kosten ook geld. Hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer aan de Universiteit van Amsterdam tegen Trouw: ‘werken wordt wel eens vergeleken met topsport, maar zelfs dan moet het doel blijven dat iedereen dat gezond moet kunnen blijven doen tot aan zijn pensioen.’
Een onderzoeker van het UWV, Carla van Deursen, is niet verrast. ‘Dit komt mede door de hogere pensioensleeftijd. We werken langer door.’
Sinds begin dit jaar is er een regeling die bedrijven compenseert als een in dienst genomen 55-plusser langdurig ziek wordt. Ook is iemand die een jaar voor zijn AOW zit per 1 mei vrijgesteld van sollicitatieplicht.
Cc-foto: FNV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.