Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Door Trump veroorzaakt machtsvacuüm gevaar voor volksgezondheid

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
US - VOTE - TRUMP

© US President Donald Trump speaks during a rally at Tucson International Airport in Tucson, Arizona on October 19, 2020. US President Donald Trump went after top government scientist Anthony F

Donald Trumps weigering om zijn nederlaag te erkennen, bemoeilijkt de aanpak van de coronacrisis. De belangrijke Amerikaanse gezondheidsadviseur Anthony Fauci heeft tegenover CNN verklaard dat uitstel van het transitieproces een bedreiging vormt voor de volksgezondheid in de VS.
Op de vraag of het verstandig zou zijn als zijn team alvast kon samenwerken met het team van Biden, antwoordde Fauci: “Vanzelfsprekend. Het zou natuurlijk beter zijn als we al met hen aan de slag konden.”
Het aantal coronagevallen loopt de afgelopen weken weer sterk op in de Verenigde Staten. In slechts zes dagen kwamen er een miljoen nieuwe corona-infecties bij. Sinds het begin van de epidemie is er inmiddels bij meer dan 11 miljoen Amerikanen een coronabesmetting vastgesteld. Meer dan 246.000 mensen zijn volgens de officiële cijfers aan het virus overleden. Zondag werden er 1.266 doden gemeld.
In zeker 45 Amerikaanse staten nam het aantal besmettingen vorige week toe, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University. Verscheidene staten hebben daarom nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo moeten de meeste New Yorkse cafés en restaurants om 10 uur ’s avonds dicht en stelt de staat Utah mondkapjes verplicht.
Trump heeft de afgelopen vijf maanden consequent verstek laten gaan bij bijeenkomsten van zijn corona-task force.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

MichelD
MichelD17 nov. 2020 - 17:07

de slechte publiciteit die dit oplevert voor Trump blijft hopelijk lang genoeg hangen om een eventuele herverkiezing in 2024 te bemoeilijken.

JanvdH2
JanvdH217 nov. 2020 - 12:41

"Maar ik zou er niet op rekenen dat dat de uitkomst van onderzoek, rechtzaken, en hertellingen zal zijn. Dat was het bij eerdere verkiezingen toen de Democraten die weg bewandelden ook niet." JE "vergeet" weer te vermelden dat de verschillen toen (in 2000) echt heeeeeeel veel kleiner waren en er ook terechte redenen waren om te twijfelen aan de uitslag en dat het toen om maar 1 staat ging die beide presidentskandidaten moesten winnen om bij de 270 aan te komen. Maar goed, details details

adriek
adriek17 nov. 2020 - 9:57

Trump past de taktiek van de verschroeide aarde toe: maak het de overwinnaar zo moeilijk mogelijk zodat hij minimaal profijt van zijn overwinning heeft.

1 Reactie
Pater
Pater17 nov. 2020 - 15:27

Het je tegenstander het zo moeilijk mogelijk maken is een heel onvolledige omschrijving van de tactiek van de verschroeide aarde!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 8:27

Dat niet alleen maar zijn wensen t.o.v. Iran en Afghanistan zijn al even gevaarlijk. Hij wil de troepen terugtrekken uit Afghanistan heb ik begrepen en spreekt over een aanval op Iran als ik het goed gehoord heb vannacht op CNN. Dat is zowel lokaal als internationaal een levensgevaarlijke weg. Ik hoop dat ik het misverstaan heb. Daarnaast is het heel belangrijk dat de distributie geregeld wordt van vaccins. Daar mag geen tijd verloren gaan. Maar dat niet alleen er moet inderdaad sowieso regie gevoerd gaan worden omdat het aantal doden en geïnfecteerden per dag enorm stijgt en men nog steeds niet wenst te voldoen aan veiligheidsmaatregelen. Zeker de Trump aanhangers niet.(CNN vannacht) Intussen heb ik gelezen dat er 3 proefregio's zijn aangesteld voor het verspreiden van het vaccin. NRC.

1 Reactie
Dave Velzen
Dave Velzen17 nov. 2020 - 11:52

Iran zijn ook geen arabieren en het land zal een oorlog net als de Taliban tientallen jaren volhouden.

JanvdH2
JanvdH217 nov. 2020 - 7:30

"Is het niet zo dat na een verkiezingsuitslag, die in de VS overigens niet voor het eerst betwist wordt met aantijgingen van fraude, eisen tot onderzoek en hertellingen, en een gang naar de rechter, er altijd een overgangsperiode is waarin de huidige president dat gewoon blijft tot de definitieve uitslag en overdracht plaatsvindt? " Uhm, nee, de enige keer in recente geschiedenis dat er niet binnen een dag of 2 een begin werd gemaakt met de overdracht is in 2000 toen het verschil 537 stemmen was en dat was alleen in Florida en Florida was nodig voor beide kandidaten om te winnen, nu is de krapste marge Arizone met 11.000 stemmen en zelfs als die voor Trump zou flippen dan heeft Trump nog steeds niet gewonnen. De rechtszaken voor Trump slaan ook nergens op. Trump op Twitter: Het is fraude er mocht geen controle zijn bij het stemmen. De advocaat van Trump in de rechtszaal: er waren niet nul controleurs bij. " en het dus niet hoog in zijn bol te krijgen m.b.t. zaken waar hij niet meer verstand maar bovendien niets meer over te zeggen heeft als willekeurig welke burger." Kijk zelf eens naar de redenen en de echte uitslagen en vooral het gedrag en de onderbouwingen van fraude in de rechtszaal, Trump is heel hard de rechtbank uitgelachen . nytimes.com/2020/11/13/us/politics/trump-election-lawsuits.html Dus misschien heeft Dr Faucci iets meer verstand van zaken en kijkt hij iets meer naar de feiten. En heeft hij ook enig idee hoe moelijk het is om 300 miljoen Amerikanen in te enten en hoeveel logistiek daarvoor nodig is, iets waar heel hard aan gewerkt moet worden en waar het handig is dat een nieuwe regering gewoon up to speed is om door te gaan.

Paulus3
Paulus317 nov. 2020 - 7:28

Albert, wat ben je nou weer uit je duim aan het zuigen. Biden heeft de stemmen en de staten. Er is geen toerijkend bewijs van fraude. Dan kun je ook niet doen alsof er bewijs of Fraude is, punt. Dus ook niet er een kasteel van onzin en laster op bouwen. Of je moet het leuk vinden om op leugens gestoeld te zwetsen. Maar doe dat dan aub in je hoofd of ergens anders met pipos die geen interesse hebben in waarheid of fatsoenllijke rede.

Paulus3
Paulus317 nov. 2020 - 7:19

Vacuum omdat hij niet mee doet. Hij komt niet naar de vergaderingen en doet niet mee. Hij lijdt niet en maakt heen beslissingen voor betere organisatie en stuen zoals ze nodig zijn. Overigens, dat kan iedere willekeurige burger beseffen.

Martin108
Martin10817 nov. 2020 - 6:32

Ja, die overlap is er. En die is er zodat de overgang soepel kan verlopen. De teugels overgeven van zo'n groot land doe je niet in een weekend. Tot nu toe is dit altijd gebeurd, Trump is de eerste die dit noodzakelijke proces frustreerd.

P Haan
P Haan17 nov. 2020 - 6:31

Welk vacuum? Als het kiescollege de beslissing heeft genomen is het vroeg genoeg om het moeras weer vol te laten lopen. En tot en met het laatste moment van de overdracht is Trump de zittende president van de US of f%ing A. Met alle macht, pracht en praal die daar bij hoort. Het voordeel voor kamp Biden is, dat ze niet uit hoeven te leggen hoe de afstandbediening werkt. Die hebben daar jaren rondgehangen, en weten de weg. Ze kunnen niet wachten om hun vingers in de ruif te krijgen, maar ze mogen nog even wachten. Er is niks aan de hand. 20 Januari wordt de nieuwe president geinaugureerd, en alle ophef er omheen is clickbait. Bush liet een puinhoop achter voor Obama, Obama liet een puinhoop achter voor Trump, en Trump laat een puinhoop achter, we zien wel voor wie. Fauci wil zijn plekje in de zon behouden dus die is snel van kamp gewisseld, en zo lopen er nog wel een paar. Laat Biden maar schuiven, die heeft al lang zijn team samengesteld maar zal gewoon netjes moeten wachten tot 20 januari. Of nog vier jaar langer. Je weet maar nooit of er nog een konijn uit de hoed getoverd wordt. En die volksgezondheid? Er is een vaccin. Dankzij Trump, toch? Of ondanks?

8 Reacties
JanvdH2
JanvdH217 nov. 2020 - 7:38

P Haan, Trumpje zat 2 dagen na de verkeizing keurig samen met Obama in het witte huis en er kon gewerkt worden aan een overdracht. Datzelfde is gebeurt in alle recente verkiezingen behalve in 2000. MAar het is inderdaad normaal dat een republikijkse president een tering zooi achterlaat voor zijn democratische opvolger, andersom is het natuurlijk net iets anders

Karingin
Karingin17 nov. 2020 - 8:32

Really, het gequack neemt hier ongekende proporties aan. Een vaccin dankzij Genghis Can't, die hersenkronkel kende ik nog niet!

Ecclesia
Ecclesia17 nov. 2020 - 8:34

'Welk vacuum?' Het vacuum tussen een president-elect en een golfspelende, huilende oranje dikzak. 'Als het kiescollege de beslissing heeft genomen is het vroeg genoeg...' Kan al veel vroeger. Je kunt toch tellen? 'moeras vol te laten lopen' Leeg. Moeras weer leeg laten lopen. 'Er is niks aan de hand. ' Ook nog blind dus. ' alle ophef er omheen is clickbait' Clickbait... of daadwerkelijke zorgen om democratie. Welke autoriteit heb jij om te bepalen wat er in de hoofden van mensen omgaat? 'we zien wel voor wie' 'Je weet maar nooit of er nog een konijn uit de hoed getoverd wordt.' Blijf dromen. De rechtmatige nieuwe president is al een week bekend. Nogmaals: je kunt toch tellen? 'Fauci wil zijn plekje in de zon behouden ' Fauci kan het worst wezen of hij zijn huidige baan behoudt of niet (geloof me, die vindt zo een nieuwe baan...). Momenteel probeert hij alleen de oranje olifant in porseleinkast te bedwingen. 'Er is een vaccin. Dankzij Trump, toch? Of ondanks? ' Blij dat ik deze vraag zonder aarzeling kan beantwoorden voor je: het is... ondanks.

Marinus Calamari
Marinus Calamari17 nov. 2020 - 11:41

Als rechtsmensjes doen alsof links het even erg verkloot als rechts, is er in iedere geval het besef dat rechts het verkloot heeft. Dat stemt hoopvol. Oh wacht, ik vergant dat dat altijd in het kader van "Hullie doen het ook" is. Laat maar....

Dave Velzen
Dave Velzen17 nov. 2020 - 11:58

Bush werkte goed mee aan de overdracht naar Obama en Obama naar Trump ook. Trump eng rechts nationalisme naar Biden niet. De huidige republikeinse partij of de partij van Trump geeft geen reet om het leven Amerikanen. Trump gaat de boeken is als de loser die onnodig veel Amerikanen liet sterven voor zijn geldgewinning. Het Rechts van Amerika geeft geen flikker om mensenlevens en ook niet om de regels, omdat die niet gelden voor hun. Wel voor de armoedzaaier uiteraard.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 nov. 2020 - 14:51

'Met alle macht, pracht en praal die daar bij hoort. ' Daar hoort nog wel wat meer bij. Als president heb je de verantwoordelijkheid er voor de bevolking te zijn en dus fatsoenlijk leiding te geven! Trump verzaakt op dat gebied al 4 jaar.

P Haan
P Haan17 nov. 2020 - 18:11

Check, dubbelcheck... Usual suspects, niets inhoudelijk, mooi. Tip? Lees eens een boek. "Als geen ander verstaat Woodward de kunst de lezer als het ware live in het Witte Huis te brengen: we zitten aan tafel bij het War Cabinet, we luisteren naar de twistgesprekken, de zorgen, de strategieën en de visie van de president, te midden van een gistende groep elkaar beloerende en bestrijdende medewerkers en ambitieuze generaals. En als je het niet over Obama wil hebben, lees dan van dezelfde schrijver Fear: Aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen beschrijft Woodward de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis, en de bizarre manier waarop de president besluiten neemt over binnen en buitenlandse kwesties. Het is allemaal een pot nat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 nov. 2020 - 23:45

In de US is er broodnood aan het vaccin. De logistieke coordinatie van dat vaccin (die vaccins) behoort tot de taken van de centrale overheid. Distributie zal voornamelijk plaatsvinden als Biden president is. Biden buiten de deur houden heeft direct impact op de kwaliteit van die distributie en dus direct impact op mensenlevens. Dit gedoe met T en zij goedpraters zoals P Haan kost mensenlevens. Dit is niet normaal, dit is niet een president die tot het gatje zijn functie uitoefent, dit is een president die actief de gezondheid van de inwoners van Amerika na zijn persoonlijke belangen stelt. En nog gehoor voor die aanpak vindt ook. Check, dubbelcheck… niets inhoudelijk, mooi. Tip? Lees eens een boek. Oh je hebt Woodward gelezen? Wat schreef hij over de huidige gang van zaken? Bla bla lees inderdaad eens een boek en niet al dat clickbait.

Albert_Bakker
Albert_Bakker17 nov. 2020 - 5:15

Ja dat is waar, maar wat is precies het nut en wat zijn de perspectieven daarvan. Stel dat Trump met rechtszaken en het uitsluiten van frauduleuze stemmen toch nèt weer zou winnen. Wat dan? Wat is de weg voorwaarts daarna? Uit het perspectief van Amerikaanse belangen bedoel ik dan. Het lijkt me dat hier een fait accompli is gecreëerd en ongeacht de schaal van de fraude de vaderlandslievende weg is om de machtsoverdracht gewoon netjes en ordelijk te laten verlopen. Zo zou men dat misschien moeten accepteren tenzij men natuurlijk werkelijk vreest dat Biden, of Harris die het misschien al halverwege of eerder zal overnemen, het einde van de wereld betekenen, van Amerika een dictatuur gaan maken, closet-nazi's zijn en al die flauwekul dat de linkerzijde Trump toedichtte. Overigens heeft extreem-links, de slimmig misnoemde antifa en de ubermarxisten van BLM - vuist in de lucht of anders komen we je halen - al te kennen gegeven geen ruk verschil te zien tussen Trump/ Pence en Biden/ Harris, dus dat is alvast een vertrouwwekkend gegeven.

OlavM
OlavM17 nov. 2020 - 0:45

Het is volkomen duidelijk, dat Trump totaal onverschillig staat ten opzichte van de volksgezondheid in de VS. Alleen eigen macht en geld telt voor hem. Het is bewonderenswaardig, hoezeer de deskundige Fauci nog in fatsoenlijke termen is blijven spreken over Trump, hoezeer Fauci ook door de laatste werd tegengewerkt.

Luneau
Luneau16 nov. 2020 - 23:54

Natuurlijk is er een overgangsperiode. En in die overgangsperiode wordt de president elect gebruikelijk ingewerkt en krijgt alvast toegang tot security briefings en andere belangrijke zaken. Men weigert echter om Biden deze gebruikelijke toegang te geven. Fauci zit al 36 jaar op z'n huidige en heeft in die capaciteit onder 6 presidenten gediend. Hij weet dus heel goed hoe een overgangsperiode hoort te verlopen op grond van z'n expertise en ervaring. Hij is ook niet een gewone burger, maar dus al 36 jaar hoofd van National Institute of Allergy and Infectious Diseases én sinds begin dit jaar onderdeel van de corona task force. Misschien handig als je eerst eens wat feiten opzoekt, voordat je je onderbuik leegschiet.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 nov. 2020 - 23:30

Zoveel Amerikanen zijn al overleden, namelijk van Covid-19 en Donald Trump komt nog altijd niet echt in actie, na zoveel maanden, om zijn eigen volk te redden. Wat een grote tragedie, anno 2020, voor de VS, zeker in vergelijking met (bijna) alle andere ontwikkelde landen.????

3 Reacties
adriek
adriek17 nov. 2020 - 9:59

Zijn eigen volk zijn alleen degenen met een miljoen of meer aan bezittingen. De rest zijn voetsoldaten.

dordtenaar2
dordtenaar217 nov. 2020 - 11:21

Als Covid-19 ooit verleden tijd is geworden dan pas kan er gekeken gaan worden in welk land/staat er het beste opgetreden is tegen Covid-19 en dan is het de vraag was het beleid of was het toeval. Toen Bruno Bruins opstapte riep de toenmalige Belgische minister de Block dat die dat deed omdat er in Nederland Italiaanse toestanden zouden ontstaan. Als er ergens Italiaanse toestanden zijn geweest kunnen we naar Belgie kijken. Is Donald Trump verantwoordelijk voor alle maatregelen w.b.t. Covid of zijn de verschillende staten daarvoor (mede)verantwoordelijk. Waarom in de ene staat veel meer doden dan in een andere staat met ongeveer dezelfde bevolkingsdichtheid? Toeval of beleid?

Dave Velzen
Dave Velzen17 nov. 2020 - 12:00

De loser Trump wordt verantwoordelijk voor meer dan 300.000 dode Amerikanen en een economie die nog zwaarder beschadigd is dan in veel Europese landen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 nov. 2020 - 22:42

@Fidelio legion 'Is het niet zo dat(....) er altijd een overgangsperiode is waarin de huidige president dat gewoon blijft(...)' Zeker. De huidige president heeft alle grondwettelijke mogelijkheden om de komende twee maanden gruwelijk wraak te nemen op de natie die hem heeft uitgekotst. En dat zal die natie weten ook.

PVDB2
PVDB216 nov. 2020 - 21:20

Prachtig toch zo'n rechtse populist. En dat meer dan 70 miljoen mensen er nog op gestemd ook na meer dan 20.000 leugens. Het zal je kind zijn dat overlijd. Dat men alle corona regels naast zich neer legt is al erg genoeg. Maar als je mensen met de dood gaat bedreigen als ze het wagen om de waarheid te vertellen en dat de pandemie echt zoveel slachtoffers eist of dat men het niet moet wagen Biden uit te roepen in je stemlokaal in Pennsylvania. Want dan is het mooi dat er het "tweede amendement is (het recht om legaal een vuurwapen te dragen)". John Oliver geeft een mooie aantal voorbeelden van wat voor mafketels er rond lopen aan de uiterste rechte politieke kant. Men kan het maar accepteren dan deze rechtse clown rechtmatig verloren heeft. Over een paar maanden zal het niet zo gek zijn hier in Nederland. Maar ook heb je wat wappies die het niet zouden geloven dat The Dutch Trump geen premier zal worden. Want ook hier kan men niet accepteren dat "anderen" recht op vrijheid van demonstatie en meningsuiting hebben zonder lastig gevallen te worden door personen die wat slecht tegen een veranderende maatschappij hebben. https://www.youtube.com/watch?v=cMz_sTgoydQ

1 Reactie
Ecclesia
Ecclesia17 nov. 2020 - 8:36

Zeker John Oliver gezien. Wat een engerd is die Jon Voight (geworden?) zeg. En nog steeds rechtse mensen hier verkondigen: het is maar clickbait, er is niets aan de hand, ga maar rustig slapen. Gekken zijn het.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 nov. 2020 - 21:03

De man zal straks keihard beweren dat de vele corona doden de schuld van Biden zijn. Was Trump herkozen dan was er niemand overleden aan hetvirus.