Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Door Snowden onthuld spionageprogramma was illegaal

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snowden
Een van de door klokkenluider Edward Snowden bekendgemaakte NSA-spionageprogramma’s was illegaal. Dat heeft een Amerikaans Hof van Beroep woensdag geoordeeld. Volgens de drie rechters was het sleepnet waarmee miljarden telecomgegevens van Amerikanen werden verzameld, niet toegestaan onder de inlichtingenwetgeving. Ook menen de rechters dat het programma vermoedelijk in strijd was met het vierde amendement op de Grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.
Snowden, die zeven jaar geleden de digitale spionageprogramma’s van de NSA openbaar maakte en daarom moest uitwijken naar Rusland, reageert op Twitter opgetogen op het vonnis. “Ik had me nooit kunnen voorstellen dat ik nog zou meemaken dat onze rechtbanken de NSA-activiteiten als onwettig zouden veroordelen en dat ik in hetzelfde vonnis erkenning zou krijgen voor het naar buiten brengen daarvan.”
In Nederland waren providers tot 2015 ook verplicht om gegevens over het internet- en telefoonverkeer van hun klanten op te slaan, zodat de autoriteiten die konden doorzoeken. In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat deze inbreuk op de persoonlijke levenssfeer niet door de beugel kon. Een jaar later schoot ook de rechtbank in Den Haag de zogeheten bewaarplicht af.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden3 sep. 2020 - 22:52

Uit het verhaal van William Binney - https://en.wikipedia.org/wiki/William_Binney_(intelligence_official) -blijkt dat met de invoering van deze afluisterprogramma's etc. al veel eerder is begonnen en dat die na 9/11 allemaal in vliegende haast door Bush&Co zijn ingevoerd en goedgekeurd. Obama is gekozen in de hoop dat een ander koers zou worden ingeslagen, maar dat bleek een teleurstelling, deels door tegenwerking (Guantanamo Bay), deels omdat je de koers van een olietanker niet zomaar verandert omdat er een andere roerganger staat en deels omdat hij zelf tekort schoot (whistleblowers). Trump is gekozen omdat hij beloofde Guantanamo niet te sluiten en de martelingen als een geoorloofd instrument zag, etc etc. Precies het tegenovergestelde dus. De uitspraak van de rechter is bijzonder omdat al dit soort acties behoren te worden goedgekeurd door speciale rechters, maar die worden beschuldigd van "rubberstamping" - 18 U.S. Code § 2518.Procedure for interception of wire, oral, or electronic communications - https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/2518 Overtredingen zijn moeilijk te bewijzen omdat dit allemaal achter gesloten deuren gebeurd en de uitspraken geheim zijn. Aan de commentaren van "whatabout Tal" zou ik niet al te veel aandacht schenken, want die komt gewoon steeds als een vlieg op de stront af, als Trump, de USA, de politie, etc er weer eens een shit-zooitje van gebouwd hebben.

Ryan2
Ryan23 sep. 2020 - 17:49

Tja, een Amerikaanse rechter, die eens klip en klaar een conclusie trekt. Dat is nog maar zelden vertoond. Gewoon iemand die zijn werk goed doet. Geheime diensten kunnen illegale dingen uitvreten, omdat niemand ze kan controleren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 sep. 2020 - 15:07

Het is wat al te makkelijk om dit Obama in de schoenen te schuiven. Volgens de wet die Obama volgde was wat Snowden deed strafbaar. En die wet is er gekomen door een republikeinse meerderheid in het congres. Obama heeft in ieder geval de publicatie van Snowdens geheimen in de media toegestaan. Ondanks zwaar verzet van republikeinen. Obama was niet blij met de publicaties maar vond de vrijheid van de pers belangrijker. Zo zuiver in de leer en onzelfzuchtig zal Trump nooit zijn.

2 Reacties
Ryan2
Ryan23 sep. 2020 - 17:47

Waar staat ergens in het artikel iets over Obama? Daar kom jij mee aanzetten! Verder is het eigenlijk niks nieuws dat de NSA iets illegaals doet. Dat doen wel meer geheime diensten. :)

MaxMax2
MaxMax23 sep. 2020 - 20:06

Sterk staaltje cognitieve dissonantie, hulde.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 sep. 2020 - 12:33

Ooit kwamen er een miljoen zwitsers op de been omdat bleek dat ze daar massaal bespioneerd werden door hun overheid. Idioot dat we dit nu pikken. En wat onze regering doet is veel erger namelijk die levert gegevens van haar burgers die zij bespioneerd aan de VS uit . Grootste schandaal van de eeuw en amper protest .

Paul250371
Paul2503713 sep. 2020 - 11:38

Belachelijk hoe Obama hier mee om in gegaan? Fijn dat de rechters zijn die daar nog de grondwet toetsen.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 sep. 2020 - 12:33

zouden we hier ook moeten hebben

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 sep. 2020 - 10:54

Wonderlijk dat er pas in allerlaatste instantie een rechter aan te pas komt. Je zou bij wetgeving precies het omgekeerde verwachten. Politiek gaat dus niet over wat mag maar wat wenselijk wordt gevonden. Door de publieke opinie, de volksvertegenwoordiging die niet kan nalaten te buigen voor de volkswil en door regeringen. Dat is een grote democratische tekortkoming. En intussen knikken alle staatshoofden braaf mee met wat het machtigste land ter wereld voorschrijft. Zonder te willen toetsen of iets wel legaal is.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 sep. 2020 - 10:55

of beter een grote staatsrechtelijke tekortkoming.

henk-alexander
henk-alexander3 sep. 2020 - 9:38

Deze uitspraak heeft consequenties, t.w.: - een zekere mate van bescherming van de persoonlijke levenssfeer is nu gewaarborgd - hoewel er nog een hele lange weg te gaan is gezien de openbaring van 'Vault 7' door WikiLeaks (2017); - westerse democratieën zijn in verlegenheid gebracht omdat Snowdon zijn toevlucht heeft moeten zoeken in nota bene het ondemocratische Rusland; - de rechterlijke uitspraak is een mes in de rug van Biden die als VP met Obama het NSA-spionageprogramma heeft laten gebeuren - pas laat is op de rem getrapt; - het ergste is nu wel dat opportunist Trump de kans heeft om met zijn voorgangers af te rekenen.

1 Reactie
2e kans
2e kans3 sep. 2020 - 13:34

Henk, Punt 1 =eens Punt 2 =eens Punt 3 =waarom mes in de rug? Obama en Biden oordeelden al voordat rechter uitspraak had gedaan, terwijl ze wisten ontzettend illegaal bezig te zijn met het NSA programma. Omgekeerde wereld zoals u het schetst. Punt 4=Dat is gevolg van illegale acties van Obama en Biden. Ook Trump veroordeelde Snowden in die tijd. Van de patriot Trump was niks anders te verwachten. Alleen was hij net zo onwetend als wij allemaal. Hij had in tegenstelling tot Obama en Biden geen inzage in de activiteiten van de NSA.

Appel2
Appel23 sep. 2020 - 7:57

Nou... Dat mag dan met terugwerkende kracht wel wat gevolgen hebben voor verantwoordeliijk president Obama die in geen geval pardon voor Snowden kende zelfs als hij dat wel zou kunnen. https://www.theverge.com/2016/11/21/13697072/obama-snowden-pardon-nsa-trump-pompeo

Shamiya
Shamiya3 sep. 2020 - 7:39

"was"??? PRISM is nog steeds actief. Waarom dit mosterd na de maaltijd bericht over een land hier ver vandaan? https://www.amnesty.org.uk/why-taking-government-court-mass-spying-gchq-nsa-tempora-prism-edward-snowden https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_mass_surveillance_projects Merk op dat de Europese landen allen hiervoor samenwerken met de V.S. Vergeet ook Obama's quote niet uit 2013 "a circumscribed, narrow system directed at us being able to protect our people." Ga maar weer rustig slapen.

Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 7:32

Wie was ook alweer president in die tijd?