Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door personeelskrapte wordt Nederland een samenleving in de wachtstand

  •  
17-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2571 keer bekeken
  •  
dozenschuiven

Arbeidsmigratie beperken is zeer complex vraagstuk voor ontwikkeling samenleving en verdienkracht economie

Niet alleen de zorg kampt met wachttijden. Bijna alle sectoren van onze economie hebben ermee te maken. Een snel telefoontje met een bedrijf of organisatie begint standaard met het afspelen van een bandje waarop de vermoedelijke wachttijd op wordt vermeld. Met vaak een direct verzoek om het gesprek te beëindigen en het later nog eens te proberen.

Het probleem van wachten zal met de wetenschap en kennis van nu vooreerst een blijvend structureel probleem zijn, vanwege de toenemende vergrijzing en de relatief slinkende beroepsbevolking. Innovatie en slimme toepassingen van robots ten spijt, de vraag naar diensten en producten zal groter blijven ten opzichte van het aanbod ervan.

De samenleving loopt door de groeiende arbeidskrapte op essentiële onderdelen steeds meer vast. Er is te weinig personeel in de bouw en techniek om snel meer huizen, elektriciteitscentrales en andere broodnodige technische infrastructurele installaties te kunnen bouwen.

Het is een zeer beroerd vooruitzicht dat nu al één op de drie scholieren als laaggeletterd kan worden gekwalificeerd. En dat in een economie waarvan de verdienkracht vooral in hoogwaardige kennisintensieve sectoren gezocht moet worden.

Aan goed betaald en geschoold marketingpersoneel is geen gebrek. Die stimuleren zeer effectief een steeds meer ongebreidelde koopdrift van consumenten om vooral veel weinig duurzame spullen te kopen, waarmee de leefomgeving nog meer belast wordt. Inclusief 24/7 logistieke vervuiling door een uitgebreide bezorgservice waarin voor online artikelen geen enkele wachttijd wordt getolereerd. Vandaag besteld, is morgen geleverd.

De oorzaken van veel knelpunten in de samenleving liggen vanzelfsprekend bij de vorige kabinetten. Rutte als langstzittende premier zonder visie die met zijn coalitiepartijen vroegtijdig waarneembare problemen op de lange baan schoof,  laat Nederland nu achter met de gebakken peren.

Onze samenleving heeft een stabiele regering nodig met vakbekwame zwaargewichten, die Nederland en onze samenleving op essentiële onderdelen grondig kunnen hervormen. Te beginnen met de vooral door D66-ministers verwaarloosde sector van het beroepspraktijk onderwijs.

In het hoger beroepsonderwijs waren en zijn, zo weet ik uit eigen ervaring, docenten uit de praktijk eerder uitzondering dan regel. Kwaliteit was niet belangrijk. Het aantal uit te reiken diploma’s wel. Niet voor niets dat het ooit zo geroemde Nederlandse onderwijs zo fors is gezakt op internationale onderwijsvergelijkingssites.

Maar er moet ook een halt worden toegeroepen aan een verdere groei van voor de samenleving en economie weinig toevoegende banen waar alleen dozen worden verplaatst, met een zeer geringe bijdrage aan de verdienkracht van onze economie.

Van het huidige kabinet Schoof hoeven we gelet op de onderlinge verschillen van de coalitiepartijen van bedoelde voornoemde hervormingen weinig te verwachten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

frankie48
frankie48
19 jul. 2024 - 9:32
Eerlijke 'belasting' regels zal de economische groei in de hele EU gaan bevorderen, juist als in de sterkste economieën van de EU spraken is van een krimpende 'beroeps' bevolking. Het harmoniseren van alle "belasting" regels om de afgesproken doelstellingen in de EU te gaan behalen, daar is het bij het morren van de bevolking in die sterkste economieën om de migratiestromen in de EU aan te gaan pakken, nu waarschijnlijk wel over te praten in Brussel!
Anne van Dijk2
Anne van Dijk2
18 jul. 2024 - 8:02
Het aantal uren dat betaald gewerkt wordt is in Nederland alleen maar toegenomen. Werkgevers hebben zich massaal gestort op goedkope arbeid door uitzendkrachten, tijdelijke contracten, ZZP'ers, onderbetaalde arbeidsmigratie. Daarnaast zijn bedrijfslopleidingen opgeheven. Overigens veroorloven werkgevers zich nog steeds om oudere werkzoekenden af te wijzen. Kennelijk is de nood die herhaalde geklaagd wordt, niet zo hoog dat leeftijdsdiscriminatie wordt afgezworen. Ik zet vraagtekens bij het zogenaamde tekort aan werknemers. Voor zover die er is, kunnen werkgevers daar zelf het nodige aan doen.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2024 - 11:48
Ook aan de uitstroom kan in diverse sectoren iets worden gedaan. Die is in de zorg veel te hoog.
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2024 - 5:56
DAnielleDefoe Inderdaad, vrouwelijke artsen gaan veelal in deeltijd werken.
DaanOuwens
DaanOuwens19 jul. 2024 - 7:02
@ DanielleDefoe Het valt mij eigenlijk mee. Ik heb niet echt goed naar deze data gekeken, het is al weer een paar jaar geleden dat ik dit voor mijn werk deed, maar ik zie een positief saldo. Het is verstandig om onderscheid te maken in bruto en netto verloop. Bruto is het aantal zorgmedewerkers dat de baan opzegt en netto het aantal medewerkers dat de sector verlaat om in een ander beroep te gaan werken, met pensioen gaat of werkloos wordt. Het kan zijn dat je een hoog verloop ziet terwijl de medewerkers gewoon naar een andere zorgwerkgever willen. Ik denk dat voor de zorg een jaarlijks personeelsverloop van 5% tot 10 % goed zou zijn. Te veel zou leiden tot tekorten te weinig tot te sterke vergrijzing van het personeel. Ik denk dat je naar specifieke sub sectoren mo0et kijken of er sprake is van een probleem. Bovendien zijn er nogal forse regionale verschillen. Het verloop van personeel is in de randstad altijd hoger dan in de perifere regio's. De arbeidsmarktzorg blijft sowieso een interessant beleidsterrein. https://azwstatline.cbs.nl/#/AZW/nl/dataset/24050NED/table?ts=1721371908013 Ik denk dat de bron hier het pensioenfonds is. (AWZ data set) Zorg en Welzijn kan erg nauwkeurige data generen die betrekking hebben op personeelsmobiliteit.
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jul. 2024 - 21:30
Minoes Ook mannelijke artsen willen ook meer tijd aan hun gezin kunnen besteden dan vroeger.
frankie48
frankie48
18 jul. 2024 - 6:52
Conclusie: het goed in kaart brengen van de negatieve gevolgen voor onze 'brede' welvaart door het huidige vestigingsklimaat wat ook bedrijven blijft aantrekken die vooral arbeiders zoeken in de niet-cruciale beroepen voor ons land. De voordelen voor ons land zijn zo op te noemen als deze bedrijven zich in de lagelonenlanden van de EU zouden gaan vestigen. Of een fat bike door AliExpress nou uit Frankrijk of Polen door heel Europa geleverd gaat worden?
AndyP
AndyP
18 jul. 2024 - 6:32
U noemt de tekorten in de bouw en de zorg als voorbeeld, maar dat heeft weinig te maken met personeelsgebrek, maar meer hoe met dit personeel wordt omgegaan. Dit is namelijk wegwerppersoneel. Zodra we ze even niet meer nodig hebben worden ze met gemak an masse ontslagen Vaak verdienen ze ook nog niet echt veel en wordt er flink misbruik van ze gemaakt waardoor veel mensen wel 2x nadenken voordat ze in die sectoren gaan werken. Mensen hebben ook geen wegwerp kosten, dus hebben niets aan een wegwerp baantje.
Pindaklaas
Pindaklaas
18 jul. 2024 - 6:09
Nog niet zo heel gek lang geleden, toen liep men te schreeuwen dat de automatisering werkplekken zou bedreigen. Robots zouden onze banen overnemen. Die robots waren natuurlijk super welkom met het vooruitzicht dat de samenleving zou evolueren tot een grijze oude brei die niet meer volwaardig zal mee kunnen doen in het arbeidsproces en in de als maar gedwongen groei van de economie. We hebben een flinke kuil voor onszelf gegraven, en de politieke keuzes van mensen heeft ook niet echt geholpen.
Martin van der Linde
Martin van der Linde
17 jul. 2024 - 16:51
Een van de belangrijkste oorzaken van het personeelstekort is de financiële ondersteuning die bedrijven tijdens corona, de perioden van hoge energieprijzen en inflatie van de overheid kregen. Daardoor bleven bedrijven overeind die normaal gesproken waren omgevallen. Was dat niet gebeurd dan was er een enorm potentieel aan arbeidskrachten vrijgekomen om het tekort aan personeel bij gezonde bedrijven en instellingen te verkleinen. Maar ze bleven waar ze zaten en zo ontstond het tekort. De balans tussen de vraag naar en het aanbod van werk was er door verstoord. De verhoging van het minimumloon was een stap in de goede richting. Het aantal faillissementen stijgt en zal blijven stijgen waardoor mensen op zoek moeten naar ander werk. En dat is er genoeg. Zo ontstaat er weer een natuurlijke balans tussen arbeidsvraag en - aanbod.
2 Reacties
inktvis75
inktvis7517 jul. 2024 - 18:51
Misschien eens kijken naar https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingspiramide ??? Waarbij nog de aantekening dat verder voorspellen dan een jaar of 10 vooruit, niet heel geloofwaardig is. Wellicht dat we nog geholpen gaan worden door migratiestromen uit Italie, Spanje en Portugal waar het steeds moeilijker wordt om te leven dankzij de klimaat verandering
Martin van der Linde
Martin van der Linde17 jul. 2024 - 19:57
Inktvis, is ook niet te voorspellen. Daarom heb ik het over oplossingen die op korte termijn werken.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
17 jul. 2024 - 16:19
Tsja, de kamer wordt voornamelijk bevolkt door politieke onbenullen die net zoveel visie hebben als Rutte had. Er is in dit land amper een partij of politicus te vinden die in staat is om de troep van 30 jaar neoliberalisme op te ruimen. Want het neoliberalisme produceert domkoppen en daar zit de politiek nu vol mee. Het hele land overigens getuige de totale naïviteit van de gemiddelde reageerder hier. Men denkt echt serieus dat er voor dit systeem geen alternatief mogelijk is.
Drommels
Drommels
17 jul. 2024 - 15:38
Gelukkig gaan er steeds meer mensen naar de universiteit of hbo. “Deze stijging geldt voor zowel leerlingen met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Steeds meer kinderen en jongeren met een 'niet-westerse' migratieachtergrond gaan naar de havo of het vwo. ” https://www.nji.nl/cijfers/onderwijsprestaties#:~:text=Steeds%20meer%20kinderen%20en%20jongeren,het%20om%20bijna%2028%20procent.
2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist17 jul. 2024 - 18:32
Kwantiteit zegt niet veel over kwaliteit.
Gerygrr
Gerygrr18 jul. 2024 - 9:14
Mooi, dat er meer plaats is op havo en vwo. Is er bewust gekeken naar percentages leerlingen in de derde klas? Hoe zit het met percentages, die hun diploma halen? Is het niveau van de eindexamens nog op hetzelfde peil als pakweg 20 jaar geleden?
Linkerkant
Linkerkant
17 jul. 2024 - 14:45
"aar er moet ook een halt worden toegeroepen aan een verdere groei van voor de samenleving en economie weinig toevoegende banen waar alleen dozen worden verplaatst, met een zeer geringe bijdrage aan de verdienkracht van onze economie.". Nou doe een voorstel waar we op in moeten zetten. En overigens, die pakhuizen langs de snelwegen hebben we nodig om in uw en mijn verwachtingen te voldoen tav bezorging: binnen dagen, niet weken.
2 Reacties
LaBou
LaBou 17 jul. 2024 - 15:57
"Nou doe een voorstel waar we op in moeten zetten. " Waarom? Daar worden op dit moment toch jouw vriendjes voor betaald.
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2024 - 18:11
@labou Exact.
DaanOuwens
DaanOuwens
17 jul. 2024 - 14:43
Ik snap dit hele betoog niet. Volgens mij heeft de schrijver nauwelijks kennis van de werking van de arbeidsmarkt. De verhouding BOL en BBL is voor het aantal gekwalificeerde beroepsbeoefenaren nauwelijks relevant. En een beroepsbegeleidende leerweg is er nauwelijks in het HBO. Behalve in de zorg dan waar tevens grote tekorten zijn. Als er in de economie dozen worden verplaatst gaat het over de Rotterdamse haven en Schiphol. Belangrijke pijlers van de Nederlandse economie. Kortom het artikeltje staat vol met volstrekt onzinnige uitspraken. De laaggeletterdheid van leerlingen, en het hopeloze VVD-beleid zijn gevolgen van een hele reeks keuzes die gemaakt zijn in de samenleving. Het in standhouden van de verkeerde economische sectoren, het idee dat iedereen moet werken en dat dit kan, het idee dat je op nationaal niveau een economisch beleid kan formuleren zijn oorzaken van de shit. Dat is deels het Rutte gedachtegoed maar dit soort opvattingen worden breder politiek gedeeld. Ook bijvoorbeeld door de SP. Kortom hier staat een raar ideologisch verhaal maar niet een adequate probleemanalyse en een aanzet tot oplossingen. Niet voor de eerste keer dat deze schrijver dat doet.
Farmer3.0
Farmer3.0
17 jul. 2024 - 14:22
Nederland is vol, stampvol. Keuzes gaan maken. Eerst maar eens zorgen dat we de basis op orde krijgen. ( de zorg, technische beroepen enz )
5 Reacties
LaBou
LaBou 17 jul. 2024 - 15:59
Gewoon zo'n 30% van de koeien en varkens ruimen, dan iis er ineens weer een zee van ruimte.
Wilweetje
Wilweetje17 jul. 2024 - 16:19
Farmer 3.0 Nederland is niet vol. De randstad is vol. Als ik van Amsterdam naar Groningen rijd via Amersfoort zie ik alleen maar weilanden en bossen. Denk teveel boeren.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 19:05
Het aantal boeren neemt gestaag af. De arme koeien en varkens zitten opgepropt in stallen. Natuurlijk moeten die dicht maar ruimte gaat dat niet opleveren.
LaBou
LaBou 17 jul. 2024 - 20:27
DD: ook voor vee in stallen moet grond gereserveerd worden. Kijk alleen maar eens naar al die mais die er verbouwd wordt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 22:07
Echte ruimtewinst vereist humane bevolkingskrimp. Op die maisakkers zou mensenvoer moeten worden geteeld.
A.Groot
A.Groot
17 jul. 2024 - 14:19
Er zouden best veel vitale gepensioneerden kunnen bijdragen. Maar dat wordt veel te ingewikkeld gemaakt. Vaak zijn het dan toch weer fulltime banen, wat teveel is, en een parttime baantje vinden is heel lastig. Het zou heel fijn zijn, als dat makkelijker kan, ook voor ouderen zelf, die graag actief blijven en daardoor gezonder.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2024 - 16:32
Grote kans dat ik dat kan na mijn 67. Maar hets wel dan zo netjes als ik tot die tijd de mensen die fysiek werk doen (of werk dat vergelijkbaar is met mijne maar wel een strain op die mensen legt) uit de wind te houden. Ik ben niet voor een pensioenleeftijd verlagen. Maar wel om mensen die eerder de leeftijd van pensioen bereiken deze ook te geven.
Arbeider69
Arbeider69
17 jul. 2024 - 13:42
''De oorzaken van veel knelpunten in de samenleving liggen vanzelfsprekend bij de vorige kabinetten.'' Eens. De erfenis van de Rutte kabinetten van VVD/CDA/PvdA/D66/CU is om te huilen. Maar waarom nu gelijk doemdenken over kabinet Schoof? Dat er verschillen zijn tussen partijen is juist een kans. Alles beter dan voortgaan met de slechte eenheidsworst van VVD/CDA/PvdA/D66/CU kabinetten. Wordt het kabinet Schoof niks dan snel de stekker er uit. Niet lamlendig aan het pluche blijven plakken zoals bij de visieloze Rutte kabinetten.
Gerygrr
Gerygrr
17 jul. 2024 - 13:40
Inderdaad! Er staan alleen systemen overeind met papieren oplossingen en steeds groeiende wachtlijsten. Is het een gek idee, om de problemen te vergelijken met de toestand van voor de coronapandemie? En de zogenaamde onmisbare beroepen, die naar hun werk werden gestuurd? Zijn dat niet de beroepen, die nu met tekorten zitten? Meer geraakt door een onbekende ziekmaker? Meer geraakt door andere latere infectieziekten?
MG1968-2
MG1968-2
17 jul. 2024 - 13:33
"...wordt Nederland een samenleving in de wachtstand" Daar ga ik eens even voor tekenen met een rechtsextremistische aansturing. Maar de praktijk zal natuurlijk zijn dat er democratische, rechtstatelijk maar ook gewoon gebaseerd op economische, maatschappelijk, klimaat en morele ontwikkeling structurele schade wordt toegebracht. Stagnatie? Ik teken er voor.
5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 13:45
Terug naar de boekhandel om boeken te kopen. Zouden ouderen ook niet kunnen overwegen daar weer te gaan werken?
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 13:46
Pensionados?
DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2024 - 14:47
@ DanielleDefoe Jij schrijft: Terug naar de boekhandel om boeken te kopen. Nee ik mag hopen dat dat voorbij is. Ik ben vriendelijk voor de koerier die de spullen aflevert. Ben al jaren niet bij Donner geweest en ik wil dat graag zo houden. Niet terug naar 1980 graag. Op een E-reader lees je trouwens beter. En laat die pensionado's zelf bepalen wat ze zinnig tijdverdrijf vinden en dat zelf regelen. Dat moet de samenleving niet voor hen willen regelen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 14:55
Mijn professionele literatuur is bijna volledig gedigitaliseerd maar in Noorwegen koop ik nog wel echte boeken. Bestellen kon op zeker moment niet meer.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2024 - 19:07
Sommige mensen lezen nog steeds liever boeken.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
17 jul. 2024 - 13:28
Het is niet zo gek. Er gaat veel geld naar de zorg. We betalen er veel belasting voor. Maar waar beland dat geld? In de zakken van managers en bestuurders. Dit mag niet gezegd worden (in Nederland kan je niet zeggen wat je écht denkt) . Daarom zegt mijn spook versie het haha. Baloe de beer Wat verdiend een leraar? Iets van twintig euro per uur? Ik ken een leraar die zich helemaal kapot werkt, maar met zijn werk niet echt iets kan opbouwen (Met dat tientje per uur kan je niet zoveel). Als hij thuis komt, is hij helemaal uitgeput en gaat hij slapen. Hij zei dat hij zijn baan verschrikkelijk vind, maar voor nu niets anders heeft. Hij zei ook dat hij misschien nog liever in de bijstand zit Mensen willen ambtenaar worden, of manager, omdat dat beter betaald dan de echte banen. Mensen willen werken voor de financiële sector (banken etc) of de staat, want daar zit het geld. Maar je kan niet een systeem hebben van alleen maar managers en ambtenaren. In de randstad is het bijna onmogelijk om huisvesting te vinden. Veel werkende jonge mensen wonen thuis. Dit is heel demotiverend allemaal Alleen zullen politici dit niet als een probleem zien, omdat zij er zelf geen last van hebben. De mensen die ons 'besturen' krijgen topsalarissen, zonder er écht iets voor hoeven doen en zonder dat ze afgerekend worden op hun fouten Wat ik zeg is niet 'extreem' maar is iets wat veel mensen denken. Ze delen het alleen niet, omdat je niet kan zeggen wat je denkt
22 Reacties
Wilweetje
Wilweetje17 jul. 2024 - 14:50
@Baloemparoempaloempa Waar haal je die wijsheid vandaan? In het basisonderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren: L10: salaris tussen de €2678 en €4113 per maand L11: salaris tussen de €2758 en €4434 per maand L12: salaris tussen de €2812 en €5070 per maand In welke schaal je valt, is afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie In het voortgezet onderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren: leraar LB: salaris tussen €2747 en €4186 per maand leraar LC: salaris tussen €2764 en €4878 per maand leraar LD: salaris tussen €2775 en €5546 per maand Als startende leraar begin je in principe als leraar LB.
Wilweetje
Wilweetje17 jul. 2024 - 14:53
@Baloemparoem etc. (Met dat tientje per uur kan je niet zoveel) Op welke school geeft hij les?
DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2024 - 14:56
@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Maar waar beland dat geld? In de zakken van managers en bestuurders. Hier de jaarrekening 2020 van de SFG Vlietland groep. Twee grote samenwerken ziekenhuizen in Rijnmond. https://www.franciscus.nl/uploads/2023-06/Jaarstukken%20Franciscus%20Gasthuis%20%26%20Vlietland_2022.pdf Totale omzet bijna 500.000.000, kosten hoogste management alles bij elkaar ruim 600.000. Dat maakt duidelijk dat jouw stelling populistische onzin is.
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2024 - 14:58
"Dit mag niet gezegd worden (in Nederland kan je niet zeggen wat je écht denkt) . Daarom zegt mijn spook versie het haha. Baloe de beer" Je mag zeggen wat je zegt. Maar als je al die managers en bestuurders waar je het over hebt geen enkele compensatie zou bieden zou dat voor je kosten van de zorg geen één flikker uitmaken. Er zitten daar wel knelpunten maar op de manier waarop jij het voorstelt is compleet van de pot gerukt. Jou kind krijgt niet sneller een woning als de 'managers in de zorg' niet zouden bestaan. Jou kind krijgt geen woning omdat dat tekort is gecreeerd door mensen die alle fouten in de wereld adresseren aan de zorg (sp en pvv) of aan asielzoekers (sp en pvv). Maar blijf vooral zeggen wat je zegt. Want jij hebt geen kinderen en het maakt je dus ook geen donder dat andermans kinderen geen huis kunnen vinden. Dus doe ook niet alsof.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 jul. 2024 - 15:27
In theorie mag ik alles zeggen. Maar in de praktijk is dat niet zo. Voor je het weet word je 'gecanceld' of ontslagen. Heel vaak doe ik aan zelfcensuur. Ik zeg vaak niet wat ik écht denk, over verschillende thema's. Omdat ik niet iemand ben die graag ruzie heeft, of verhitte discussies. Baloe de beer houd zijn hoofd koel. Ik kende een leraar die stopte met zijn werk, omdat hij gek werd van alle vele management lagen in het onderwijs. Die in zijn ogen helemaal niets, maar dan ook echt niets toevoegen. Parasitaire dynamieken Er zijn bestuurders die bestuurders aansturen, om zo het bestuur te sturen. Vervolgens is alles half verstrengeld met de overheid, want men dan de 'publiek private samenwerking' noemt. Sommige mensen noemen dit 'corporatistisch collectivisme' Populistische onzin? Het woord populisme betekend niets. Als je het niet eens bent met Mark Rutte ben je 'een gevaarlijke wappie populist' die 'vast ook nog eens in complotten gelooft' en natuurlijk 'heel laag opgeleid is'.
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2024 - 15:34
@baloem En zie voor de cijfers hier @daan hierboven. Maar het verwijtbare is dat je dat wist. Wie hou je voor de gek? Jezelf? Niet? Dan hou je mensen graag halve waarheden voor. En ja hoor. Dat mag. Met je dogmatische en absolute vorm van meningsuiting die jou verhaal… en de ander… Maar dat wist je wel.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 jul. 2024 - 15:44
Het gaat niet alleen om de cijfers Het ging die leraar erom dat iemand die totaal incompetent is, een of andere manager, hem ging vertellen hoe hij zijn werk moest doen. Alsof je een klein kind bent. Niet iedereen trekt de hyper autoritaire structuur van zo'n 'organisatie'. Deze leraar ging voor zichzelf werken, of hij ging in het privé onderwijs, ik weet het niet meer. Zo zijn ze wel een goede kracht kwijtgeraakt. Weggejaagd door de management clowns En ja hoor. Dat mag. Met je dogmatische en absolute vorm van meningsuiting die jou verhaal… en de ander… Ik snap hier niet wat je bedoelt? Mijn vorm van freedom of speech, is dat jullie allemaal mogen zeggen wat jullie willen en dat het niet gecanceld word. Snap je het verschil tussen theorie en praktijk? Als je op je werk bent, ga je natuurlijk niet hardop tekeer tegen de topsalarissen van 'de bestuurders', als je je baan wilt behouden
MG1968-2
MG1968-217 jul. 2024 - 16:37
@baloem “Het gaat niet alleen om de cijfers” Daar ging het je in zijn geheel niet om. Het gaat je om het beeld wat je wilt neerzetten. Als de werkelijkheid zoals je die neerzet de werkelijkheid niet blijkt te zijn dan gaat het je niet om de werkelij.. ehm ‘daarom’. Tja.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 jul. 2024 - 16:47
Dit is mijn werkelijkheid Dit is hoe ik de wereld ervaar. Maar ik ben hier niet alleen in. Je hoort zoveel mensen klagen over 'hun leidinggevende'. Het is een steeds terugkerend thema. En niet alleen 'heel radicale' mensen hebben het hierover. Zelfs relatief conservatieve mensen hoor je erover
Karingin
Karingin18 jul. 2024 - 7:26
Daan: Dat zal best zo wezen, maar feit is wel dat veel zorginstellingen, inclusief huisartsenpraktijken en ggz-instellingen, worden opgekocht door private equity's e.d. En die maken de zorg wel degelijk kapot. Ze richten zich vaak op de "eenvoudige" gevallen, waardoor de moeilijke gevallen allemaal bij de niet-private instellingen terechtkomen. Ze kapen ook personeel weg met hogere lonen. Ik heb onlangs een uitgebreide analyse gelezen maar die vind ik niet zo snel terug. Wel dit: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/debat-over-de-gevolgen-van-private-equity-de-zorg
Gerygrr
Gerygrr18 jul. 2024 - 9:25
MG, Waar komt jouw bewering vandaan, dat de SP de schuld geeft aan asielzoekers voor de problemen in dit land? Het is absoluut verzonnen om de SP tegen te werken.
Gerygrr
Gerygrr18 jul. 2024 - 11:44
MG, In een nieuw blad Jacobin.nl heb ik een artikelover de onderbuik gelezen. Daarin ooit was de SP ook onderdeel hiervan met arbeidsmigratie problematiseren. Nu is dat veranderd. Arbeidsmigrant of asielzoeker dat is een groot verschil. De eerste wordt toegelaten en uitgebuit. Zelfs door louche uitzendbureaus in het buitenland via omwegen het onmogelijke mogelijk gemaakt. Meer arbeiders, die voor veel te lage lonen het werk gaan doen zorgen voor het niet aan de bak komen van anderen. Die anderen gaan dat werk niet doen, want ze kunnen vervolgens niet hun huur betalen, voeding en energiekosten, zorgpremie en andere vaste lasten. Ze zijn niet te beroerd om te werken, integendeel. Het levert niets op. De armoedepleisters en toeslagen zijn niet de oplossing. Die veroorzaken juist de problemen Kent u mensen, die werken met behoud van uitkering? Ik heb de verhalen gehoord. Je hebt al zekere gezondheidsproblemen, die verhinderen dat je wordt aangenomen. Scholing zinloos. Beschikbaar werk fysiek onmogelijk. Dan zoek je een baan als gastvrouw bij een school. Zit niet in de formatie en is vrijwilligerswerk. Doe je nuttig werk en je doet wat je kan. De directie verandert. Ze gaan de dame te zwaar belasten, behandelen alsof ze wel een reguliere baan heeft. Dan gaat de bom barsten, ze vertrekt.
Gerygrr
Gerygrr18 jul. 2024 - 11:50
MG, er moet zorg geleverd worden. Geen papieren rompslomp ten behoeve van managers…. Dat scheelt tijd. Vertrouw op de zorgprofessionals.
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2024 - 12:07
Er waren altijd al privéklinieken die zich bezig hielden met vnl niches in de gezondheidszorg. Vrijgevestigde psychologen/psychiaters die liever zelf hun clientenbestand kiezen en geen zin hebben in het protocolaire keurslijf van de GGZ en/of zware gevallen zijn ook niet nieuw.
MG1968-2
MG1968-218 jul. 2024 - 13:31
@Gerry "Waar komt jouw bewering vandaan, dat de SP de schuld geeft aan asielzoekers voor de problemen in dit land? " Van het feit dat historisch gezien -en nog steeds- de sp ook het ressentimentsdenken faciliteert. Het is nou bepaald niet dat de extreem rechtse mensen alhier die zich verbinden aan de SP door het partijkader wordt tegengesproken. Integendeel. Je moet eens de eerste geschriften van de SP moeten lezen wat betreft migratie. En zo veel is er niet veranderd. Het is de officiële partijlijn niet meer, maar degene die zo denken zijn wel welkom en worden niet tegengesproken. Wel als ze teveel marxist blijken, niet als ze racist blijken. En dat mag hoor. En ik geloof echt dat jij niet op die wagen bent gesprongen. Tenminste niet bewust. Maar jij ondersteund ze wel door met de mathijsco's van deze wereld mee te gaan. En nogmaals. Dat mag hoor. De SP is opgeschoven met de eigen definitie van 'de arbeider' (die objectief gezien niet meer bestaat) maar juist die eigen definitie de praktisch geschoolde medewerker betreft die allesbehalve bij de kwetsbare groepen behoort. Maar de echt kwetsbare groepen laat vallen. En nogmaals. Niet als partijlijn. Niet bij jou. En ook niet bij Peter. Maar wel bij het overgrote deel van de SP adapten die hier rondrennen. En niet tegengesproken worden. Waarmee het dan wel niet de officiële maar op zijn minst de gedoogde partijlijn zijn.
MG1968-2
MG1968-218 jul. 2024 - 13:41
@DD "Vrijgevestigde psychologen/psychiaters die liever zelf hun clientenbestand kiezen en geen zin hebben in het protocolaire keurslijf van de GGZ en/of zware gevallen zijn ook niet nieuw. " Of juist wel omdat gezien werd dat de regulier ggz daar ook geen antwoord op heeft (als je eenmaal in de bascule terecht bent gekomen rest alleen nog dat... tja.. je weet wat ik bedoel) maar het niet konden volhouden omdat de financiering gebaseerd is op hetgeen niet werkt. En daar zit het gekke. De verzekeringsmaatschappijen hebben wel degelijk zicht op wat wel en wat niet te financieren maar zijn nauwelijks bereid om verbetering te onderzoeken omdat juist dat moet starten op de manier (financiering) die bewezen niet werkt. Dom klein voorbeeldje. Diagnoses worden geadministreerd op het niveau waarop het gedeclareerd wordt want er bestaat geen enkele mogelijkheid om de meer specifieke werkelijke diagnose te herleiden naar de te geadministreerde. En daarom worden bij de EPD's alleen de te delareerbare codes aangeboden. Met als gevolg dat het meer specifieke vervalt en degene die acteren op basis van de diagnose dit doen op basis van onvolledige informatie. Niet alles is een probleem 'door zorgcowboys'. Sterker nog. Die exploiteren inderdaad de tekortkomingen en als antwoord institutionaliseren we ze.
MG1968-2
MG1968-218 jul. 2024 - 13:43
"de te geadministreerde." = "naar de te declareren"
Gerygrr
Gerygrr18 jul. 2024 - 17:04
MG, De arbeidsmigratie is in een ver verleden aangekaart door Marijnissen. Een arbeider, hij zag wat er zou gebeuren. Meer arbeiders geeft lagere lonen voert de druk op de publieke voorzieningen op . Dat moet eerst worden geregeld. Het is niet elkaar tegen elkaar opzetten of uitspelen. De gelekte wiki berichten bij de formatie Rutte met Samsom en de SP uitsluiten laten zien, dat we dit aan het ingrijpen van de VS te danken hebben. Geen SP in de regering was de boodschap! Veel te links, niet bereid om in te leveren. Met de SP was de marktwerking, die nu overal regeert nooit tot stand gekomen. De tv spot van Jimmy Dijk is duidelijk. Meneer Wilders u gaat de problemen van dit land niet oplossen. U bent voor het grootkapitaal, niet voor gewone mensen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2024 - 19:34
"Zorgcowboys" lijken mij vooral een probleem als ze slechte zorg leveren, hun personeel uitbuiten en/of frauderen. Slecht ondernemerschap weer.
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2024 - 6:15
Karingin Blij dat je het zegt, ik ben er al zowat mee opgehouden.
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2024 - 6:18
Gerygrr Bespaar je de moeite.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2024 - 10:54
MG Psychotherapie heeft zijn beperkingen. Ook dat is een bron van frustratie.
Campanula
Campanula
17 jul. 2024 - 13:20
Er is eerder een overschot aan werk en er is geen visie op krimp omdat immigratie afgeremd moet worden. Handen nodig hebben en dichte grenzen gaan niet samen.
2 Reacties
itsme3
itsme317 jul. 2024 - 13:54
Handen van buiten halen heeft maar beperkt nut. Die handen creëren namelijk ook weer extra vraag, waardoor er een domino effect optreedt. Nieuwe handen binnenhalen heeft dus alleen nut als ze specifieke skills hebben of seizoenswerk doen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2024 - 12:08
Nieuwe handen binnenhalen kan zelfs averechts werken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor