Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door Nederland in de steek gelaten tolk vermoord in Afghanistan

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT

© Taliban members drive along a road in the centre of Kabul on October 14, 2021. BULENT KILIC / AFP

De Taliban hebben in de nacht van woensdag op donderdag een tolk vermoord die voor Nederland heeft gewerkt. Dat meldt de NOS op gezag van zijn familie en bronnen binnen de Nederlandse overheid.
" Vannacht klopte volgens zijn familie een vertegenwoordiging van de Taliban aan bij het huis waar de tolk verbleef. “Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren.”"
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) kan de moord op de tolk nog niet bevestigen. “Maar als het zo is, is het natuurlijk een drama.”
De tolk, die op de Nederlandse evacuatielijst stond, sliep al regelmatig op andere plaatsen om uit handen van de Taliban te blijven. Afgelopen nacht was hij bij zijn ouders. De Taliban zouden ook op de vader van de tolk hebben geschoten. De familie van de tolk hoopt dat Nederland nu de vader, die het bezoek van de Taliban overleefde, en moeder zal evacueren.
Het demissionaire kabinet was deze zomer bijzonder traag met het in veiligheid brengen van mensen die Nederland de afgelopen jaren in Afghanistan hebben geholpen. Terwijl de Kamer het kabinet vanaf juni opriep om haast te maken van de evacuatie van onder meer tolken, zetten de bewindslieden de hakken in het zand. Zo schermde Ank Bijleveld (Defensie) met eisen van de Afghaanse overheid, schreef Trouw destijds :
"Zo zou er een Engelse vertaling moeten zijn van documenten, gemaakt door een beëdigd vertaler en goedgekeurd door het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wees er donderdag in het debat op dat andere landen van de internationale coalitie zeggen nog nooit van die eis gehoord te hebben."
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol besloot pas op 11 augustus om geen Afghanen meer uit te zetten. In het weekend dat de Taliban Kabul binnentrokken, ging Bijleveld naar de film en had Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) een formatie-etentje. Bijleveld en Kaag besloten later af te treden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

OlavM
OlavM15 okt. 2021 - 1:33

Hier konden we helaas dus op wachten. Moreel is het kabinet m.i. verantwoordelijk voor dood door schuld. (Juridisch is dat niet houdbaar). Te gek voor woorden ook dat Ankie Broekers-Knullig nog steeds staatssecretaris is, zelfs al is ze "demissionair".

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 9:04

Het ligt voor de hand dat de tolken persoonlijk gevaar lopen. Afghanistan is ook geweldadiger en onveiliger dan de landen in Europa. Een deel van de Taliban bestond/bestaat ook uit criminele bendes. Als onveiligheid een criterium is heeft een groot deel van de Afghaanse bevolking recht op asiel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 11:05

NB vooral vrouwen uiteraard nu de zedelijksheidspolitie weer terug is.

dirk den boer
dirk den boer14 okt. 2021 - 17:57

Ja, zo gaat het n landen waar jongetjes met losse handjes en gevaarlijke wapens rondlopen en macht hebben. Heb ook eens zoiets meegemaakt,in Kenya, de buurvrouw, bandieten sommeerden haar open te doen, toen ze dat niet deed, schoten ze haar door de deur heen dood.Dat waren dus bandieten, maar dat zijn die Taliban ook natuurlijk. De tijd dat koloniale machthebbers paal en perk stelden aan stammenstrijden en wraakoefeningen zijn voorbij. Eerlijk gezegd, ik zie de vooruitgang niet zo......

agnar123
agnar12314 okt. 2021 - 13:22

Minister Kaag lichtte Kamer verkeerd voor. Zie: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kaag-lichtte-kamer-verkeerd-voor-ambassade-kaboel-moest-wel-morbide-keuze-maken Ambassade in Kabul moest criminele keuze maken in opdracht van de ambtenaren van Buitenlandse zaken. Zonder heel hard bewijs weiger ik te geloven, dat dat een beslissing is geweest van Kaag. Ik ga er van uit, dat de niet gekozen onzichtbare Haagse regelneven dit geregeld hebben. Nu is er een tolk vermoord, omdat deze niet in de eerste helft van dit jaar ge-evacueerd is. Als de verantwoordelijke ambtenaren niet schuldig zijn aan moord met voorbedachte rade, dan toch in ieder geval wel aan doodslag door criminele nalatigheid. Ik wil graag, dat de verantwoordelijke ambtenaren strafrechterlijk vervolgd worden voor moord c.q. doodslag. Wanneer deze zaak grondig wordt onderzocht, dan blijkt ongetwijfeld het volgende. Alle topambtenaren vinden, dat ze een verantwoordelijke baan hebben, verantwoordelijk werk verrichten en dat ze daarom een hoog loon 'verdienen'. Maar zodra er iets fout gaat, is geen van deze ambtenaren ooit ergens voor verantwoordelijk en kan er zeker niet met hun afgerekend worden. Zoals is gebleken in de toeslagen affaire. Als ze niet verantwoordelijk zijn, hebben ze ook geen verantwoordelijk werk. Dan kunnen we hun loon verlagen tot het minimumloon. LOL. Wanneer de camera's draaien, beginnen de Haagse politici meteen te zeveren over een andere politieke cultuur. Zodra de camera's uitgaan, wrijven ze zich in hun handjes: "zo, weer even aan mijn imago gepoetst!" Het wordt tijd voor grote schoonmaak onder de topambtenaren. Preventief ruimen. En de manier van aanstellen van topambtenaren radicaal veranderen. Bijvoorbeeld als volgt: 1. Alle topambtenaren worden ontslagen zodra er een nieuw kabinet, een nieuwe minister of een nieuwe staatssecretaris aantreedt. 2. Een nieuwe minister of staatssecretaris stelt zelf de benodigde topambtenaren aan. Deze krijgen een tijdelijk arbeidscontract voor een jaar. Als men goed werk levert EN als de minister of staatssecretaris nog niet is afgetreden kan het arbeidscontract steeds met een jaar verlengd worden. 3. De wet op tijdelijke arbeidscontracten wordt zodanig veranderd, dat topambtenaren oneindig lang steeds opnieuw een tijdelijk arbeidscontract kunnen krijgen. Door met tijdelijke contracten te werken, vermijden we een situatie, dat topambtenaren langdurig worden doorbetaald, nadat een minister is afgetreden. In de huidige situatie kunnen topambtenaren een minister het werk onmogelijk maken of haar opzettelijk met onjuiste informatie naar de kamer sturen. Als Kaag zelf de ambtelijke top had aangesteld, hadden wij haar ook verantwoordelijk kunnen houden. Maar als je een minister opzadelt met een kudde onhandelbare topambtenaren, dan weet je nooit wie verantwoordelijk is. De Haagse politiek vindt dat uitstekend. Niemand is ooit verantwoordelijk voor de weerzinwekkende affaires. Voor ons is dat niet acceptabel. Tijd voor radicale verandering.

2 Reacties
Martinel
Martinel14 okt. 2021 - 15:21

Blok? Die buiten schot werd gehouden? Net op tijd weg om geen verantwoordelijkheid meer te hoeven nemen. Heeft Rutte toch maar weer 'geweldig' als 'visie' voorzien. Kaag aan de schandpaal en Blok die al jarenlang op elk departement (o.a.) wonen, zijn wanstaltige beleid à la Rutte heeft vormgegeven. Nu nog even Groningen en het gasbeleid op zijn VVD's aanpakken. Dan kunnen de Wadden er ook aan.

Mohawk2
Mohawk214 okt. 2021 - 16:06

@Agnar Een 10+ met een gniffel ! :D

Verver
Verver14 okt. 2021 - 12:58

Speculatie. Er is niet gezegd dat er verband is tussen het tolk zijn en het doodgeschoten worden door de taliban. Als dat wel zo zijn, zou er een hele reeks moorden op tolken moeten plaatsvinden. Misschien wel een persoonlijke vete tussen locals of hij had andere daden begaan, waarvoor de taliban menen dat hij dood moest. Denk dat het er één van de vele is die die dag het loodje hebben moeten leggen.

2 Reacties
frankie48
frankie4814 okt. 2021 - 13:58

Beste Verver, Het eerste doel van IS-K is om de Taliban in het buitenland als barbaars, beestachtig, inhumaan, onmeedogend, ontaard en wreed, dus als een onmenselijke regime te laten afschilderen. Hoe doe je dat, jij vermoord de lievelingetjes die het Westen nog willen redden, en doet dat uit naam van de partij waar wij tot nu toe de grootste aversie tegen hebben, de Taliban.

OlavM
OlavM15 okt. 2021 - 1:26

@ Verver: [Er is niet gezegd dat er verband is tussen het tolk zijn en het doodgeschoten worden door de taliban. Als dat wel zo zijn, zou er een hele reeks moorden op tolken moeten plaatsvinden. Misschien wel een persoonlijke vete tussen locals of hij had andere daden begaan, waarvoor de taliban menen dat hij dood moest.] Jij noemt dit artikel "speculatie"? Jouw hele commentaar is niets anders dan dat. En inderdaad, "een hele reeks moorden op tolken" kan nog "plaatsvinden". Door het lapschwanzerige optreden van het Nederlandse kabinet.

Jerry Bidet
Jerry Bidet14 okt. 2021 - 11:11

Een regering die de eigen bewoners letterlijk (energiecrisis) en figuurlijk (toeslagenaffaire) in de kou laat staan, verwachten dat ze personen in het buitenland gaan redden is wel naïef.

1 Reactie
frankie48
frankie4814 okt. 2021 - 12:11

Beste Jerry, Behalve dat, ze weten ook meteen wie de daders zijn, dat moet in Groningen geloof ik nog uitgezocht worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 10:49

En dan vragen ze zich af waarom mensen politici en de politiek niet meer vertrouwen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist14 okt. 2021 - 10:26

Die jongens van de Taliban vinden zichzelf natuurlijk nogal stoer als ze met zo’n wapen over straat lopen. Zelden grotere losers gezien maar dit geheel terzijde…

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator14 okt. 2021 - 10:52

@ spelregeltoerist (12:26u) - jij, spelregeltoerist, mag deze mensen ('jongens') dan wel 'losers' vinden, maar dit laten we gevoeglijk geheel voor je eigen rekening. Je tekstje klinkt als een uitspraak van iemand die, levend in een beschaafd, fatsoenlijk, en welvarend land, dat op een zeer hoog sociaal-politiek niveau staat, over louter barbaren in een heel verre uithoek van de een of andere jungle spreekt. En dat dan kennelijk je eigen waarheid. Dat het hier om een laffe moord gaat, en dat dit geval niet het enige is in het Afghanistan anno 2021 is, dat betwijfeld niemand. Maar de realiteit is toch veel meer complex, en de voorgeschiedenis is heel lang. Je zou er goed aan doen te beginnen met de geschiedenis van het land vanaf 11 september 2001 te bestuderen. Daarbij kun je tegelijkertijd de historie van Irak, 2003-2021, degelijk tot je te nemen. Ik adviseer je met klem bij deze leergang ook de rollen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland, en andere 'beschaafde' naties onder ogen te zien (in het geval-Irak had je de 'Coalition Of The Willing'). Dit is dan mijn welgemeende advies aan jou.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 13:13

Het zal hier wel niet bij blijven. Ook in de jaren 90 ging de Taliban langs de deuren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2021 - 5:52

Tsja Irak. Het ernstigste geval van fake-news dat ik in de VS tot dusver zo duidelijke gehoord heb rechtstreeks van een overheid en militaire inlichtingendienst. En Balkenende die namens Nederland ' nergens herinneringen aan had', dat laatste zowat heeft uitgevonden. Dat kwam VVD overheidsdienaren goed uit. Die schenen niet veel te leren maar dat dan weer wel. Sindsdien heeft iedere verantwoordelijke politicus ' nergens meer herinneringen aan', of zoals Rutte nu zelfs ' nergens geen 'actieve' herinnering meer aan'. Tsja. Irak.... met als gevolg dat Sadam gedood werd, het leger uit elkaar viel, de soldaten geen inkomen meer hadden en zich gingen verenigen etc.. met alle gevolgen van dien. Sadam dood, nucleaire wapens, verplaatsingen en alle bullshit nooit gevonden en heel Europa, heel de wereld opgescheept met IS. Met dank aan..... Maar die zullen er wel geen herinneringen meer aan hebben.