Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door klimaatcrisis en toerisme meer kans op infecties via muggenbeten

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
421 keer bekeken
  •  
tijgermug

© cc-foto: FotoshopTofs

Door de klimaatcrisis neemt in Nederland het risico toe op infecties die door muggen worden overgedragen. De eerste Nederlanders raakten twee jaar geleden al besmet met het westnijlvirus. De gevolgen kunnen ernstig zijn, schrijft De Gelderlander:

Ze dachten aan corona, toen Jorgen en zijn vriendin Djura uit Utrecht in augustus 2020 ziek werden. Maar het bleek iets heel anders, toen Jorgen met hersenontsteking in het ziekenhuis belandde: westnijlkoorts. Tijdens de hittegolf hadden Joren en Djura op hun dakterras geslapen. Daar waren ze lekgestoken door muggen. En die muggen droegen hoogstwaarschijnlijk het westnijlvirus over, dat kort daarvoor in de omgeving van Utrecht bij grasmussen was ontdekt.

Ook de tijgermug, die dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kan overbrengen, dreigt voet aan de grond te krijgen in Nederland, waarschuwen deskundigen van het RIVM. Behalve klimaatverandering spelen ook het toegenomen toerisme en de globalisering een rol. Zo lift de tijgermug vermoedelijk mee met reizigers of Zuid-Europese vrachtwagens, denken de RIVM-experts.

cc-foto: FotoshopTofs

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.