Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
sam
De enige mensen die recht hebben om kwaad te zijn, zijn de gedupeerde huurders
Op 23 februari 2017 riep ROOD, jong in de SP de Amsterdamse huisbaas Soner Sari uit tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. De oneervolle titel werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan de slechtste huisbaas van Nederland. Sari verhuurt ‘luxe’ studentenwoningen in Amsterdam. Maar hij weigerde zijn pand fatsoenlijk op te leveren, doet nauwelijks aan onderhoud en intimideert en bedreigt zijn huurders.
Vooral in zijn intimidatiepraktijken gaat deze man erg ver. Hij liet huurders zwijgcontracten tekenen en is zelfs veroordeeld voor het fysiek mishandelen van een huurder. ROOD ging met huurders, het juryrapport en een prijs langs bij het kantoor van Sari. Deze was niet aanwezig, maar een medewerker nam de prijs in ontvangst. Een paar maanden gingen rustig voorbij, totdat de advocaat van Sari op 4 april de juryleden (SP-Kamerlid Sadet Karabulut, onafhankelijk jurylid en woonconsulent Gert-Jan Bakker en ondergetekende) informeerde dat zij voor de rechter gedaagd worden voor een getuigenverklaring onder ede. In plaats van dat deze huisjesmelker zijn leven gaat beteren en zich gedeisd houdt, breidt hij zijn intimidatiepraktijken verder uit. Wat is het echte verhaal en waarom is Soner Sari een huilebalk? Een reconstructie.
In september 2016 kreeg ROOD de eerste klachten binnen van huurders bij HiCondo, het pand waar Sari de huisbaas van is. Er wonen daar zo’n 300 mensen, onder wie veel studenten en enkele statushouders. De lokale ROOD-groep in Amsterdam is snel na de eerste signalen van huurders langs geweest en heeft contact gelegd met een flink aantal bewoners. Binnen de kortste keren werd de omvang van de problemen duidelijk: een te late oplevering van de woningen, slecht onderhoud, torenhoge prijzen en intimidatie. Vooral de intimidatie is een groot probleem, omdat huurders zich niet langer veilig voelden in hun eigen huis. In december 2016 kwam tv-programma Kassa langs om in het pand te filmen en deden enkele huurders in het programma hun verhaal. Na deze uitzending voerde Sari verbeteringen door in het pasjessysteem om het pand binnen te komen, maar hij stuurde ook zijn advocaat op Kassa af. En de andere problemen werden verre van opgelost. Om die reden besloten de huurders hun nominatie van Sari als ‘Huisjesmelker van het Jaar’ door te zetten.
In het daarna opgestelde juryrapport wordt ingegaan op de inzendingen die ROOD kreeg voor de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-campagne. Er worden bevindingen gedaan en er zijn politieke eisen opgesteld voor verbeteringen in heel Nederland. Daarnaast bestaat een groot deel van het juryrapport uit het zwartboek over HiCondo, het pand van Soner Sari. Het zwartboek bevat foto’s en verklaringen van huurders. Zo is het pand pas maanden na de beloofde datum opgeleverd, hebben veel huurders geen deur tussen hun toilet en keuken en hangen er overal camera’s waardoor huurders zich bekeken voelen. Het zwartboek bevat kortom keihard bewijs, waar Sari niet omheen kan. Ook de eerdere veroordeling van Sari voor het uitdelen van een kopstoot aan een huurder is onomstotelijk vastgesteld: hij kreeg hiervoor een taakstraf van 65 uur en heeft de betreffende bewoner een schadevergoeding van €967,66 moeten betalen.
Ook van de zwijgcontracten die Sari zijn huurders liet tekenen, hebben we foto’s. Toch meent Sari via zijn advocaat dat ‘gebeurtenissen uit de daadwerkelijke context zijn gehaald, onbenullige feiten worden opblazen en zelfs onwaarheden worden gedebiteerd’. Zijn advocaat stelt daarnaast dat wij leiden aan ‘scoringsdrift’. Een tweede ding dat Sari ROOD verwijt, is dat hij zich niet heeft kunnen verdedigen. Dit terwijl Kassa om wederhoor heeft gevraagd, wij de prijs bij zijn kantoor zijn komen overhandigen en allerlei andere journalisten naar aanleiding van onze verkiezing contact met hem hebben gezocht.
Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel. Ze kunnen bizar hoge huren vragen en plegen geen onderhoud, omdat ze denken: voor jou tien anderen. Daardoor gaan sommige verhuurders ook op het gebied van intimidatie de fout in. Het is natuurlijk van de zotten dat huurders niet veilig zijn in hun eigen huis. En het is helemaal idioot dat een huisjesmelker die bewezen de fout in is gegaan nu een advocaat afstuurt op juryleden die gedegen onderzoek hebben gedaan op basis van harde bewijzen. Om die reden reikt ROOD, jong in de SP de Gouden Huilebalk uit aan Soner Sari. Want de enige mensen die hier recht hebben om kwaad te zijn, zijn de gedupeerde huurders. Sari zou er goed aan doen zijn pand op te knappen en zijn huurders met rust te laten, want op deze manier maakt hij zichzelf alleen maar onsterfelijk belachelijk.
En wat de getuigenverklaring bij de rechter betreft: kom maar op. Ik heb niks te verbergen, Sari zou zich moeten schamen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Okke2
Okke24 mei 2017 - 9:40

Woningnood, woningnood, op Funda staan meer dan 100.000 huizen te koop. De goedkoopste woningen in Nederland beginnen onder de 50k! maandlasten zijn dan 160 eu.

Bart Bakker
Bart Bakker4 mei 2017 - 1:45

Er is helemaal geen woningnood; er is een mensen-overschot. En mochten we genoeg woningen bouwen om tijdelijk het evenwicht te herstellen, zal duidelijk worden dat de bevolking die nieuwe huisvesting helemaal niet meer kan betalen, dankzij het decennia-lange zwalkbeleid van de failliete overheid en de hypotheek-kredieten van de failliete banken. Lenen kan voorlopig nog voor de happy few, maar bij de komende eruptie van 'de crisis die niet meer voorbij ging' gaan er miljoenen schuldenaren ('huiseigenaren') als eerste voor de bijl in ons rijke landje. Tegen die tijd zal Draghi wel op het terras in Mar a Lago zitten, bij die andere failliete brokkenmaker van die andere failliete grootmacht. 19.900 miljard staatsschuld and counting.

2 Reacties
richarrd
richarrd4 mei 2017 - 7:36

Het schijnt dat er ieder jaar duizenden minder kinderen worden geboren in Nederland en dat schijnt het directe gevolg te zijn van het gebrek aan woonruimte in Nederland en economische onzekerheid. Je bent niets waard in Nederland maar als je heel goed je best doet dan kun je de beschikking over woonruimte krijgen, maar als je iets verkeerd doet of als je bijvoorbeeld ziek wordt dan wordt je de straat op gemieterd, met kinderen en zieke familieleden en al. Maar volgens u dan lost het probleem zichzelf dus wel op. Er zijn volgens u te veel mensen dus als je geen huizen bouwt dan neemt de bevolking vanzelf af en is het probleem dus opgelost.

ruma ankka
ruma ankka4 mei 2017 - 10:52

Er is sprake van een klein sterfte overschot maar dat wordt langs andere kanalen gecompenseerd waardoor de NL bevolking toch door blijft groeien. Het woningen tekort zal niet snel verdwijnen.

Minoes2
Minoes23 mei 2017 - 23:38

Als ik de kop lees, denk ik meteen, dit klopt niet helemaal. Dat is een omdraaiing van feiten... De waarheid is dat dit komt door het beleid van de regering en niet anders. Zij hebben het mogelijk gemaakt en n.b. nog gepromoot bij beleggers! Kamp is zelfs in het buitenland nog beleggers gaan werven en de vele mogelijkheden in Nederland betreffende de markt wel nog eens extra onder de aandacht gebracht hebben...

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 mei 2017 - 23:40

, en zal de vele mogelijkheden....

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer23 mei 2017 - 20:21

Woningnood heeft een heel eenvoudige oorzaak: er zijn te weinig woningen. Geef woningbouw de vrijheid en de macht zal spoedig weer in handen van de huurder zijn.

Muxje3
Muxje33 mei 2017 - 16:07

"Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel". Ja en nee. Ten eerste denk ik dat je even twee zaken apart moet zien: hoge huren, en zaken als achterstallig onderhoud. Door de woningnood betalen kopers de hoofdprijs voor woningen, verwacht je dan dat de huren zomaar achter kunnen blijven? Wie investeert er €400.000 in een pand met vier studio's als je per studio maar €350 kale huur kan vragen? Nu proberen we dat wel af te dwingen met het puntensysteem, en juist op dat gebied is de verhuurder volkomen rechteloos. Heb je een pand met huurders die gewoon de marktprijs betalen en besluiten ze opeens naar de huurcommissie te stappen, dan loop je opeens niet alleen een hoop huur mis, maar is je investering opeens ook gemakkelijk een ton of zo minder waard. Kan me voorstellen dat je daar aggressief van wordt (als is er natuurlijk geen enkel excuus om daadwerkelijk te gaan dreigen). Dank zij de regels en de huurcommissie heb je in het particuliere circuit nog 3 soorten huisbazen: 1) Mensen die er alles aan doen om boven de huurgrens uit te komen met hun panden. 2) Slechte huisbazen die door dreigementen hun huurders van hun rechten af laten zien, en/of het gemis aan inkomen compenseren door geen onderhoud meer te plegen. 3) Huisbazen voor wie 1 en 2 geen opties zijn, en die daarom doorgaans uitsluitend aan expats verhuren die de weg in het huurstelsel niet zo goed kennen, en in het ergste geval na een jaar of zo in elk geval weer weggaan. Een pasklare oplossing heb ik niet, het probleem zit hem in de dure woningen en dat los je niet zomaar op. Dan het achterstallig onderhoud. Dat is gek genoeg iets waar de verhuurder juist wel vrij spel heeft en de huurcommissie vaak niet kan of wil ingrijpen, of pas heel laat in actie komt. Ik ken talloze horrorverhalen waarbij je je afvraagt waarom de commissie niet in actie is gekomen. Ze mogen daar wat mij (ook huisjesmelker) betreft wel wat meer hun tanden laten zien, en bevoegdheid krijgen om snel passende maatregelen te treffen.