Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vanwege zieke antivaxxers moeten ziekenhuizen andere patiënten afbellen

  •  
19-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
radboudumc

© Nederland, Nijmegen, 13-3-2020 Gebouw umc radboud, umcn, academisch, radboudumc, universitair ziekenhuis. Op de voorgrond de bushalte met wachtende mensen . Foto: Flip Franssen

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle is niet het enige ziekenhuis dat weer patiënten moet afbellen. Uit een rondgang van NRC Handelsblad blijkt dat verscheidene grote ziekenhuizen operaties niet kunnen laten doorgaan. Zo moest het Radboudumc maandag hartoperaties uitstellen.
De ziekenhuizen hebben te kampen met gedemotiveerd personeel. Verpleegkundigen worden moedeloos van corona-ontkennende familieleden die niet kunnen geloven dat de naar lucht happende patiënten covid-19 hebben. Op hoge toon eisen zij andere onderzoeken.
De ziekenhuisbezetting loopt door het loslaten van de meeste coronamaatregelen weer snel op. Uit cijfers van dataverzamelaar Stephan Okhuijsen blijkt dat er alweer meer coronapatiënten in het ziekenhuis en op de intensive care liggen dan in het zwartste scenario dat het RIVM onlangs presenteerde.
Vooral in regio’s met een lage vaccinatiegraad wordt het drukker, meldt NRC Handelsblad. Het gaat dan om ziekenhuizen in de Randstad, in de Limburgse Mijnstreek en bij de Biblebelt (Zwolle). In het Limburgse Zuyderland verdubbelde het aantal patiënten in anderhalve week.
Het ziekteverzuim onder het verplegend personeel is hoog. Zij hebben zich tijdens de vorige coronagolven uit de naad gewerkt en dreigen volgens IC-baas Diederik Gommers nu ten prooi te vallen aan burnouts en PTSS.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 19:40

Niet te snappen... vandaag, 19-10 Het gigantische aantal van maar liefst 1 persoon: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/actueel/gemeente/GM0180 Wil je Urk ook weten? Dat zijn er 0 NUL https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/actueel/gemeente/GM0184 De gemeente Urk kent de laagste vaccinatiegraad van Nederland en telt ook weinig besmettingen en ziekenhuisopnamen. Hoe kan dat? https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/18/is-matig-gevaccineerd-inmiddels-urk-beter-beschermd-dan-de-rest-van-het-land-a4062197 Snapt u het nog?

2 Reacties
sr626
sr62619 okt. 2021 - 20:06

Heb het ook even over Staphorst. Je waarnemingen zijn eenzijdig en als je de artikelen leest onvolledig. Voor het overige wordt ik zo langzamerhand kotsmisselijk van alle ontkenners hier.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 13:02

[ Snapt u het nog? ] Jazeker. Bij dit soort grote gebeurtenissen zal je altijd wel uitersten vinden. Soms is het slechte administratie, soms is het bedrog, soms stuit je op een bevolkingsgroep die van nature betere weerstand heeft omdat ze bv veel met visvirussen in aanraking zijn geweest. Soms zijn ze gewoon stiekem gevaccineerd, zoals heel gewoon in de bible belt. Maar om van alles af te keuren omdat je die ene uitzondering hebt gevonden, dat is onzin.

LeftFuturist
LeftFuturist19 okt. 2021 - 17:28

Zijn het echt allemaal antivaxxers of is het stemmingmakerij?

Rutger Groot
Rutger Groot19 okt. 2021 - 16:11

Dus stop met opvangen van coronapatienten in alle ziekenhuizen, dit is hopeloos inefficiënt (maar goed voor het verdienmodel van ziekenhuizen).. Dus zet een aantal coronaziekenhuizen op, centraliseer deze zorg zodat het normale ziekehuisleven weer normaal doorgaat.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 9:54

Dus coronapatienten moeten alsnog wijken, ook al zijn ze gevaccineerd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 15:02

En het was Rutte die als een gestoorde gek ziekehuizen heeft zitten slopen en geen cent over had voor de mensen in de zorg . Onthou dat voor u een paar gelovigen de schuld gaat geven.

5 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:49

De bijbehorende IC verpleegkundigen zitten waarschijnlijk bij het UWV te wachten tot er eindelijk bedden voor hen beschikbaar zijn?

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 16:04

Niemand dit het wil zien, alles wordt op corona gegooid zodat men straks een vaccinatieplicht in kan gaan stellen terwijl het ziekenhuistekort/personeelstekort/beddentekort niet benoemd mag worden vreemd genoeg.

Rutger Groot
Rutger Groot19 okt. 2021 - 16:14

Er gaat ieder jaar meer geld naar de zorg. En 'thank god' dat er een aantal streekziekenhuizen zijn gesloten waar het aantal specialistische verrichtingen ver onder de norm lag met alle kwaliteitsproblemen van dien. Zorg is co.plex en kan niet in alle steden geboden worden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 19:23

Je kunt zelf opzoeken dat de gemiddelde ligduur in het ziekenhuis rond 1970 maar liefst 28 dagen was en tegenwoordig is dat onder de 8! Precies wat A little bit of sunshine bij dat andere artikel al zegt. Dan kun je met veel minder bedden toe en dus ook minder IC-bedden. Onderbouw je reacties eens een keer met cijfers, eens kijken hoe ver je dan nog komt met je loze beweringen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2021 - 10:49

De patienten die een maandje ziekenhuis deden in de jaren 70 waren een groot deel van de tijd dus ook minder ziek, en makkelijker te verzorgen.

Gerygrr
Gerygrr19 okt. 2021 - 14:50

Ernst Kuipers had een oplossing: zet noodhospitalen op voor coronapatiënten.

5 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:50

En laat ze elkaar verzorgen? Of vraag willekeurige voorbijgangers? Een buitenmodel partytent met wat veldbedjes erin is zo geregeld, deskundig personeel is ietsje lastiger...

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2021 - 10:44

In Rotterdam Ahoy werd al eens een groots noodziekenhuis uit de grond gestampt, maar daar hebben precies nul patiënten gelegen.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2021 - 11:35

Ernst Kuipers had daar geen oplossing voor. Wellicht heeft hij gedacht het probleem zo zichtbaar te maken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2021 - 12:26

Het aantal mensen dat kan en wil worden opgeleid tot verpleegkundige is ook niet onbeperkt. Eerst maar eens iets doen aan de uitstroom.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2021 - 14:20

Klopt helemaal! Zichtbaar maken dat er geen verplegenden zijn.

Bouwman2
Bouwman219 okt. 2021 - 14:46

Als er 80 procent van de bevolking geprikt is,izijn er nog altijd meer dan drie miljoen die niet zijn gevaccineerd. Weet je wel hoeveel tijd het kost om tot 3 miljoen alleen al te tellen? Als het R-getal al 1 is dan zijn het er ongeveer net zo veel als de Ouders. die natuurlijk niet allemaal bij de informateurs op gesprek kunnen komen.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 14:45

Die QR-toegangspas helpt dus eigenlijk geen donder. Afgelopen vrijdag was er een groot bedrijfsfeest compleet met testen vooraf. En raad eens: achteraf werden er 2 besmettingen vastgesteld onder de feestgangers. Beide volledig gevaccineerd, want die mogen wel zomaar naar binnen. Ben overigens blij dat ik het niet vertrouwde en niet gegaan ben, want ik geloof niet zo erg in dit soort schijnveiligheidsmaatregelen.

6 Reacties
Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 15:22

@Ötkan Het overgrote deel (>80%) van de mensen die door coronabesmetting in ziekenhuizen terecht komt is ongevaccineerd

adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:54

Groot bedrijfsfeest, 2 besmettingen. Groot is? 250 personen? Minder dan 1 procent besmettingen? Tijdens de eerste golf - dus nog ver voor de besmettelijker delta variant - was het besmettingspercentage in de after-ski-parties tien tot dertig procent. Daar werden bij een 'groot feest' tientallen mensen besmet. Schijnmaatregelen? U heeft blijkbaar geen idee waar het over gaat.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 16:10

Herman Paradijs @Ötkan "Het overgrote deel (>80%) van de mensen die door coronabesmetting in ziekenhuizen terecht komt is ongevaccineerd" Dat kun jij nou wel zo mooi zeggen, maar vandaag meldt Omroep Flevoland over die massale uitbraak in dat verpleeghuis. Iedereen dubbelgevaxt, 26 ziek waarvan enkelen ernstig en 4 op de ic. Uitzonderingen, uiteraard, ik hoor het je al denken.

Maraha
Maraha19 okt. 2021 - 16:54

@Ötkan "Iedereen dubbelgevaxt" ? Op de site van omroep Flevoland te lezen "Volgens Mensink is 90 procent van de bewoners gevaccineerd. Van de bewoners die in het ziekenhuis zijn opgenomen was het merendeel niet gevaccineerd."

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 18:15

@Ötkan Wat verandert er nu met je opmerking dat >80% van degenen die in het ziekenhuis liggen van de coronapatiënten ongevaccineerden betreft? Wat denk je dat het feit dat een dubbelgevaccineerde ook nog steeds besmet kan raken en in zeldzame gevallen ook behoorlijk ziek kan worden daaraan verandert? Feit blijft dat ongevaccineerden bij besmetting veel vaker ernstig ziek worden en door een lichaam wat zich veel minder teweer stelt tegen het virus ook veel meer ervan zal verspreiden alvorens zelf te ziek te worden.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2021 - 11:37

Ouderen in verpleegtehuizen! Iedere oudere krijgt een slechter functionerend immuunsysteem! Hoe gaat u eigenlijk met informatie om?

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 14:44

Vreemd er is een hoog ziekteverzuim onder het verplegend personeel, er is tevens een hoge uitstroom van verplegend personeel maar daar ligt het niet aan. HUH??? Het staat er toch echt en het klopt ook personeelstekorten zijn de reden van het afzeggen en niets anders dan dat. Iedereen die in een ziekenhuis werkt weet dit.

2 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:57

Dus er zijn helemaal geen150 IC patienten die ongeveer hetzelfde aantal verpleegkundigen aan het werk houden? En in die 450 ziekenhuisbedden liggen ingehuurde simulanten te kuchen? U bent ontkenner.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 16:38

Dat dat personeel zich de afgelopen anderhalf jaar kapot heeft gewerkt komt blijkbaar niet in je op.

Eelko Mulder
Eelko Mulder19 okt. 2021 - 14:38

https://www.demorgen.be/nieuws/waals-minister-van-gezondheid-verplichte-vaccinatie-mag-geen-taboe-zijn~b32d5a01/

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 14:25

En weer worden uitsluitend mensen van de Biblebelt genoemd als veroorzakers met hun weigering gevaccineerd te worden. De helft van de merendeels ongevaccineerde patiënten in ziekenhuizen heeft een niet-westerse achtergrond. De reden dat de ene groep wel nadrukkelijk beschuldigend belicht wordt en de andere al even nadrukkelijk buiten beeld wordt gehouden en daardoor in bescherming genomen door bepaalde media is duidelijk. https://www.ad.nl/binnenland/vaccinatiegraad-onder-niet-westerse-migranten-laag-gebruik-sleutelfiguren-in-gemeenschap~add84013/

3 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:57

De helft wel, de helft niet. Maakt dat de ene helft minder verantwoordelijk>

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 18:21

@Eirda Ze zijn als ze vastklampen aan dezelfde vooroordelen ingegeven door bijgeloof en achterdocht als die op de Biblebelt allemaal net zo verantwoordelijk dat er zoveel van hen in de ziekenhuizen terechtkomen waar ze door het overbelastende effect slachtoffers maken onder derden.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2021 - 11:40

Als voorbeeld voor de anderen, die zich ook op religieuze gronden of simpelweg wantrouwen niet durven te laten vaccineren. Er is een verband tussen de slachtoffers van de kindertoeslagenaffaire en de antivaxers.