Joop

Door AI gegenereerde Seinfeld-show op zwart gezet na transfobe opmerkingen

  •    •  
06-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2719 keer bekeken
  •  

Een door kunstmatige intelligentie (AI) geschreven versie van de populaire comedyserie Seinfeld, is geschorst van streamingplatform Twitch vanwege transfobe teksten. De makers van het programma proberen de schorsing ongedaan te maken en zeggen dat het om een ongelukje gaat. Het programma heeft enkele tienduizenden kijkers.

“Nothing, Forever”, heet de namaak Seinfeld, met in de hoofdrol Larry Feinberg. Net als bij het origineel begint elke aflevering met een stand-up comedy-optreden en dat is waar het in de gewraakte aflevering direct misging. “Ik denk erover een stukje te doen over hoe transgenderisme eigenlijk een geestelijke stoornis is”, begint Feinberg. “Of over hoe alle progressieven heimelijk homoseksueel zijn en hun wil aan iedereen willen opleggen. Of hoe transgender personen het weefsel van de maatschappij vernietigen.” Om vervolgens te concluderen dat er niemand lacht.

Bij Twitch kon men er overduidelijk ook niet om lachen. Direct na de opmerkingen werd het account op zwart gezet. Hoewel Twitch alleen heeft gezegd dat de huisregels zijn overtreden, zonder daarbij te zeggen welke precies, wijzen de kijkers van Nothing, Forever direct op de trans-opmerkingen.

Volgens de makers van de comedyserie heeft het te maken met een storing in de Open AI GPT-3 Davinci-software. Omdat die niet werkte, zou gebruik zijn gemaakt van een minder geavanceerde voorloper van Davinci, Curie. Dit is volgens de makers de oorzaak van “onaanvaardbare teksten die werden gegenereerd”. De makers zeggen ook graag te willen benadrukken “dat niets van wat er gezegd is de mening van de ontwikkelaars weergeeft”.

De transfobe teksten van Nothing, Forever zijn tekenend voor veel projecten die gebruik maken van AI. Omdat de programma’s hun output baseren op data die wordt ingevoerd, meestal via het internet, is er een groot risico dat de bots binnen de kortste keren racistisch, seksistisch of homofoob zijn. Dat ondervond Microsoft enkele jaren geleden ook met hun chatbot TayTweets die via Twitter moest leren zelfstandig gesprekken te voeren. In minder dan 24 uur tijd bleek TayTweets een onvervalste nazi.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JVQTE
JVQTE7 feb. 2023 - 10:39

Hoezo Seinfeld? Is toch niet gemaakt door de makers van Seinfeld? We noemen toch ook niet elke thriller een Hitchcock, elke spy movie een Bond, of elk kinderprogramma Sesamstraat?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 feb. 2023 - 10:01

Ach, de humor van Seinfeld zou nu waarschijnlijk toch niet meer kunnen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 feb. 2023 - 8:46

C: ChatGPT is currently down H: Huge demand has caused the site to crash A: All users will have to wait T: Time is needed for the servers to catch up G: Go grab a coffee and check back soon P: Patience is key in this situation T: Trust that the team is working hard to fix it up

Geert Hommel
Geert Hommel7 feb. 2023 - 7:34

Ik weet vrij zeker dat de nu als "transfoob" veroordeelde duidelijk satirische humor dezelfde is al in vele als eerder progressief beschouwde sitcoms en conferences waar deze humor juist een oorsprong heeft en dat hetzelfde geldt voor nu als "racistisch" of b.v. "fatshaming" veroordeelde.

JaapBo
JaapBo7 feb. 2023 - 7:06

Het lijkt of men grappen ook al beoordeeld met AI. Men kan kennelijk sarcasme niet onderscheiden van serieuze opmerkingen.

Satya
Satya6 feb. 2023 - 20:30

"Omdat de programma’s hun output baseren op data die wordt ingevoerd, meestal via het internet, is er een groot risico dat de bots binnen de kortste keren racistisch, seksistisch of homofoob zijn." Dan moet je het juist uitzenden. Gaan mensen misschien eens beseffen hoe het toeslagenaffaire heeft kunnen ontstaan. Maar ja, je mag tegenwoordig niets meer zeggen, geen oordeel hebben, dan ben je woke. Vind dat verstoppen van wat er op het internet leeft overigens wel erg, erg dom. De rauwe waarheid is veel nuttiger in deze.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2023 - 21:28

Als je het uitzend ben je toch ook mee aan het doen met het internet te vervuilen? Zo plant het zich voort, en maak je meer en meer van dat bepaald soort spul en geeft spul voor anderen om dat ook te doen. Een mening daarover telt voor niks. Het is natuurlijk niet rauwe waarheid. Het woord appel is ook geen appel. Eerder de nevel of lens die we maken die meer of minder de waarheid die helemaal niet wolkachtig is laat zien.

JasDon
JasDon6 feb. 2023 - 19:51

Net even de grap bekeken, het zou net zo goed metahumor kunnen zijn geweest. Dat betekent dus dat de grap gaat over mensen die dit wel leuk zouden vinden.

Adaestuo
Adaestuo6 feb. 2023 - 16:41

Toen ik aan ChatGPT vroeg waneer Jezus terug komt kreeg ik geen antwoord.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew7 feb. 2023 - 7:18

ChatGPT is nu eenmaal geen Nostradamus. Overigens vroeg ik ChatGPT laatst wat ie van Nostradamus vond. Vrij vertaald vond hij het allemaal maar onzin. Overigens is ChatGPT bepaald niet spiritueel, eerder erg voor wetenschap.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 feb. 2023 - 16:35

Als je in de VS niet 100% woke bent word je door een kleine maar zeer luidruchtige minderheid aan het kruis genageld.

7 Reacties
Nejras
Nejras6 feb. 2023 - 20:19

En wat heeft uw bewering te maken met het artikel?

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 feb. 2023 - 21:05

Pabst, nou dat is mooi, ik hoorde dat de evangelisten daar op zoek zijn naar een nieuwe Jezus. De oude is opgepakt voor naaktloperij.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 feb. 2023 - 21:07

@ Nejras Lees het artikel nog eens een keer, misschien snap je het dan wel.

PGS
PGS6 feb. 2023 - 22:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb7 feb. 2023 - 7:30

Wir Misschien kunt u eens duidelijk maken aan welke voorwaarden je moet voldoen om in de VS "100% woke" genoemd te mogen worden.

Nejras
Nejras7 feb. 2023 - 8:31

@pabst “Als je in … het kruis genageld. ” Ik zal u uitleggen waar mijn vraag omtrent bovenstaande uitspraak van u vandaan komt. In de wereld word er vanwege woke tegenwoordig best wel eens iets stukgemaakt. Echter, als u het artikel goed had gelezen: dan had u geweten dat de firma Twitch het programma direct na de ongepaste grap op zwart zette. Er was kwam geen verontwaardigde woke menigte aan te pas. Geen ophef. Geen toetsenbord ridders. Nee een bedrijf wilde het niet en zette het uit. Dat keur ik niet per se goed: ik ben voor een ruime vvme. En realistisch genoeg om te kunnen verzinnen dat als twitch niks had gedaan, dat er toch wat wokerige ophef was ontstaan. Maar dat is niet gebeurd. Vandaar mijn vraag bij uw opmerking. Maar schuif het vooral weer terug hoor 🙃

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 feb. 2023 - 8:45

Dus die agenten die mensen steeds doodschieten of slaan zijn 100% woke aan het doen? En die burgers die boeken verbannen die te veel over racisme zijn, ook 100% woke? En de vertegenwoordigers die zorgen dat er niet te veel ziekenkosten verzekering zijn? En de born again evangelicals? en FOX? En... Zo kan men een kilometers lange lijst maken die je premisse weerlegt. Maar er is maar een voorbeeld nodig.

EricDonkaew
EricDonkaew6 feb. 2023 - 15:33

Ik vind ChatGPT juist opvallend politiek correct. Niet echt het 'gemiddelde' van miljarden webpagina's. Alsof de makers er een 'Amerikaans' sausje overheen hebben gegoten en misschien is dat ook wel zo.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 feb. 2023 - 16:04

en misschien ook wel niet...

Oki Doki
Oki Doki6 feb. 2023 - 17:48

Wat is er politiek correct aan het door de ChatGPT geschreven aflevering van Nothing, Forever?

Nejras
Nejras6 feb. 2023 - 20:21

@okidoki De tekst van ‘Nothing Forever’ is dus níet geschreven door chat GTP. Er word op deze site wel erg vaak gereageerd door mensen die de artikelen niet hebben begrepen of überhaupt niet hebben gelezen.