Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door agent doodgeschoten man meldde eigen signalement bij politie

  •  
01-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
De man die maandagavond in Schiedam door een politieagent werd doodgeschoten, heeft zijn eigen signalement doorgegeven in een 112-melding. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bevestigd. Een familielid van de man herkende de stem op de opnames.
In de melding zegt de man, de 21-jarige Mitchel Winters, dat hij beroofd is en geeft een beschrijving van de dader, inclusief de tas die gestolen zou zijn. De politieman die Winters vervolgens als verdachte wilde aanhouden, zegt zich vervolgens genoodzaakt gevoeld te hebben zijn vuurwapen te gebruiken. De ongewapende Winters werd daarbij door meerdere kogels geraakt, waaronder ten minste een in het hart.
De Rijksrecherche heeft de precieze toedracht van de zaak nog in onderzoek en houdt daarbij meerdere scenario’s open. Zowel de recherche als het OM zeggen er wel rekening mee te houden dat de man ‘bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht’. Wanneer het onderzoek zal zijn afgerond is niet bekend, het OM zegt te hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen.
Update 2 juni:
De familie van Mitchel gaat aangifte doen tegen de politie, dat vertelde advocaat Gerald Roethof bij RTL Late Night.
"Het gaat erom dat de familie duidelijk wil maken dat het onacceptabel is dat iemand is die gezond en ongewapend uit huis ging, op gegeven moment wordt doodgeschoten. De familie wil duidelijk maken dat er ten onrechte dodelijke geschoten zijn gelost. Op dit moment is er alleen een verklaring van de schietende agent die wat mij betreft vanaf morgen verdachte is. Want dan wordt er aangifte gedaan. De politie heeft hem nog niet officieel als verdachte aangemerkt. Als er morgen aangifte wordt gedaan, is hij wel verdachte. Ik laat me nu nog niet leiden door het verhaal van de agent. Ik zeg niet dat de agent liegt, maar er wordt wel aangifte gedaan.Het is nog maar de vraag of Mitchel dit zo gewild heeft. Het zou kunnen. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak worden er geen valse 112-meldingen gedaan? En is het zo dat iedereen die een valse 112-melding doet, zelfmoord wil plegen? De gedachte en de stelling dat iemand zelfmoord heeft willen plegen door politiekogels, is veel te kort door de bocht."
Op dit moment is er alleen een verklaring van de schietende agent die wat mij betreft vanaf morgen verdachte is. Want dan wordt er aangifte gedaan. De politie heeft hem nog niet officieel als verdachte aangemerkt. Als er morgen aangifte wordt gedaan, is hij wel verdachte. Ik laat me nu nog niet leiden door het verhaal van de agent. Ik zeg niet dat de agent liegt, maar er wordt wel aangifte gedaan.Het is nog maar de vraag of Mitchel dit zo gewild heeft. Het zou kunnen.
Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak worden er geen valse 112-meldingen gedaan? En is het zo dat iedereen die een valse 112-melding doet, zelfmoord wil plegen? De gedachte en de stelling dat iemand zelfmoord heeft willen plegen door politiekogels, is veel te kort door de bocht.
Bekijk de uitzending hierboven.
Foto: ANP

Meer over:

politie, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.