Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doomsday Clock op 2 voor 12 dankzij wapengekletter VS en Noord-Korea

  •  
25-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Doomsday_Clock
De Doomsday Clock die laat zien hoe dichtbij de mensheid bij zijn einde is, is weer een halve minuut naar voren gegaan: het is nu 2 voor 12. De oondergang van de mensheid was niet zo dichtbij sinds de jaren 50 en dat is mede veroorzaakt door de Amerikaanse president Donald Trump.
De klok wordt beheerd door wetenschappers van The Bulletin of Atomic Scientists en is een metafoor voor de staat waarin de wereld verkeert, onder andere op het gebied van nucleaire machtsverhoudingen en klimaatverandering. De wereld is nu niet alleen gevaarlijker dan een jaar geleden, zeggen de wetenschappers, de dreiging is ook groot.
Dat heeft onder meer te maken met Donald Trump, of zoals de wetenschappers schrijven : ‘het falen van de Amerikaanse president Trump’. Daarmee doelen ze op de oorlogstrom die Trump voortdurend slaat richting Noord-Korea, dat op zijn beurt weer antwoordt met meer rakettesten en dreiging richting de Verenigde Staten.
De laatste keer dat de mensheid zo dichtbij een ‘dag des oordeels’ was, is 65 jaar geleden. In 1953 werd de klok ook op 2 voor 12 gezet nadat de Verenigde Staten hadden besloten de waterstofbom te ontwikkelen, een bom krachtiger dan de daarvoor al gebruikte atoombom. In oktober 1952 werd bij een test een klein eiland in de Grote Oceaan volledig vernietigd, waarna ook de Russen besloten een waterstofbom te ontwikkelen. Pas in 1960 werd de klok teruggezet naar 7 minuten voor 12.
Bron: NRC / cc-foto:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.