Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doomsday Clock nu bijna op middernacht, mensheid nog nooit zo dicht bij zijn eigen einde geweest

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5244 keer bekeken
  •  
ANP-377027362

De Doomsday Clock die aftelt naar het einde der tijden is weer wat vooruitgezet naar het catastrofale twaalfde uur. Dat heeft de organisatie achter de klok dinsdag bekendgemaakt. Tot vandaag was het 100 seconden voor middernacht, maar dat is vanaf nu 90 seconden voor 12. De balans wordt jaarlijks opgemaakt. De laatste keer dat de wijzers van de klok verschoven werden was in 2020, voor de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

De Doomsday Clock is een inmiddels 75-jaar oud initiatief van een groep wetenschappers - ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ genaamd - die voorspelt hoe dicht de mensheid bij zijn einde op de wereld is. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van de dreiging van een nucleaire oorlog of de gevolgen van de klimaatcrisis voor de leefbaarheid van de planeet. Nog niet eerder in de geschiedenis van de klok is de mensheid zijn einde zo dicht genaderd. 

Dat de klok nu tien seconden naar voren is gezet ten opzichte van de start van de oorlog in Oekraïne, toen de Russische dictator Vladimir Poetin met kernwapens dreigde, is omdat het nucleaire gevaar volgens Bulletin nog lang niet geweken is. Daar komt nog bij dat er nauwelijks actie wordt ondernomen door regeringen wereldwijd om de klimaatcrisis tegen te gaan, ondanks vele mooie beloftes, en de verwoestende effecten van de pandemie. 

De klok heeft als doel de wereld te waarschuwen dat het leven op aarde niet gegarandeerd is en is een aansporing om de gevaren die de mensheid bedreigen aan te pakken. Het verst dat de klok ooit van middernacht verwijderd is geweest in zijn 75-jarig bestaan, was in 1991 toen het IJzeren Gordijn viel. Nadat de toenmalige leiders van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie George H.W. Bush en Michail Gorbatsjov beloofden hun kernwapenarsenaal te verkleinen, werd de klok naar 17 minuten voor 12 gezet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.