Joop

Doomsday Clock nu bijna op middernacht, mensheid nog nooit zo dicht bij zijn eigen einde geweest

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3115 keer bekeken
  •  
ANP-377027362

De Doomsday Clock die aftelt naar het einde der tijden is weer wat vooruitgezet naar het catastrofale twaalfde uur. Dat heeft de organisatie achter de klok dinsdag bekendgemaakt. Tot vandaag was het 100 seconden voor middernacht, maar dat is vanaf nu 90 seconden voor 12. De balans wordt jaarlijks opgemaakt. De laatste keer dat de wijzers van de klok verschoven werden was in 2020, voor de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

De Doomsday Clock is een inmiddels 75-jaar oud initiatief van een groep wetenschappers - ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ genaamd - die voorspelt hoe dicht de mensheid bij zijn einde op de wereld is. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van de dreiging van een nucleaire oorlog of de gevolgen van de klimaatcrisis voor de leefbaarheid van de planeet. Nog niet eerder in de geschiedenis van de klok is de mensheid zijn einde zo dicht genaderd. 

Dat de klok nu tien seconden naar voren is gezet ten opzichte van de start van de oorlog in Oekraïne, toen de Russische dictator Vladimir Poetin met kernwapens dreigde, is omdat het nucleaire gevaar volgens Bulletin nog lang niet geweken is. Daar komt nog bij dat er nauwelijks actie wordt ondernomen door regeringen wereldwijd om de klimaatcrisis tegen te gaan, ondanks vele mooie beloftes, en de verwoestende effecten van de pandemie. 

De klok heeft als doel de wereld te waarschuwen dat het leven op aarde niet gegarandeerd is en is een aansporing om de gevaren die de mensheid bedreigen aan te pakken. Het verst dat de klok ooit van middernacht verwijderd is geweest in zijn 75-jarig bestaan, was in 1991 toen het IJzeren Gordijn viel. Nadat de toenmalige leiders van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie George H.W. Bush en Michail Gorbatsjov beloofden hun kernwapenarsenaal te verkleinen, werd de klok naar 17 minuten voor 12 gezet.

Meer over:

nieuws, doomsday clock,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Fons Lammers
Fons Lammers26 jan. 2023 - 23:40

Shit! Het is nog erger. Het is al afgelopen. https://babylonbee.com/news/billions-dead-as-doomsday-clock-springs-forward-for-daylight-saving-time

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2023 - 23:45

De Aztecenvorst Moctecuzuma had een droom dat er vanuit het Oosten schepen zouden komen aanvaren met bleke mensen, halfgoden, die hem en zijn volk zouden wegvagen van de aardbodem. Dat is datzelfde jaar dus ook bijna zo gebeurd. De cultuur en de taal verdween (op sporen na), de 10% die niet stierven aan ontberingen en nieuwe ziektes vermengden zich met de bleekscheten en vormen het huidige Mexico en zijn mestiezen bevolking. Zou zoiets zich ooit kunnen herhalen? Het einde vd wereld mag je het niet noemen, maar komt wel in de buurt.

Greendutch
Greendutch25 jan. 2023 - 15:44

ik heb gezien en gehoord, zie en hoor nog elke dag waar dit voor staat, leef al decennia met deze wetenschap. ik ben geen pessimist, gewoon een serieus mens. mijn geloof in de wetenschap wil ik behouden -ondanks soms verschillende meningen maar die altijd wel weer rechtgezet worden door nieuw onderzoek-, en weet nu al dat ik geen reacties moet lezen want zoals gewoonlijk zit daar veel rechtse shit tussen van ongelovigen, onbetrouwbaren, wappies, oproerkraaiers, onruststokers en dergelijken, het tuig dat zelf niet durft vertrouwen en dus hun gal uitspuugt over anderen, het tuig dat geen zelfrespect heeft en dus anderen beledigt.

omaoeverloos
omaoeverloos25 jan. 2023 - 10:45

We zijn allemaal op weg naar het graf. Als je je bestemming bereikt hebt is dat voor jezelf geen probleem, het is slechts triest voor je nabestaanden. Het zou dus het beste zijn om allemaal maar tegelijk te gaan.

Pietje Puk139
Pietje Puk13925 jan. 2023 - 10:41

De mens is zo ver gekomen door samenwerking. De politiek heeft ons echter wijsgemaakt dat samenwerking niet meer van deze tijd is. Ieder voor zich moet proberen zoveel mogelijk centjes te vergaren, om van die centjes zoveel mogelijk onnodige spullen aan te schaffen. En ondertussen gaat ons leefgebied naar de klote. Maar ja, iedereen is nog steeds bezig om zoveel mogelijk centjes te vergaren. Alhoewel een groeiend aantal mensen elke seconde van de dag bezig is met overleven. En DAT is niet normaal. Want Homo Sapiens is volgens de biologen een sociale diersoort. Dat betekent in de eerste plaats dat wij in groepen leven. En in de tweede plaats betekent het dat wij voor elkaar (zouden moeten) zorgen. Maar dat zorgen, daar hebben we geen tijd meer voor. Want we zijn bezig met zoveel mogelijk centjes te vergaren. Liberalisme. Een nóg idioter idee bestaat niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 9:48

Waarom mensen die in de put zitten er nog een stukje verder in duwen. Heeft dat enig nut? Laten ons in ieder geval strijdend ten onder gaan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 jan. 2023 - 8:24

Pessimisten vergissen zich net zo vaak als optimisten. Ze zijn echter veel ongelukkiger.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 11:42

Er zijn ook wegkijkers. De meer asociale types.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 jan. 2023 - 8:02

"is de mensheid zijn einde zo dicht genaderd", de mensheid verdwijnt niet door een nucleaire oorlog of klimaatsverandering. Er blijven er altijd wel een miljard of zo over, da's ongeveer hetzelfde als rond 1800.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 9:12

Dat nihilisme....

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 jan. 2023 - 11:52

@kraaier, liever nihilisme dan paniekzaaierij dat de mensheid zijn einde nadert door klimaatverandering. Verder zijn het suffe wetenschappers, als we iets hebben geleerd de laatste jaren is dat hoe snel een nieuw virus zich verspreidt over de hele wereld. De kans dat de mensheid zijn einde vindt door een dodelijk virus is veel waarschijnlijker dan door klimaatverandering of een nucleair conflict.

Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 15:54

Het is niet het een óf het ander. Alles hangt samen. Smeltend permafrost laat eeuwenoude virussen ontsnappen…

pahan
pahan25 jan. 2023 - 5:52

Het is altijd al een redelijk vergezocht vehikel geweest. Waarom staat ie niet gewoon op kwart over vier? Of dertien voor twee? Maar het groepje heeft er lol mee, en blijkbaar hebben we nog tijd zat. Dat is geruststellend.

EricDonkaew
EricDonkaew25 jan. 2023 - 4:22

Het einde der tijden is al honderden keren voorspeld. Vanaf de Oudheid al. Om een of andere reden lukt het steeds maar niet. Maar we blijven het proberen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 15:58

Eric, Zou het zo kunnen zijn, dat in het verleden inderdaad de mensheid (bijna) werd vernietigd en de weinige overlevende ons waarschuwen? Een soort van rekenkundig model hebben, dat voorspelde wanneer de mensheid het verleden volledig is vergeten? Het omslagpunt opnieuw is bereikt?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst24 jan. 2023 - 22:07

Zodra de enorme caldera onder het Yellowstone-park gaat uitbarsten is het inderdaad grotendeels voorbij en zullen we waarschijnlijk weer richting een sneeuwbal-aarde gaan. Slecht nieuws is dat we wat dit betreft in geleende tijd zitten omdat deze uitbarsting eigenlijk al een paar duizend jaar eerder had moeten plaatsvinden, hij is nu dus “over tijd”…

Brutus de tweede
Brutus de tweede24 jan. 2023 - 20:10

Met de wederkomst van Jezus is het pas echt gedaan . En dat weet niemand wanneer dat is .

2 Reacties
PGS
PGS24 jan. 2023 - 21:54

En daarom maak ik mij niet al te druk om dit soort doomsday-berichten.

Olav Meijer
Olav Meijer25 jan. 2023 - 0:38

Jawel hoor, dat gebeurt op sint-juttemis. Het is dus verstandiger zich te richten op het hier en nu.

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 19:40

Frappant zeg, als je kijkt naar hoeveel tijd de doomsday clock tijdens de koude oorlog nodig had om dichter naar 00:00 toe te gaan, en dan sinds 1991 (nadat deze in dat jaar op 23:43 was gezet) moet je toch constateren dat de wereld tijdens de koude oorlog een stuk veiliger was. 😁 Vanaf 1948 tot 1991 43 jaren Vanaf 1991 tot anno 2023 32 jaren En dan is het nu tijd voor Gyr's doom song: https://youtu.be/Dk0EVAqCxrc

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 19:11

Als de mensheid zichzelf wil opheffen, bewijzen ze de andere wezens een dienst. Misschien moet dat uiteindelijk ook zo zijn? We gaan het hopelijk meemaken, ten goede of ten kwade.

1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque24 jan. 2023 - 23:32

Niet zo pessimistisch hey...Dat past een sjamaan toch helemaal niet. Hoop! Hoop is wat ons erdoor gaat slepen en positivisme en liefde. Niet die doemdenkers en dat depri geleuter over het einde van de mensheid en weet ik t wat al. Wees eens wat vaker een zonnetje in huis en neem een flinke neut met Ome Haddoque... Bij voorkeur Loch Lomond uiteraard!

Déjà vu
Déjà vu24 jan. 2023 - 19:05

Eigenlijk zouden we nu elke mens op aarde een pil van Drion moeten geven en er op hopen dat de aarde zich kan herstellen na onze aanwezigheid.

3 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque24 jan. 2023 - 23:33

Tjongejongejonge....Ik heb te doen met eenieder doe zo zwartkijkerig in het leven staat. Terwijl er zoveel moois en heerlijks op de wereld is. Mens, geniet toch eens wat meer. Het zijn de depri jaren 80 niet.

Eric Minnens
Eric Minnens25 jan. 2023 - 6:51

@Déjà vu "er op hopen dat de aarde zich kan herstellen na onze aanwezigheid" Waarom zouden wij daarop hopen? Als wij er niet meer zijn is er ook geen bewustzijn meer. Niemand weet dan meer van de dieren en de planten en de wereld en het heelal. Ook de dieren, de planten, de wereld en het heelal zelf niet. Zonder bewustzijn bestaan de dieren en de planten en de wereld en het heelal dan ook niet. De creatie van het bewustzijn is het grootste goed dat tot nu toe in het universum is ontstaan. Als er al een God bestaat, dan is zijn naam: Bewustzijn. Zonder bewustzijn bestaat er niets. Niemand neemt het waar. Niemand reflecteert erover. Bestaan is zinloos geworden. Wellicht kan er wel weer 'zin' worden gecreëerd, indien andere dieren dan de mens opnieuw bewustzijn ontwikkelen. Maar dat gaat waarschijnlijk opnieuw honderden miljoenen jaren kosten... Wat een verspilling. Dit klinkt wellicht allemaal nogal religieus. Eh... misschien ben ik dat dan ook wel. De religie van het Bewustzijn. Ik hoef alleen nog maar rituelen te bedenken... {;-)

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 9:14

Kapitein_Haddoque: "Terwijl er zoveel moois en heerlijks op de wereld is." Dat ligt er helemaal aan in welk huisje je geboren bent.

Inzicht
Inzicht24 jan. 2023 - 18:29

En in Nederland gaan we de salderingsregeling afbouwen omdat plotseling is ontdekt dat het onrechtvaardig is voor al die mensen zonder zonnepanelen (eigenlijk omdat er tot nu toe niet is geïnvesteerd in het elektriciteitsnetwerk en dit daarom overbelast raakt). Zulke ontdekkingen doet de overheid wel vaker; 8 jaar geleden bleek de studiebeurs opeens omgekeerde solidariteit te zijn.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 16:05

Inderdaad! Ik was in de veronderstelling, dat zonnepanelen goed waren. Grijze stroom is duurder. De prijs gekoppeld aan elektriciteit opgewekt door gas. Dan is deze draai van Jetten opzienbarend! Meer groene stroom is juist beter, dan kan de stroomprijs de groene prijs worden! Verplicht energiemaatschappijen juist groene energie voorrang te geven en ze op te leggen hun netwerken en opslag van groene energie dusdanig uit te breiden dat we nooit meer in deze positie komen.

HarrieV2
HarrieV224 jan. 2023 - 17:13

Famous last words. Ik denk niet dat die klok ooit op middernacht………….

1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque24 jan. 2023 - 23:34

Ik weet wel zeker dat die klok nooit op middernacht ko.....

Karingin
Karingin24 jan. 2023 - 17:04

https://www.vn.nl/natuurramp-economische-positie-klimaatkwetsbaarheid/?token=a3Q4NFFaRzRiYlVpTWcyWFJ5cVdoc2lZU29QcHdmT1Z3UlU2cjJGektvYz0

1 Reactie
PVDB2
PVDB224 jan. 2023 - 17:42

Inderdaad. Niets aan toe te voegen.

Baldrr
Baldrr24 jan. 2023 - 16:56

Elke dag komen we dichter bij ons eind. Dat is altijd al zo geweest.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 16:37

"... een groep wetenschappers...." Tsja die zijn er altijd wel te vinden met een of andere alarmbel. De wereld zou al lang 'op' zijn volgens de Cl vRome; aan kernwapens of - centrales opgestookt zijn, etc. En toch hebben we altijd weer een oplossing bedacht...

4 Reacties
PVDB2
PVDB224 jan. 2023 - 18:13

Je hebt ook mensen die corona ontkennen of bagataliseren die "gestudeerd" hebben. Je hebt ook "wetenschappers" die klimaatverandering ontkennen en het de rol van de mens daarin. Je hebt gestudeerde mensen die de Holocaust ontkennen of bagataliseren. Die in pedofiele netwerken geloven. Voor elk subject is er wel een groep te vinden die zich wel tegenover de huidige wetenschap keert. Ontwikkeling door onderzoek (waaronder meten is weten en de apparatuur die dat kan bewerkstelligen en steeds nauwkeurig word) door de jaren heen heeft onze goede dingen gebracht en minder goede dingen. Ik heb toch meer vertrouwen in wetenschappelijk instituties zoals de de "Harvard's" en de TU's die wetenschappers afleveren die de kennis in de praktijk gaan brengen en verder ontwikkelen. Dat klimaatverandering een steeds grotere impact heeft op de leefomgeving is men in de wetenschappelijke wereld wel over eens. Bedrijven als Shell en Exxon dat al 50 jaar wisten wat de gevolgen zijn. Het is een te grote moneymaker. Dat een kernmacht in oorlog is met het onafhankelijke buurland die het als provincie en eigendom ziet kan, als het echt gaat escaleren, een groter gevaar voor de westerse wereld vormen. Poetin schiet er niets mee op door op de "rode knop" te drukken. Het is wel al enkele keren voorgekomen dat het a very close call was. Door niet het gezond verstand en blind handelen tot een situatie was gekomen waarvan het onzeker is dat we op dit moment een reactie hadden kunnen sturen op dit topic...

Andreas4
Andreas424 jan. 2023 - 19:32

Een tijdelijke oplossing is geen oplossing, alleen maar uitstel van executie.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 19:34

pvdb: Rechts wil graag dood ofzo en ze willen iedereen meenemen.

EenMening3
EenMening324 jan. 2023 - 22:11

@KK Kan de mens de problemen die hij zelf veroorzaakt heeft ook weer oplossen? Dat is tot nu toe altijd gelukt. Inmiddels wonen er 8 miljard mensen op deze planeet. Maar blijft dit zo of kunnen we a point of no return passeren?