Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doomsday Clock beweegt weer: Mensheid niet eerder zo dichtbij vernietiging van de wereld

  •  
28-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4393 keer bekeken
  •  
ANP-518569559

Wetenschappers hebben de zogeheten Doemdagklok (Doomsday Clock) weer vooruit gezet. De mensheid is nog nooit zo dichtbij haar eigen vernietiging geweest als nu. Dat laat het Bulletin of the Atomic Scientists weten. De klok staat nu op 89 seconden voor middernacht, een verschuiving van een seconde ten opzichte van vorig jaar.

In een verklaring waarschuwen de wetenschappers:

"De Doomsday Clock is in beweging op een moment van diepe wereldwijde instabiliteit en geopolitieke spanning. Terwijl de wijzers van de klok steeds dichter bij middernacht komen, doen we een hartstochtelijk beroep op alle leiders: nu is het tijd om samen te handelen! De existentiële bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, kunnen alleen worden aangepakt door middel van gedurfd leiderschap en partnerschap op wereldwijde schaal. Elke seconde telt."

De toenemende dreiging ligt onder meer op het gebied van een potentiële kernoorlog:

"Het risico op kernwapengebruik blijft toenemen door de een toename van capaciteiten en het breken van verdragen. Rusland heeft de naleving van het New START-verdrag opgeschort en de ratificatie van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT, red.) ingetrokken. China breidt zijn nucleaire arsenaal snel uit. De VS heeft afstand gedaan van waarschuwende rol. Ook lijkt de VS het nucleaire arsenaal uit te willen breiden en is verkeert het in de overtuiging dat een "beheerst" gebruik van kernwapens kan worden ingezet. Zo'n misplaatst vertrouwen zou ons een een nucleaire oorlog in kunnen laten struikelen."

Ook de door mensen veroorzaakte klimaatcrisis blijft een groot punt van zorg:

"2024 was het warmste jaar ooit gemeten. Extreem weer en andere klimaatgebeurtenissen - overstromingen, tropische cyclonen, extreme hitte, droogte en bosbranden - verwoestten samenlevingen, rijk en arm, evenals ecosystemen over de hele wereld. Toch bleven de wereldwijde broeikasgasemissies die klimaatverandering veroorzaken stijgen. En investeringen om ons aan te passen aan klimaatverandering en de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen, lagen ver onder wat nodig is om de ergste gevolgen te voorkomen. Met name zorgwekkende verkiezingscampagnes lieten zien dat klimaatverandering een lage prioriteit had in de Verenigde Staten en veel andere landen."

Ook waarschuwen de wetenschappers dat pandemieën grote gevaren kunnen opleveren voor de mensheid als geheel. Helemaal omdat sinds de coronacrisis en de storm van complottheorieën, wereldwijd het geloof en vertrouwen in de wetenschap is afgenomen. Daarnaast zijn er zorgen dat virussen als biologisch wapen ingezet kunnen worden. De wetenschappers zetten ook grote vraagtekens bij de opkomst van kunstmatige intelligentie:

"Hoe moeten we denken over dodelijke autonome wapens, die doelen identificeren en vernietigen zonder menselijke tussenkomst? Ondertussen verstoort het afnemende functioneren van het wereldwijde informatie-ecosysteem het vermogen van de samenleving om moeilijke uitdagingen aan te pakken, en AI heeft een groot potentieel om de chaos en wanorde te versnellen.”

Het Bulletin of the Atomic Scientists riep de Doemdagklok in 1947 in het leven door de Koude Oorlog die volgde op de Tweede Wereldoorlog. De wetenschappers wilden en willen het publiek waarschuwen hoe dicht de mensheid bij het vernietigen van de wereld is.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Wilma3
Wilma3
29 jan. 2025 - 11:23

Ik denk dat het onafwendbaar is dat we onze totale vernietiging tegemoet gaan. Ik zie de mensheid niet in staat om haar gedrag dusdanig aan te passen dat dit voorkomen kan worden. De één is te druk met oorlog voeren en de ander met wegkijken of ontkennen. Er is volgens mij maar één manier om naar de totale vernietiging toe te leven en dat is gewoon doorgaan en geen kinderen meer op deze wereld zetten. Voor moeder aarde is het een zegening als de mens is opgeruimd. Ben ik pessimistisch? Nee ik denk eerder realistisch.

2 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque29 jan. 2025 - 14:21

Ik heb vier kinderen en neem er nog een stuk of wat bij.

Ben zelf dan ook zeer hoopvol gestemd richting de toekomst van mijn kroost en (hopelijk vele vele) klein- en achterkleinkinderen.

Hoop doet leven immers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2025 - 15:52

Musk heeft er 12 maar die kan hij wellicht naar Mars sturen.

Robbin_T
Robbin_T
29 jan. 2025 - 9:32

Reden te meer om vaart te zetten achter de kolonisatie van Mars. Mochten we het hier verkloten kan de mensheid daar opnieuw beginnen.

Frits Jansen
Frits Jansen
29 jan. 2025 - 3:15

Eens in de zoveel miljoen jaar valt een reuzenmeteoriet op aarde die alle hogere levensvormen vernietigt - en een nieuw begin mogelijk maakt. Moeten we gaan hopen op een nieuwe meteoriet?

Dat zou in elk geval de fabrikanten van mobieltjes helpen die echt niet kunnen bedenken wat ze nog voor nieuwe features in hun telefoons moeten stoppen.

Oud links
Oud links
28 jan. 2025 - 18:42

Wat een hoop fatalisme weer, leuk om je kinderen daarmee een depressie mee aan te praten.

De wereld veranderd, maar buiten het Westen maakte de rest van de wereldbevolking zich er niet zo druk om.

8 Reacties
pahan
pahan28 jan. 2025 - 20:24

Binnen het Westen ook niet hoor.

Gajes
Gajes28 jan. 2025 - 20:35

Want China, Israël, Zuid Afrika, India, Japan zijn het Westen..

JoostJK
JoostJK28 jan. 2025 - 20:48

Oud Links :

Het nieuwe Domrechts?

Vanuit welk riool "buiten het Westen" stuur jij ons je non-zinnige opmerking?

AndyP
AndyP29 jan. 2025 - 4:39

@JoostJK, wel leuk dat je meteen begint te schelden en met nonargumenten aankomt, maar als je een beetje nadenkt of iets gaat uitzoeken, dan zit er een kern van waarheid in wat Oud-links schrijft.

Heel veel landen hebben anderere prioriteiten waarbij het klimaat maar een abstract probleem lijkt te zijn. Daarbij moet je denken aan armoede, gezondheidszorg en onderwijs. Dit zijn vaak ook landen die zich niet verantwoordelijk voelen c.q. ook niet verantwoordelijk zijn voor de mondiale uitstoot en hebben sowieso de middelen niet er iets aan te veranderen. Bij hen ligt de focus veel meer op kortetermijn oplossingen en overleven dan op lange termijn verduurzaming. Daarnaast hebben we ook nog te maken met opkomende economieen die eerst zelf nog een stukje van de taart willen kunnen meesnoepen.

Het probleem met veel westerse landen is dat mensen serieus beginnen te voelen dat het steeds minder wordt, alleen is de maatschappij daar niet op gebouwd. Het hele economisch bestel is gebaseerd op groei en in plaats van dat overheden de burgers helpen romen zij steeds meer af om deze groei te bewerkstelligen. Ja Nederland is rijk, nee, de burger heeft daar niet veel aan. Huizen, zorg en boodschappen worden steeds onbetaalbaarder en omdat alles duurder wordt verhogen andere bedrijven zoals NUTS bedrijven ook steeds hun tarieven waardoor de spiraal naar beneden steeds harder gaat voor de burger.

Druk maken om volgende week als je niet weet of je morgen nog kan leven werkt niet zo goed.

Rick Hofland
Rick Hofland29 jan. 2025 - 6:30

Joost

Als je in Saudie, China of Rwanda gewone mensen vraagt of ze zich druk maken over klimaatverandering dan kijken ze je aan of je ze in de maling neemt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra29 jan. 2025 - 11:15

@Rick -

Gewone mensen maken zich helemaal nergens druk over. Ze zijn er aan gewend dat de elite hun problemen oplost. Mocht de elite daarin falen, trekt het volk de straat op en vindt dat er koppen moeten rollen.

.

Gelukkig voorziet China de hele wereld van goedkope zonnepanelen en werkt men in Saoedie-Arabië aan een groene landbouwsector . Rwanda draagt nauwelijks bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. De hevige regenval, die het gevolg is van klimaatverandering, is echter een enorm probleem voor de gewone Rwandezen.

.

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10546859/klimaatverandering-krijgt-in-china-steeds-meer-aandacht

https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/golfstaten/achtergrond/klimaattop_sp1

https://www.agroberichtenbuitenland.nl/specials/voedselzekerheid/rwanda

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2025 - 12:08

De nieuwe rijken in India beginnen aan vliegvakanties te denken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2025 - 12:15

Voedselzekerheid was in Saudi-Arabië nooit een probleem gomdat ze zat geld hadden voor de import. Maar zelfvoorziening staat op het programma voor diverse "producten". Nederland leert ze oa, hoe je zoveel mogelijk plofkippen in afgesloten schuren opelkaar stapelt.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque
28 jan. 2025 - 16:20

Nou, das niet zo fraai allemaal.

Aande andere kant, heb natuurlijk altijd al door de post apocalyptische wastelands willen scheuren in een omgenouwde 1973 Ford Falcon XB GT met extra uitlaatpijpen.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 jan. 2025 - 17:21

als die auto ooit ergens op zijn plaats zal zijn is het dan en daar…..

Omgebouwd?……met kaasschaaf spoiler?

Pindaklaas
Pindaklaas28 jan. 2025 - 19:22

Ah, u bent een Mad Max wannabe?

Sand dunes
Sand dunes28 jan. 2025 - 19:51

Zeg het even als je hem hebt Kapitein, dan ruil ik mijn Harley Wide glide in voor een Kawasaki Z1000. Mijn uiterlijk schijn ik al mee te hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor