Joop

'Doofpotcultuur Pakistaanse gemeenschap moet worden doorbroken'

  •  
16-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
pakistaansegemeenschap300.jpg
Update: Protestmars met 200 mensen in Yasmeen's woonplaats Rotterdam voor vrouwenrechten, tegen geweld ... Pakistaans-Nederlandse vrouwen spreken zich uit na moord op 25-jarige Yasmeen 
Afgelopen vrijdag werd het lichaam van de 25-jarige Yasmeen uit Rotterdam-Zuid aangetroffen in een bos in Drenthe. De vrouw is vermoedelijk door haar echtgenoot om het leven gebracht. Dat de 25-jarige vrouw als vuil werd behandeld door haar echtgenoot en schoonfamilie en als slavin werd misbruikt, was binnen de Pakistaanse gemeenschap al lang bekend. Toch deed niemand daar iets tegen. Zelfs niet toen ze naar de politie stapte en om hulp vroeg. Voor twee vriendinnen van Yasmeen is de maat nu vol. Zij willen dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het gesprek aangaat met de Pakistaanse gemeenschap. Om ‘een tweede Yasmeen’ te voorkomen. De doofpotcultuur moet worden doorbroken, aldus de vriendinnen.
Updates onderaan
“Dit hadden we kunnen voorkomen. We hadden eerder iets voor Yasmeen moeten doen”, zeggen de twee vriendinnen, Nazish en Abrinah Kahn, nu. “Aboutaleb moet niet met de mannen van het moskeebestuur spreken maar met ons, met de vrouwen. Over de doofpotcultuur en over het moskeebestuur zodat ze dit onderwerp naar voren brengen.”
Maandag vindt in Rotterdam een protestmars plaats, met de titel Je Suis Yasmeen. Een unicum, aldus de Rotterdamse activiste Shirin Musa:
Vrouwen van alle generaties die zich altijd hebben stilgehouden, gaan voor het eerst voor vrouwenrechten demonstreren, omdat ze zelf schoondochter zijn geweest, hun dochters schoondochter zijn/worden en ze slavernij van vrouwen en geweld tegen vrouwen zat zijn.”
De protestmars begint om 18:30 op het Nagtegaalplein en loopt naar het huis waar Yasmeen woonde. “We gaan Yasmeen voor het huis herdenken waar zij jarenlang als slavin heeft gewoond en dwangarbeid heeft verricht. Pakistaans Nederlandse vrouwen willen dat medeplichtigen, schoonmoeder & schoonzus Yasmeen, ook voor de rechter moeten verschijnen en gestraft worden”, laat Musa weten via Twitter.
RTEmagicC_yasmeen.jpg
Maandag heeft de officier van Justitie overigens het voorarrest van de echtgenoot van Yasmeen met twee weken verlengd. 
Update 21.00 uur – ‘Protestmars in Rotterdam Charlois met zo’n 200 demonstranten’ Tijdens de stille tocht liepen er naast veel vrouwen, ook mannen en kinderen mee, meldt RTV Rijnmond. Bij het huis van Yasmeen werden kaarsjes aangestoken en bloemen neergelegd. Ook werd er stil gehouden bij het huis van haar schoonfamilie, waar Yasmeen jarenlang woonde en al slavin werkte. Die familie is inmiddels uit het huis vertrokken. Er was op verzoek van de familie veel politie op de been tijdens de tocht. Voor zover bekend hebben er geen ongeregeldheden plaatsgevonden.
De twee vriendinnen van Yasmeen die burgemeester Aboutaleb vroegen in gesprek te gaan met de Pakistaanse gemeenschap zijn welkom op het stadhuis, zo meldt Metro.
RTEmagicC_twitter_Musa.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

TruusBeek
TruusBeek16 feb. 2015 - 14:49

De normen en waarden in Nederland hollen achteruit. Zeer triest voor deze vrouw en haar kinderen, laatsten moeten verder leven met wetenschap dat hun vader hun moeder heeft vermoord.

meijerlahn
meijerlahn16 feb. 2015 - 14:49

Het stemt mij treurig dat een organisatie als "Femmes for freedom" in Nederland broodnodig is. http://www.femmesforfreedom.com/

Neeman
Neeman16 feb. 2015 - 14:49

jammer als ik dit bericht eerder had gelezen was ik ook gekomen ! Het is ongelooflijk dit soort dingen. Het is toch triest dat je als dochter geen gehoor vindt bij je ouders als dit soort ellende in je leven speelt. Heel erg triest. Korte metten maken met dit soort zielige lui. Als er geen voorbeeld wordt gesteld dan komen er zeker nog meer lijken. BAH

RichardHofland
RichardHofland16 feb. 2015 - 14:49

Hafid Bouazza heeft het "probleem" vandaag erg mooi onder woorden weten brengen. http://cult.thepostonline.nl/2015/02/16/de-beledigde-islam-en-het-gekooide-aap-syndroom-resultaat-van-langdurige-intimidatie-en-indoctrinatie/

GingerTed
GingerTed16 feb. 2015 - 14:49

Elma Drayer schreef in de fase dat Yasmeen nog zoek was al een vlammend column over de vele zo bedreigde, opgesloten vrouwen binnen bepaalde (geloofs)culturen alhier, waarvan een deel ook grote delen van de Blijf van mijn lijf-huizen bevolkt. Een Pakistaanse jonge vrouw, als slaaf gehouden door haar schoonfamilie, uitgehuwelijkt aan haar neef, letterlijk opgesloten in huis, die alle moed bijeengeraapt (en daarvoor is nogal wat nodig in betreffende cultuur) dan vanwege het geweld en de dreigende situatie naar de politie vlucht voor hulp, in plaats van dat ze anoniem ondergebracht wordt in een "Blijf van mijn lijf"-huis, na een overleg van politie met de familie (!), haar onderbrengt bij een oom. Rotterdamse Yasmeen werd vermoord teruggevonden in bosschages langs de A28 in Drenthe. Gek genoeg was dat al een dag voordat de familie aangifte deed van vermissing. Misschien ook getipt door de politie dat dit verstandig was? Die laatste opmerking is cynisch en doet volgens sommigen de (rouwende?) familie wellicht onrecht. Als dat zo is zal zij vast snel klaarheid geven wie Yammen zo naar het leven stond. Toch? http://www.volkskrant.nl/opinie/waarom-hebben-wij-nooit-ernst-gemaakt-met-inburgeringsplicht~a3845607/

boosje
boosje16 feb. 2015 - 14:49

Wat leren mensen die zich hier willen vestigen tijdens de inburgeringslessen? Alleen een beetje Nederlands is niet genoeg! Het is van het grootste belang dat iedereen die hier komt wonen goed wordt ingelicht over de hier geldende normen en waarden. Met name mensen die komen uit landen waar dit soort toestanden 'normaal' worden gevonden moeten meekrijgen dat het er hier anders toegaat. Dat kan via de inburgeringslessen gebeuren, waarbij wat mij betreft gerust getoetst mag worden of de toekomstige bewoners weten waar zij aan beginnen. Van mij hoeven mensen niet hun godsdienst op te geven, maar onze grondwettelijk gewaarborgde rechten gaan voor. Dat heet scheiding van kerk en staat en iedereen heeft zich hieraan te houden. En bij hulpvragen? Ingrijpen, opsporen en handhaven en zo nodig streng straffen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2015 - 14:49

Erg moedig van de vrouwen en schande dat dit in Nederland anno 2015 vrouwen zo worden behandeld puur omdat ze vrouw zijn. Ik hoop dat er hoop mensen meelopen en dat deze vrouwen niet in de steek worden gelaten want volgens mij lopen ze gevaar. De donkere kant van de multiculturele samenleving. wat sta je wel of niet toe en hoeverre wil/ mag je je bemoeien als multiculturalist?

1 Reactie
TonMaps
TonMaps16 feb. 2015 - 14:49

@ Edo Vos, ma 16 februari 2015 16:28 “...vrouwen zo worden behandeld puur omdat ze vrouw zijn.” Hoe weet je dat dit is 'puur omdat ze vrouw zijn'? Huiselijk geweld is geen m/v-kwestie. Mannen en vrouwen zijn in ongeveer gelijke mate dader en slachtoffer, en voor zover ik weet zijn er op dit punt geen verschillen tussen culturen. http://whiteribbon.org

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2015 - 14:49

Aboutaleb is formeel hoofd van de Rotterdamse politie. Dat deze politie niets deed naar aanleiding van de aangiftes, staat in schril contrast met zijn afstand nemen van Islam-geweld.

1 Reactie
123456zeven
123456zeven16 feb. 2015 - 14:49

Er staat niet dat er aangifte gedaan is, er staat expliciet dat er om hulp is gevraagd. In hoeverre er aangifte is gedaan valt daar niet uit af te leiden. En dat vrouwen teruggaan naar hun geweldadige man is is niet iets waar de politie iets aan kan doen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2015 - 14:49

De overheid moet een campagne beginnen om moslims te verleiden hun geloof los te laten, dat is het beste voor iedereen.

1 Reactie
deltanine
deltanine16 feb. 2015 - 14:49

De overheid is de laatste die dat moet doen...

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2015 - 14:49

Een goede eerste stap zou zijn om vrouwen duidelijk te maken dat geen enkele vorm van geweld acceptabel is.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6516 feb. 2015 - 14:49

ik denk dat de vrouwen dat wel weten maar de mannen het probleem waren, ik heb vorig jaar een interview gezien van een engelse vrouw die naar de politie was gestapt en een boekje open had gedaan haar familie verstote haar, ze moest verhuizen, is jaren lang al niet meer in haar geboorteplaats geweest simpel omdat het te gevaarlijk is. de dader kon gewoon rondlopen, zijn gang gaan en zij werd uitgekotst.

ZafferY
ZafferY16 feb. 2015 - 14:49

vrouwen hebben het zwaar in de Islamitische werelddelen. Ook hier. Veel stil (en minder stil) leed. Feministen hier in NL zouden zich daar heel erg druk over moeten maken.

1 Reactie
TonMaps
TonMaps16 feb. 2015 - 14:49

@ Zaffer Y, di 17 februari 2015 00:13 “vrouwen hebben het zwaar in de Islamitische werelddelen.” Vrouwen en mannen hebben het zwaar in armere werelddelen. Elders [1] heb ik verschillende pogingen gedaan mensen te laten luisteren naar moslima's die zeggen geen slachtoffer te zijn. Niemand wil naar ze luisteren. Do Muslim Women Need Saving? The Western crusade to rescue Muslim women has reduced them to a simplistic stereotype http://ideas.time.com/2013/11/01/do-muslim-women-need-saving/ “Veel stil (en minder stil) leed.” Mannen zijn ongeveer even vaak slachtoffer van huiselijk geweld. Gelukkig komt huiselijk geweld minder voor dan we denken. Berichten in de media hanteren vaak zeer ruime definities van 'geweld'. http://whiteribbon.org [1] http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/30597_eerste_vrouwenmoskee_in_de_vs_opent_deuren/

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2015 - 14:49

Ik heb altijd dubbele gevoelens bij dit soort gevallen. Gevallen waarin vrouwen het slachtoffer zijn van achterlijke (islam) culturen. ik zie namelijk dat de meerderheid van die vrouwen het in stand houd. Ze zien het gebeuren, of ondergaan het zelf. Sterker nog ze doen het hun eigen dochters aan, tot aan lichamelijke verminking toe! Ik kan dat maar niet snappen!

1 Reactie
TonMaps
TonMaps16 feb. 2015 - 14:49

@ sillie billie, di 17 februari 2015 02:25 “Sterker nog ze doen het hun eigen dochters aan, tot aan lichamelijke verminking toe! Ik kan dat maar niet snappen!” https://www.psychologytoday.com/blog/insight-therapy/201401/feminine-foes-new-science-explores-female-competition http://www.femininebeauty.info/suppression.pdf