Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Doofpotcultuur Pakistaanse gemeenschap moet worden doorbroken'

  •  
16-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
pakistaansegemeenschap300.jpg
Update: Protestmars met 200 mensen in Yasmeen's woonplaats Rotterdam voor vrouwenrechten, tegen geweld ... Pakistaans-Nederlandse vrouwen spreken zich uit na moord op 25-jarige Yasmeen 
Afgelopen vrijdag werd het lichaam van de 25-jarige Yasmeen uit Rotterdam-Zuid aangetroffen in een bos in Drenthe. De vrouw is vermoedelijk door haar echtgenoot om het leven gebracht. Dat de 25-jarige vrouw als vuil werd behandeld door haar echtgenoot en schoonfamilie en als slavin werd misbruikt, was binnen de Pakistaanse gemeenschap al lang bekend. Toch deed niemand daar iets tegen. Zelfs niet toen ze naar de politie stapte en om hulp vroeg. Voor twee vriendinnen van Yasmeen is de maat nu vol. Zij willen dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het gesprek aangaat met de Pakistaanse gemeenschap. Om ‘een tweede Yasmeen’ te voorkomen. De doofpotcultuur moet worden doorbroken, aldus de vriendinnen.
Updates onderaan
“Dit hadden we kunnen voorkomen. We hadden eerder iets voor Yasmeen moeten doen”, zeggen de twee vriendinnen, Nazish en Abrinah Kahn, nu. “Aboutaleb moet niet met de mannen van het moskeebestuur spreken maar met ons, met de vrouwen. Over de doofpotcultuur en over het moskeebestuur zodat ze dit onderwerp naar voren brengen.”
Maandag vindt in Rotterdam een protestmars plaats, met de titel Je Suis Yasmeen. Een unicum, aldus de Rotterdamse activiste Shirin Musa:
Vrouwen van alle generaties die zich altijd hebben stilgehouden, gaan voor het eerst voor vrouwenrechten demonstreren, omdat ze zelf schoondochter zijn geweest, hun dochters schoondochter zijn/worden en ze slavernij van vrouwen en geweld tegen vrouwen zat zijn.”
De protestmars begint om 18:30 op het Nagtegaalplein en loopt naar het huis waar Yasmeen woonde. “We gaan Yasmeen voor het huis herdenken waar zij jarenlang als slavin heeft gewoond en dwangarbeid heeft verricht. Pakistaans Nederlandse vrouwen willen dat medeplichtigen, schoonmoeder & schoonzus Yasmeen, ook voor de rechter moeten verschijnen en gestraft worden”, laat Musa weten via Twitter.
RTEmagicC_yasmeen.jpg
Maandag heeft de officier van Justitie overigens het voorarrest van de echtgenoot van Yasmeen met twee weken verlengd. 
Update 21.00 uur – ‘Protestmars in Rotterdam Charlois met zo’n 200 demonstranten’ Tijdens de stille tocht liepen er naast veel vrouwen, ook mannen en kinderen mee, meldt RTV Rijnmond. Bij het huis van Yasmeen werden kaarsjes aangestoken en bloemen neergelegd. Ook werd er stil gehouden bij het huis van haar schoonfamilie, waar Yasmeen jarenlang woonde en al slavin werkte. Die familie is inmiddels uit het huis vertrokken. Er was op verzoek van de familie veel politie op de been tijdens de tocht. Voor zover bekend hebben er geen ongeregeldheden plaatsgevonden.
De twee vriendinnen van Yasmeen die burgemeester Aboutaleb vroegen in gesprek te gaan met de Pakistaanse gemeenschap zijn welkom op het stadhuis, zo meldt Metro.
RTEmagicC_twitter_Musa.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.