Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doodsteek aan natuurlijke medicijnenindustrie

  •  
12-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
Herbalmedicine_300.jpg
EU wil strengere regels voor natuurlijke medicijnen
De Europese Unie stemt 30 april voor strengere regels voor natuurlijke medicijnen. De regels zijn bedoeld om de consument te beschermen tegen de koop van medicijnen die nog niet zo lang op de markt zijn en waarvan de uitwerkingen en de geneeswijze niet zijn aangetoond. Vanuit de natuurlijke geneeswijze industrie is kritiek omdat bij vele producten de geneeswijze niet voor honderd procent valt te garanderen.
De nieuwe regels van de EU stellen dat natuurlijke medicijnen voortaan geregistreerd moeten staan. De fabrikant moet daarvoor kunnen aantonen dat het medicijn al 30 jaar wordt gebruikt, waarvan minstens 15 jaar in de EU. Ook moet ieder medicijn een bijsluiter krijgen.
Professor Jayne Lawrence, adviseur van de Koninklijke Farmaceutische industrie meent dat sommige natuurlijke geneesmiddelen gevaarlijk zijn. “De meeste mensen nemen aan dat natuurlijke producten veilig zijn, maar sommigen zijn zo sterk dat ze bijwerkingen kunnen hebben en niet goed vallen bij ander medicijngebruik”, zegt Lawrence tegen de Britse krant Express.
Eén of de vier Britten gebruikt wel eens natuurlijk medicijnen. Volgens de Britse professor farmacie David Colquhoun hoeven fabrikanten van natuurlijke medicijnen de werking van hun producten niet te bewijzen. “Registratie van sterke en giftige middelen is goed voor de veiligheid, maar een bijsluiter kan juist misleidend zijn.”
Professor Elizabeth Williamson, directeur van de Farmacie faculteit van de Reading Universiteit meent dat de nieuwe regeling de doodsteek is voor fabrikanten van natuurlijke medicijnen.
De werkzaamheid van natuurlijke medicijnen valt vaak niet voor de volle honderd procent aan te tonen. Zelfs voor producten die al honderd jaar op de markt zijn is het al moeilijk om een octrooi te krijgen. De fabrikanten kunnen het zich niet veroorloven om studies te doen naar deze medicijnen omdat ze die investering niet kunnen terugverdienen.” Volgens de nieuwe EU-regels worden ze daar nu wel toe gedwongen en dat maakt ze kapot volgens Williamson. “Het kost miljoenen ponden om een volledige licentie te krijgen en de meeste fabrikanten in deze industrie zijn zeer klein.
Op internet is inmiddels een petitie verschenen om de strenge EU-regels tegen te houden. Colquhoun vraagt ze ook af hoe de nieuwe regels gecontroleerd kunnen worden. Zo komen natuurlijke medicijnen in vele variatie op de markt. Knoflook bijvoorbeeld zou goed zijn tegen een hoog cholesterolgehalte, maar men kan discussieren of het hier om voedsel gaat of een kruid.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor