Joop

Dood in je eigen zeik in een ziekenhuis in Heerlen

  •    •  
11-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Je wenst het je ergste vijand niet eens toe
“Dood in je eigen zeik in een ziekenhuis in Heerlen”. Toegegeven, het klinkt als de titel van weer zo’n spannende streekroman, maar de werkelijkheid is anders. In het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft een bejaarde man twee dagen dood in een toilet gelegen. De zeer oude man was daar overleden aan een hartstilstand, bevestigde een woordvoerster van het Atrium maandag.
De man, die leed aan hart- en longklachten, had woensdag een afspraak op de poli. Voordien was hij naar het toilet gegaan, waar hij overleed. Hij werd daar pas vrijdagochtend ontdekt toen de WC-deur uit het slot werd gehaald. Hart- en longklachten: je hoeft met zo’n kwaal maar een iets te harde bierdrol naar buiten te persen om een acute hartstilstand te krijgen. Dat was trouwens knap lullig getimed, want in principe was hij wel degelijk op zijn afspraak verschenen. Dus dat de woordvoerster zegt dat het wel vaker gebeurt dat mensen niet komen opdagen, is op z’n zachtst gezegd nogal gemakzuchtig geredeneerd.
”Zoiets is hier nog nooit gebeurd”, zei de woordvoerster ook nog. Nee, dat zou er godverdomme nog bij moeten komen. Dat dus met een aanvaardbare frequentie van, pak hem beet, eens per drie maanden een hurkend skelet met toegeknepen ogen op de poepdoos kan worden aangetroffen.
De gemakzucht in de redenatie van de woordvoerster is dan ook van dien aard, dat mocht ik in Limburg onverhoopt tegen een lichte aangezichtstyfus aanlopen, ze mij dan zeker niet in het Atrium Medisch Centrum zullen zien. Met mijn zwakke blaas kan het zo maar gebeuren dat ik nietsvermoedend het die dag nog niet gereinigde toilet betreed en dat ik met het openen van de WC-deur een lijk naar buiten trek, dat in de voorafgaande vergeefse worsteling met de aanstaande dood met de vrije hand nog steun had gezocht bij de deurklink aan de binnenkant. Of nog smeuïger; de in ziekenhuislatrines spreekwoordelijk aanwezige vliegen blijken dit keer niet alleen op de faecaliën af te zijn gekomen, maar ook op de inmiddels in staat van ontbinding verkerende patiënt.
En dat nog daargelaten de niet geheel ondenkbare situatie dat ikzelf bij het langdurig toiletteren uiteindelijk in versteende toestand kan worden aangetroffen als de sluitspier weer eens een snipperdag heeft opgenomen.
”Het gaat om een man met een stevige ziektegeschiedenis, die ondanks zijn hoge leeftijd nog alles zelf wilde doen”, aldus nogmaals de woordvoerster. Daar zit een tegenspraak met voorbedachte rade in, want je mag veronderstellen dat iemand ‘met een stevige ziektegeschiedenis’ dan minstens zo stevig in de gaten wordt gehouden. Het afschuiven van enige verantwoordelijkheid van ziekenhuiswege zit hem in het tweede deel van deze ongetwijfeld door de hoofdmuts van de afdeling Communicatie voorgebakken zin: ‘…die ondanks zijn hoge leeftijd nog alles zelf wilde doen’.
In een samenleving die van de bedilzucht en bemoeizorg aan elkaar hangt, is plotseling heel die ongevraagde betutteling schielijk verdwenen als zo’n ouwe baas alle hulp afwijst en zichzelf daarmee slachtoffert. Ik pleit er niet voor om ouderen te behandelen als kinderen, maar als het aankomt op het peilen van een niveau van zelfredzaamheid, heb je bij beide leeftijdsgroepen de verantwoordelijkheid om minimaal in de gaten te houden of iemand die beweert dat ie het allemaal zelf wel kan zich ook daadwerkelijk redt. Zoiets heet zorg of begeleiding, geloof ik.
Want ondanks dat de man -in weerwil van zijn zeer hoge leeftijd- kennelijk alles zelf wilde doen, weet ik één ding zeker. En dat is dat hij in al die onafhankelijkheidsdrift voor een veel glorieuzer einde zou hebben gekozen.
Dood worden aangetroffen in je eigen zeik in een ziekenhuis in Heerlen. Je wenst het je ergste vijand niet eens toe.
Alleen al om die reden moeten we bij elk schijthuis in de Limburgse ziekenhuizen zo’n gezellige bemoeisnol met een schoteltje neerzetten.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Wout Berlinck
Wout Berlinck11 okt. 2011 - 9:25

Guttegut Kanits .. Vertel eens. Waar bent u bang voor? Bang dat u op uw wolk zwevend naar beneden kijkt en denkt 'ik zit er toch maar lullig bij daar op het toilet'? Bang dat die leuke zuster de deur ontsluit en denkt 'die zit er al dagen lullig bij zo op het toilet'? U lijkt decorum nogal belangrijk te vinden, zelfs na de dood.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet11 okt. 2011 - 9:25

"Alleen al om die reden moeten we bij elk schijthuis in de Limburgse ziekenhuizen zo’n gezellige bemoeisnol met een schoteltje neerzetten." Leuk om te lezen als je toiletjuffrouw bent. Maar ja, meneer de columnist is tevens kunstenaar. Dus dan mag dat.

JanJansen17
JanJansen1711 okt. 2011 - 9:25

Zelfredzaamheid van een 90 tigjarige!!! Waar maar weer uit blijkt dat zelfredzaamheid niet zonder risico is. En deze man was zelfs vrijwillig zelfredzaam, leefde als pionier alvast de nieuwe wetten van dit kabinet!!! Niets op aan te merken zou men denken, in tegendeel, zelfs om beretrots op te zijn; " mijn opa bezocht zelfstandig en onafhankelijk zijn specialist en de toilet. " Maar helaas, na twee dagen had niemand hem nog gemist, laat staan dat men kon vermoeden dat hij op een vreemd toilet eenzaam gestorven was.

Gelijkhebber
Gelijkhebber11 okt. 2011 - 9:25

Het incident in AMC Heerlen is de zorg ten voeten uit. Medewerkers op de werkvloer zonder aansturing stellen zelf wel even de prioriteiten. De man van de technische dienst had direct moeten reageren op het bericht dat de WC-deur op slot zat.

Michiel Online
Michiel Online11 okt. 2011 - 9:25

die woordvoerster zal wel heel goed zijn opgeleid! ...

Heer010
Heer01011 okt. 2011 - 9:25

Dat een man van 90 dood gaat is niet raar. De locatie in dit geval hooguit vervelend. Dat iemand niet op een poli verschijnt is niet vreemd. Het is niet voor niets dat men ivm effectiviteit en doelmatigheid het aantal no shows op de polikliniek probeert terug te dringen. Gelukkig hoeven we in dit land (nog) niet te bewijzen dat we voor ons zelf kunnen zorgen. We kunnen hooguit adviseren mbt ondersteuning. Dat de technische dienst en de facilitaire dienst een steek hebben laten vallen is duidelijk. Daar zijn wel een paar kwaliteitsslagen te maken. De schrijver van het bovenstaande tekst is schrijver / columnist / kunstenaar. Zeer respectabele ambachten. Of de auteur die kwaliteiten ook daadwerkelijk bezit is maar de vraag. Gelet op het demagogische karakter en de woordkeuze heeft het meer weg van iemand die de weg kwijt is maar graag kunstenaar wil zijn. En ook hij mag onbegeleid schrijven en doodgaan op zijn eigen schijthuis zonder last te hebben van een bemoeisnol. ( ik citeer slechts)

RobvanKan
RobvanKan11 okt. 2011 - 9:25

Dit artikel had, gezien het feit dat we het over een pas overleden oude man hadden, ook wel wat minder grof gesteld mogen worden. Bierdrol van een 90-jarige zwaar zieke patient? Get real. Dat terzijde, waarom een toiletjuf? Waarom geen discreet alarmpje bij de portier/huishoudelijke dienst als een toiletdeur langer dan een uur op slot blijft? (Ik zeg een uur omdat het natuurlijk wel een ziekenhuis is waar ook mensen met zware stoelgangproblemen komen.)

opgeheven
opgeheven11 okt. 2011 - 9:25

Ik vind het een beetje overdreven. Mensen gaan nou eenmaal dood op de meest vreemde plaatsen op de meest vreemde tijden. Deze meneer toevallig tijdens zijn afspraak en toevallig op de plee. Je kunt ook moeilijk van een schoonmaakster verwachten dat zij bij iedere pleedeur die zij op slot aantreft even aanklopt en een teken van leven vraagt. Ook wat betreft de zorg in het ziekenehuis is er volgens mij niks aan de hand. Deze meneer was niet opgenomen in het ziekenhuis en wordt dus niet bewaakt of in de gaten gehouden. Het enige wat je het ziekenhuis kunt verwijten is dat de technische dienst de deur niet direct openmaakt na de melding van de schoonmaakster dat hij al uren op slot zit.

eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 9:25

Het enige wat dat ziekenhuis te verwijten valt is dat ze zijn lichaam niet eerder gevonden hebben. Ik bedoel, alsof deze meneer nog te redden was geweest, en in het kader van de huidige discussie was reanimeren geen goed idee geweest. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het absurd is een polikliniek af te sluiten (want het lijkt me sterk dat daar 's nachts nog mensen komen) terwijl er iemand op de wc zit. Maar doen alsof deze man door hun schuld is overleden is totale onzin, als hij op hetzelfde moment thuis was geweest was het ziekenhuis daar ook niet verantwoordelijk voor, het moest toch ooit gebeuren.

tibaert
tibaert11 okt. 2011 - 9:25

"Alleen al om die reden moeten we bij elk schijthuis in de Limburgse ziekenhuizen zo’n gezellige bemoeisnol met een schoteltje neerzetten." Limburgse, waarom niet Nederlandse? Vanwaar een dergelijke slotzin? Och ja, Limburg is een beetje buitenland... Een beetje achterlijk en zo...

neeroeter
neeroeter11 okt. 2011 - 9:25

Wat een gemakzuchtig en eigenlijk beledigend stukje. Laat deze man met rust en gebruik hem posthuum niet om een beetje een "grappig" columnpie te schrijven. Zeer slechte smaak.

Mamamimi
Mamamimi11 okt. 2011 - 9:25

Het was de schuld van de technische dienst. Die had verzuimd de deur te openen omdat de schoonmaakster het dezelfde dag was opgemerkt dat de deur dicht zat. En bij de poli gaan ze heus niet elk uur kijken of er iemand nog op de plee zit, doen ze in geen enkel ziekenhuis. Zoiets verwacht je niet, maar het is theoretisch mogelijk dus. Het is een gevalletje van 1 op de miljard. En we kunnen het ziekenhuis wel overal de schuld van geven alleen maar omdat zij de 'macht' hebben over onze gezondheid, maar ik neem het ze niet kwalijk! En de manier waarop dit stukje is geschreven vindt ik het uiterst respectloos naar de overledene, die nu letterlijk te kakken wordt gezet !

JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2011 - 9:25

Als het slachtoffer bij kennis was moet het zijn alsof je levend begraven wordt ...

1 Reactie
eeweew
eeweew11 okt. 2011 - 9:25

Overlijden aan een hartstilstand op een wc in een polikliniek van een ziekenhuis lijkt me nou niet echt anders dan thuis op de wc, misschien iets minder persoonlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2011 - 9:25

De schoonmaakster trof een deur die op slot zat en aangezien er geen geluid uit de w.c. kwam, heeft ze het gemeld bij de technische dienst. De technische dienst heeft er die dag niets mee gedaan. Hier ligt een groot probleem van deze tijd. Overal worden dingen beloofd, maar men komt de afspraak niet na. Hier gaat zoveel tijd mee verloren, maar het kan dus ook weleens hele nare gevolgen hebben. Vaak moet je niet nogmaals maar zelfs meerdere malen aan dezelfde bel trekken of boos worden. Ik hoor daar veel mensen over klagen.

1 Reactie
JanB2
JanB211 okt. 2011 - 9:25

De schoonmaakster trof een deur die op slot zat en aangezien er geen geluid uit de w.c. kwam, heeft ze het gemeld bij de technische dienst. De technische dienst heeft er die dag niets mee gedaan. Hier ligt een groot probleem van deze tijd. Dit "detail" had wel even terloops in het begeleidende stuk vermeld mogen worden. Dit zet het geheel inderdaad in een heel ander (en kwalijk) daglicht.

pietdevries2
pietdevries211 okt. 2011 - 9:25

Wat een gezeur. Ik ken twee gevallen van mensen die op toiletten overleden, de één gewoon thuis, de ander in een hotel tijdens een conferentie. In elk ziekenhuistoilet zit een alarmknop of - koord. Dat de man daarvan geen gebruik meer heeft gemaakt moet tot de conclusie leiden dat hij zeer snel is overleden. Wat stelt de schrijver voor, camerabewaking ? En wat zou zelfs dat in dit geval hebben opgeleverd ? De schrijver zou kunnen solliciteren als pr medewerker bij de PVV.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil11 okt. 2011 - 9:25

In elk ziekenhuistoilet zit een alarmknop of - koord. ============ Vreemd, die knop of dat koord heb ik geen enkel ziekenhuis nog aangetroffen.

Opinius
Opinius11 okt. 2011 - 9:25

Citaat "Dood in je eigen zeik in een ziekenhuis in Heerlen. In het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft een bejaarde man twee dagen dood in een toilet gelegen" de zeik is vooral , dat niemand hem gemist heeft 2 dagen lang,..waar ook!! de oude zieke man is daarmee niet omgekomen in zijn eigen zeik. maar het gezelschap in haar eigen zeik weer eens, waar deze ouwe man in ie leeft en waar niémand hem na 2 dagen mistte. Dat is pas om komen in de onderkomenheid van de werkelijke zeik .

1 Reactie
Opinius
Opinius11 okt. 2011 - 9:25

PS waarmee ik vooral wil wijzen naar het gezelschap waarin we leven ,en niet éen limburgse secretaresse op een poli waar de man niet verscheen op een afspraak. wie bracht hem naar de poli? en wie wist nog meer van zijn bezoek áan een poli? wie mistte hem 2 dagenlang als buur familie etc .? het lijkt me beter om te stellen : dát is de algehele zeik waar alles in omkomt.