Joop

Donner zou niet de eerste zijn die zichzelf benoemt

  •    •  
11-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Pieter Mijer, minister van Koloniën in de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw ging hem voor
Piet-Hein Donner is minister van Binnenlandse Zaken en daarom is het aan hem om de benoeming van een vice-voorzitter van de Raad van State voor te bereiden. Zal hij straks de procedure op gang brengen, die hemzelf als kandidaat naar voren schuift?
Hij is er brutaal genoeg voor. Bovendien hij is de eerste niet. Het doet allemaal een beetje denken aan Pieter Mijer, minister van Koloniën in de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw. In 1866 trad hij toe tot het conservatieve kabinet van Julius van Zuilen van Nyevelt, die bij koning Willem III zeer in de gunst stond. Mijer wilde zijn loopbaan graag afsluiten als gouverneur-generaal van Nederlandsch-Indië. Het was aan de minister van Koloniën om de benoemingsprocedure op gang te brengen  ongeveer, zoals het nu loopt met Donner en de vice-voorzitter van de Raad van Staten.
Alles liep op rolletjes en weldra vernam de Tweede Kamer dat het Zijne Majesteit Koning Willem III behaagd had om zijn minister Pieter Mijer te benoemen tot gouverneur generaal. Dat zette behoorlijk kwaad bloed. De Kamer nam een motie aan om zijn ontstemming kenbaar te maken. Het kabinet reageerde hier fel op. Het legde de motie naast zich neer, ontbond de Tweede Kamer en schreef nieuwe verkiezingen uit. Formeel kan Rutte dat nog steeds doen, als de huidige Kamer iets doet wat hem niet bevalt.
In de tijd van Mijer en Van Zuilen van Nyevelt kregen de weinige kiesgerechtigden – ongeveer 100.000 welvarende mannen in het hele land – het stembiljet nog thuis bezorgd. Willem III liet daar een oproep bij doen om op de aanhangers van het zittende kabinet te stemmen, wat uiteraard veel verontwaardiging wekte bij het publiek. De uitslag was ongunstig voor Willem III en het zittende kabinet. Twee jaar later heeft minister Van Zuilen van Nyevelt nog een keer een weerspannige kamer ontbonden. De nieuwe verkiezingen leverden opnieuw geen duidelijke meerderheid op voor het conservatieve kabinet. Het had niet veel gescheeld of Willem III had voor de derde keer nieuwe verkiezingen uitgeschreven, maar zo ver is het nooit gekomen.
Sindsdien is het in Den Haag gebruik dat een kabinet aftreedt als het geen vertrouwen van de Tweede Kamer meer heeft. De familie van Zuilen van Nyevelt heeft de politiek verlaten. De huidige stamhouder zit in de directie van het pretpark Duynrell.
Mijer heeft keurig zijn termijn als gouverneur-generaal van Nederlandsch Indië afgemaakt. Daar aan de andere kant van de wereld had hij geen last van de verziekte politieke verhoudingen die hij in Den Haag had veroorzaakt.
Gaat Donner het hem na doen?

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Barmaley
Barmaley11 okt. 2011 - 20:33

Deze minister was ooit medeverantwoordelijk voor de gebeurtenissen rond de Schipholbrand, daarna minister van asociale zaken. In zijn huidige ministerschap negeert hij het parlement ook totaal. Waarschijnlijk zal het hem dus wel lukken de onderkoning van Nederland te worden. Pipo en het Bananenkoninkrijk.

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel11 okt. 2011 - 20:33

Meneer Ernst Hirsch Ballin als de nieuwe vice-vooritter van de Raad van State a.u.b.!

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2011 - 20:33

De huidige stamhouder zit in de directie van het pretpark Duynrell. Zou niet weten in welk pretpark ik die Donner een, twee, drie zou kunnen plaatsen zonder dat het gelijk failliet is.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil11 okt. 2011 - 20:33

In het Land van Ooit.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2011 - 20:33

Ik wist niet eens van het bestaaan van een vice-voorzitter van de raad van state. Klinkt mij in de oren als de back-up voorzitter van het één of andere ere-baantje waar je alleen af en toe voor op moet draven in je driedelige pin-stripe suit. Maar goed, het schijnt een fel begeert joppie te zijn dus het zal wel flink wat schuiven. Of 't nou Donner wordt (tjonge wat doet die man mij denken aan W.C. Fields), of iemand anders.....six of one and half a dozen of the other. Lood om oud ijzer dus.

1 Reactie
ElChe
ElChe11 okt. 2011 - 20:33

"Ik wist niet eens van het bestaaan van een vice-voorzitter van de raad van state. Klinkt mij in de oren als de back-up voorzitter van het één of andere ere-baantje waar je alleen af en toe voor op moet draven in je driedelige pin-stripe suit. Maar goed, het schijnt een fel begeert joppie te zijn dus het zal wel flink wat schuiven. Of 't nou Donner wordt (tjonge wat doet die man mij denken aan W.C. Fields), of iemand anders.....six of one and half a dozen of the other. Lood om oud ijzer dus." Wanneer je alleen maar kijkt naar de wereld vanuit je luie stoel, kan ik mij voorstellen dat je zo denkt. Jij hebt je dus nooit ingezet voor de bescherming van je omgeving. Want dan had je geweten hoe belangrijk het oordeel van deze functie is. Het is vaak de enige bescherming van burgers tegen onjuiste en onsmakelijke plannen van de gemeente, provincie en rijk.

BasVV
BasVV11 okt. 2011 - 20:33

Als Donner de meest geschikte kandidaat zou zijn, maar dat is nog afwachten, heb ik geen probleem met een benoeming.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil11 okt. 2011 - 20:33

Zoals iemand anders hier al zei is Donner nou bepaald niet van onbesproken gedrag, hij heeft tenslotte elf doden op zijn geweten. En als Donner kandidaat is dan ga ik ervan uit dat geschiktheid geen criterium is.

Vanderduyn
Vanderduyn11 okt. 2011 - 20:33

Wat zo merkwaardig is in de hele kwestie is het zwijgen van de Tweede Kamer. Het is volstrekt helder dat Donner als minister van Binnenlandse Zaken de voordracht voor een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State moet doen (art. 3 lid 1 Wet RvS). Het zou toch volstrekt onaanvaardbaar zijn als Donner zichzelf voordraagt? Dan is het inderdaad een 'erebaantje' waarvoor je enkel in aanmerking kunt komen wanneer je een zekere positie bekleedt of de juiste connecties hebt. Het is nu juist dat soort achterkamertjespolitiek dat de burger zijn vertrouwen in de politiek doet verliezen. Laten we hopen dat de vacature die geplaatst zal worden geen wassen neus is. Het zou maar zo kunnen dat het vice-voorzitterschap van de Raad van State reeds een uitgemaakte zaak is...

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 okt. 2011 - 20:33

Ze hebben het inmiddels nog erger gemaakt. De benoemingsprocedure die al sinds de oprichting van het Koninkrijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is ondergerbacht, is verplaatst naar het Ministerie van Veiligheid en Ivo Opstelten. Zo hoeft Donner niet zichzelf te benoemen en ziet het er allemaal netjes uit. Er zal best wel een advertentie verschijnen maar kandidaten met de vereiste ervaring en de juiste kwalificaties zullen na dit voorspel niet aan deze charade meedoen. Aan de andere kant: als Donner het kan, kun jij het ook. Het zou een mooi actiemodel zijn om de benoemngscommissie met duizenden sollicitaties te overstromen. Maar ach, dat zie ik ook niet gebeuren. Je zult overigens zien dat de PVV zich steunt. Dan is opnieuw bewezen dat de PVV gewoon behoort tot de Haagse baantjesmachine, tot het speel-elkaar-de-bal-toe-circuit.