Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donner wil toegang tot bestuursinformatie beperken voor pers

  •  
03-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Donner_Pers.300.jpg
Volgens de minister 'misbruiken' journalisten de Wet Openbaarheid van Bestuur om hun artikelen en programma's te kunnen maken. NVJ: Donner ontkent democratisch proces
Journalisten doen veel te vaak een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dat vindt minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken, zo meldt De Pers dinsdagavond. En dat alleen maar zodat ze hun artikelen en programma’s kunnen maken. De ambtenaren hebben het maar druk met het verschaffen van overheidsinformatie die volgens deze wet verplicht openbaar is. Volgens de minister heeft de openbaarheid van bestuur niets te maken met persvrijheid. Journalisten mogen zeggen en schrijven wat ze willen, de overheid hoeft deze informatie alleen niet op een presenteerblaadje aan te bieden, aldus de minister op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid.
De minister wil daarom de WOB op een aantal punten inperken voor journalisten. Op de bijeenkomst zei Donner binnenkort de Tweede Kamer hierover te zullen informeren. In zijn speech lichtte hij zijn voornemen als volgt toe:
Tientallen ambtenaren hebben nu vaak een dagtaak aan de behandeling van de wob-aanvragen. Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding. In die situaties wil ik optreden. Dit raakt de persvrijheid niet.”
Volgens de minister hoeft Nederland zich in internationaal opzicht niet te schamen, zo schrijft De Pers. Hij wees erop dat via internet steeds meer overheidsinformatie beschikbaar komt.
De IJslandse parlementariër Brigitta Jónsdóttir reageerde geschokt op de toespraak van de minister. “Dit was meer dan een bom. Hier moeten journalisten tegen protesteren”, zei de voormalige woordvoerster van onthullingssite WikiLeaks, die eerder op de middag de jaarlijkse persvrijheidslezing uitsprak. Ze was verbaasd dat de journalisten in de zaal niet gelijk in verweer kwamen.
Update
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft teleurgesteld gereageerd op de uitlatingen van Donner. zo meldt Trouw. Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemde de uitspraken dinsdagavond zorgelijk. Volgens hem ontkent de minister hiermee het democratisch proces en de rol die journalisten daarin spelen. ”Het is in onze ogen van groot belang om toegang te krijgen tot een proces dat voorafgaat aan de besluitvorming. Anders kun je de macht niet controleren”, zei Bruning.
Lees meer bij De Pers: Donner: Persvrijheid hangt niet van wob af

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.