Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donner: Weigeren bestuursakkoord is gevaarlijk

  •  
05-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Minister van Binnenlandse Zaken waarschuwt gemeenten: Nederland wordt onbestuurbaar als gemeenten niet meegaan met plannen van kabinet
Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) waarschuwt gemeenten in het televisieprogramma Buitenhof. Als gemeenten het bestuursakkoord weigeren uit te voeren zal Nederland onbestuurbaar worden, aldus Donner.
Woensdag stemt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over het bestuursakkoord. Donner vermoedt dat een meerderheid vóór het akkoord zal stemmen, maar een aantal gemeenten heeft eerder gedreigd tegen te stemmen.
De gemeenten willen dat de sociale werkplaatsen een verantwoordelijkheid van het Rijk blijven, maar het kabinet weigert daar aan toe te geven. Volgens de gemeenten wordt er te hard bezuinigd op sociale werkplaatsen. Zo’n tweederde van de plekken moeten verdwijnen.
Donner zegt in het televisieprogramma Buitenhof begrip te hebben voor de zorgen van de gemeenten, maar ‘de tering naar de nering’ te moeten zetten.
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent reageert op Twitter met:
‘Het is slikken of stikken’.
Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut reageert geërgerd via Twitter:
‘Wat een onzin! Donner misbruikt gemeenten om 2 miljard bezuinigingen op werk, inkomen en zorg uit te voeren. Wil zelf geen vuile handen.’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

Michiel Online
Michiel Online5 jun. 2011 - 11:47

De dreiging... Maar het maakt niet uit, beste gemeenten. Bij een kabinet dat niet kan besturen werkt het toch al niet, dus je kan lekker je eigen ding doen. Laat die top maar liegen, zeuren en zeiken. Vang het geld dat je krijgt en vertel de burger dat ze hun macht in eigen handen moeten nemen. :)

Joeri2
Joeri25 jun. 2011 - 11:47

Het kabinet moet even dimmen. Ze is een minderheids kabinet terwijl de meeste gemeentes ( zoniet alle ) een volledig democraties gekozen meerderheids bestuur hebben. Het is dus eerder andersom: dit slappe minderheids kabinet zou meer naar de meerderheids gemeentes moeten luisteren. Let wel: dit minderheids kabinet is ook in de minderheid in de provincies en in de eerste kamer. Ff dimme dus fopneus.

matrix2
matrix25 jun. 2011 - 11:47

Donner waarschuwt hier nadrukkelijk de gemeenten Rotterdam en Amsterdam. Of bezuinigen, of de Christendemocraten zullen dat onder leiding van Donner voor u gaan doen. Dit kun je natuurlijk op geen enkele andere wijze interpreteren als een oproep tot de volgende kruistocht..

MrOoijer
MrOoijer5 jun. 2011 - 11:47

Je zou ook kunnen zeggen (en onderbouwen!) dat gemeentes onbestuurbaar worden als deze maatregelen wel worden doorgevoerd. 2/3 bezuinigen en het uitvoeringsprobleem op het bordje van een ander leggen is tamelijk onbehoorlijk. De gemeentes komen daardoor in grote geldnood en wethouders komen in gewetensnood. Daar zijn ook wethouders van de VVD bij, bijvoorbeeld die in Leiden.

cormol
cormol5 jun. 2011 - 11:47

Als je, zoals Donner, niet kunt besturen moet je niet verbaasd zijn als de rijbevoegdheid wordt ontzegd. Bovendien was er dan al een akkoord? Overigens eist artikel 2 lid 2 van de financiële verhoudingswet: "In de toelichting wordt tevens aangegeven via welke bekostigingswijze de financiële gevolgen voor de provincies of gemeenten kunnen worden opgevangen." Heeft Minister Donner al aan deze eis voldaan [ter zake bekostiging WSW-werkplaatsen] of overtreedt hij de algemene beginselen van behoorlijk bestuur? Laat Donner eerst maar aangeven hoe die 2 miljard moet worden bezuinigd i.p.v. het probleem over de schutting te gooien en dat met name neer te leggen bij de vijf grootste gemeenten, waar het CDA sowieso nog niet eens 9% van de stemmen haalt. De bewoners van die steden hebben toch het recht om het voorkomen een artikel 12 gemeente te worden? Gaat het CDA, in de persoon van Bleeker, zich nu dan ook eerst landelijk met de megastallen bemoeien, en wordt dit niet meer aan de locale politiek overgelaten? Over bestuurbaarheid gesproken [http://tinyurl.com/6z5vxc6].

Harmen2
Harmen25 jun. 2011 - 11:47

Kijken of de Nederlandse gemeenten hun rug recht kunnen houden?

mees.
mees.5 jun. 2011 - 11:47

Onbestuurbaar wordt het door dit minderheidskabinet Donner!!! Dus geen zaken om gaan draaien. Wijlen uw vader zal geen trots voelen als hij u hoort spreken tegenwoordig,hij zal denken...is mijn zoon hier toe verworden?

mees.
mees.5 jun. 2011 - 11:47

Meneer Donner komt en begint te dreigen....net als hij deed bij Ab Klink,Ferrier en Koppejan.....luisteren of ik maak jullie kapot!

JanJansen17
JanJansen175 jun. 2011 - 11:47

we kennen al burgelijke ongehoorzaamheid maar bestuurlijke ongehoorzaamheid nog niet; ik kan er niet opwachten...

Iskander2
Iskander25 jun. 2011 - 11:47

Hoezo onbestuurbaar ? Omdat we geen Tanks meer kunnen inzetten (wegbezuinigd) ? Maar we hebben nu toch 2 JSF's ? Gewoon een paar gemeentes die dwarsliggen platgooien, is de opstand zo voorbij. Opstand ? Opstand... Opstand ! - http://sp.nl/9n1d21

boeie
boeie5 jun. 2011 - 11:47

Volgens mij kunnen de gemeenten die financiele probleem makkelijk oplossen door de OZB belasting te verdubbelen. Komt ook lekker bij de rijkste mensen terecht, iedereen blij.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jun. 2011 - 11:47

Dit is pure chantage ! Eerst de maatschappij verkloten. Dan spijkerhard ontkennen en dan met leugens & lapmiddelen uit de eigen koker een 'akkoord' opdringen aan de Klootjeskiezer die niet eens snapt waar de ellende voorspronkelijk vandaan komt. Het bestuursakkoord is typisch neoliberaal, wreedaardig, louter theoretisch en losgezongen van iedere werkelijkheid.: 'Gemeente, zoek maar uit met je zooitje, je houdt je eigen broek maar op, meer geld krijg je niet'. Onze Ondernemers en De Markt zorgen wel voor de oplossing... Klojo's.

Charta46
Charta465 jun. 2011 - 11:47

Donner overtreedt de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Hij probeert door middel van chantage de gemeenten asociale zaken door de strot te duwen zonder de financiële kant te regelen. Hij denkt, gewoon over de schutting gooien en ik ben ervan af. Ik hoop dat de gemeenten zich niet laten chanteren!!

rodedraad
rodedraad5 jun. 2011 - 11:47

Dit is de beproefde methode van de vvd, volgens mij door Zalm bedacht, hevel publieke taken over naar lagere overheden, budgeteer dat bij overdracht naar eigen behoefte, voila vrij van verantwoordelijkheid, zoek het maar uit, wij de regering hebben andere hobbies. Tijd om Rutte te stoppen, hij overtreft de stoutste verwachtingen, de brutaliteit de kluit op een dergelijke manier met ranzige verkooppraatjes te belazeren , inconsistenties waar geen mens touw aan kan vastknopen , 18 miljard wordt bij de zwaksten in het gezicht geperst, onwrikbaar, meedogenloos, maar bovenal redeloos en corrupt. Stalinist Donner weet het beeldig uit te drukken, de schutting, met daarop het decreet, geen ontkomen aan. Verzet tegen onbehoorlijk bestuur afdoen met partijpolitiek vind ik een gotspe, soms moet je voor de zwakken opkomen en anders voor de burgers die per gemeentebelasting uiteindelijk het gelag moeten betalen.

dboomen
dboomen5 jun. 2011 - 11:47

Zouden Bloemendaal, Wassenaar, Blaricum, Waalre...enz. Nu ook in grote problemen komen??? Net als alle andere ingrepen van dit Neo-Liberaal tijdperk (vanaf Balk.I) een aanslag op de Economisch Onrendabelen. De voortgaande afbraak van het door het volk zelf opgebouwde sociale systeem waaar menigeen in zal verdrinken, ook degenen die zich nu onaantastbaar wanen. Is dit weer een tijdelijk pesterijtje om de aandacht van andere lopende zaken, die het daglicht niet kunnen verdragen, af te houden, of menen ze het serieus? In beide gevallen zal het Neo-Liberalisme keihard onderuitgaan op een eveneens niet zo'n sociale democratische manier, Internationaal cq Nationaal.

msj_meijerink
msj_meijerink5 jun. 2011 - 11:47

Gelukkig, ik dacht dat de oudeerwetse regenten waren uitstorven. Maar er is er een nog in leven. Hoe gemakkelijk is het om 2 mia af te boeken op de rijksbegroting en die vervolgens bij de gemeenten op te voeren. En vervolgens de arrogantie hebben om te zeggen dat de gemeenten zelf hun broek niet kunnen ophouden. Meneer Donner moet maar naar het Van Rappardmuseum, als 'laatste regent van Nederland' in een hokje zijn dagen slijten.

rgeurtsen
rgeurtsen5 jun. 2011 - 11:47

Donner gebruikt argumenten die bij zijn verouderde dogmatische machtswellustige licht autocratische humbug past. De WOB is hem al teveel openheid. en democratie is volgens het dat iedereen in moet stemmen met wat uiteindelijk in onderhandelingen door een via de 2e kamer gekozen regering wil. Ze eten wij geen kersen, ome Piet Hein. Ben je helemaal beduveld. In Nederland werken we samen met allerlei instanties en individuen en in dat effectieve maar lastige poldermodel zorg je dat het mandaat dat je denkt te hebben gekregen van kiezers ook getoetst blijft worden bij andere bestuurslagen. Met hen moet je samenwerken, de regering is niet de baas. Je zit wel aan de geldsluis. macht via de portemonnee. Ik hoorde laatst van mam dat U dat ook thuis vroeger deed. Mama, zei, ik heb er van geleerd dat het machteloosheid van opa toont. Maar ja, sommige mensen weten niet dat er andere keuzes zijn, of kunnen die niet vorm geven. Ik heb je ome Piet Hein vergeven. Maar mooi dat ik dat niet doe. Ik ga het gesprek aan met U net zolang tot u aftreedt of toe geeft. Als ome, U al gelijk heeft, dan is dat ook uw verantwoordelijkheid. Net als in een huwelijk je bent er allebei bij als je uit elkaar groeit. U heeft wel lef hoor, om anderen te verwijten het land stuk te maken onregeerbaar te maken, terwijl u zelf gekozen hebt voor pure machtspolitiek via een minderheidskabinet - omdat de VVD dat graag wilde en Verhagen zo'n grote piemel kreeg van de gedachte dat de PvdA gebroken had maar niet gestraft leek te worden door de kiezers. Ome Piet Hein, ik wil niet vervelend doen, maar als u weer dit soort taal op TV uit slaat, vraag ik tante Miep, of ze uit een paar dagen thuis houdt en het liefst laat opnemen in de kliniek van senbiele oude mannen waar Wellink heen gaat. Trouwens in dezelfde uitzending kwezelde hij net zo belerend, maar de plank misslaand als u ome Piet Hein, dezelfde soort ouderwets falende domme mannen taal.

Polleke.
Polleke.5 jun. 2011 - 11:47

Afspraak is afspraak. Dat Donner als een rode lap werkt op gelijkgekleurde medemens wordt door hem dan ook met verve en enigszins met cynisme uitgedragen. Ik zie hem als een tweede Luns: altijd gelijk, maar dan een beetje teveel gelijk om de oppositie te jennen. De Joopers hebben het er maar moeilijk mee, met die democratie ...

sociaaltje
sociaaltje5 jun. 2011 - 11:47

Het door middel van chantage doordrukken van het gehele bestuursakkoord is minstens zo gevaarlijk. Gemeenten gaan niet voor niets over tot afwijzing van een balngrijk deel van dit zogenaamde akkoord. De uitgestoken hand vanuit het kabinet, bij monde van Donner vanmiddag bij Buitenhof "we kijken over twee jaar of de gemeenten inderdaad gelijk hebben gehad, en dan hebben we samen een probleem". Dus gemeenten krijgen eerst de opdracht om willens en wetens zeer belangrijke sociale structuren binnen de gemeenten af te breken. Onder druk van veel te krappe budgetten. En dan gaan we achteraf kijken wat er precies is gebeurt, en constateren we samen dat dit Kabinet de verkeerde beslissing hedft genomen. Heropbouwen wat er nu met de blik gericht op de korte termijn wordt afgebroken, gaat de gemeenten over twee jaar het veelvoudige kosten, als het de gemeenten al zal lukken. Het korte termijndenken van dit Kabinet zal ons meer kosten dan lief is.......

Latok
Latok5 jun. 2011 - 11:47

Good. Mutiny looms, massive protests ahead. Time for the "Dutch Lent". Asia revisited... Good luck.

Gerald2
Gerald25 jun. 2011 - 11:47

Donner vreest dat Nederland onbestuurbaar wordt als de gemeente de kabinetsplannen afwijzen. Werd Nederland dan bestuurd?

ErnsTT2
ErnsTT25 jun. 2011 - 11:47

Donner als Mini-ster, dat is pas gevaarlijk voor het land, want dat heeft al geleid tot een AIVD die terroristische aanslagen planned, en nog zo wat van die midaden tegen de menselijkheid :-( laten we ookniet vergeten dat hij medeaan de wieg stond van de de-regulering van de bankenregels, die ons in deze crisis hebben oden belanden ...

JoopSchouten
JoopSchouten5 jun. 2011 - 11:47

Ik vraag me steeds maar af waarom Donner het akkoord als één pakket door de strot wil duwen. Is hij echt zo bot en doorzichtig? Lijkt me niet. Zo ja, denk ik als eerste aan 'eigen' wetjes en achterkamerafspraken die 'zijn' plannen hebben dichtgetimmerd (...)? ... Alweer een goed argument om onafhankelijke wetenschappers in de Tweede Kamer erbij te betrekken.

ElChe
ElChe5 jun. 2011 - 11:47

Donner zet aan tot anarchie!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 jun. 2011 - 11:47

Weigeren asociale bestuursakkoord hoort alleen in de rechtsstaat! Sociaal en asociaal beleid gaan nooit samen.

GBJTiltjeman
GBJTiltjeman5 jun. 2011 - 11:47

Het is toch wat ,als we geen kerncentrale bouwen gaat het licht uit . Als we de grondwet van Europa niet zouden ratificeren ,zou Europa uit elkaar vallen. En als we niet de banken en vooral de bank salarissen redden , dan heeft straks niemand meer te eten. Als we iets doen aan de Hypotheek-Rente aftrek dan stort de huizenmarkt in , voor zover dat geen luchtbel is . En als Die man die verantwoordelijk was voor de dood van 14 mensen op Schiphol , dit erkende maar toch terug kwam als minister , als die man nu niet zijn zin krijgt , dan ....... Wat is de reactie van mensen zoals ik : STOP DAT BESTUURSAKKOORD MAAR IN JE REET . Waar de dokter niet bij kan graag.

Coropa
Coropa5 jun. 2011 - 11:47

Nu mijnheer Donner, dan verandert er eigenlijk niets.

a.doorgeest
a.doorgeest5 jun. 2011 - 11:47

Mocht de medische stand ooit nog een arrogantie-gen weten te isoleren, dan zal dit bij de huidige minister Donner in overstelpende hoeveelheden worden aangetroffen. Vleesgeworden arrogantie, tot in het diepst van al zijn poriën, en daarnaast nogal wereldvreemd. Hele gevaarlijke combinatie, kunnen wij wel zegen. Wat pas echt gevaarlijk is, is de huidige regering met zijn volstrekt onverantwoorde plannetjes waarmee je de helft van de verzorgingsstaat sloopt en willens en wetens stukbezuinigt. En alles ten bate van snaaiend graaiend en zakkenvullend Nederland, u weet wel, het gedeelte van onze zogeheten "elite" die geen normale belasting wil afdragen, en er een veel te overvloedige HRA-aftrek op nahoudt om de wegschrijfconstructies van zichzelf overeind te kunnen houden. Griekse toestanden: een quasi-elite die zichzelf boven Jan en Alleman verheven acht, en meent dat zij recht heeft op belastingvrijstelling totdat het fiscaal paradijs is bereikt, en dat is in dit land nagenoeg bereikt, zo citeer ik vrijelijk Ton Elias. Bovendien is de clan die ons huidige vaderland aanstuurt, akelig klein geworden, zodat zij er niet controleerbaarder, objectiever en verstandiger op is geworden. Kortom: hele gevaarlijke ontwikkelingen, die Grootvader Donner ook nog eens wil toedekken door een WOB in te perken en van journalisten kwispelende en aangelijnde schoothondjes te maken. Uiterst gevaarlijk, mogen wij wel zeggen. Een minister die graag met de PVV in een kabinetje wou zitten, u weet wel, dat clubje brulboei-xenofoben, dat van menig medeburger een tweederangs- derderangs of vierderangsburger wil/wou maken. Donner is eigenlijk, net als een Teeven - een TBS'er in het diepst van zijn gedachten (Vrij naar Kloos). Een hele gevaarlijke man dus. Wordt binnenkort wellicht ter observatie ergens opgenomen, om te kijken of hij echt in het bezit van het zo gevreesde en gevaarlijke arrogantie-gen is. De medische stand hoopt in deze op wonderen - de gemiddelde burger houdt zijn hart vast: heeft i het wel, of heeft i het niet, en in welke mate? Hoe de uitkomst ook mag wezen: zijn positie in de huidige Rutte-junta zal er niet door wankelen, integendeel zelfs, en da's dan weer een pak van zijn hart...

hasp52
hasp525 jun. 2011 - 11:47

Ruim baan voor de farizeerers en de schriftgeleerden die ons hun a-sociale beleid met ordinaire dreigementen door de strot willen duwen. In 1628 nam Piet Hein de zilvervloot af van de Spanjaarden, in 2011 neemt Piet Hein de zilverlingen af van hen die zich niet kunnen verdedigen.

pvandenbemt
pvandenbemt5 jun. 2011 - 11:47

Een akkoord is toch iets waar je het over eens bent. Je hebt overeenstemming bereikt op bais van inhoudelijk gesprek. Of niet. En dan heb je geen akkoord. Een akkoord door de strot douwen, is geen akkoord. Dat is een dictaat. Wij hebben, zo blijkt steeds meer (Donner, Kamp, Bleker, Verhagen, Rutte zelf) een kabinet van dictatoren.

trujac
trujac5 jun. 2011 - 11:47

Deze regent zegt eigenlijk dat Nederland zonder hem onbestuurbaar wordt. Deze man is een dinosaurus die lak heeft aan democratie. Pure chantage dat hij toepast op de gemeenten.

JacquelineXXX
JacquelineXXX5 jun. 2011 - 11:47

Ben je belazerd ben je bedonderd nee BeDONNERD

JanB2
JanB25 jun. 2011 - 11:47

Je kunt de stelling van Donner ook omdraaien: Nederland wordt onbestuurbaar met een kabinet met oogkleppen op dat blind is voor wat er in gemeenten leeft.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jun. 2011 - 11:47

Precies wat ik dacht toen ik die kop zag staan.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jun. 2011 - 11:47

Goede woorden van deze deskundige bestuurder. Links moet eens ophouden met zeuren en gewoon uitvoeren wat de meerderheid in de 2de kamer besluit.

1 Reactie
Babette4
Babette45 jun. 2011 - 11:47

Hoezo links?? De meeste gemeenten in Nederland hebben zeer brede coalities, met vooral VVD en CDA-ers in de gemeenteraad. Volgens mij heet het weigeren van gemeenten om volstrekt a-sociaal beleid uit te voeren een open democratie. Anders moet je de gemeenten ook niet bij overleg betrekken, maar gewoon van bovenaf je dictaat opleggen. Vinden we vast ook niet leuk!

[verwijderd]
[verwijderd]5 jun. 2011 - 11:47

Het feit dat wij Hr. Donner beide * zum kotzen* vinden heeft ons niet verhinderd even naar hem te luisteren. Dat viel niet mee. Niks om je vingers bij af te likken, dacht ik. Wel iets om nu echt zéker te weten dat het helemaal mis gaat met dit regentenzooitje aan de macht.

1 Reactie
flipse2
flipse25 jun. 2011 - 11:47

Als pubermeisje mensen die een andere mening hebben "zum kotzen" vinden kan ik me dat nog indenken. Maar als iemand op jouw leeftijd die termen nog gebruikt......tsja. Last van onderbuikgevoelens?

[verwijderd]
[verwijderd]5 jun. 2011 - 11:47

Het bestuursaccoord is prima, geen wonder dat 95% van de gemeenten het eens is met 95% van de voorstellen. Ten eerste omdat het gaat om decentralisatie (wie kan daar tegen zijn), en ten tweede omdat er bezuinigingen in zitten (logisch in deze situatie).

4 Reacties
MrOoijer
MrOoijer5 jun. 2011 - 11:47

"Ten eerste omdat het gaat om decentralisatie (wie kan daar tegen zijn), en ten tweede omdat er bezuinigingen in zitten (logisch in deze situatie)." Al jaren worden centrale taken afgeschoven naar gemeentes, en wie de gemeentelijke politiek een beetje goed volgt, moet concluderen dat dat niet altijd een genoegen is. Het probleem is dat het besturen van een gemeente steeds complexer is, en dat vraagt wethouders die zeer bekwaam zijn, en gemeenteraadsleden met veel ervaring. Maar aan dat laatste schort het inmiddels vrij stelselmatig, waardoor de controle op het bestuur te kort begint te schieten. Ook die zeer bekwame wethouders beginnen schaars te worden. Wat eerst landelijke regels waren, moeten vervangen worden door gemeentelijke regels, en elke gemeente moet het wiel opnieuw uitvinden. Daardoor ontstaat in sommige gevallen rechtsongelijkheid, maar het is in ieder geval niet efficiënt. Dus op de stelling dat decentralisatie vanzelfsprekend goed is, valt nog wel flink af te dingen. Tweede punt: omdat er bezuinigingen inzitten. Dat is echt onzinnige logica. De gemeentes moeten extra bezuinigen zodat het kabinet een tweede JSF kan betalen en de HRA overeind kan houden. Zoiets? Het is onbehoorlijk bestuur: het probleem over de muur gooien. Hetzelfde is met de WMO aan het gebeuren. De gemeentes krijgen gewoon een bezuinigingstarget op de zorg voor hun kiezen, doordat de overheid eerst een deel van het budget overhevelt naar de gemeentes.

rgeurtsen
rgeurtsen5 jun. 2011 - 11:47

Nee, Peet men is het niet eens vanwege de bezuinigingen. heel veel mensen zijn het onbeargumenteerd eens met he streven naar en kleinere rijksoverheid en decentralisatie van taken naar gemeenten. He goede of slechte daarvan blijft onbediscussieerd. Men holt achter het Paard van Troje aan. Vrijwel alle partijen deden en doen dit. a fact of life... oppositie daartegen om welke reden dan ook, is niet verkeerd.

Iskander2
Iskander25 jun. 2011 - 11:47

@Peet (over die 95%...) Kijk even op Binnenlands Bestuur - http://www.binnenlandsbestuur.nl/opinie/stellingen/dit-bestuursakkoord-moet-onverkort-worden.1195646.lynkx Naar de stemverhouding en hier - http://www.binnenlandsbestuur.nl/vakgebieden/publieke-zaken/nieuws/voor-of-tegen-het-bestuursakkoord.1123937.lynkx en lees dan ook even dit - http://sp.nl/9n1d21

ErnsTT2
ErnsTT25 jun. 2011 - 11:47

Wie kan er nou bij zijn volle verstand blij zijn met bezuinigingen,want dat leid juist tot schraperij en ellende.

Ginerted
Ginerted5 jun. 2011 - 11:47

Ach, als gemeenten bestuursbesluiten niet meer hoeven op te volgen hoef ik als burger geen gemeentelijke belastingen meer af te dragen. Ik kan dan immers op gronden aanvoeren dat de gemeentelijke instanties niet meer democratisch vertegenwoordigd worden bij de rechterlijke macht die dan dus zal moeten erkennen dat de gemeente met deze houding haar bestuurlijke legitimiteit verloren heeft. Je leeft in een parlementaire democratie of niet.

2 Reacties
Irmaatje
Irmaatje5 jun. 2011 - 11:47

Nonsense! Gemeenten zijn ook democratisch gekozen en als zij vinden dat ze door het kabinet bedachte taken niet voor minder dan de helft van het geld kunnen uitvoeren dan hebben zij daar waarschijnlijk goede redenen voor. Ik ben blij dat veel gemeenten dit akkoord afwijzen. De tering naar de nering zetten kan ook met hele andere, menselijke keuzes.

Flipper2
Flipper25 jun. 2011 - 11:47

Dat wat jij omschrijft heeft weinig van doen met een democratie maar meer met een dictatuur. Lees jezelf aub eens terug.

cormol
cormol5 jun. 2011 - 11:47

Inmiddels heeft de Hond weer een "opiniepeiling" gehouden over de gezondheidszorg die onjuist en ongenuanceerd wordt weergegeven in Trouw. In totaal wil 14% het PGB fors beperken en 10% volledig afschaffen. Bij de VVD-kiezers is dat respectievelijk 23% en 14% en bij het CDA 35% en 8%. Het kleine volksdeel [boeren en buitenlui) dat nog CDA stemt is dus nog asocialer dan de gemiddelde VVD-kiezer, om over de CDA-partijtop maar te zwijgen. Er is echter zeker geen draagvlak om 90% op te doeken. http://tinyurl.com/m9camh

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten5 jun. 2011 - 11:47

Tnx Cor. Ik ga het even lezen...

cormol
cormol5 jun. 2011 - 11:47

Bij herlezing is dit onderwerp off topic.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jun. 2011 - 11:47

Deze zin viel mij op: 'Kiezers van de VVD denken ook dat het PGB te fraudegevoelig is, een mening die wordt gedeeld door aanhangers van de PVV.' Met andere woorden; Wantrouwen ! ... Misschien hebben 'zij', de Fascistoïde Xenofoben & Kruideniers (...), wel de heimelijke wens om nóg strengere regels op te stellen, overtredingen nóg harder te straffen en, last but not least, nóg meer voyeuristische controlemogelijkheden toe te passen (...)? Stigmatiserend zijn ze zo wie zo...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jun. 2011 - 11:47

Ik heb een grote hekel aan het CDA, maar deze conclusie [Het kleine volksdeel dat nog CDA stemt is dus nog asocialer dan de gemiddelde VVD-kiezer] slaat nergens op. CDA-ers hebben er een handje van zorgvragen middels mantelzorg op te willen lossen, dat is m.i. een stuk socialer dan de rest van het electoraat dat dat niet wil opbrengen.

objectivist
objectivist5 jun. 2011 - 11:47

Zover zijn we al, dat we gemeenten moeten vragen om beleid te volgen. Anarchie in Nederland. Want als gemeenten de overheid een vinger mogen geven, dan de burgers helemaal. Nou ja extra reden om op gemeenteambtenaren te bezuinigen. Ze zijn niet meer loyaal naar hun opdrachtgevers. Eruit dan maar.

1 Reactie
ElChe
ElChe5 jun. 2011 - 11:47

"Nou ja extra reden om op gemeenteambtenaren te bezuinigen. Ze zijn niet meer loyaal naar hun opdrachtgevers. Eruit dan maar. " Op basis waarvan trek jij deze conclusie?

cormol
cormol5 jun. 2011 - 11:47

Ik ben bang dat u zich niet helemaal over het onderwerp heeft ingelezen Als u mij kunt vertellen wat het CDA standpunt is dan is mijn vraag aan u voor de verkiezingen of na de PVV-vrijage van die CDA-rat, waarvan de naam me even niet over mijn lippen wil komen? CDA voor en na verkiezingen inzake PGB-standpunt : http://tinyurl.com/3n47p5b Inderdaad zijn er een groot aantal CDA bestuurders in de zorgsector die de maatregelen afkeuren, maar wat heb je aan christelijke dissidenten die dar zo stilletjes doen dat je er niets van merkt?

1 Reactie
cormol
cormol5 jun. 2011 - 11:47

Was reactie op Gerwin van Eersel, zo 05 juni 2011 23:32

wvdstraat
wvdstraat5 jun. 2011 - 11:47

In feite komt het akkoord neer op de gedachte: Jullie moeten hetzelfde doen als wij, maar dan voor veel minder geld. Een soort 'privatisering' maar dan van het Rijk naar de lagere overheden. Op zich is dit voor de "oplettende lezertjes" wel goede informatie: Waar burgers te hoop lopen tegen de salarissen en omstandigheden van ambtenaren, maakt men meestal weinig onderscheid. De vermeende 'riante' positie van ambtenaren, betreft namelijk hoofdzakelijk die van het Rijk. Gemeente-ambtenaren althans, verdienen niet zo veel. Ee.a. brengt mij overigens een goed idee, dankzij het beleid van deze minister: Stel ik heb een goedverdienende baan van ca 100.000 euro per jaar, dat werk besteed ik uit voor de helft. De andere helft houd ik zelf. Vervolgens "neem" ik via mijn old-boys-circuit een andere baan van 100.000 euro. Wederom in de publieke sector en zo onttrek ik - ten eigen bate - ca 50.000 euro aan de samenleving.... "Virtueel geld" behalve voor mij, ik koop er een leuke BMW of boot van... Democratie in crisistijd volgens PVVDCDA....

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT25 jun. 2011 - 11:47

Ehm is de Burgemeester en wethouderskaravaan opeens geen Gemeentebestuur meer? Het gaat erom dat de gene die ontslagen worden niet veel verdienen, maar degene die hun naar huis stuurt de ingehuurde interim weer wel. Dat is de Hel van de fiscalisering van de overheid...