Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donner twijfelt over einde recessie, verlengt deeltijd WW

  •  
08-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_Schermafbeelding_2015-10-26_om_11.48.51.png.png
Dalend aantal aanvragen voor crisismaatregel
De deeltijd WW-regeling, die tot 1 januari 2010 zou duren, wordt verlengd tot 1 april. Of tot het geld op is.
Dat schrijven minister Donner en staatssecretaris Kleinsma van Sociale Zaken vandaag in de Volkskrant.
 ‘Het kabinet wil economisch herstel niet belemmeren met het te lang openhouden van de deeltijd-WW, maar de regeling ook niet te vroeg sluiten’, stellen ze. ‘Anderzijds is nog onduidelijk of we er echt van uit mogen gaan dat de recessie voorbij is en de onzekerheid voor bedrijven weggenomen wordt.’
Het aantal aanvragen voor de deeltijd-WW daalt inmiddels licht.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

JoopSchouten
JoopSchouten8 dec. 2009 - 7:07

Eindelijk een positief idee van Donner. Ik ben bang dat de recessie nog zeker een paar decennia aanhoudt. Het zal de helft van het komende jaar pas in volle omvang duidelijk worden. Als het neoliberale systeem met z'n rigide marktwerking, hebzucht en polariserende werking nog steeds niet is aangepakt zal het constant voor nieuwe recessies blijven zorgen. De problemen voor de 'gewone burger' zullen zich daarom blijven opstapelen tot de sociale fragiele samenhang helemaal is verdwenen en in twee groepen uit elkaar spat. De rijken en de armen. Allemaal ingrediënten voor een burgeroorlog.

Nicci2
Nicci28 dec. 2009 - 7:07

Of dit een goed idee is, kan je moeilijk beoordelen. Op zich begrijp ik de gedachte dat 'we' de werkloosheid nu enigszins moeten beperken. Het zou de recessie slechts verdiepen/verlengen. De extra koopkracht (die de deeltijd WW oplevert) komt overigens uit de WW-reserves. Hebben we gewoon met z'n allen bij elkaar gespaard. Er komt echter een moment dat bedrijven zullen moeten kiezen: houden we de mensen in dienst of niet. Ik ben bang dat het in een aantal gevallen (hoe groot dat aantal is, is afwachten) er toch tot ontslag overgegaan zal worden. Laten we hopen dat dit laatste meevalt. Dan is de deeltijd WW een goede en sociale maatregel geweest. Als het tegenvalt was het slechts uitstel van executie.

reneh2
reneh28 dec. 2009 - 7:07

Dit is een slecht idee en werkt averechts voor het herstel van de economie. Ongezonde bedrijven houden nu goede arbeidskrachten vast waardoor de gezonde bedrijven geen toegang hebben tot deze arbeidskrachten. Het argument van bedrijven dat ze geen personeel willen laten gaan omdat het zo moeilijk is om goed personeel te vinden als de economie weer aantrekt is op zijn minst merkwaardig. Als er nu een groot gedeelte van het goede personeel ontslagen wordt zoals zij beweren dan betekent dat juist dat wanneer de economie weer aantrekt dat er een pool van goede werknemers beschikbaar is voor de bedrijven die dat echt nodig hebben. Deze regeling kost de belastingbetaler veel geld terwijl effect ervan negatief is.

chanelta
chanelta8 dec. 2009 - 7:07

jammer. Een recessie is vreselijk voor mensen die werkloos worden. Maar een recessie is uiteindelijk gezond voor het bedrijfsleven: bedrijven die geen bestaansrecht meer hebben moeten de deuren sluiten. Innovatie wordt hierdoor gestimuleerd. Deeltijd WW houdt dit mechanisme tegen. Uiteindelijk verliest de economie, en dus ook de inwoners van Nederland, hiermee.

1 Reactie
Koekebakker2
Koekebakker28 dec. 2009 - 7:07

U zegt "een recessie is uiteindelijk gezond voor het bedrijfsleven". Waarop baseert u dit? Zijn de bedrijven die in de problemen komen tijdens een recessie niet juist slachtoffer van een zieke economie? Om herstel van de economie te bevorderen is het mijns inziens juist beter om te voorkomen dat deze bedrijven ten ondergaan.