Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Donner geeft vreemdeling onterecht de schuld'

  •  
19-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin: Piet Hein Donner's vreemdelingenbeleid zet vreemdeling in een hoek
Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin hekelt in een interview met dagblad De Pers het vreemdelingenbeleid van partijgenoot Piet Hein Donner. Volgens Hirsch Ballin geeft Donner vreemdelingen te veel de schuld van problemen waarmee Nederland kampt.
Zo zou men door ongenoegen en gebrek aan herkenning een zondebok zoeken in moslims. Volgens Hirsch Ballin wordt er op de wijze van ‘uitsluiting en minachting die daarbij horen’ nu ook gesproken over integratie. De politiek raakt gewend aan minachting en keurt het gaandeweg goed.
Ongewild vergelijkt Hirsch Ballin de wijze waarop er tegenwoordig met moslims wordt omgegaan met de Tweede Wereldoorlog:
Ik doe niet aan vergelijkingen met ’33 of ’40-’45. Maar er is een patroon in het gedrag van mensen: in situaties van ongenoegen, gebrek aan herkenning en bevestiging, zoeken zij groepsgewijs een zondebok. De uitsluiting en minachting die daarbij horen, het wij-zijdenken waarvan veel verborgen zit in de manier waarop nu over integratie wordt gesproken: dat ik dat ver weg houd hoort tot mijn grondmotieven.
Ook over de integratienota van Donner is Hirsch Ballin niet te spreken:
Die bevat passages waar een redelijk mens het mee eens moet zijn maar ook passages waarin het vreemdeling zijn, het uit een ander land komen, te veel in de hoek wordt gezet van: en daar komen de problemen vandaan. Op een van de eerste bladzijden wordt de islam apart gezet als probleemdomein. Die generaliseringen staan in de weg van de wederkerigheid die integratie nodig heeft. Een minister moet altijd een minister van alle Nederlanders zijn. Niet alleen van degenen die aan de ene kant staan.’
De oud-minister betrekt ook de uitspraken van vice-premier Maxime Verhagen, die onlangs zei begrip te hebben voor mensen die bezorgd zijn over de buitenlandse invloeden in de Nederlandse samenleving. Hierover zegt Hirsch Ballin:
Dat moet dus niet. Je moet niet zeggen: mooi dat Wilders de problemen heeft benoemd, we zijn het alleen niet eens met al zijn oplossingen. Je moet je afvragen of het de goede omschrijving is van de problemen. […]
Lees het volledige interview bij De Pers: ‘Ik was niet de oppercensor’
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 6:16

Uitstekend! Vooral dat "Dat moet dus niet. Je moet niet zeggen: mooi dat Wilders de problemen heeft benoemd, we zijn het alleen niet eens met al zijn oplossingen. Je moet je afvragen of het de goede omschrijving is van de problemen. […]" Een goede omschrijving van de problemen ziet er heel anders uit.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 6:16

Schitterend eenvoudig verwoordt: 'De politiek raakt gewend aan minachting en keurt het gaandeweg goed.' '... generaliseringen staan in de weg van de wederkerigheid die integratie nodig heeft.' 'Je moet je afvragen of het de goede omschrijving is (die van Verhagen) van de problemen. […]' Dat Ernst Hirsch Ballin nog bij het CDA zit is mij een raadsel. Hij zou zo een eigen partij kunnen beginnen (...). Met wat minder 'nerd uitstraling' zou het hem kunnen kunnen lukken. (H&I gaan immers in de eerste plaats voor de 'uitstraling'.)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2011 - 6:16

Wat is het verschil tussen CDA-ers die in het Christendom geloven en CDA=ers die in ''Joods-Christelijk'''-dom geloven? Ik kan de leugens niet tegen, want welke Joods-christelijk CDA-er die op Zaterdag in de Synagoge zit de Thora schuddend met zijn hoofd te citeren en op Zondag in de kerk de Bijbel door te bladeren?

Sonia2
Sonia219 jul. 2011 - 6:16

Rookgordijn dat kritiek en dus een vorm van democratische vrijheid suggereert. Maar ze steunen elkaar tot in het graf - anders zou Donner na zijn waslijst van fouten en flaters allang gewipt zijn. De 'tolerantie' van het CDA t.o.v. andere religies wordt alleen maar ingegeven door de angst dat ze zelf ook een keer aan de beurt komen.

Habermas
Habermas19 jul. 2011 - 6:16

Hirsch Ballin? Die man de Nekschot liet oppakken? Juist...

meijerlahn
meijerlahn19 jul. 2011 - 6:16

"De politiek raakt gewend aan minachting en keurt het gaandeweg goed." ------------------------------------- Schaamteloos opportunisme en pluchegeilheid van cDA en VVD.

objectivist
objectivist19 jul. 2011 - 6:16

Zelfs Tofik Dibi van GL geeft Donner gelijk in Vrij Nederland. Geen 'historische vergissing' zoals Cohen het noemt. Die Dibi zit er genuanceerd in. Een mooi artikel.

rgeurtsen
rgeurtsen19 jul. 2011 - 6:16

Kustaw Bessems en Ernst Hirsch Ballin habben een prachtige conversatie gehad. Complimenten aan beiden. Hopelijk heeft Kustaw er een videootje van gemaakt... Historisch materiaal. Fantastisch interview... ben het niet altijd met Hirsch Ballin eens en politiek ben ik niet van zijn richtig, maar geeef mij nog een paar van dit soort bestuurders en leden van de Raad van State dan zijn we goed af met zijn allen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 jul. 2011 - 6:16

EHB begrijpt er niets van, er werken veel teveel moslims bij het KNMI, daarom is de zomer waardeloos. Subsidiekraan dicht, moslims terug naar hun land, en wij lekker bruinbakken, opgelost.

Evangelie4all
Evangelie4all19 jul. 2011 - 6:16

Misschien moeten ze de naam van het CDA veranderen in FDA (farizeeërs democratische appel). Om het CDA als christelijk te bestempellen brengt het woord echt tot schande. Als de antichrist onder ons leeft dan is hij vast en zeker iemand als minister Verhagen of Donner. Gelukkig heeft deze partij (nog) mensen die vast willen houden aan hun waarden en het lef hebben om hun imperialistische machtspartij te kritiseren, maar helaas verzoekt met hun de mond te snoeren. Ik verzoek deze CDA stemmers hun lidmaatschap op te zeggen en hun steun te geven aan de CU (een partij die wel vasthoud aan zijn Christelijke normen en waarden)

Thom Holterman
Thom Holterman19 jul. 2011 - 6:16

BINNENLANDSE VIJAND Op deze wijze herken ik Hirsch Ballin weer als wetenschapper, die bereid is te analyseren wat hij om zich heen ziet gebeuren: de herkenning dat kennelijk naar een zondebok wordt gezocht. En die ook wordt gevonden zo merkt hij op. Daar zit ‘systeem’ achter, zoals ook de Franse socioloog Mathieu Rigouste overtuigend weet te schetsen. Zie mijn bespreking van zijn boek over dit onderwerp: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/03/binnenlandse-vijand-turbo-voor-veiligheidscultuur-en-veiligheidsindustrie/

NNenNN
NNenNN19 jul. 2011 - 6:16

We geven toch ook de Nederlander de schuld voor de misdragingen door Nederlanders. Of nee wacht...dat is helemaal niet logisch meneer Wilders.

objectivist
objectivist19 jul. 2011 - 6:16

Het lijkt me objectief meetbaar waar de problemen liggen. Laat de cijfers spreken, niet de onderbuik.

3 Reacties
matrix2
matrix219 jul. 2011 - 6:16

Mag niet want dan zul je moeten je discrimineren op basis van afkomst. Artikel 1. van de GW zou eerst veranderd moeten worden. Tot die tijd zullen we het met de onderbuik van Hirsch Ballin moeten doen.

EtnischTegengas
EtnischTegengas19 jul. 2011 - 6:16

Maar als men de cijfers laat spreken komen bepaalde bevolkingsgroepen er niet echt goed vanaf. En dat moeten we niet met z'n allen willen. Zodra je de cijfer laat spreken en je gaat de problemen benoemen ben je een racist en tegelijkertijd ook een facist. En zo 10 jaar na Pim Fortyun is Nederland nog geen enkele meter opgeschoven. *zucht*

Tomzwarts
Tomzwarts19 jul. 2011 - 6:16

Wanneer je op de juiste manier kijkt naar cijfers mag je die van mij gebruiken. Kijk cijfermatig hoeveel autochtonen er in een achterstandswijk wonen zet daartegenover het getal van allochtonen. Bekijk dan statistisch van deze groep hoeveel procent er in de fout gaat. want wanneer je mensen uit een feniks-wijk gaat vergelijken met vreemdelingen uit een achterstandswijk zul je al heel snel zien dat de mensen uit de achterstandswijk meer in de fout gaan. Dit heeft niets te maken met achtergrond of etniciteit maar met leefomgeving en kansen. Anders zou je ook kunnen stellen dat katten gevaarlijker zijn dan leeuwen aangezien er meer Nederlanders door katten worden aangevallen in dit land.

Bernie2
Bernie219 jul. 2011 - 6:16

Goed punt van Hirsch Ballin en het was mij ook niet ontgaan. Donner haakt schaamteloos aan bij eerdere voorzetten van handlanger Verhagen, die een paar weken geleden het restant van de ethische grondbeginselen van het CDA bij het grof vuil zette. Het CDA heeft met kapitein Verhagen aan het roer ontdekt dat het meeglibberen in Wilders' populistische kielzog onbeperkt uitstel betekent van een diepgaand zelfonderzoek bij het CDA, waar zij precies hun kiezers zijn kwijtgeraakt. Tsja, wanneer sloeg het CDA ook alweer scherp rechtsaf?

1 Reactie
fjacobse
fjacobse19 jul. 2011 - 6:16

--- Tsja, wanneer sloeg het CDA ook alweer scherp rechtsaf?--- Nadat ze van de kiezer een historisch pak slaag hadden gekregen na 3 jaar regeren met de PvdA. Geef ze eens ongelijk.

Meta Foor
Meta Foor19 jul. 2011 - 6:16

HB was een van de initiatoren voor de vervolging van Wilders ... heeft vervolgens de advocaten gevoed met adviezen. Toont zich een slechte verliezer door nu Donner aan te vallen met verborgen termen om toch zn gelijk te halen. Het een-tweetje met van Agt , die -als de tour afgelopen is - ook hierover zal beginnen is erg doorzichtig. Overigens jammer dat hij het CDA verliet; was een goeie geweest ipv die Verhagen

2 Reacties
Ineses
Ineses19 jul. 2011 - 6:16

Zouden jullie goede verliezers zijn geweest als Wilders wel zou zijn veroordeeld? Jullie zouden moord en brand hebben geschreeuwd. Hirsch Ballin is nog ateeds bij het CDA, maar hij is wel iemand met principes. Hij wilde wel minister worden, maar niet in een kabinet dat samenwerkt met de PVV.

Bouwman2
Bouwman219 jul. 2011 - 6:16

Moet er voortaan maar gezegd worden: vervolging dient achterwege te blijven, want het risico dat medestanders de maatschappelijke onrust verhevigen is te groot? Laten we refereren aan de geschiedenis maar tot taboe verklaren? Ja, dat is precies het geval. Rechters lezen ook kranten en kijken tv, zei rechter Moors. De nieuwe rechters brachten het gemakshalve in de praktijk. Daarmee bewezen ze de publieke moraal een slechte dienst want werd discriminatie van een officieel goedkeuringsstempel voorzien. Sluipenderwijs wordt het isoleren van anderen staande praktijk. Dat Hirsch Ballin dat blijft bestrijden maakt hem tot een moreel baken waarop het goed koersen is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2011 - 6:16

De problemen benoemen als excuus om de hele gemeenschap aan de kant te zetten en te kleineren is een beestachtig gedrag en hoort alleen in een smerige dictatuur. Mogen de Nederlanders van Marokkaanse afkomst en Nederlandse moslims de échte problemen benoemen? Ja Mostafa! Ok, Nederland is geradicaliseerd en wordt geregeerd door onzichtbare figuren uit het buitenland,via Wilders. Wie denkt dat Wilders is voor het algemeen belang mist zijn verstand.

1 Reactie
EtnischTegengas
EtnischTegengas19 jul. 2011 - 6:16

Ik wist niet dat Geert al Minister president was. Geert kan moeilijk regeren slechts druk uitoefenen of ja knikken met Rutte en Verhagen. Maarre zo te zien kun je beter nog maar een joint opsteken zo op de vroege morgen.

DerUnterMensch
DerUnterMensch19 jul. 2011 - 6:16

Snap deze man niet dat hij gewoon eens stil moet zijn en niet veel mensen meer geïnteresseerd zijn in zijn domme linkse gezwets. Een heel gevaarlijke man voor een vrije samenleving. Als het aan hem had gelegen woonden we ondertussen al in een socialistische politiestaat met hem aan de top. Dat hij nu hoogleraar is in Tilburg en Amsterdam geeft wel aan dat het onderwijs erg ziek is. Er zal toch heel wat vriendjespolitiek voor nodig zijn geweest om hem daar te krijgen, want ieder weldenkend mens snapt dat zo'n man daar niet hoort. Is het soms de bedoeling hoogopgeleide links te indoctrineren oom zo op hoge posities ook linkse meningen te hebben. Die tactiek gebruikt links al jaren alleen doen ze dat op de basisschool. Op universiteit is iedereen of al hersenspoeling of heeft hij zijn eigen mening al gevormd, deze kunnen natuurlijk nog wel van mening veranderen maar daarvoor zijn goede argumenten nodig en die heeft EHB niet. Of zou het gewoon een status-dingetje zijn? Een ding is in ieder geval zeker, hij hoort daar niet thuis. Zijn verhaal is ook weer eens (zoals gewent) gebaseerd op helemaal niets. De problemen met 'vreemdelingen' zijn er al jaren. In al die jaren zijn die 'vreemdelingen' in eerste instantie behandelt als normale mensen. Later kregen ze onder links beleid een soort van VIP status (zie quota's enz) vanuit deze zelfde ideeën als EHB nu stelde. Dit allemaal hielp niet de problemen te voorkomen. Ondertussen zijn veel mensen het zat en zijn ze daarom negatief naar veel 'vreemdelingen' gaan kijken. Overigens niet naar alle 'vreemdelingen' maar naar bepaalde groepen. Misschien kun je niet alles en iedereen even goed mengen. Dat is echter iets dan 'links' absoluut niet wilt erkennen. EHB zit nu de de feiten om te draaien. Ook zijn er genoeg groepen 'vreemdelingen' die niet negatief worden aangekeken. Terwijl ook bij die groepen toch gesproken kan worden over een 'gebrek aan herkenning'. Maar deze groepen gedragen zich over het algemeen gewoon prima. Als zijn verhaal zou kloppen zouden de mensen waar hij het over heeft ook tegen die groepen wat moeten hebben. Dat feit opzicht bewijst dus al dat zijn verhaal feitelijk niet klopt. Het wij-zij denken is ook zo'n graag gehoorde term bij de self proclaimed sociaal superieure medemens. Maar het ontkennen van verschillen is misschien een groter probleem. Dat de er verschillen zijn hoeft geen probleem te zijn maar dan moet je ook wel naar die verschillen willen handelen. Door dit niet te doen en de verschillen te ontkennen creëer je juist meer problemen. Daarbij is het wij-zij denken vanuit twee kanten, maar ook dit is iets dat men veelal ontkent.

2 Reacties
maclofty
maclofty19 jul. 2011 - 6:16

Je schrijft o.a. == Zijn verhaal is ook weer eens (zoals gewent) gebaseerd op helemaal niets. De problemen met 'vreemdelingen' zijn er al jaren. In al die jaren zijn die 'vreemdelingen' in eerste instantie behandelt als normale mensen. Later kregen ze onder links beleid een soort van VIP status (zie quota's enz) vanuit deze zelfde ideeën als EHB nu stelde. Dit allemaal hielp niet de problemen te voorkomen. === Vooral je uitlating over " de problemen met vreemdelingen zijn er al jaren" Geeft aan hoe verwrongen je gedachtengang is. Inderdaad die waren er al heel lang geleden en nogmaals geef ik het maar weer aan omdat lieden zoals jij (want ik kan geen U zeggen) geef flauwe notie hebben wat zich heeft afgespeeld in mijn jonge jaren. Walgelijk vind ik het, vreemdelingen waren in de late 30 tiger jaren niet welkom en werden zoveel als mogelijk de toegang tot Nederland ontzegd. Door onze geweldige gemeentelijke administratie werden later de mensen die hier in Nederland niet gewenst waren door lieden zoals jij, gedeporteerd, homo's, zigeuners, debielen (zo noemde men ze toen), joden, linkse intellectuelen, communisten, kunstenaars, anti fascisten en nog veel meer. Als je deze groepen ziet, ga dan eens bij je zelf te rade of er wellicht groepen bijzitten waar je je nu tegen zou verzetten en bedenkt daarbij de reden waarom?? De gedachte die je nu ventileert, gaat mank door de historie die ik aan den lijve heb ondervonden. Het is daarom dat ik (alhoewel niet te snel) een vergelijking met jou gedachten durf te maken met de geachte van de NSBers in die jaren. Het klink natuurlijk cru, maar toch ik durf het toch aan. Mensen zo als jij hebben nu eenmaal een "zondebok" nodig om het leven voor henzelf dragelijk te maken. Want een ander de schuld geven van de problemen "haalt het licht van jezelf af". Dat zei mijn grootmoeder altijd. Ze heeft en had gelijk!!!!!! Overigens mis ik de 6 kinderen uit mijn klas nog steeds die behoorde tot de categorie die ik hierboven aangaf en die niet gewenst waren. Dat draag ik al heel mijn leven met mij mee en dat is een zware last die, als ik jouw epistel lees, heel moeilijk te dragen is.

Dehnus
Dehnus19 jul. 2011 - 6:16

En weer al dat Links Links Links.. zeg jullie plaat slaat over Populistisch Nederland.

Yggdrasil
Yggdrasil19 jul. 2011 - 6:16

De integratie van de moslims..............we zijn weer thuis. In de aflevering van het filosofisch kwintet van afgelopen zondag is dat fabeltje over het niet geïntegreerd zijn van de moslims weer eens even haarfijn weerlegd. De moslims bouwen moskeeën zoals de christenen kerken bouwen. De moslims richten islamitisch onderwijs op zoals de christenen, christelijk onderwijs oprichten. De moslims bouwen islamitische centra op net zoals de christenen, christelijke centra bouwen. De moslims zijn dus volledig geïntegreerd, ze doen wat de christenen ook doen. Veel beter kun je het niet krijgen. Met een PS. De Islam bestaat niet, er zijn zoveel stromingen binnen de islam net zoals bij de christenen dat je niet kunt spreken van "de islam". Daarmee is dus dit integratie-sprookje ook al weer ontkracht. Volgende punt graag.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten19 jul. 2011 - 6:16

: ))))))

pvandenbemt
pvandenbemt19 jul. 2011 - 6:16

Ze bestaan dus nog wel: fatsoenlijke, beschaafde CDA-ers. Ik hoop dat dit gedachtengoed weer breder gehoor gaat krijgen binnen het CDA en dat zij breken met dat deel van de partij dat meeregeert. Beter dat en een beetje beschaafd Nederland overhouden dan te wachten tot Henk&Ingrid inzien dat dit kabinet ze niet geeft wat ze verwachten. Dat kan lang duren en brengt teveel schade met zich mee.

1 Reactie
DerUnterMensch
DerUnterMensch19 jul. 2011 - 6:16

Misschien dat steeds meer Henk&Ingrid's in zien dat de 'linkse' manier ze niets dan problemen oplevert. Al zullen er zeker ook wel wat uitkeringstrekkende Henk&Ingrid's zijn die straks weer naar links switchen vanwege hun kortetermijnvisie.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 6:16

Verhagen sleurt het CDA en al haar kiezers (van wie de meeste toch gewoon keurige mensen zijn) mee naar de hufterige proletenstaat van Wilders.

1 Reactie
Sonia2
Sonia219 jul. 2011 - 6:16

"het CDA en al haar kiezers (van wie de meeste toch gewoon keurige mensen zijn) " Geef eens een linkje naar dat rapport? Of verzin je maar wat?

BasVV
BasVV19 jul. 2011 - 6:16

Misschien kan deze hoogleraar zich eens verdiepen in de statistieken.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 6:16

[Misschien kan deze hoogleraar zich eens verdiepen in de statistieken.] Als je gelooft dat hij er van zou opkijken wanneer blijkt dat wie sociaal-economisch lager op de ladder staat vaker in de misdaad-statistieken terecht komt,dan vergis je je: Dat is al bekend sinds dat soort statistieken worden bijgehouden. Die statistieken waren altijd bedoeld om gericht beleid te kunnen uitzetten om iets aan zo'n lagere sociaal-economische status te doen. Want dat is uiteraard de oplossing. Maar mensen die niets van dat soort statistieken snappen worden nu door een ophitser opgehitst om te denken dat het helpt om op mensen met een sociaal-economische status te gaan afgeven. En vooral op mensen met een achtergrond die in Nederland samenhangt met een lagere sociaal-economische status (en nota bene een van de oorzaken daarvan is discriminatie: de ophitser vergroot het probleem dus alleen maar). Blijkbaar is dat voor jou allemaal te moeilijk?

MrOoijer
MrOoijer19 jul. 2011 - 6:16

HB heeft natuurlijk gelijk, maar het is niet alleen Donner, maar het hele kabinet dat dit te verwijten valt. Een minderheidskabinet dat zich laat gedogen door de PVV en daarvoor in ruil de multiculturele samenleving mislukt verklaart, en dat ook als uitgangspunt van beleid kiest. Daarmee splitst het kabinet de Nederlandse samenleving in twee ongeveer gelijke helften, want de helft van de bevolking vindt dat helemaal niet. 1. Beleid gebaseerd op negatieve beeldvorming Wie de integratie-nota goed leest, ziet dat niet de mate van integratie het beleid bepaalt, maar de negatieve beeldvorming daarover. In de inleiding van de nota staat: "Het kabinet deelt deze onvrede over de multiculturele samenleving. De hardnekkigheid van integratieproblemen onderstrepen het beeld dat het model van de multiculturele samenleving geen oplossing heeft kunnen bieden voor het dilemma van de pluriforme samenleving." In plaats van te accepteren dat integratie een proces is dat voor elke nieuwkomer opnieuw begint en enkele generaties duurt, wordt hier integratie als een probleem gezien dat blijft voortduren. Verontrustend is dat in de rest van de nota regelmatig wordt aangegeven dat integratie best goed verloopt, maar dat de beeldvorming verslechterd, en dan wordt die beeldvorming als uitgangspunt gekozen. Ook Verhagen's recente uitlatingen gingen over beleving, niet over feiten. 2. Beleid gebaseerd op vrees voor "de islam" Op een aantal plaatsen in de nota wordt naadloos gesprongen van "niet-westerse allochtoon" naar "moslim" of "de islam". Genegeerd wordt dat maar 55% van de niet-westerse allochtonen moslim is, en dat van dat percentage maar 35% regelmatig een moskee bezoekt, dus praktiserend is. Genegeerd wordt ook dat "de islam" helemaal niet bestaat in Nederland: dat geloof is nog meer versnipperd dan de protestante kerken in Nederland. Daarmee wordt de zichtbaarheid van de islam in de vorm van moskeeën in Nederland als probleem genoemd voor de veel grotere groep niet-westerse allochtonen. Ten bewijze wordt ook nog eens twee keer kort achter elkaar gezegd: "41% van de autochtone Nederlanders heeft het idee dat de westerse levenswijze en een islamitische levenswijze niet samengaan." Dus de mening van een flinke minderheid over de islam wordt maatgevend gemaakt voor de omvang van een probleem. 3. Gekleurd citeren van cijfers Bovenstaande opmerking had ook kunnen worden opgeschreven als" 59% van de Nederlanders vindt dat de westerse levenswijze en de islam samengaan". De sfeer die het rapport wil scheppen is niet positief, dus worden de meeste cijfers vanuit de negatieve beleving gepresenteerd. Bijv.: "Al bijna twintig jaar vindt ongeveer de helft van de Nederlanders dat er te veel mensen van andere nationaliteiten in Nederland wonen." Ja en al 20 jaar de andere helft dus niet. "Tussen 2008 en 2010 vond 49% tot 57% van de lager opgeleiden dat Nederland een prettiger land zou zijn als er minder niet-westerse migranten zouden wonen. Onder hoger opleiden was 19% tot 29% deze mening toegedaan. Ook de waardering van verschillende culturen ligt voor hoger opgeleiden een stuk hoger (56% tot 67%) dan onder lager opgeleiden (15% tot 29%)." Door de presentatie wordt verbloemd dat het dus een minderheid is die zo denkt. Ofwel, in mijn woorden, de mening van Henk en Ingrid worden door dit kabinet expliciet als uitgangspunt van beleid genomen, ook al weten ze zelf dat dat de mening van een minderheid is. Wie de nota zo leest, ziet dat beleid van dit kabinet zo gekleurd is, dat het inderdaad de niet-westerse vreemdelingen en dan vooral nog de moslims als probleemgroep noemt voor het niet-integreren.

2 Reacties
Jim85
Jim8519 jul. 2011 - 6:16

ahum. Dus je wilt zeggen dat de niet-westerse vreemdelingen waaronder de moslims GEEN probleemgroep zijn voor het niet-integreren? Kijk es om je heen in de grote steden aub Verder betekent het niet dat als 40 % tegen is, dat er 60% voor zijn. Er is ook altijd een grote groep zonder mening. Daarnaast staat het % dat naar de moskee gaan los van de rest. Veel criminele marokkanen gaan zelden naar de moskee maar verplichten wel hun zussen om een hoofddoek te dragen etc etc

tijsraman
tijsraman19 jul. 2011 - 6:16

Mooie en duidelijke analyse!

Vincent914
Vincent91419 jul. 2011 - 6:16

Zullen wij afspreken met ons allen dat er per 1 augustus 2011 gestopt wordt om nog het woord moslim te gebruiken, de discussie daarover te stoppen en deze mensen met rust te laten. Het is wel mooi geweest al dat getoeter over deze groep Nederlanders. Ik zou zeggen gebruik u alleen uw energie voor positeve dingen in het leven. Het lijkt net of een groep blanke Nederlanders een soort obsessie hebben om maar door te meppen op Moslims. Koop een boksbal en ga daar tegen aanslaan dan bent u gezond met uw lijf bezig, zit u niet in het obsessief denken en raakt u uw boosheid kwijt.

3 Reacties
ElChe
ElChe19 jul. 2011 - 6:16

Mee eens!

stuur47
stuur4719 jul. 2011 - 6:16

Ik kan mij helemaal vinden in jouw standpunt. Ik ben een sociaal neoliberaal. Iedereen hebben wij nodig in onze maatschappij. Of je nu Humanist, Jood, Moslim, Molukker, Zeeuw, Staphorster, Limburger, ondernemer of arbeider bent, wij hebben elkaar nodig. Geen consumptie, geen ondernemer. Geen levensovertuiging, geen Humanist, Jood, Katholiek, Protestant of Moslim. Alle rituelen in onze samenleving hebben nu eenmaal een maatschappelijke nuttigheidsfunctie. In basis zijn onze verlangens gelijkwaardig, allemaal willen we: eten, drinken, mannetje vrouwtje, kinderen, onderwijs, een baan, een dak boven ons hoofd, onze rituelen, samen zijn, etc. Laten wij ons niet bang maken door het nutteloos doemdenken van rechts. Maar met zijn allen proactief zijn in de opzet van ons maatschappelijk welzijn. Het wij- en zijdenken bannen we voor goed uit. Zo simpel is het.

pvandenbemt
pvandenbemt19 jul. 2011 - 6:16

Bravo!

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 jul. 2011 - 6:16

Dat iemand de de denkbeelden van prof. mr. Ernst Hirsch Ballin niet deelt is nog tot daaraan toe. Dat is ieders goed recht. Maar verbijsterend is de agressieve domheid, domheid dus, waarmee een aantal deelnemers aan deze discussie Hirsch Ballin weg zetten als een of andere halve gare. De heer Hirsch Ballin is een vooraanstaande staatsrechtsgeleerde die - overigens in scherpe tegenstelling tot Donner - wel gepromoveerd is en als ik mij niet vergis zijn eerste leerstoel al een jaar of dertig geleden kreeg. Lees hier meer over zijn staat van dienst: http://www.parlement.com/9291000/biof/02963 Die man heeft meer intelligentie in het bovenste kootje van zijn rechter kleine teen dan al die agressieve domrechtse brallers hieronder bij elkaar.

2 Reacties
matrix2
matrix219 jul. 2011 - 6:16

Vertel je er ook even bij dat EHB gepromoveerd is aan de UVA? Dat plaatst de zaken weer in perspectief.

JanGroothuizen
JanGroothuizen19 jul. 2011 - 6:16

"De heer Hirsch Ballin is een vooraanstaande staatsrechtsgeleerde die - overigens in scherpe tegenstelling tot Donner - wel gepromoveerd is " Er zijn zoveel mensen gepromoveerd (ikzelf ook!), maar dat wil nog niet zeggen dat ze allemaal gelijk hebben. Beetje domme redenering. Valt me van u tegen!

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2011 - 6:16

Piet Hein Donner en Ernst Hirsch Ballin zijn van dezelfde politieke generatie, beide politiek volwassen geworden in de multiculti jaren 70, maar wat een verschil.. Waar Donner voortschrijdend inzicht vertoont blijft Hirsch Ballin steken in de walm van marihuana jaren 70. Nieuwe tijd.. nieuwe omstandigheden.. nieuwe behoeften enz., dus ook nieuwe politiek.. onontkoombaar.

2 Reacties
tijsraman
tijsraman19 jul. 2011 - 6:16

Een betere conclusie is misschien, dat Donner zijn menselijkheid verloren heeft terwijl Hirsch Ballin die behouden heeft.

MrOoijer
MrOoijer19 jul. 2011 - 6:16

"Piet Hein Donner en Ernst Hirsch Ballin zijn van dezelfde politieke generatie, beide politiek volwassen geworden in de multiculti jaren 70, maar wat een verschil.." Je gebruikt eigenlijk alleen maar bezweringsformules. Niets van wat je schrijft is waar. De multiculti jaren 70 - wat betekent dat nou? Volgens mij ging dat debat pas serieus begin 1980 van start. "Waar Donner voortschrijdend inzicht vertoont blijft Hirsch Ballin steken in de walm van marihuana jaren 70." Onzin. HB was uitgesproken katholiek in de jaren 70. "Nieuwe tijd.. nieuwe omstandigheden.. nieuwe behoeften enz., dus ook nieuwe politiek.. onontkoombaar." Bla bla, maar wat heb je nu eigenlijk te zeggen...

Christina7
Christina719 jul. 2011 - 6:16

Wat een kanjer is Ernst Hirsch Ballin een man en denker van formaat en erg jammer dat er nog maar weinig CDA-ers zijn van dit kaliber. Petje af hoe integer hij altijd blijft in zijn analyses en commentaren.

2 Reacties
Tealc2
Tealc219 jul. 2011 - 6:16

Een wijze man..

Roelof123
Roelof12319 jul. 2011 - 6:16

Jouw applaus is puur gebasseerd op raciale afkomst en niet op hoe mensen vinden dat een maatschappij eruit hoort te zien. Ik vind dat daar de discussie hoort los te barsten, ipv dat mensen eindeloos de raciale discussie zoeken. Dat hoort inmiddels een bijzaak en inmiddels een beetje passé te zijn. De Islam is een politieke ideologie (sharia), dan hoort iedereen ongeacht kleur daar niet voor te zijn, omdat zoiets niet past binnen een samenleving die gelijkwaardigheid nastreeft. Een negert wil geen dhimmi belasting betalen, een blanke ook niet. Zolang het uitkomt misschien, maar ik zie dat niet voor lange duur.

Roelof123
Roelof12319 jul. 2011 - 6:16

Het is meer de Islam die onderscheid maakt tussen moslims en voor hun anderen (dhimmi's, 2e rangs burgers). Zoiets is zelfs terug te vinden in hun gebeden. Nederland mag dan wel een ideaal hebben van een multiculturele samenleving, maar als dat éénrichtingsverkeer is, dan voelen mensen zich op een gegeven moment in hun waarde aangetast. De Islam is niet multicultureel. Zoiets maakt het dan niet meer dan een natte droom.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon19 jul. 2011 - 6:16

Wat is volgens jou de omschrijving van Dhimmi? Ik denk dat je de Islam verward met het Jodendom. Een Joodse man bid iedere ochtend tot God om hem te bedanken dat hij een Joodse man is en geen Christen, vrouw, slaaf of Moslim. Dit is in de Nederlandse Joods-Christelijke samenleving terug te vinden door de mensen die verheven voelen boven de buitenlanders.

fjacobse
fjacobse19 jul. 2011 - 6:16

Het wordt tijd dat iemand Hirsch Ballin eens een keer uitlegt dat in een democratie je plannen net zo goed zijn als het aantal kiezers dat op je stemt. En de realiteit is dat het CDA gehalveerd is, mede dankzij het beleid Hirsch Ballin. Enige zelfreflectie zou in zijn geval op zijn plaats zijn, in plaats van zijn 'de kiezer begrijpt het niet"-gedrag. Als je vindt dat de kiezer een onbenul is die er helemaal niets van begrijpt dan moet je een baan in Brussel nemen. Daar zit het van boven tot onder vol met dit soort betweters die vinden dat zij boven de democratie staan.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2011 - 6:16

[ dat in een democratie je plannen net zo goed zijn als het aantal kiezers dat op je stemt.] Je bedelt er gewoon om dat daar een tegenvoorbeeld van komt he, van zo'n 60-70 jaar geleden...

Yggdrasil
Yggdrasil19 jul. 2011 - 6:16

Als je vindt dat de kiezer een onbenul is die er helemaal niets van begrijpt dan moet je een baan in Brussel nemen. Daar zit het van boven tot onder vol met dit soort betweters die vinden dat zij boven de democratie staan. ============= U bedoelt: Barry Madlener Daniel van der Stoep Laurence Stassen Lucas Hartong Die PVV die zo keihard tegen Europa is maar er wel gewoon zitting inneemt om een ruim belegde boterham te krijgen. Want van verdienen is geen sprake in deze.

leeuwenvanj
leeuwenvanj19 jul. 2011 - 6:16

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2810705/2011/07/20/Politie-neemt-vingerafdrukken-voortaan-op-straat.dhtml Gaat men nu van iedereen vingerafdrukken nemen omdat je niet op iemand zijn uiterlijk kunt bepalen wie er al dan niet geen papieren hebben om in NL te verblijven?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 jul. 2011 - 6:16

Ja Jose, en het erge is dat we het allemaal lijdzaam laten gebeuren. Nederland is inmiddels het land dat voorop loopt als het om inbreuk van privacy gaat en ook het land waar niemand dat echt wat lijkt te kunnen schelen.