Joop

‘Donner-doctrine klopt niet: er is electoraal nauwelijks grensverkeer tussen het CDA en de populisten’

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
Chamber debates December month in corona time

© epaselect epa08827504 Parliamentarians Pieter Heerma (L) of Christian Democrats CDA, Geert Wilders (C) of rightwing populist party PVV and Dutch health minister Hugo de Jonge (R), during the

Het CDA raakt in slechte tijden nauwelijks kiezers kwijt aan populistisch-rechtse partijen en in goede tijden komen ze elders vandaan. De ‘Donner-doctrine’ – genoemd naar oud CDA-minister Piet Hein Donner – klopt niet. Dit zegt CDA-historicus Pieter Gerrit Kroeger in de podcast Betrouwbare Bronnen. Kroeger publiceert vandaag een ruim 500 pagina’s tellend boek over het CDA sinds 1998: ‘Tand des tijds’. Aan de hand van verkiezingsuitslagen laat hij precies zien waar CDA-kiezers in de loop der jaren vandaan kwamen en naartoe gingen.
Kroeger in Betrouwbare Bronnen:
"De Donner-doctrine is de politieke analyse die in het CDA ontstond toen de LPF opkwam en men zich afvroeg: wat moeten we daar nu mee? Die gedachte was, kort samengevat: die kiezers van Fortuyn zijn ontheemde kiezers. Die zijn hun oriëntatie kwijt. Die moet het gevoel gegeven worden dat er naar ze geluisterd wordt; naar hun zorgen, hun kritiek, hun angsten. De klassieke partijen kunnen dat alleen maar doen door zo’n partij – de LPF, de PVV, Forum voor Democratie – erbij te halen in het bestuur. Je maakt ze dan medeverantwoordelijk en je zal zien dat in zo’n partij allerlei mensen zitten die dat leuk vinden. Die willen graag minister worden, meedoen, dingen bereiken. Dat wordt een vaccin van constructief denken in zo’n partij. En dan zul je ook zien dat in zo’n constructie de gekkies, de radicalen, de viruswappies gemarginaliseerd worden. Die verdwijnen en dan is het land weer mooi. Dit is natuurlijk een mooie gedachte. Alleen bleek meteen al bij de LPF – en dat wordt keer op keer tot op de dag van vandaag bewezen – dat die analyse van de Donner-doctrine niet klopt."
De LPF kwam in het kabinet-Balkenende I met ministers als Bomhoff, Heinsbroek en Nawijn. “De achterban van de LPF was helemaal niet blij, zo van: wat fijn dat er naar ons wordt geluisterd. De LPF donderde in elkaar in de peilingen. Ze zat op een bepaald moment, al snel, op nul zetels. Na de 26 die ze in één keer haalde. En in het kabinet was helemaal geen sprake van constructief meeregeren. Het was een en al rivaliteit en ruzie. En marginalisering van de gekkies? Volstrekt niet! Die partij spatte uit elkaar. Het partijbestuur van de LPF zette de hele Kamerfractie uit de partij.”
In de podcast vertelt Kroeger dat het met de PVV precies zo is gegaan. “Wilders zei: ik ga gedogen, ik help dat kabinet overeind houden. De werkelijkheid was dat de PVV al uit elkaar begon te vallen zodra Wilders het kabinet steunde. Geert Wilders donderde omlaag bij de verkiezingen meteen daarna.”
Toch zegt oud CDA-voorzitter Henk Bleker ook nu nog dat hij op bijenkomsten van Forum voor Democratie veel ex-CDA’ers en ex-VVD’ers tegenkomt. “Mensen die het idee hebben dat de gevestigde partijen hen in de steek laten; over hen heen walst. Mensen die ook actief zijn in lokale partijen. Gewone, nette mensen”, aldus Bleker onlangs in WNL op Zondag.
Als CDA en VVD het slim aanpakken, kunnen ze die kiezers weer terughalen, zegt Bleker. “Dat is precies de Donner-doctrine!”, roept Kroeger. “Het spijt mij, maar de broodnuchtere cijfers bewijzen dat het gewoon niet waar is. In de winter van 2002/2003 stortte de LPF volledig in. Het CDA had de verkiezingen gewonnen en toen de LPF uit het kabinet stapte kwamen er opnieuw verkiezingen. Volgens de Donner-doctrine zouden alle oud CDA’ers dan moeten terugkeren. Want ze hadden naar hun grieven geluisterd. Dan had het CDA van 43 Kamerzetels naar 50 moeten gaan. Want de LPF ging van 26 naar acht. Dus een derde zou dan zeker bij het CDA terechtkomen. Het CDA ging naar 44. En die winst kwam uit de Biblebelt en uit Vinex-plaatsen. Het CDA had een mooie uitslag hoor, maar het overgrote deel van de kiezers bleef thuis. Een aanzienlijk deel ging naar de PvdA want daar kwamen ze oorspronkelijk vandaan. Teleurgestelde PvdA’ers die Melkert maar niets vonden en wel belangstelling hadden voor Wouter Bos. En ook voor Jan Marijnissen van de SP. Ze gingen niet naar het CDA want ze kwamen er ook niet vandaan.”
De kiezers van populistische partijen zijn bijna allemaal seculier, dus niet afkomstig uit christelijke kring, zegt de partij-historicus. “Ze komen ook niet uit typische CDA-regio’s, steden en buurten. Ze halen veel kiezers onder de groep mannen van 45 tot 65 en dat is een groep waaronder het CDA altijd slecht scoort. Het CDA verloor in 2012 dramatisch. Acht zetels eraf. Volgens de lijn-Bleker zou dan de PVV die zetels moeten hebben binnenhalen. De PVV ging van 25 naar 15. Het verhaal van Bleker is een mythe. Dit is een soort geloofsartikel, vandaar het woord Donner-doctrine. Een leerstellige geloofswet die niet meer bewezen hoeft te worden.”
Nadat in Noord-Brabant het CDA besloot te gaan besturen met VVD en Forum voor Democratie, schreef CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum een brief aan alle leden waarin hij stelde dat het CDA vanuit zijn principes op nationaal niveau nóóit met FvD zal gaan regeren. “Hij wilde glashelder maken hoe het CDA hier landelijk naar kijkt”, zegt Kroeger. Om eraan toe te voegen: “Daarna heeft Henk Bleker zijn partijlidmaatschap opgezegd. Hij is geen CDA-lid meer.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

OlavM
OlavM9 dec. 2020 - 1:31

De Donner-doctrine is eigenlijk al lang de Döner-doctrine geworden. Die umlaut komt van al dat fröbelen binnen het CDA. En niet toevallig betekent “döner” in het Turks: draaiend. Ook een wezenskenmerk van het CDA. Hier valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen.

1 Reactie
Albert_Bakker
Albert_Bakker9 dec. 2020 - 5:41

Veel meer in het algemeen geldt dat als je een redenering opstelt die geïmmuniseerd is tegen falsificatie je allereerst jezelf bij de neus aan het nemen bent.

harmmeijer
harmmeijer8 dec. 2020 - 15:41

Ik kan me de tijd nog herinneren van het pas opgerichte CDA en de loyalisten, maar tijdens 8 jaar Balkenende zijn alle linkse elementen langzaam maar zeker uit de partij verwijderd en werd het CDA steeds rechtser: “De CDA-loyalisten waren een groep van zeven CDA-Kamerleden (voornamelijk afkomstig uit de ARP) op de linkervleugel van het toen nog piepjonge CDA. Zij gedoogden in de jaren 1977-1981 het kabinet Van Agt-Wiegel, dat slechts over een kleine meerderheid van twee zetels in de Tweede Kamer beschikte, maar zij steunden het kabinet niet voluit. Zij behielden zich het recht voor om elk voorstel van het kabinet te toetsen aan hun principes.” https://nl.m.wikipedia.org/wiki/CDA-loyalisten

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 13:27

Een van de redenen dat ik graag op Joop komt. Omdat Joop dus mythes ontrafelt. De mythe is dat CDA en VVD kiezers eigenlijk altijd maar over rechts willen. Dat alleen FvD en PVV taal uitslaan hun kan redden. Dat alle CDA en VVD kiezers eigenlijk verkapte FvD en PVV stemmers zijn. En dat de rechtervleugel in die 2 partijen enorm is. En dat ze alleen kunnen overleven om zich aan de PVV en FvD vast te klampen. Fijn dat al die sprookjes en fantasietjes ontkracht worden.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt8 dec. 2020 - 14:47

De praktijk van enkele decennia regeringen laat toch anders zien. Ik zie daar niet in dat CDA en VVD niet over rechts en niet steeds rechtser willen. Neem nou Bleker. Of van Toorenburg. En neem Bente Becker (VVD). Dat is toch niet maar een beetje rechts.

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 17:14

@ Vdbemt Bleker zie ik als een voetnoot. Onbeduidend heerschap. Met 0,0 macht binnen het CDA. Van Toorenburg en Keijzer zijn opportunisten. Bente Becker doet wat het campagne team haar opdraagt. De PS onderhandelingen vond ik wat dat betreft een wat beter beeld weergeven. In veel provincies viel FvD buiten de boot. Landelijk gebeurt dat met de PVV al een decennia. Er is trouwens een bepaald onderscheid. Wat u aanstipt zijn opportunisten binnen CDA en VVD die de volstrekt foute calculatie maken dat er met PVV en FvD samen te werken valt. Of dat je ze kan inkapselen. Of dat je ze door er mee samen te werken ze klein kan maken. Dat kun je nooit uitsluiten. Bij de kiezers van het CDA zie ik nergens een hele grote overlap van het CDA naar kiezers van PVV en FvD. Ook bij kiezers van de VVD is het een deel. Bij de PS dus 16%. Dus 84% niet. Dat laatste is goed om te benadrukken. Overigens ligt het wat ingewikkelder als Kroeger stelt. Het is mij niet volledig duidelijk waar die 14 zetels winst van het CDA in 2002 vandaan kwamen. Was dat de CDA base? Of was dat VVD stemmers die overstappen van Dijkstal naar Balkenende. Of waren het LPF kiezers die uiteindelijk voor de vluchtheuvel hebben gekozen die het CDA heette? Alle drie waar. Daarna ging het verlies van de LPF inderdaad niet naar het CDA. Maar in 2010 ging een deel van het CDA richting de PVV. Maar ook deel richting de VVD. Waren dat oud LPF stemmers? Praten we over recente data dan is er allang al geen noemenswaardige overstap meer van CDA naar PVV en FvD.

Jansen7
Jansen78 dec. 2020 - 12:49

Brabant en Limburg zijn een interessant gebied (en vergeet Volendam en de andere niet-multiculturele-dorpen niet). Brabant kleurde ooit van CDA naar PVV... eventjes....maar daarna heeft de VVD de boel daar overgenomen. Al dan niet dankzij Klaas Dijkhoff. De VVD kan veel meer overtuigend een PVV-corvee-geluid laten horen dan het CDA. Daardoor kan de VVD al een decennium electoraal van twee walletjes eten, en daarbij zowel PvdA als D66 als CDA ver achter zich laten. Zij worden gezien als het redelijke alternatief voor de PVV/FVD voor heel veel stemmers. LBNL: voorlopig kan de VVD uiteraard de Corona-bonus dus premiersbonus incasseren. Dat zal vooral ten koste gaan van alle partijen rondom de VVD.

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 dec. 2020 - 10:04

Het is niet de zich ontheemd voelende bevolking, het is de overheid die zich vervreemd. 25 jaar geleden zelf een groot voorstander vd EU. Totdat bleek dat een politieke unie het doel was, te realiseren mbv en doorgeslagen neo-liberale markt en een fin. stelsel dat grote bevoegdheden bij de banken legt. Icm een groter en groter wordend EU orgaan dat niet zelf corrigerend is. En mbt banken die je eigenlijk niet nodig hebt voor hypotheken en giraal verkeer, hoogstens nog bestaansrecht heeft voor verzekeringen. De rest kan de staat nagenoeg risicoloos verzorgen. Afgelopen 40jr (!!) heeft de gemiddelde loonslaaf niet meer bestedingsruimte gekregen. De economie is sindsdien extreem hard gegroeid, maar niet tgv de gemiddelde werknemer. Dat zegt al genoeg. Wat we er wel voor terug ontvingen is migratieproblematiek, milieuproblematiek door de eeuwige schaalvergroting en meer. Partijen als het CDA gaan vervolgens de boel omdraaien mbt oorzaak gevolg. Het CDA en de politiek in het algemeen heeft hier gefaald, niet de kiezer

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 11:19

Klopt deels. En omdat alle partijen sinds Fortuyn denken dat ze rechts de kiezer kunnen binnenhalen is links dus nu verschoven naar rechts. Kennelijk denkt niemand er aan dat de gefrustreerde kiezer met hetzelfde gemak op links gaat stemmen als die duidelijk de ontstane ellende afwijzen. GroenLinks is het ultieme voorbeeld van hoe je dat niet doet . Met neoliberale punten en telkens maar de VVD uit de brand helpen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 dec. 2020 - 12:09

Vandaag is bekend geworden waar het geld van het corona-noodfonds in Italië aan gespendeerd wordt. Maar voor de rest zijn het gelukkig geen Eurobonds die opgetuigd zijn..... https://sceptr.net/2020/12/italie-spendeert-eu-coronaherstelfonds-aan-gendergelijkheid-en-klimaat/

Sonic2
Sonic28 dec. 2020 - 13:40

@ RaymondenJoop De kiezer faalt wel degelijk en zeker een bepaald soort kiezer. En daarmee bedoel ik de kiezers die eerst op de carnavals beweging van Fortuyn stemde. Zijn aanhang kan zich altijd er achter verschuilen dat het met een levende Pim allemaal anders was geweest. Al maakte Fortuyn er bij Leefbaar ook al een totale zooi van. Daarna op Verdonk( althans in peilingen). Daarna 15 jaar op Wilders die niets voor elkaar heeft gekregen. En nu weer op Baudet, waarbij ik geloof ik verder geen toelichting hoef te geven. In hoeverre dat enorm geflopt is. En in hoeverre dat echt heel duidelijk te voorspellen was. En je hebt verschil tussen falen en echt heel erg falen. Een keer Samsom stemmen omdat je gelooft dat hij sociaal democratische idealen terug brengt is wellicht stom, maar begrijpelijk stom. En geloven dat rechts radicale oplichters ook maar iets zinnigs of constructief in gedachten hebben is echt helemaal achterlijk. FvD en PVV kiezers waren en zijn altijd al verkapte PVV en FvD kiezers geweest. Ik kan hier zo een rijtje namen opnoemen waarvan het me niet zo verbazen als ze zich binnen zeer korte tijd zullen bekeren tot die 2 partijen. En je hebt figuren hier waarvan je nu al zeker weet dat het niet gaat gebeuren. Als Sylvana Simons met haar retoriek er voor zorgt dat er mensen zijn die Fvd en PVV gaan stemmen dan zijn het in wezen al FvD en PVV stemmers. Wat ik wel met je deel is dat middenpartijen en ook links echt moet gaan leveren. Al leg ik daar geen koppeling mee naar massaal een grote overstap naar PVV en FvD. Het zijn ook altijd minderheden van kiezers die overstappen naar FvD of PVV. Een bepaald percentage van een bepaalde vleugel.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2020 - 8:23

@Sonic Wat ik wel met je deel is dat middenpartijen en ook links echt moet gaan leveren ---- Hier gaat het dus om, ben het dan hier ook met je eens. Er moet daar wat veranderen. Dat er nu mensen op Wilders gaan stemmen is wmb het gevolg vh falen vd politiek. Hoewel dat altijd een grijs gebied zal zijn en zeker discutabel. Problematiek speelt al decennia, er zit een kloof tussen de politiek en de kiezer. Mbt links en het midden omdat ze iets anders voor ogen hebben dan hun kiezers. Met betrekking tot 'populistisch rechts' omdat ze vnl handelen uit eigen belang. Blijft over: niets

Bertus Buizer
Bertus Buizer8 dec. 2020 - 9:48

Top analyse van PG Vroeger: de mythe van de Donner-doctrine en Henk Bleker. Winst voor het CDA dat Bleker geen lid meer is van die partij. Bleker werd gecharmeerd van Baudet's Forum voor Democratie, wat hem nu zeker zal spijten. Ex-CDA-lid Jan Cees Vogelaar viel in dezelfde kuil als Bleker. Vogelaar is ex-melkveehouder en nu paardenhouder. Hij is ook wel bekend als steunpilaar van de boerenprotesten onder aanvoering van de radicale boerenactiegroep Farmers Defence Force onder leiding van de Noordbrabantse varkenshouder Mark van den Oever die ook al zijn heil ('Heil'?) zocht bij Forum, wat uitmondde in veelvuldige trekkerprotesten in 2019 in 2020, die de landbouw geen goed deden. Dat het landelijke CDA niet ingreep toen het CDA Brabant kortgeleden - mede onder bijna fysieke dreiging van die boerenactiegroep! - een coalitie aanging met Forum, was een blijk van machtszucht in plaats van gezond verstand. Als klap op de vuurpijl is de fractieleider van CDA Brabant nu beloond met een plaats de landelijke kieslijst van het CDA. Dat lijkt wel de Bleker-doctrine. Zucht... Hoe diep kan de partij vallen...?

1 Reactie
Bertus Buizer
Bertus Buizer8 dec. 2020 - 9:49

'Vroeger' = Kroeger (Beste redactie, wilt u dat in de tekst aanpassen? Dank!)

korheiden2
korheiden28 dec. 2020 - 9:12

De hoogtijdagen van het CDA liggen ver achter ons en komen niet terug. Het electoraat slinkt door de deconfessionalisering. In de plaats van het geloof komt vaak een toenemend milieubesef. De kiezer is veel vaker zwevend. Er kan dus nog altijd veel gebeuren tot 17 maart 2021.

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.28 dec. 2020 - 11:41

"In de plaats van het geloof komt vaak een toenemend milieubesef. " Ah een terugkeer naar de natuurreligie. We hebben iets nodig he, om in te geloven. Maar als het waar zou zijn zou een partij als groenlinks wel wat groter zijn, maar dat is niet zo. Ik denk dat de rol van geloof/religie nog lang niet uitgespeeld is. Ook in de politiek niet. Ik tel 28 zetels in de peilingen voor de christelijke/islamitische partijen. Groenlinks en de partij voor de dieren komen samen op 17. Overigens sluiten geloof en milieubesef elkaar niet uit, integendeel.

korheiden2
korheiden28 dec. 2020 - 14:27

@Marcus : Groen Links is nog nooit zo groot geweest als nu. De PvdD heeft ook een sterk door milieu bepaalde agenda. Ook bij andere partijen als D66, PvdA en zelfs de VVD is milieu steeds belangrijker. De rol van religie is niet uitgespeeld, maar de tijden van 50 zetels en meer zijn voorgoed voorbij. Inderdaad hoeven religie en milieubesef elkaar niet uit te sluiten.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 8:12

"Toch zegt oud CDA-voorzitter Henk Bleker ook nu nog dat hij op bijenkomsten van Forum voor Democratie veel ex-CDA’ers en ex-VVD’ers tegenkomt." Tja, dan kwam hij zeker vaak op die bijeenkomsten. Geen wonder dat hij nu geen CDA-lid meer is. Toch jammer van die man. Ik heb nog meegemaakt dat hij als fractievoorzitter in provinciale staten ijverig de invoering van de ecologische hoofdstructuur verdedigde, waarvoor hij later als staatssecretaris het geld weghaalde. En ik kwam hem nog tegen in de bussen naar de massale demonstratie tegen de kruisraketten in Den Haag. Op een gegeven moment heeft hij vastberaden de afslag naar rechts genomen. Terwijl de klimaatcrisis en de kloof tussen arm en rijk het CDA juist van rechts naar het centrum drijft.

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 8:06

Populistische partijen zoals PVV zoals FVD willen geen regeringsverantwoordelijkheid dragen, hun kiezers ook niet. Dat is toch prima, dan kunnen ze ook geen brokken maken. Dat geldt ook in mindere mate voor de SP. Het CDA trekt weinig of geen populistische kiezers. Het is een middenpartij, een regeringspartij pur sang.

1 Reactie
Pater
Pater10 dec. 2020 - 17:35

Het CDA koos onder balkenende wel degelijk voor de polupistische koers. Daarna zijn ze nooit meer de grootste partij geweest. Iemand als Merkel kiest altijd voor de inhoud en is de grootste partij gebleven.

Bert de Vries
Bert de Vries8 dec. 2020 - 7:53

Rutte1 viel door het vertrek van de PVV. De PVV vertrok doordat het CDA in de begrotingsonderhandelingen voor 2012 de wensen van de PVV voortdurend blokkeerde. De bedoeling daarvan was het vertrek van de PVV. Het CDA wilde het vertrek van de PVV omdat de aanhang in de peilingen dramatisch daalde. Het CDA, in feite Maxime Verhagen, probeerde op die manier de fout van 2010, zie het fameuze congres met de huilende Maxime, te herstellen. Maar het tegendeel gebeurde. Het CDA had zichzelf ontmaskerd als de partij die het werkelijk is. Een machtsgewend collectief van mensen die proforma ook wel eens naar de kerk gaan. De kans dat het CDA van deze klap herstelt, is minimaal omdat de schizofrenie in deze partij is ingebakken.

1 Reactie
Libertain
Libertain8 dec. 2020 - 11:32

("De kans dat het CDA van deze klap herstelt, is minimaal omdat de schizofrenie in deze partij is ingebakken.") Schizofrenie is een heldere medische diagnose, zou ik dan iets gematigder het term cognitieve dissonantie voor willen gebruiken mede omdat het cultureel kenmerkend is voor delen van de populatie, tenminste de nettere gedeelte ervan.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2020 - 7:33

Mooi dat dit onderzocht is. Uit de onderzoeken die gedaan zijn naar de winst van extreem rechts in Limburg en Brabant bleek overigens wel dat veel CDA kiezers of PVV of FvD stemden. Dus er is wel verkeer. Maar wellicht kan je een discussie voeren over de omvang daarvan. Als ik de tekst van het artikel lees is het een aannemelijk verhaal. Ik denk ook dat een deel van extreem rechts bij de PvdA vandaan komt. Alleen ik denk dat die overstap al meer dan 10 jaar geleden is gemaakt. Dat lees je ook in reacties van mensen op deze site. Tijdens de laatste verkiezing kwamen de Forum stemmers vooral bij de VVD, het CDA en de SP vandaan. Maar goed dat dit soort informatie er ligt. Het leidt naar de conclusie dat er geen goede reden is om te luisteren naar boos en ontevreden Nederland. Partijen moeten gewoon staan voor hun eigen visie op de samenleving en die boodschap uitdragen. Laat racisten gewoon op een racistische partij stemmen.

2 Reacties
The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 11:05

DaanOuwens: "Tijdens de laatste verkiezing kwamen de Forum stemmers vooral bij de VVD, het CDA en de SP vandaan." Het is maar goed dat Daan een eigen onderzoek heeft gehouden. -

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2020 - 12:55

@ The Apple Jij schrijft: Het is maar goed dat Daan een eigen onderzoek heeft gehouden. nee hoor. Ik citeer gewoon uit de overzichten niet na deze verkiezingen gepubliceerd zijn. Dat SP stemmers op het FvD stemden heeft Marijnessen zelf nog eens bevestigd. Dus ik hoef niets te onderzoeken. Maar omdat jij niet in Nederland woont mis je natuurlijk veel essentiële informatie. Daarom zijn dit soort domme tekstjes ook wel begrijpelijk.