Arbeidsmigranten in sectoren met hoge productiviteit kunnen niet gemist worden.
Terwijl Nederland zich druk maakt over de migratiecrisis en de vele arbeidsmigranten die in ons land vaak onder slechte omstandigheden werkzaam zijn, ontvouwt zich in ons belangrijkste exportland Duitsland een stille economische ramp in de auto-industrie. Duitse auto’s zijn op de wereldmarkt te duur geworden ten opzichte van elektrische auto’s die in China worden geproduceerd.
Als de economie in Duitsland problemen heeft, dan merken we dat direct in onze economie. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Oud-president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi heeft de EU recent gewaarschuwd voor de lage productiviteit in alle lidstaten ten opzichte van China en de VS. Daardoor is onze concurrentiekracht afgenomen ten opzichte van deze beide landen.
Een sterke stijging van de productiviteit is niet alleen noodzakelijk om de concurrentiekracht in de wereld te verbeteren, maar ook om de negatieve gevolgen van de krimpende beroepsbevolking en de vergrijzing in de EU op te kunnen vangen.
De discussie in Nederland over het vraagstuk van de arbeidsmigranten kan vanuit voornoemde noodzakelijke productiviteitsgroei beter door politici en beleidsmakers uitsluitend beoordeeld worden aan de mate van productiviteitsbijdrage aan onze economie van de sectoren waarin ze veelal werkzaam zijn.
Sectoren met een blijvend relatief lage productiviteit zouden dan bijvoorbeeld helemaal geen arbeidsmigranten mogen hebben of slechts een beperkt aantal. Sectoren met een hoge productiviteit zouden dan juist door de overheid gestimuleerd kunnen worden om arbeidsmigranten te kunnen blijven aantrekken.
Economisch is de ramp niet te overzien als onverhoopt zou blijken dat we de echte concurrentieslag feitelijk al verloren hebben van de VS en China. Er zijn al indicatoren die op het ergste zouden kunnen wijzen: te hoge inflatiecijfers, de politieke en economische ontwikkelingen in Frankrijk en Duitsland, de lidstaten met relatief hoge staatsschulden en de verdergaande polarisatie en instabiliteit in de EU en een aantal lidstaten.
Niet echt hoopvolle indicatoren die snel tot een binnen de EU gezamenlijk beleid zullen leiden om de concurrentiekracht te verbeteren en om de voorstellen van Draghi uit te gaan voeren.
Meer over:
opinie, arbeidsmigranten, europese unie, arbeidsproductiviteit, concurrentie, mario draghiAls wij als verliezers uit de bus gaan rollen, let dan eens op hoe snel al die multinationale bedrijven welke gebruik hebben gemaakt van het werknemers-roulatiesysteem in ons land, ons de rug gaan toekeren.
Zij de lusten van dit systeem, en de burgers van dit land mogen de komende 20-30 jaar weer met de lasten van dit verachtelijke politieke beleid blijven zitten.
Hebben we zo veel economische groei nodig?
Worden we gelukkiger van een grotere auto en een extra vakantie naar Azië?
Natuurlijk zijn dat leuke dingen, maar ik denk dat belangrijker is dat we voor onszelf en onze omgeving kunnen zorgen.
Voor goede woningen en goede zorg hoeven we niet te concurreren met China.
Waarom wordt economische zorg altijd vereenzelvigd met producten? Ecomische groei is ook meer zorg, meer onderwijs, etc., om maar wat te noemen.
Het blijft me enizins verbazen dat we maar blijven hangen in het economische "groei" model.
Ik denk dat je niet moet willen "concureren" met Amerika ( wat een inmiddels een mafiastaat is geworden) en China ( die zeer totalitaire trekjes heeft).
Eigenlijk moeten we naar een heel andere veel modernere samenleving dan die landen waar het "welzijn" van zijn burgers en leefomgeving op nr 1 staat.
Maar waarschijnlijk zijn we aan dit soort ingrijpende veranderingen niet toe, omdat we ook nog eens vergrijst en star zijn, en ons liever uiteen laten spelen door populisten met op de achtergrons Poetin die zich in zijn handen wrijft.
"productiviteit" is een statistische waarde die bestaat uit "output gedeeld door bevolking" Volgens de EU is dat "Arbeidsproductiviteit per werknemer en gewerkt uur" (https://data.europa.eu/data/datasets/is6nr21a1ggfgrud1n1ihw?locale=nl) Dat maakt dat luxemburg aan de top staat met een bevolking van 672.000 inwoners. Het is dus niet zo dat die 700.000luxemburgers meer produceren dan 18.000.000 nederlanders. Kortom, je verhoogt de nederlandse productiviteit niet door meer inwoners. Maar door de inwonders hun productiviteit te verhogen. ONGEACHT HET TOTALE AANTAL. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld mensen in AZC's toe te staan om te werken. Of duurbetaalde bestuurslagen en red tape om te scholen naar nuttig werk.
@frankie, nee. die duizenden mensen die in azc's zitten zonder te mogen werken tellen wel mee in ons nationale inwoneraantal. de nederlandse productie output delen we door het inwonertal. inclusief mensen in azc's die tegen hun zin met de duimen draaien. en dat maakt het getal wat er nationaal uitkomt lager.
Helemaal waar wat betreft de productiviteit per inwoner! Of je daarvoor de bewoners van azc's moet inzetten, weet ik niet, maar daarnaast zijn er nog genoeg die geen bijdrage leveren aan de maatschappij.
Hoe groter de groei van arbeiders hoe groter de groei van de vergrijzing, wat u voorstelt is een spiraal en dat gaat nooit goed. We moeten de spiraal doorbreken. Als we nu 100 mensen nodig hebben om voor 50 mensen te zorgen, dan hebben we straks 200 mensen nodig om voor 100 mensen te zorgen en daarna 400 mensen nodig om voor 200 mensen te zorgen en ga zo maar door. Hoe kan het zijn dat al die slimme mensen het niet in de gaten hebben dat dat geen houdbare situatie is. Het systeem moet op de schop, we moeten ervoor zorgen dat we niet afhankelijk zijn van bevolkingsgroei. Het probleem met de productiviteit zit me in de kosten in de EU. We zijn aan alle kanten veel te duur. Naast dat er veel te veel aan de overheden betaald moet worden om de steeds minder wordende sociale zekerheden te kunnen betalen moet er enorm veel in het klimaat gestoken worden. Allemaal wel heel belangrijk natuurlijk, maar het probleem is dat anderen zich daar veel minder druk om maken waardoor de EU nog duurder wordt vergeleken met de rest. Dat houdt in dat als bedrijven het willen overleven dat de productie buiten de EU gerealizeerd moet worden.
Echter hier is al lang geleden voor gewaarschuwd, dus ik denk niet dat dit snel wordt ingezien.
Als we niet afhankelijk willen blijven van productievere grootmachten, dan is het enige dat je als EU kan en moet doen is honderden miljarden investeren in eigen grondstoffen, fabricage, technologische vernieuwing, arbeidspotentieel (incl. migranten) en niet te vergeten in onderwijs. En grote buiten-Europese investeerders ver buiten de deur houden... Maar ja, het stomme volk vindt dat eng en stemt dus op populistische randdebielen die puur uit zijn op kortzichtig, in wezen corrupt, korte termijn eigenbelang en daardoor het grootste deel van Europa laten afglijden naar een soort bananenrepubliek of vazallenstaat, een soort Hongarije of Roemenië in het groot.
“De discussie in Nederland over het vraagstuk van de arbeidsmigranten kan vanuit voornoemde noodzakelijke productiviteitsgroei beter door politici en beleidsmakers uitsluitend beoordeeld worden aan de mate van productiviteitsbijdrage aan onze economie van de sectoren waarin ze veelal werkzaam zijn.”
Die redenatie volgend: wat doe je dan met migranten die helemaal geen productiviteitsbijdrage leveren ? Verschillende meningen hierover natuurlijk.
Verder: Duitsland staat echt stil: ook grote productiejachtbouwers als Bavaria en Hanse hebben een productiestop waar de duitse overheid een deel van de salariskosten betaald.
In nederland gaan we in de dienstverlening een productiviteitsdaling tegemoet. De tijdsbelasting per gewerkt uur inzake EU overhead zoals Wwft, Esg rapportage etc etc en educatie verplichtingen en overige administratieve lasten nemen enorme proporties aan. Je ziet een enorme vlucht van ondernemende, ook jonge, mensen naar Spanje en Dubai.
Eu (en Eu landen) gaat alleen overleven met minder bureaucratie, lagere energiekosten en landen die hun sterke punten kunnen exploiteren ipv te worden geremd door Eu brede restricties.
De mogelijke economische terugval in Europa zal in geen verhouding staan tot de politieke crisis die in ons werelddeel te verwachten valt. Instabiliteit neemt alom toe. Frankrijk zit politiek klem, Duitsland is politiek in crisis, net als België. In ons eigen land is het een puinhoop, Roemenië schuurt tegen afvalligheid aan, Hongarije is feitelijk al een afvallige, Italië zal ook niet erg meewerken aan een solidair Europa, Oostenrijk staat op een drempel, in de Balkan blijft het maar onrustig en dan zijn er nog andere landen waar extreem rechts aan de deur klopt en waar vrijwel zeker die deur open gaat.
De huidige samenstelling van de Europese Raad noch die van de Europese commissie waar de midden-partijen vooralsnog de meerderheid hebben biedt, kijkend naar de instabiliteit in al die landen en de nog steeds voortgaande opmars van (extreem) rechts weinig garantie dat een uiteenvallend Europa nog voorkomen kan worden. Mark my words, read my lips.
Wat doet de linkerhand van Schoof ?
Geen idee. Of moet hij nodig plassen? Na het gezeik in eigen land denk je van niet...
Want daar zullen ze economische groei niet oplossen... geen mensen en extra willen we de komende jaren niet...
waarom zou het een ramp zijn? We hebben die strijd al verloren, de wereld draait door.
De industrie in Duitsland was gestoeld op goedkope energie (Rusland), geen defensie uitgaven (uitbesteed aan de VSA) en exports aan, met name, China.
Alle drie factoren zijn grotendeels verstoord. Het had niks met innovatie te maken, puur met geopolitiek (1 en 2) en 3 met een periode toen China nog niet een industriëel groot macht was. Mooie tijden, het is voorbij.
We hebben wel een heleboel kapitaal, maar onze oligarchen zijn liever renteniers dan entrepreneurs. Tja.
Die laatste zin is helemaal raak. Het is absurd dat er meer geld wordt verdiend met kapitaal dan met arbeid. Belast (winst op) kapitaal meer, inkomen minder.
Er is geld genoeg, het wordt alleen gebruikt door mensen die toch al genoeg hebben om er nog meer van te maken. Vaak ten koste van de rest van de bevolking.
Dat zijn de gevolgen van de boycot op Rusland die zelf betere cijfers kan voorleggen.
Wij kopen duur Amerikaans schaliegas.
Industrie in de EU valt weg en nu komt Trump met nog meer gezeik en tevens willen de gekken dat we nog meer uitgeven aan oorlogszucht.
Nog vergeten: de rijken worden alweer nog rijker want we moesten neoliberaal.
Wellicht een idee om als Europa eens een eigen koers te varen in plaats van die van de VS?
Helaas was het uw vriend Putin de de gaskraan dichtdraaide (al voordat de pijpleiding werd opgeblazen). Dus zelfs zonder Ukraine, is het van levensbelang dat we ons niet afhankelijk maken van Rusland.
Gaat helemaal niet om Poetin of geen Poetin.
Het gaat om Europa en wij zijn de sjaak wegens Amerikaanse-Russiche geopolitieke spelletjes waarbij wij de klos zijn omdat we als slaafse honden precies doen wat Washinton wil.
En dan heeft men het ook nog over het her activeren van de dienstplicht waarmee, men in Nederland, maar ook in andere EU-landen jongeren uit het arbeidsproces halen. De Oudjes gaan het zwaar krijgen in Europa.
Precies, en een extra reden om heel gauw onze grenzen open te stellen voor (arbeids)migranten. Neem een voorbeeld aan Spanje, die kiezen daar ook eieren voor hun geld.
Nog meer arbeidsmigranten.
Dat helpt, maar dat botst weer met andere problemen.
We zijn een verwent volk met veel te veel geld wat veel nieuwe weinig belangrijke banen heeft opleverd ten koste van cruciale beroepen en een gebrek aan personeel in de industrie en dergelijke. Dat te veel aan geld is niet terug te draaien. Nog te veel mensen blijven aan de kant staan. Gewild of ongewild. Die moeten aan het werk. Bedrijven zijn nog veel te kieskeurig.
Er vinden twee soorten discussies plaats die alles met elkaar te maken hebben maar door de meeste mensen van elkaar worden gescheiden: klimaat en economie.
Als die twee wel in samenhang worden beschouwd, blijkt Europa het niet zo slecht te doen. We genereren meer welvaart per ton uitgestoten broeikasgas dan de VS of China: volgens mijn persoonlijke berekeningen ca. 6000 $ per ton CO2 equiv. versus resp. 5000 en 1000.
Interessant Inzicht!
Maar zolang US en China uitgestoten CO2 niet zien als een kostenpost zullen ze graag nog meer welvaart maken tegen dezelfde prijs.
Fission,
Bedankt.
Trump zal deze kosten idd niet zien. China misschien wel.
Figuren als Trump en Wilders kunnen veel kapot maken maar ze zullen de klimaatverandering niet tegenhouden. Vroeg of laat wordt dit een economische realiteit.
We zitten klem tussen wat de aarde dragen kan en en een systeem wat gedreven word door concurrentie tussen landen/machtsbloken en hebzucht. Dat laatste word sterk aangewakkerd door het systeem en drijft mensen en landen uit elkaar. Economen en politici blijven iedere keer weer komen met de zelfde verhalen. Hun aanbevelingen staan haaks op het behoud van een leefbare planeet. Als dat niet veranderd en landen niet veel meer samen gaan werken stevenen we af op een wereldwijde catastrofe die ons alle gaat treffen.
U hebt groot gelijk heer Flipsen.
We moeten het systeem grondig hervormen en machtigen met hun stupide spelletjes dienen te worden ontslagen.
Onze toekomst staat op het spel en het enige waar ze aan denken is hoe meer macht en rijkdom te vergaren.
Volkswagen heeft het moeilijk. De Porches daar en tegen kunnen niet aangesleept worden. Dat zegt veel over het graai klimaat in Europa met Nederland voorop.
Wacht maar af, wat er in de VS gebeurt, als alle illegalen gedeporteerd worden/zijn. 10 miljoen arbeidskrachten, die het land moeten verlaten. Dan stort de economie daar ook in.
De enorme crisis in Duitsland en een groot gedeelte van Europa is vooral gekomen door de keuzes die Europa zelf hebben gemaakt, niet op durven te staan, belangrijke energievoorzieningen tussen Rusland en Duitsland, een oorlog is gaande in Europa, misschien de groeneagenda niet goed doordacht, ik geloof namelijk dat je de bevolking echt mee zou krijgen als je een goed beleid hebt en het betaalbaar is voor iedereen, zoals men nu de EU leiding geeft of eigenlijk niet is een groot drama, Europa moet zijn eigen weg gaan, maar ook de landen soeverein laten zijn, ik zie alles wat gebeurd nu als hun eigen schuld. Het EU beleid lijkt mij een puinhoop.
In Nederland bijvoorbeeld koos ons land voor het homohuwelijk,euthenasie en was er een enorme Hollanditis omdat de bevolking geen oorlogen wilden en zich uitspraken d.m.v. een enorme demonstratie, ik liep nog mee met mijn toen nog levende ouders in Den Haag tegen de bewapening, of ons land liep niet massaal uit voor de Paus die op bezoek kwam, dit zijn dingen waar ik vroeger trots op was, eigenzinnig en ergens voor staan, Europa moet zelfstandig als een continent opstaan, samen liggen er kansen maar nogmaals je moet ook kunnen afwijken als individu en als staat, zoals ik eerder aan gaf met voorbeelden, zoals het nu gaat in de EU laat ook zien waarin we nu zitten, bescheiden mening!
In Duitsland is de zondag nog heilig. Zelfs in wereldstad Berlijn zijn 's zondags alle winkels dicht, behalve op de twee grootste stations.
Als ze de zondag erbij trekken scheelt dat meteen 14%
Heel goed niet alles altijd open.
We kopen ons suf en de planeet stuk.
Eenheid in diversiteit en gedeeltelijke soevereiniteit zou heel goed kunnen uitpakken. Een spaak in het wiel is de huidige populistische rattenplaag in Europa.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Misschien verdienen we wel niet beter.