Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doneeractie voor rouwende Feyenoord-fan Hannie gestaakt om problemen met Belastingdienst te voorkomen

  •  
18-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2889 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-05-18 om 09.49.48

De doneeractie voor de 60-jarige Feyenoord-fan Hannie wier emotionele filmpje bij de huldiging viraal ging, is al na vijf uur noodgedwongen gestaakt. De teller was zo hoog opgelopen dat initiatiefnemer Marc van den Bor op de rem moest trappen: “Ik wil niet dat zij problemen krijgt met de Belastingdienst.” Dat meldt Omroep West.

Bij de huldiging van landskampioen Feyenoord raakte ESPN met Hannie aan de praat. Ze droeg een foto van haar onlangs overleden zoon bij zich. Ze had er met hem willen staan, vertelde ze geëmotioneerd, maar tot groot verdriet overleed hij in december.

Van den Bor is een van de vele mensen die geraakt worden door het interview en besloot een crowdfundactie op te starten. Hij hoopte 500 euro bijeen te krijgen voor een weekendje weg voor Hannie, maar al na vijf uur is er meer dan 10.000 euro opgehaald.

Hannie werd zelf getroffen door meerdere hersenbloedingen en leeft van een bijstandsuitkering. Dat betekent dat ze geen groot geldbedrag kan ontvangen, omdat ze anders wordt gekort op haar uitkering en mogelijk zelfs een fors bedrag moet terugbetalen. Van den Bor heeft inmiddels met de familie van Hannie een cadeau bedacht, zodat ze “een tastbaar iets” krijgt en niet in de problemen met de fiscus komt.

Omroep West schrijft:

De Boskoper onderschrijft dat voetbal niet altijd in een goed daglicht staat, maar deze actie laat volgens hem zien dat het ook anders kan. 'Na een dag van vreugde en tranen van geluk is dit het minste dat wij voor Hannie kunnen doen.' Vanuit het hele land maken mensen de afgelopen 24 uur donaties over. 'Van een PSV'er tot een reactie met 'groetjes uit 020'. Dit warme gebaar is club-overstijgend.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 9:00

Eric Minnens Dat laatste klopt. Ik had het even over de inkomenskant nog los van de vermogenstoets. Desondanks zal ze bovendien over het hele jaar de door haar reeds genoten toeslagen moeten terugbetalen.

VeganHarrie
VeganHarrie19 mei 2023 - 8:05

Als je dat via een stichting inzamelt heb je dit probleem denk ik niet? Kun je meteen ook wat andere mensen een leuk dagje geven als je zo veel inzamelt.

Robbin_T
Robbin_T18 mei 2023 - 14:19

Als je mij een groot bedrag schenkt moet ik daar ook gewoon belasting over betalen. Zelfde geldt voor Hannie maar dan net andersom.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen19 mei 2023 - 12:18

Robbin_T, Die belasting betreft SchenkBelasting. Maar die is hier niet van toepassing, omdat het allemaal kleine schenkingen betreft. Enige wat hier speelt is dat zij het recht op haar (kennelijke) bijstandsuitkering kan verliezen. Of dat dat recht beperkt wordt.

Eric Minnens
Eric Minnens18 mei 2023 - 11:32

Volgens mij is dit een jammerlijke vergissing van de crowd-funder. Hannie mag namelijk zo rijk gemaakt worden als mogelijk. Zij mag volgens de wet immers over een kapitaal beschikken van €7605.=. Als zij meer kapitaal heeft /ontvangt, wordt haar uitkering weliswaar stopgezet, maar mag zij het meer-bedrag opmaken in een 'tempo' van 1.5 x de bijstandsnorm. Zij kan dus een een tijdlang een iets luxer (nou ja iets minder armzalig) leventje leiden, totdat zij 'gezakt' is naar dat vermogen van €7605. Daarna mag/kan ze weer opnieuw bijstand aanvragen. https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BB960B26F-B524-453D-AD96-D935FC5672BA%7D#:~:text=U%20krijgt%20namelijk%20geen%20uitkering,doen%20die%20echt%20nodig%20zijn.

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2023 - 11:54

Volgens mij klopt dit niet en gaat het puur om de ontvangsten cq. inkomen waarop zij gekort wordt en mag terugbetalen, niet om maximaal bezit.

Eric Minnens
Eric Minnens18 mei 2023 - 14:58

@Minoes, Je krijgt geen bijstand als je een vermogen hebt van meer dan €7605.= (als eenling). En overigens. Stel Hannie krijgt opeens een ton. Hoe wou je dat korten op haar uitkering dan? Of wat moet zij dan terugbetalen? Klinkt allemaal heel onlogisch. De wet zegt dan wél heel logisch: stop de uitkering.

michellekepen
michellekepen18 mei 2023 - 23:54

Eric Minnens, Minoes&tuin, Is het niet gewoon allebei? Er is sprake van een vermogenstoets. En (grote/hoge) 'inkomsten' kunnen rechten op een uitkering verminderen of teniet doen (wanneer ouders hun bijstandsgerechtigde kind bijvoorbeeld elke maand 500 euro geven, zal de uitkeringsgerechtigde dit maandelijks dienen door te geven, én vervolgens (elke) maand gekort worden.....)

michellekepen
michellekepen19 mei 2023 - 9:17

Eric Minnens, Minoes&tuin, Is het niet gewoon allebei? Dus en en. 1. dus dat er sprake is van een vermogenstoets? 2. en dat (al dan niet grote/hoge) 'inkomsten' rechten op een uitkering kunnen verminderen of teniet doen? (wanneer ouders hun bijstandsgerechtigde kind bijvoorbeeld elke maand 500 euro geven, zal de uitkeringsgerechtigde dit maandelijks(!) dienen door te geven, én worden ze vervolgens (elke) maand gekort.....)

Eric Minnens
Eric Minnens19 mei 2023 - 12:10

@michellekepen Blijft het volgende staan. Stel dat crowdfunfing een ton oplevert. Dan zou het onverstandig zijn om dat in partjes van €500,= maandelijks aan Hannie uit te keren. Datzelfde bedrag wordt dan immers van haar bijstand afgetrokken, dus ze schiet er niks mee op. Beter kan ze het volledige bedrag laten uitkeren. Dan wordt haar uitkering stopgezet, en mag ze die ton gaan opsouperen tot er €7605,= van over is. Ze kan dan opnieuw bijstand aanvragen MITS ze die ton er niet al te snel doorheen heeft gejaagd. Ze mocht dat doen in een tempo van max 1.5x de bijstand per maand. Welnu, ze heeft daar dan toch zegmaar een paar jaar van kunnen genieten via een wat ruimer uitgavenpatroon. Wellicht zou het nog gunstiger zijn om haar die ton pas uit te keren als ze met pensioen gaat. Voor je AOW gelden die inkomens- en vermogenstoetsen namelijk niet meer.

michellekepen
michellekepen19 mei 2023 - 15:35

Eric Minnens, Klopt helemaal wat je zegt. Financieel adviseur (geweest)? :) Maar het punt dat ik maakte, is dat er sprake is van twee (verschillende) toetsingen: - vermogenstoets - én een 'inkomens'toets (en daar leken jullie langs elkaar heen te praten, omdat jullie beiden slechts één van de hier mogelijk relevante toetsingen aan stipte) Stel dat er 5.000 wordt opgehaald: dan speelt de vermogenstoets niet (er van uitgaand dat er niet al sprake was van vermogen), maar speelt WEL de maandelijkse 'inkomens'toets. Gelukkig lijkt de cowd-funder op de hoogte van de mogelijke consequenties. Ik ga er daarom van uit dat hij een voor Hannie mooie oplossing in petto heeft. Waar ook de gulle gevers zich in zullen kunnen vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 9:59

Ook al heb je het vermogen gespaard van je eigen bijstandsuitkering dan nog mag je niet boven dat bedrag aan vermogen hebben. En al heb je een vermogen ver daaronder ook dan mag je geen geld ontvangen buiten je eigen uitkering zonder fat het gevolgen heeft cq. kan hebben. Tenzij het over bestaande door de overheid goedgekeurde doelen gaat zoals stichting leergeldbijvoorbeeld....

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 10:02

Eric Minnens Niet alleen stopt de uitkering dan maar je moet ook alle (teveel ontvangen) toeslagen over dat jaar terugbetalen.

Jan Wijn
Jan Wijn18 mei 2023 - 9:29

Geef ze voor de komende jaren van dat bedrag een seizoenkaart en gratis reizen met de supportersbus in plaats van geld waarop ze gekort wordt.

3 Reacties
r v b
r v b18 mei 2023 - 10:23

Dan wordt ze gekort voor het bedrag wat voor een seizoenskaart staat. Mensen in een uitkering moeten immers arm gehouden worden.

Jozias2
Jozias218 mei 2023 - 13:35

@rvb Mensen in de bijstand hoeven helemaal niet arm te blijven. Maar als ze rijk zijn geworden horen ze niet meer in de bijstand. De andere crowd fund actie van Feyenoord leverde binnen no time bijna 200.000 euro op. Dan zou het toch onzin zijn om bijstand te ontvangen?

KritischKijken
KritischKijken18 mei 2023 - 17:02

@rvb Bijstand is voor mensen die geen geld hebben en geen verdiencapaciteit. Als mevr ineens veel geld krijgt hoeft ze niet in de bijstand. Of is dat te moeilijk?