Donald Trump deed vrijdag tijdens een van zijn bijeenkomsten verwoede pogingen het publiek te overtuigen dat hij toch echt wel steun geniet onder minderheden. ‘Kijk eens naar mijn Afro-Amerikaan daar,’ riep Trump op een gegeven moment.
Het mocht niet baten. Integendeel, Trump wordt er nu van beschuldigd zichzelf als eigenaar van de Afro-Amerikaanse man in kwestie te zien.
Het is een van de vele obstakels waar Donald Trump tegenaan loopt in zijn strijd om het Amerikaanse presidentschap: zijn werkelijk enorme impopulariteit bij niet-witte kiezers. Onlangs nog bleek uit een opiniepeiling dat 86 procent van zwarte kiezers en 75 procent van de Latino kiezers niets met Donald Trump te maken willen hebben.
Trumps opmerkingen over de Afro-Amerikaanse man volgden op een herhaalde uitspraak van Trump dat een federale rechter wat hem betreft niet over een Trump University fraudezaak mag beslissen, omdat die rechter Mexicaans zou zijn. Hij is geboren in Indiana, maar dat terzijde.
Zaterdagochtend ging Donald Trump onverstoorbaar door met opscheppen over hoeveel steun hij krijgt van zwarte kiezers. En van één Afro-Amerikaans gezin in het bijzonder. Een gezin dat helemaal naar de bijeenkomst van Trump was afgereisd om hun steun te betuigen aan The Donald.
Er is maar één probleem: de foto is nep.
De foto werd niet genomen op een bijeenkomst van Trump. Hij werd genomen op de “ 27th annual Midwest Black Family Reunion ” in augustus vorig jaar. Een evenement ‘met muziek, kunst, schaakpartijen, kinderspelletjes en andere activiteiten’.
Het is overigens niet de eerste keer dat Trump valse berichten met valse berichten op internet strooit. Vorig jaar maakte hij zich op Twitter bijzonder druk om het feit dat van de witte moordslachtoffers maar liefst 81 procent slachtoffer was geworden van een zwarte dader. Het werkelijke percentage tikt net de 14 procent aan.
Het gezin uit de foto, Eddie en Vanessa Perry, hebben inmiddels laten weten absoluut geen Trump aanhangers te zijn. Volgens Eddie Perry is Trumps gebruik van hun foto ‘misleidend’ en ‘ politieke propaganda ’.