Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donald Trump maakt zich op voor overdracht van macht

  •  
10-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Donald Trump is er helemaal klaar voor. Donderdag ontmoette hij president Obama in het Witte Huis om te bespreken hoe de overgang van het presidentschap zal verlopen. De twee zouden elkaar tien minuten spreken, maar het gesprek liep uiteindelijk uit tot meer dan een uur. Een soepele transitie heeft volgens Obama de hoogste prioriteit. Volgens het Witte Huis was de ontmoeting minder ongemakkelijk dan men misschien had verwacht. Vanaf vrijdag ontvangt Trump het ‘presidentiële bulletin’, een geheim document waarmee de inlichtingendiensten de president op de hoogte brengen van de stand van zaken in de wereld.
Obama:
"Michelle heeft de nieuwe First Lady ontmoet, we hebben een goed gesprek gehad en willen er zeker van zijn dat zij zich welkom voelen. Het is nu belangrijk dat we allemaal samenwerken. Als Trump succesvol is, is ons land succesvol."
Theresa May, de Britse premier, heeft Trump donderdag telefonisch gefeliciteerd met de uitslag van de verkiezingen. Hoewel May Trump zwaar bekritiseerde na zijn uitspraken alle moslims uit de VS te willen bannen, lijkt May de band met Trump nu juist te willen versterken. In een verklaring wordt zelfs gesproken van een ’speciale band’ tussen de VS en Groot-Brittannië. Vreemd is dat allerminst: terwijl May in Europa een Brexit moet bewerkstelligen, verzet Donald Trump zich tegen het handelsverdrag met Europa, TTIP. In plaats daarvan wil hij individuele afspraken met individuele landen.
De geruchtenmolen over wie deel zal uitmaken van het kabinet van Trump draait op volle toeren. Eén van de namen die genoemd wordt is die van oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani. Giuliani wist veel respect af te dwingen door zijn handelen na de terroristische aanslagen op 9/11. Mogelijk wordt hij minister voor Binnenlandse Veiligheid, CIA-directeur en voor Justitie. Saillant is dat Giuliani in het overwegend democratische New York sinds hij Trump ondersteunt zwaar aan populariteit heeft verloren. Mogelijk komt Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, op de post van minister van Buitenlandse Zaken. Opvallend is de naam van Sarah Palin. De uit de Tea Party in Alaska komende politica verloor in 2008 nog de race om het vice-presidentschap en staat sindsdien vooral bekend vanwege haar gebrek aan intellect.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.