Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donald Trump miskent rechter en Grondwet VS om moslimban door te drukken

  •  
30-01-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
US-TRUMP-PROTEST-IMMIGRATION-POLITICS-MIGRATION-LA-DEMONSTRATION

© 2017-01-29 22:02:25 Protesters gather at the Los Angeles International airport's Tom Bradley terminal to demonstrate against President Trump's executive order effectively banning citizens fr

Updates onderaan
De Amerikaanse president Donald Trump is hard op weg als dictator de scepter te zwaaien in de Verenigde Staten. Wetten en regels doen er niet toe, evenals uitspraken van rechters. Dat blijkt wel uit de behandeling van de moslimban. Reizigers uit zeven verschillende moslimlanden mogen de VS voorlopig niet in. Zelfs niet als ze een permanente verblijfsvergunning, ook wel bekend als een green card, hebben. Rechter Ann Donnelly (New York) oordeelde eerder dat de moslimban ongrondwettelijk is, maar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft daar lak aan.The Guardian schrijft dan ook dat het land nu in een grondwettelijke crisis verkeert. De Department of Homeland Security zegt in een reactie dat het alle decreten van president Trump zal blijven uitvoeren “op een wijze die de veiligheid van het Amerikaanse volk verzekert”.
Giuliani: When Trump first announced it, he said a #MuslimBan , then he called me up & asked me to show him the way to do it legally. pic.twitter.com/ByK40jWmST
— Hadi Nili (@HadiNili) 29 januari 2017
Dat betekent dat het ministerie een gerechtelijke uitspraak negeert, alsook het simpele feit dat géén van de aanslagplegers van welke aanslag in de VS dan ook uit één van de zeven gebande landen komt. Saillant is overigens dat geen van deze landen een Trump hotel heeft, of anderszins bedrijfsmatig gerelateerd is aan Donald Trump. Landen als Saoedi-Arabië, Libanon of de Verenigde Arabische Emiraten, waar bijvoorbeeld de 9/11-terroristen vandaan kwamen, doen wel zaken met Donald Trum p. Dat deze landen buiten schot blijven is dan ook op zijn minst opmerkelijk te noemen.
Regels zijn regels, aldus KLM Zondag is ook op Schiphol gedemonstreerd tegen de moslimban van Donald Trump. Als gevolg van zijn decreet is een aantal reizigers door luchtvaartmaatschappij KLM op hun vlucht naar de VS geweigerd. Regels zijn regels, zegt KLM. “Het heeft geen zin om die mensen mee te nemen, omdat je ze dan ook gelijk weer mee terug moet nemen”, aldus een woordvoerder. Bovendien riskeert KLM een boete als ze het decreet van Trump negeren. Gerechtelijke uitspraak of niet. Hoe hoog zo’n boete zou kunnen is, weet de woordvoerder niet.
In Groot-Brittannië hebben meer dan een miljoen mensen een petitie ondertekend om Donald Trump toegang tot het land te weigeren. De Britse premier Theresa May heeft echter al aangekondigd de wil van haar volk te zullen negeren, omdat de komst van Trump ‘van substantieel nationaal belang’ zou zijn. May heeft de Amerikaanse president officieel uitgenodigd om Groot-Brittannië te bezoeken en de Koningin te ontmoeten. Onder meer Labour-leider Jeremy Corbyn, vraagt zich af waarom Theresa May Donald Trump al zo gauw heeft uitgenodigd. “Donald Trump zou niet verwelkomd moeten worden in groot-Brittannië, terwijl hij onze gedeelde waarden misbruikt met zijn moslimban en zijn aanvallen op vluchtelingen en vrouwenrechten. Theresa May schiet het Britse volk tekort als ze het staatsbezoek niet uitstelt en de acties van Trump niet veroordeelt in de meest klare taal. Dat is wat Groot-Brittannië verwacht en verdient.”
Australische regering is fan van Trump De minister-president van Australië, Malcolm Turnbull, is helemaal op de hand van Donald Trump. Zo weigert hij Trumps moslimban te veroordelen. Sterker nog, Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken wil de Verenigde Staten zelfs te hulp schieten. Zolang Australiërs nog welkom zijn in de Verenigde Staten:
"Ik ben ervan overtuigd dat de Australische en Amerikaanse regeringen elkaar zullen blijven steunen sterke immigratie- en grensbewaking te implementeren. De Australische regering werkt nauw samen met Amerikaanse ambtenaren, en we willen ervoor zorgen dat Australiërs toegang houden tot de VS en Amerikanen toegang tot Australië."
Labour-leider Shorten wilde zich in eerste instantie niet mengen in de discussie rondom de moslimban. Het is aan ieder land om zijn of haar regels door te voeren. Maar dit gaat ook Shorten te ver, zo schrijft hij op zijn Facebookpagina. Bovendien: wie zwijgt, stemt in.
Zakelijk protest Het protest tegen Donald Trump – die overigens binnen 8 dagen al de steun van de meerderheid van de Amerikanen heeft verloren – neemt verschillende vormen aan. Koffieketen Starbucks heeft bijvoorbeeld besloten om binnen vijf jaar 10.000 nieuwe werknemers aan te nemen: allen vluchtelingen. Starbucks reageert hiermee op de blokkade van een Iraakse vluchteling die in Irak als tolk voor Amerikaanse troepen heeft gewerkt, maar door de moslimban van Trump het land plots niet in mocht.
Amerikaanse bedrijven zitten gevangen tussen enerzijds de regelgeving van Donald Trump en anderzijds de bedrijfsvoering. Daar waar Facebook, Google en Apple duidelijke standpunten hebben ingenomen over Trumps beleid, zijn andere bedrijven daar terughoudend in. Ook nu de moslimban hun bedrijfsvoering kan schaden. De vrees is dat Trump, die er een handje van heeft “wraak” te nemen, zich op een nog schadelijkere manier over de bedrijven uit. Bedrijven als Boeing houden Trump dan ook liever te vriend.
Uitzonderingspositie voor het VK Groot-Brittannië heeft van Trump een uitzonderingspositie gekregen: Britse onderdanen die uit één van de zeven moslimlanden komen, mogen de VS nog wel in. Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken, zou dat met Trumps schoonzoon Jared Kushner en Witte Huis-strateeg Steve Bannon hebben afgesproken. De Brits-Somalische atleet Mo Farag zou weer naar zijn in Amerika woonachtige gezin kunnen reizen. Ook BBC-journalist Ali Hamedani zou het land vermoedelijk weer in mogen.
Update 13.45 Er moet een hoorzitting in de Tweede Kamer komen over het inreisverbod van Donald Trump. Het voorstel van D66 en GroenLinks wordt gesteund door onder meer de PvdA, het CDA, de SP, de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en Groep Kuzu/Öztürk. Tijdens de hoorzitting kunnen onder meer vragen worden gesteld aan KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft afgelopen weekend meerdere reizigers die over een reisvisum beschikten aan boord van vliegtuigen naar de VS geweigerd.
De Europese Commissie heeft op zijn beurt besloten de tijd te nemen om na te gaan wat het inreisverbod voor EU-burgers met een dubbele nationaliteit betekent.
“We zullen erop toezien dat EU-burgers niet worden gediscrimineerd”, zegt de woordvoerder van de commissie vandaag. Dat de EU daarop toeziet is vast een alternatief feit, aangezien discriminatie reeds aan de gang is.
Trump thinks there are severe threats to ????????. Critics say he’s severely overstating it. Where is he getting his info? https://t.co/EyM8W4Jit5
— Brian Stelter (@brianstelter) 30 januari 2017
De Verenigde Naties hebben inmiddels een officieel standpunt ingenomen: de moslimban van Trump is illegaal en in strijd met internationaal erkende mensenrechten. Discriminatie op basis van alleen nationaliteit is verboden.
Update 23.00 uur: Oud-president Obama steunt de protesten tegen de moslimban van Trump en stelt dat ‘Amerikaanse waarden op het spel staan’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor