Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Donald Trump: een jaar in het Witte Huis

  •  
21-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Online167klein

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Davy ????
Davy ????22 jan. 2018 - 21:09

@Merel Dacht meer aan een reactie van jezelf en niet een link naar een artikel. Het artikel heeft wel wat goede punten, in die zin is Trump een moderne president die gebruik heeft gemaakt van de technieken die beschikbaar waren.

DeRedeMist
DeRedeMist22 jan. 2018 - 12:30

De community reinvestment act dwong banken om hypotheken te verstrekken aan mensen zonder inkomen en zonder vermogen. Die mensen konden natuurlijk hun hypotheeklasten niet betalen. Maar wat bracht redding? Op het moment van invoering van die wet was de hypotheekrenten bijna 20%, en die daalde stapje voor stapje richting 0%, en met dat dalen van de hypotheekrente werden de huizen als onderpand meer en meer waard. Dus wanbetalers konden steeds weer de hypotheek ophogen om vanuit de nieuwe overwaarde hun premie te betalen. Dat werkte prima, maar hield op toen de rente bijna de 0% bereikte, logisch. Een tijd daarvoor hadden de banken door dat ze een gigantisch probleem hadden dat hen door de Amerikaanse overheid was aangesmeerd, en zij bedachten dat het goed was dat probleem zoveel mogelijk te exporteren, en daar werden de gifitge derivaten voor ontwikkeld. Door die gedwongen internationale solidariteit heeft de VS de crisis weten te overleven. Die community reinvestment act werd door Carter ingevoerd. En wat in de crisis van 2008 zag gebeuren is dus Thatcher als wist, "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money." Schuldigen, Carter voor het invoeren van een krankzinnige wet, Reagan, Bush Sr, Clinton en Bush Jr voor het laks niet ingrijpen. Maar ja, ik begrijp het, het is niet leuk om tegelijkertijd links en rechts de schuld te geven als je te links bent.

2 Reacties
JanB2
JanB223 jan. 2018 - 6:20

Gelul. Enig idee wanneer Carter president was? Het is meer dan 30 jaar goed gegaan. De problemen begonnen met een excessieve graaicultuur waar Thatcher mede de basis voor legde. Ik weet niet op wat voor rare internetfora je je begeeft maar om in de bankencrisis een falend socialisme te zien daarvoor moet je ver heen zijn. En dat zijn heel wat mensen ter rechter zijde.

DeRedeMist
DeRedeMist23 jan. 2018 - 22:34

[Het is meer dan 30 jaar goed gegaan. ] Inderdaad, en het heef 28 jaar geduurd voordat de rente van 20% naar bijna nul daalde waardoor de mensen die van deze optie gebuik maakten niet meer te maken hadden met almaar stijgende huizenprijzen en dus almaar toenemende hypotheekruimte. Dat dat leidde tot almaar toenemende schulden bij mensen die op geen enkele wijze iest zouden kunnen inlossen zou ik overigens nie "goed gaan"noemen. En de banken ook niet, die zagen al jaren eerder de 0% stop op de stijgingen aankomen en hebben juist daarom de derivaten op hypoheekmixes in het leven geroepen.

steen15000
steen1500022 jan. 2018 - 10:54

Het schadelijke beleid van Reagan en Tatcher kwam pas vele jaren tot uitdrukking gedurende de crisis van 2008. Ik maak mij heden bezorgd over het beleid van Trump waarvan het resultaat om over pakweg 8 à 10 jaar tot uitdrukking komt. Maar dan hoeft Trump geen verantwoording meer af te leggen....

Libertain
Libertain22 jan. 2018 - 6:35

Mogelijk hoogste tijd dat de democraten gaan beseffen dat ze de verkiezingen hebben verloren?

11 Reacties
Poezenmens
Poezenmens22 jan. 2018 - 10:41

@ Libertain Van een halve gare die zonder zijn onnozele tweets nooit president zou zijn geworden.

simpson_jr
simpson_jr22 jan. 2018 - 13:09

Met een kleuter aan het stuur is de hele bus in gevaar en dat hoor je zowel van links als Trumps achterban.

Davy ????
Davy ????22 jan. 2018 - 14:23

@Merel Je bedoelt de mainstream media heeft omzeilt om zo zijn verhaal aan de mensen te vertellen? Graag meer inhoudelijke praat over beleid dan over de man / tweets @Bart Derks De wereld had moeten vergaan als Trump president zou worden. Voorlopig gaat het nog redelijk. Economie gaat goed, werkeloosheid is laag, immigratie is minder. Misschien is het allemaal niet zo dramatisch als jij het voor doet komen. Graag meer inhoudelijke praat over beleid dan over de man / tweets.

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 14:37

Ik zie u zelden onzin typen. Het wordt hoog tijd dat Trump eens gaat beseffen dat hij de president is. Niet de Democraten moeten hun verlies erkennen. De Democraten zijn NIET in charge. Trump voert in het Witte Huis campagne en voert ook oppositie tegen de Democraten. Hoe bizar wil je het hebben. Hij is de machtigste man ter wereld en dan nog loopt hij oppositie te voeren. En iedereen heeft het er maar over dat de Democraten zelfkritiek moeten hebben en meer naar de Trump aanhangers moeten luisteren. Pertinente onzin. Het wordt tijd dat dat beeld eens gaat kantelen. In November is er voor Trump alles te verliezen. Trump moet zijn "Trumpcrats" maar in de kruiwagen houden. Trump moet maar met linkser beleid komen waar hij de kiezers in de Noordelijke staten bij zich moet houden. Trump heeft namelijk de macht. Trump is degene die ook de shutdown moet opheffen, want hij heeft de macht. https://www.youtube.com/watch?v=bjh67_jIlIM Trump zei dit in 2013 over Obama. Ik sta achter deze uitspraak. Trump moet het oplossen. Trump moet ook de man boven de partijen zijn. Hij moet niet provoceren, maar hij moet op een gegeven moment de dealmaker zijn. Over zijn schaduw heen stappen. Ik snap dat ook niet in Nederland. Als ik op SP of PVV zou stemmen dan wil ik dat Marijnissen of Wilders regelen dat mijn stem terecht komt in de regering. Je stemt op iemand en het idee is dat die persoon dat voor je gaat regelen. Dat de Trump/ Wilders/ Baudet kiezers zo enorm kritiekloos en slaafs zijn dat ze hun leiders nooit aanpakken is schandalig. Trump is de commander in chief en hij is degene die alles moet regelen. Geen oppositie voeren dus naar Obama en Clinton. Zelf verantwoordelijkheid nemen en beseffen hoe erg Trump op eieren loopt. Vooral in de Noordelijke staten.

Poezenmens
Poezenmens22 jan. 2018 - 16:40

@ Davy Ik neem aan dat dit inhoudelijk genoeg is: https://www.volkskrant.nl/buitenland/silicon-valley-creeerde-de-eerste-twitter-president-nu-kijkt-het-de-andere-kant-op~a4560688/

Davy ????
Davy ????22 jan. 2018 - 21:08

@Merel Dacht meer aan een reactie van jezelf en niet een link naar een artikel. Het artikel heeft wel wat goede punten, in die zin is Trump een moderne president die gebruik heeft gemaakt van de technieken die beschikbaar waren.

JanB2
JanB223 jan. 2018 - 6:27

@ Libertain Nee, de VS hebben de verkiezingen verloren (doordenker). Ik vind het overigens best. Sterker nog, ik lach me rot om dat apenland aan de andere kant van de grote plas. Trump is de juiste man om de zaak daar helemaal op de klippen te laten lopen. Voorstanders van een dergelijk scenario zoals ik hebben wat dat betreft na 1 jaar al meer gekregen dan waar ze op hadden durven hopen. De VS waren al een failed state, Trump maakt het zichtbaar voor iedereen, behalve voor een stelletje randdebielen die zich in slaap laten sussen met verhalen over een economische opleving die niets anders is dan een kassucces voor het grootkapitaal (oftewel de 1%). Go for it Donald, finish your job and the nation with it!

simpson_jr
simpson_jr23 jan. 2018 - 9:24

@davy, Twitter is er dus voor blaaskaken en op een cartoon moet je een zwaar onderbouwde discussie voeren?

Davy ????
Davy ????23 jan. 2018 - 15:02

@Bart Terms Een stelling onderbouwen doet de discussie geen kwaad, ipv gewoon wat roepen.

simpson_jr
simpson_jr23 jan. 2018 - 21:16

@gravy blijkbaar heb je niet opgelet, maar als je Google even gebruikt kan je zo te weten komen dat ook redelijk wat partijgenoten van Trump serieuze problemen met Trump hebben.

Davy ????
Davy ????24 jan. 2018 - 6:58

@Bart Derks Dit wist ik, en is ook niet heel gek. Trump is geen politicus en doet veel domme dingen dus ik snap dat dat sommige partijgenoten niet blij maakt. Er zijn natuurlijk ook republikeinen die zich verkiesbaar willen stellen voor de volgende presidentsverkiezingen en zich daarom een beetje afzetten. Dit zal altijd zo zijn.

CM2
CM221 jan. 2018 - 17:47

De werkloosheid ligt op het laagste niveau in 50 jaar. De Dow Jones bereikt nooit vermoede hoogtes. Daar wordt Trump op afgerekend door degenen die op hem gestemd hebben. Als-ie wil, plakt hij er nog een tweede remijn aan vast. Wat de rest van de wereld en Joop hiervan vinden, is volstrekt irrelevant.

8 Reacties
Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 1:02

Vier zinnen vol met Trump fanboy onzin. De economie loopt goed en de werkloosheid is laag. Als de overheid daar al invloed op heeft, komt het door Obama. Het blijft opvallend dat radicaal rechts( die voor Laissez faire is) nu opeens Trump, dus de overheid, het succes laat claimen voor wat ondernemers voor elkaar krijgen. Bizar. Met de beurs heeft de president helemaal niets te maken. Ook weer onzin. Trump wordt afgerekend in November 2020. Dan zijn ze allang al weer vergeten hoe de vlag er in Januari 2018 voor stond. Ook dus dikke onzin. Wat Trump wilt is niet relevant. Het gaat om wat de kiezers willen en hoe de Democratische kiezers opkomen. De zege van Trump in vooral de noordelijke staten was uiterst gering. Joop is een opinie platform en daar mag je je mening geven ook de mening van de rest de wereld is relevant. Als Frankrijk of Duitsland negatief is over Trump lijkt me dat niet goed voor de betrekkingen. Jouw mening is eerder compleet niet relevant. Op internet zijn er al genoeg kritiekloze Trump aanhangers. Het is veel relevanter wat de zwevende kiezers in Amerika vinden. En die gaan hem zeker niet belonen op zaken waar hij allebei niet zoveel invloed op heeft. Dat de beurs stijgt komt niet door Trump. De lage werkloosheid komt ook niet echt door Trump.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 jan. 2018 - 1:58

CM 21 januari 2018 at 18:47 [ Wat de rest van de wereld en Joop hiervan vinden, is volstrekt irrelevant. ] Ach, ja, misschien. Maar de 55% Amerikanen die Trump consequent afkeuren zijn wel degelijk relevant. Evenals het feit dat een meerderheid de huidige stand van de economie (terecht) aan Obama toedicht.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 jan. 2018 - 9:36

"Vier zinnen vol met Trump fanboy onzin. De economie loopt goed en de werkloosheid is laag. Als de overheid daar al invloed op heeft, komt het door Obama. " Je noemt andere mensen wel de hele tijd Trump fanboy, maar wat ben je zelf? Trump heeft tijdens de verkiezingen gezegd dat hij veel ging dereguleren. Dat gaf werkgevers vertrouwen om in hun bedrijven te investeren zonder dat ze bang waren dat allerlei (toekomstige) regels om de hoek kwamen kijken. Dat is een van de belangrijkste redenen dat de economie daar zo goed loopt.

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 14:24

@ Big Guy Ik ben objectief. Dat bedoel ik niet arrogant, maar ik geef de werkelijkheid weer. CM en jij geven de wereld weer hoe radicaal en conservatief rechts de wereld zien. Ik zie bij Trump een lage approval rating. Ik zie een president die net als alle andere presidenten worstelt met het congres. Die ook gewoon campagne beloftes wel of niet waarmaakt. Dat lukte bij eerdere presidenten ook niet. Ik zie een Republikeinse president die daar zit, omdat hij de Republikeinse partij als vehikel kon gebruiken bij de verkiezing. Als onafhankelijk kandidaat had hij niet gewonnen. Ik zie een president die een flinterdun mandaat heeft. De overwinningen in Wisconsin, Michigan en Pennsylvana zaten binnen de procent. Verwaarloosbaar. Als Obama net zo als Trump had gedaan dan was hij helemaal afgeslacht. Geenstijl en Dagelijkse Standaard maken zich ongerust over wat de EU met Twitter doet, maar kijken weg als Trump weer een aanval op de media doet. U ook trouwens. Dus u bent bij voorbaat compleet niet objectief. De president heeft zich helemaal niet te bemoeien met wat de media schrijft. Dat gebeurt in dictaturen. Ik zie een president die slecht zeer wisselend tot gering succes boekt. En een verschrikkelijke presentatie heeft. Als Trump links was geweest, was hij op Geenstijl en Dagelijkse standaard afgeslacht. Het succes is gering. Dat ziet het Amerikaanse volk ook. In verschillende staten is er al sprake van een blauwe golf. Buiten zijn "base" is niemand enthousiast. U kijkt alleen naar de Trump base. Ik kijk naar heel Amerika. Dat maakt u buiten gewoon subjectief.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 jan. 2018 - 16:00

"Ik ben objectief. Dat bedoel ik niet arrogant, maar ik geef de werkelijkheid weer. " Gesproken als een Obama fanboy

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 20:56

@ Big Guy Ik vond Obama bepaald niet de beste president die Amerika gehad heeft. Hij is ook niet zo slecht als een bepaald deel van Amerika en Nederland beweert, maar Obama kan niet in de schaduw staan van Roosevelt, Truman, Kennedy, Clinton en zelfs Reagan. Je slaat dus onvoorstelbaar de plank mis en een excuus voor er zo erg naast zitten zal je sieren. Alleen vind ik Trump ook een zeer, zeer matige president. Qua presentatie is het helemaal een 1. Een president gedraagt zich zo niet. De muur is er nog niet. Trump wil Obamacare afschaffen. Hij verlaagt de belastingen vooral voor rijke Amerikanen. Of het terug trekken uit te verdragen iets te weeg gaat brengen, weet ik niet. IS is nog niet verslagen. Dat lijkt me te optimistisch. Assad zit stevig in het zadel. Poetin en Xi Jinping kijken op Trump neer. Noord Korea en Trump provoceren elkaar. Dat de Trump aanhangers hun "prestaties" zoeken in het aanstellen van conservatieve rechters of het laten groeien van de economie of de beurs zegt al genoeg. Over het tweede gaat de politiek nauwelijks en bovendien liep de economie onder Obama al goed. Dat aanstellen van de conservatieve rechter is niet zo spannend. Had Clinton geen progressieve rechter aangesteld. Volgens mij zijn rechts radicalen zo ontzettend vooringenomen dat Trump een succes moet worden. Als hij dat niet wordt dan wint links. Dat is het meer.

JanB2
JanB223 jan. 2018 - 6:31

Met de beurs heeft de president helemaal niets te maken. De beurs is ook geen maat voor de toestand van een economie. Die 2 zijn namelijk in één richting ontkoppeld. Gaat het slecht met de beurs dan gaat het economisch meestal ook slecht. Maar omgekeerd niet. De beurs is de 1%. De (reële) economie de overige 99%.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 jan. 2018 - 8:26

"IS is nog niet verslagen. Dat lijkt me te optimistisch." Maar wel met 90% of meer gereduceert sinds Trump de baas is. En zeg nu niet dat het beleid van Obama eindelijk vruchten afwerpt. De muur zit in de R&D fase.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout21 jan. 2018 - 17:36

Het zou allemaal tamelijk lachwekkend zijn, Trump als moron in chief van het Amerikaanse decorumverlies op het wereldtoneel. Des te triester is het dat wij in EU als Navo met z'n allen weer mee mogen (lees: moeten) doen als deze schertsfiguur `onze vrienden en geallieerden' claimt voor een kruistocht tegen Iran en mogelijk N-Korea. Polen bukt uiteraard al voor het Republikeinse Opperwezen, en wellicht onze VVD ook, want de Yanks hebben ons wél bevrijd! Ik heb het Rutte onlangs horen zeggen, tja moet ik zo'n Trump daarvoor nu nóg dankbaar zijn?

De Vries3
De Vries321 jan. 2018 - 13:02

Als Trump weg zou vallen, verandert het beleid niet. Trump voert slecht beleid uit dat de Republikeinen hem influisteren. Dat is ook het trieste. Stel Muller bewijst Russische inmenging, dan zal Trump impeacht worden, maar zullen dezelfde Republikeinen nog evenveel te vertellen hebben. Ik heb liever dat hij gewoon nog lekker 2,5 jaar zit en vlak voor de herverkiezing opeens wegvalt zodat in de nasleep ervan de Republikeinen keihard verliezen zodat de schade herstelt kan worden. De aankomende 2,5 jaar is er met of zonder Trump geen hoop voor de gemiddelde Amerikaan. Gelukkig draait de wereldeconomie goed en hebben ze er niet heel veel last van.

Gerry Jöris
Gerry Jöris21 jan. 2018 - 11:05

Dat is niet te hopen. Wat een puinbak maakt die grote kleuter er van.

7 Reacties
Davy ????
Davy ????21 jan. 2018 - 19:30

Een puinbak? Voorbeelden?

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 jan. 2018 - 1:59

Davy 21 januari 2018 at 20:30 [Een puinbak? Voorbeelden?] Hahahaha

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 9:06

@ Davy Ik kan 1 ding noemen die Trump goed doet. Dat is snijden in overbodige regelgeving. Op immigratie vind ik hem keihard tegen Dreamers. Dat zijn toch gewoon goed geïntegreerde mensen. In diplomatiek opzicht is Trump een ramp. Een dealmaker is hij niet gebleken bij de goverment shutdown. De belastingverlaging is er vooral voor de rijken. https://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-verlaagt-belasting-voor-rijk-amerika-maar-houdt-vol-dat-hij-vecht-voor-onderklasse~a4519107/ Poetin en China wrijven zich in hun handjes met Trump. Die zien hun positie versterkt. Trump draait over de EU en eigenlijk ook over immigratie. Eerst deugde de EU niet en toen weer wel. Obamacare wilde Trump afschaffen. Om maar te noemen. Hij stapt uit allerlei verdragen. Het moet maar blijken of dat echt een verbetering gaat zijn. Geld naar defensie is niet zo slecht, maar ik denk dat het armoede probleem van Amerika een groter probleem is. Ik ben niet een boekhouder in de politiek, maar zoveel investeringen doen als je diep, diep in het rood staat is onverstandig. Ik doel op de infrastructuur plannen. Dan heb ik het nog niet eens over de ethische agenda. Waar ook heel veel op aan te merken is. Of het hele Rusland onderzoek. Het aanvallen van de instituties. Of het nu de media of de rechtstaat is. Trump erkent overigens zelf al dat hij niets voor elkaar krijgt. Als hij terug moet grijpen naar de groei op de beurzen( daar heeft de politiek niets mee te maken) of hij moet zichzelf op de borst kloppen voor de economie. De invloed van de politiek op de economie moet volgens Republikeinen klein blijven, maar als er economisch herstel komt het allemaal door Trump. Ik heb erg het idee dat kritiekloze figuren als u niet terug kunnen. Erkennen dat Trump op zijn hoogst een middelmatige president is( zie je ook aan de historische lage approval ratings) zou erkennen zijn dat links gelijk heeft. Het wordt tijd dat rechts radicalen eens uit hun bubbel stappen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 jan. 2018 - 10:13

"Op immigratie vind ik hem keihard tegen Dreamers. Dat zijn toch gewoon goed geïntegreerde mensen" Je kent ze persoonlijk? Illegaal = illegaal.

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 jan. 2018 - 0:13

Big guy Bane (4u) 22 januari 2018 at 11:13 [Illegaal = illegaal.] Totdat je ze legaliseert, natuurlijk. Precies wat DACA beoogt.

JanB2
JanB223 jan. 2018 - 6:37

@ Sonic Het idee dat regelgeving per definitie overbodig is één van de demogogische drogredenen van het neoliberalisme. Je reinste populisme. En volstrekt realiteitsvreemd*. * De neoliberalen en hun goedkope gedachtengoed bedoel ik, niet u. Tenzij u een neoliberaal bent natuurlijk, maar dat valt wel mee als ik uw comentaar zo lees.

Davy ????
Davy ????23 jan. 2018 - 10:04

@Sonic Ik ben zeker niet kritiekloos op Trump, hij heeft niet veel verstand van beleid en praat teveel op twitter. Ik vind de kritiek hier vaak bestaan uit wat losse kreten en weinig inhoud vandaar dat ik er altijd wat tegenin ga omdat ik meer van de achterliggende gedachte wil weten. Ik vind hem niet tegen de Dreamers, maar ik snap dat hij de democraten geen clean Daca bill wil geven en er zelf ook iets voor terug wilt, zoals wat wetswijzigingen voor immigratie of geld voor zijn wall. De government shutdown was in mijn ogen vooral te wijten aan democraten die dachten wat extra druk te kunnen krijgen voor betere Daca onderhandelingen. De shutdown heeft maar een weekend geduurd en stelde dus eigenlijk niet veel voor, ik denk dat de democraten in februari dit weer gaan proberen om zo weer druk uit te oefenen op de Daca onderhandelingen. Ik denk niet dat Tax cut er perse voor de rijken was, het verschil is wel dat als je veel belasting betaald en je een tax cut krijgt je natuurlijk meer geld terug krijgt dan iemand die weinig belasting betaald en het daardoor lijkt alsof het meer voor de rijken is. Wat ik begreep was het belastingtarief erg hoog vergeleken met concurrerende landen en heeft Trump dit gelijk getrokken zodat het interessant is/blijft om in amerika te blijven en/of te investeren. Zie hier een nieuwsitem met wat uitleg en berekeningen over de Tax cut: https://youtu.be/N3OG5zL51Bg Grote probleem met amerika is vooral de uitgaven, ze geven gewoon teveel uit en moeten eigenlijk snijden in de kosten maar dat is niet populair en gaat dan ook niet gebeuren, ongeacht welke president er ook zit. In mijn opinie is minder politieke bemoeienis beter voor de markt en de economie, zoals je zelf al aangaf snijden in de regelgeving, wat weer goed is de ondernemers. Het feit dat de keuze tussen Trump en Hillary was vond ik al triest, maar denk dat we met Trump iets beter af zijn. Voorlopig is hij president en moeten wij het er maar mee doen. Of hij een goede of slechte president is zullen we moeten afwachten,de approval ratings geloof ik niet zo, met de verkiezingen gingen ze hier ook mee de mist in, voorlopig is het allemaal nog niet zo erg als dat het werd gezegd. Ik vind dat iedereen uit zijn bubbel moet stappen en over feiten en inhoud moeten praten ipv met emoties.