De Amerikaanse president Donald Trump heeft per decreet besloten verschillende klimaatmaatregelen van de vorige Amerikaanse regering terug te draaien. Trump gelooft niet dat menselijk handelen tot klimaatverandering leidt en heeft geleid – ondanks talloze onderzoeken – en heeft daarom besloten de Amerikaanse economie boven het moeder Aarde. Trump noemde de opwarming van de Aarde eerder al een ‘leugen’ en heeft daarom besloten dat de kolenindustrie een prima industrie is.
President Obama zette met zijn Clean Power Plan juist in op het terugdringen van broeikasgassen door kolencentrales te reduceren. Een aantal Republikeinse gouverneurs spande hierop een zaak aan om de milieuplannen tegen te houden. Zij zijn van mening dat de federale overheid niet over kolenwinning mag gaan. Met zijn decreet gaat ook het verbod op nieuwe kolenmijnen van tafel. Het halen van het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten wordt zo nagenoeg onmogelijk.
Het decreet van Trump komt niet als verassing. Eerder benoemde hij klimaatontkenner Scott Pruitt tot directeur van de Amerikaanse milieudienst EPA. Die milieudienst legt regels op aan de industrie. Saillant is dat Pruitt de afgelopen jaren juist bekend is geworden vanwege zijn strijd tégen dat agentschap.
Update 22.15 De Nederlandse regering gaat in de Verenigde Staten proberen in te grijpen en invloed uit te oefenen op het klimaatbeleid van Trump. Staatssecretaris Dijksma zal in de VS een conferentie organiseren met als slogan ‘Climate First’. Het doel is om “te laten zien dat de trein die in december 2015 in beweging is gekomen, niet meer te stoppen is. Zelfs niet door de president van de Verenigde Staten.”
Dijksma is bezorgd over de wijze waarom de VS naar zijn fossiele verslaving teruggrijpt. Ze vraagt zich dan ook af of het akkoord van Parijs nog wel gehaald kan worden, zonder Amerikaanse betrokkenheid. In februari is dan ook het conferentieplan al besproken tijdens een overleg met Europese ministers van Milieu. Het plan om in de VS een conferentie te houden werd gesteund dier onder meer Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg. Eén concreet doel is er niet; Dijksma wil vooral aan al al die goedwillende krachten diahun schouders eronder willen zetten een podium geven. En Donald Trump ervan overtuigen dat het bedrijfsleven en werkgelegenheid prima samen kunnen gaan met klimaatbeleid.