Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Don Bosco wint, integratie verliest

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het Hof beloont hypergeïntegreerde moslims met uitsluiting
Gisteren deed de rechter uitspraak in de zaak die een Volendamse meisje had aangespannen tegen het Don Bosco College. Het schoolbestuur verbiedt haar een hoofddoekje te dragen op school, en de rechter steunt dat beleid nu definitief. Het meisje zal moeten kiezen tussen haar school en haar levensovertuiging. Als de rechter het recht al juist heeft toegepast, dan moet het recht veranderd worden. Want deze uitspraak zet het hek open voor nog veel meer onnodige persoonlijke migrantendrama’s en flauwe discriminerende maatregelen. Dingen waarvan we er dankzij Rutte en Wilders al genoeg hebben in Nederland.
Het oordeel van het hof komt er op neer dat een religieuze school heel veel ruimte heeft om zelf te bepalen wat nodig is om haar identiteit vorm te geven. Een school mag dus in principe vrij regels opstellen om haar identiteit te beschermen, ook als die de grondrechten van leerlingen kunnen aantasten. De hoofdtoets voor de rechter is of de school die regels consequent toepast. Het Hof heeft in deze zaak besloten dat het schoolbestuur met haar hoofddoekverbod een algemeen geldende regel heeft die consequent wordt toegepast. Die regel is daarmee wettig, en het meisje moet nu kiezen tussen haar hoofddoek en haar school.
De rechters laten daarbij een aantal belangrijke feiten links liggen. De rechter zegt dat een davidster (die wel op de school mag worden gedragen) niet noodzakelijk een uiting is van een niet-katholiek geloof, en een hoofddoek wel. Op de andere school die valt onder dit schoolbestuur zijn hoofddoeken wel toegestaan, wat op zijn minst de indruk van inconsequentie wekt. En tot kort geleden mochten leerlingen wel een hoofddoekje dragen op de school. Ook is het zeer de vraag of de school echt de identiteit wil beschermen, want de school is in de praktijk niet te onderscheiden van een openbare school. Het verbieden van een hoofddoek omdat die niet katholiek zou zijn, is onzin. De centrale figuur van het katholicisme, Maria, wordt altijd afgebeeld met hoofddoek. En de meeste katholieke vrouwen gaan met een hoofddoek naar de kerk. Door het dragen van een hoofddoek neem je dus bepaald geen afstand van het katholieke geloof.
Maar de onafhankelijke rechterlijke macht verdient respect, dus moeten we proberen te geloven dat de uitspraak van de rechter het recht juist heeft toegepast. De volgende vraag is dan of dat recht goed genoeg is.
Want het heeft hier rare gevolgen, en van een redelijke belangenafweging lijkt hier geen sprake. De leerlingen van de school hebben (blijkt uit interviews) geen moeite met hoofddoekjes, en zoals gezegd is er geen enkele bedreiging voor de identiteit van de school. De school heeft dus niets te winnen bij een verbod, maar bepaalde leerlingen wel veel te verliezen. Het Don Bosco is de enige middelbare school in Volendam. Het meisje moet dus een onmogelijke keuze maken tussen haar vrienden en vertrouwde omgeving en haar principes en identiteit. Dat de school zich zo opstelt is harteloos, maar dat het recht eraan meewerkt is gewoon niet goed genoeg.
Maar misschien nog wel erger is het signaal dat deze uitspraak stuurt naar immigranten. De vader van het meisje heeft zich door hard werken een plaats veroverd in de maatschappij in een dorp dat een gastvrije reputatie heeft voor toeristen, maar niet voor vreemdelingen die er komen wonen. Tijdens de door uw dienaar bijgewoonde zitting bleek dat deze man zijn dochters sterk stimuleert om de best mogelijke opleiding te krijgen, en daarom koos hij voor de lokale katholieke school. Een van die dochters besluit een hoofddoek te gaan dragen, zonder enige druk van buitenaf. Dit is dus een hypergeïntegreerde familie die aan de hoogste integratieeisen voldoet die politici zouden kunnen verzinnen. En nu beloont onze maatschappij deze mensen door ze uit de dorpsschool te weren, en zo de impliciete boodschap uit te sturen dat ze er nooit bij zullen horen tot het laatste beetje eigen identiteit is opgegeven.
Als de wetgeving rond religieuze scholen dergelijke misstanden tot gevolg heeft, is het dus tijd die eens kritisch tegen het licht te houden. Misschien is het redelijk dat kleding die niet expliciet afstand neemt van de religieuze grondslag van de school niet meer verboden mag worden, tenzij om andere redenen zoals hygiëne of veiligheid. Misschien moet explicieter worden gesteld in de wet dat het recht op onderwijs en het recht op vrije meningsuiting minstens even zwaar wegen als de vrijheid van onderwijs. En als de financieel gelijke behandeling van openbare en religieuze scholen betekent dat belastinggeld wordt gebruikt voor discriminerend beleid, is het misschien ook tijd om dat ter discussie te stellen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

KingBenzai
KingBenzai7 sep. 2011 - 14:27

*sarcasme-on* Poeh hey, wat een zwaarwegend onderwerp, zeg... Ik word ook gediscrimineerd. Als fervent aanhanger van het ´petje-isme´ moet ik volgens mijn geloof een petje dragen. Dag en nacht. Maar ik mag het niet op mijn werk, niet representatief enzo... Ik vind dat we dus dan maar allerhande veel belangrijkere zaken aan de kant moeten schuiven. Want ow-ow-ow, wat is het erg dat je geen hoofddoek op mag......... *sarcasme-off*

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2011 - 14:27

"Want deze uitspraak zet het hek open voor nog veel meer onnodige persoonlijke migrantendrama's en flauwe discriminerende maatregelen. Dingen waarvan we er dankzij Rutte en Wilders al genoeg hebben in Nederland." Welke flauwe discriminerende maatregelen worden hier bedoeld? En gaat Leers van het CDA niet meer over Immigratie en Asiel?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2011 - 14:27

Volgt Blok Wilders in het ondermijnen van de rechtspraak'? "Maar de onafhankelijke rechterlijke macht verdient respect, dus moeten we proberen te geloven dat de uitspraak van de rechter het recht juist heeft toegepast. De volgende vraag is dan of dat recht goed genoeg is. Want het heeft hier rare gevolgen, en van een redelijke belangenafweging lijkt hier geen sprake."

Michiel Online
Michiel Online7 sep. 2011 - 14:27

in het engels. veel plezier :) http://lolsnaps.com/upload_pic/7483.jpg

FrankS2
FrankS27 sep. 2011 - 14:27

De middelbare school van Edam is slechts 1 a 2 kilometer verwijderd.

Joeri2
Joeri27 sep. 2011 - 14:27

Als ik nou in m'n blote kont een cockring ga dragen.... Moet dat dan wel mogen? Het lijkt me prima dat een school een uniform omschrijft, geheel willekeurig en naar eigen inzicht, en dat de ouders dan beslissen of ze daar hun kind wel willen hebben of niet. Al dat geleuter of dat nou om het geloof is of niet is mateloos oninterresant. Doet me een beetje aan de pepsi - coca ruzie denken, door al dat gemekker samen goed voor 98% van de markt.

Dewik2011
Dewik20117 sep. 2011 - 14:27

Wat een recalcitrante puber al niet teweeg brengt ?? In de hoek ermee, en vinger voor de mond...10 minuten.

BasVV
BasVV7 sep. 2011 - 14:27

Ik snap maar niet waar toch het idee vandaan komt dat katholieke vrouwen met een hoofddoekje naar de kerk zouden gaan. Nog nooit gezien. Maar dat even terzijde. Nu het vonnis de auteur niet uitkomt moet de wet aangepast worden. Wie hoor ik dat nou vaker zeggen. Maar die wordt dan weggehoond.

Nescio2
Nescio27 sep. 2011 - 14:27

[De rechter zegt dat een davidster (die wel op de school mag worden gedragen) niet noodzakelijk een uiting is van een niet-katholiek geloof, en een hoofddoek wel] Niet noodzakelijk? Ik associeer een davidster met het jodendom. Als ik iemand een davidster aan een hangertje om de nek zie dragen is niet mijn eerste gedachte: deze persoon is een Ajax-fan. Het joodse geloof is een niet-katholiek geloof. Net zoals het protestantse geloof en de islam niet-katholiek zijn. Daarom begrijp ik niet dat op die school een hoofddoekje niet mag en een davidster wel. Wat is het standpunt van deze school over het dragen van keppeltjes? Deze school zou, in plaats van op selectieve en dubieuze basis mensen uit te sluiten, ook blij kunnen zijn met iedere werkelijk gelovige in die ene en dezelfde God, waar de joden, christenen en moslims tenslotte allemaal in geloven. Hoe denkt die school over al hun leerlingen die helemaal niet geloven? Gaan zij die niet geloven niet rechtstreeks naar de hel? Zouden die niet-gelovers eigenlijk niet meteen van deze school verwijderd moeten worden? Of maakt het bestuur dat niets uit omdat niet-geloof nu eenmaal moeilijk door kledingstukken te dragen zichtbaar gemaakt kan worden? Rare jongens, die katholieke schoolbesturende Volendammers...

Zeikhuis
Zeikhuis7 sep. 2011 - 14:27

Is de echte boodschap van dit verhaal niet dat zowel katholieke als islamitische scholen op moeten houden te bestaan? het zou naar mijn mening beter zijn als alle scholen hun geloofsovertuigingen/regels schrappen. Dan kan elk kind op elke school dragen wat ie zelf wil zonder na te denken over of hij/zij wel conform wat anderen willen handelt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 sep. 2011 - 14:27

Raak steeds er meer van overtuigd dat integratie niet de sleutel is tot de oplossing van het probleem van het niet willen functioneren van grote delen van het Islamitische deel van onze samenleving. Als je kijkt naar de chinezen die hier wonen hebben een sterke eigen cultuur en hebben een fantastische staat van dienst in de Nederlandse samenleving. Werken keihard weten niet waar zich de uitkering instanties ophouden. In DenHaag bivoorbeeld hebben ze een eigen wijk die er fantastisch uitziet gezellig is en een trots voor de gehele stad. De jonge generatie doet het vele malen beter dan de gemiddelde autochtoon qua scholing en carrière. Al met al denk dat het meer in de aard van de Noord Afrikaan licht en zijn geloof dan aan het wel of niet integeren. Er is gewoon een groot verschil in beschaving. En dat gaat heel lang duren en is heel moeilijk te versnellen door er veel geld in te pompen. De bewijzen stapelen zich op. Cijfers laten keer op keer zien hoe verschrikkelijk moeilijk het is. En dat is erg jammer want we moeten toch met elkaar door de zelfde deur. Voorlopig denk ik dat het knuffelen dat onder leiding van de PVDA als oplossing is aangedragen niet de oplossing is.

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2011 - 14:27

Van haar ouders hoeft ze die hoofddoek helemaal niet te dragen. Het besproken hoofddoekje zegt in dit geval dus meer over deze puber zelf, dan over haar geloofsuiting. ... Streng fanatieke moslims hebben een heel andere uitleg van hun 'geloof' dan de gematigde moslims. Ik denk dat daarom een 'gematigd' Islamitische school hoofddoekjes niet zal verbieden, het haar onbedekt laten ook niet zal verbieden (ook een 'christelijke' of 'heiden' leerling), maar boerka's wél.

Samira2
Samira27 sep. 2011 - 14:27

Ik erger mij aan de onwetendheid van velen in ons land over de islam. Ik ben degene die in 2005 in het nieuws was vanwege het niet willen dragen van een hoofddoek op een islamitische school. De Koran schrijft niets over het bedekken van het hoofd voor de vrouw. In de Koran staat dat het voor de vrouw verplicht is om haar sieraad te bedekken. Voor mij is het sieraad van een vrouw niet het hoofd. In de tijd van de profeet Mohammad werden er veel oorlogen gevoerd. Vrouwen werden dikwijls lastiggevallen en verkracht. Als oplossing bedacht de profeet Mohammad dat alle getrouwde vrouwen zich moesten bedekken om niet op te vallen. Dit deed hij ook met zijn vrouwen. Zo kon iedere man zien welke vrouw wel of niet bij een man hoorde. De islam stelt dat men met zijn tijd moet meegaan. Het dragen van een hoofddoek of sluier is niet meer van toepassing in deze moderne tijd. Echter komt het steeds vaker voor dat moslimvrouwen zich gaan bedekken. Dit doen zij meer uit onvrede, ze zetten zich af tegen het westen en dragen daarom een hoofddoek of een sluier. U zult zien dat hoe meer het westen de islam verbiedt, hoe meer men zich gaat afzetten. Vele moslimmeisjes worden door hun omgeving gepushd om een hoofddoek te dragen. Dit blijkt niet het geval van de Volendamse scholier, volgens haarzelf. De school staat in zijn recht door te zeggen dat ze niet leerlingen met een hoofddoek willen. Als er slechts een leerling rondloopt met een hoofddoek, valt dat op en binnen de islam mag je juist niet opvallen. Als je de islam goed bestudeert, is het een heel schappelijk geloof. Helaas zijn er veel mensen die de Koran verkeerd interpreteren en zo ontstaan er 'broodje aap' verhalen die niet gecontroleerd worden of het daadwerkelijk zo is. Hetzelfde geldt voor het kunnen trouwen van 4 vrouwen voor een moslimman. Ook deze regel is heden ten dage overtrokken. In tijden van oorlog sneuvelden vele mannen. Vrouwen werkten niet, konden niet voor zichzelf zorgen. De islam stelde dat mannen de weduwen tot vrouw konden nemen en voor hen konden zorgen tot een maximum van 4 vrouwen. In de koran staat dat een man 4 vrouwen mag huwen, maar wil hij dat doen, moet hij hen allevier gelijk behandelen. Dat is natuurlijk erg moeilijk, omdat je altijd meer voelt voor de ene dan de andere. De mens kan dit niet, daarom stelt de Koran voor om het dan ook niet te doen.

boswachter2
boswachter27 sep. 2011 - 14:27

Ja hoor, wanneer het dhr. Blok het niet uitkomt moet de wet maar worden veranderd.

1 Reactie
maclofty
maclofty7 sep. 2011 - 14:27

Dat zegt hij (Hr. Blok) niet, hij geeft duidelijk aan waar bepaalde zaken niet kloppen - in zijn gedachtengang - en uit zich daar over. Ik vind dat zijn vrijheid om dat te doen en ik zou mij hoogst verbazen als de zaak aan het Europese hof voor de rechten van de mens wordt voorgelegd, er weleens een andere uitspraak zou kunnen komen. Dit heeft nogmaals niets te maken met dat de rechter in Nederland het niet goed heeft gedaan, maar zijn de wetten, waarop hij zich heeft gebaseerd, niet aangepast aan de tijd en de internationale wetgeving. Ik vermoed dat deze zaak nog niet is afgelopen. Simpel nietwaar??

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2011 - 14:27

Het schoolbestuur van het Don Bosco College schijnt te bestaat uit een club regeltjesneukers met een eencellige brein. Ik hoop dat er een hoger beroep mogelijk is.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque7 sep. 2011 - 14:27

volendam was toch zo'n islamhatersdorp?

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2011 - 14:27

Dit soort 'recht'spraak kan zo de kliko in. Religie heeft sowieso niets met onderwijs te maken.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ27 sep. 2011 - 14:27

[Dit soort 'recht'spraak kan zo de kliko in.] Zet je daarmee niet de bijl aan ... ?

Heileeuw
Heileeuw7 sep. 2011 - 14:27

Gelukkig hebben we rechters die uitspraak doen en de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan is er ook nog altijd en hebben we dit soort bijdragen in de etalage.

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer27 sep. 2011 - 14:27

Dit arrest van het Hof Amsterdam is reeds in hoger beroep gedaan ; maar u heeft in die zin gelijk dat, als het de moslima in kwestie behaagt, zij haar raadsman nog opdracht kan geven in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Is het eigenlijk wel een zaak voor.

Mashti
Mashti7 sep. 2011 - 14:27

Zou de zaak van een islamitische school die haar leerlingen een hoofddoek wil opleggen ook een kans maken volgens de strekking van deze uitspraak?

1 Reactie
FrankS2
FrankS27 sep. 2011 - 14:27

Op het Ica was de hoofddoek al verplicht.

RobvanKan
RobvanKan7 sep. 2011 - 14:27

Als een katholieke school een meisje met hoofddoekje mag weigeren, dan mag een islamitische school een meisje zonder hoofddoekje weigeren. De vraag is of wij als samenleving die kant op willen en ik vermoed dat dat niet zo is. Ik zou in ieder geval niet willen dat er op zo'n manier dwang wordt uitgeoefend op jonge moslima's en daar zal de rechterkant van de samenleving het van harte mee eens zijn. Maatregelen die verkapte discriminatie van moslims inhouden, kunnen door mosliminstellingen worden omgedraaid om juist het tegenovergestelde te bereiken en 'gewenst gedrag' af te dwingen. Gewoon, vanwege het rechtsprincipe van gelijkheid voor de wet. Alweer een reden om niet met de onderbuik te denken maar het hoofd te gebruiken, al dan niet voorzien van een doek. We zijn echt allemaal beter af in een maatschappij met zo min mogelijk dwang.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ27 sep. 2011 - 14:27

[dan mag een islamitische school een meisje zonder hoofddoekje weigeren. ] Dat hoeft die school helemaal niet te doen; de sociale druk van de medeleerlingen werkt effectiever, en is ook nog juridisch en bestuurlijk ongrijpbaar.

Yggdrasil
Yggdrasil7 sep. 2011 - 14:27

Het Hof beloont hypergeïntegreerde moslims met uitsluiting =========== Dat is inderdaad de nette omschrijving. Een andere omschrijving is dat racisme wordt toegestaan.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast7 sep. 2011 - 14:27

zijn moslims een ras? strange days indeed

Klapschaats2
Klapschaats27 sep. 2011 - 14:27

Hoeveel keppeltjes worden er op islamitische scholen toegelaten?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2011 - 14:27

Dan kun je net zo goed vragen hoeveel boerka's worden toegelaten op islamitische scholen. Beide religies hebben hun verknipte volgelingen. Beide hebben idioten die in een wrekende almachtige geloven. Beide hebben haatzaaiers. Beide willen dominantie. Net mensen.

TheoJ2
TheoJ27 sep. 2011 - 14:27

Een hoofddoek is niet alleen je identiteit vorm geven, maar vooral je identiteit uitdragen. Het is niet gek dat je daarbij op grenzen stuit.

1 Reactie
arieroos
arieroos7 sep. 2011 - 14:27

[Een hoofddoek is niet alleen je identiteit vorm geven, maar vooral je identiteit uitdragen. Het is niet gek dat je daarbij op grenzen stuit.] Wat bedoel je eigenlijk precies met "uitdragen" ?

Prince2
Prince27 sep. 2011 - 14:27

Begrijp de strekking van het verhaal prima maar de tijd van pappen en nathouden is echt voorbij, ook voor ons als linksdenkenden. De gehele zaak had al helemaal niet voor het gerecht moeten komen. De regels in dit land moeten zo duidelijk zijn na inburgering ouders, kinderen etc. dat het gewoon geaccepteerd wordt wat wij als nederlander als normaal beschouwen. Daarover moet geen enkele twijfel meer kunnen zijn. Bij mijn dochters school staat in de regels: geen aanstootgevende kleding. Prima, dan kan ze mekkeren bij me maar als dat de regel is leert ze er maar mee omgaan. Zo kan het ook....................

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil7 sep. 2011 - 14:27

Wat is er aanstootgevend aan een hoofddoek ?