Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dom volk

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2018-02-27-om-18.23.34
Meertaligheid is voor een handelsland als het onze winst en geen verlies
Er is bepaald dom volk in dit land dat van zich laat spreken als zij een verkiezingspamflet onder ogen hebben gekregen in een taal die zij niet beheersen. Dan is het huis te klein. Hebben ze in Rotterdam in bepaalde buurten (maar niet Hillegersberg) al een jaar of tien gedragsinstructies aan de openbare weg hangen met daarbij: “Op straat praten wij Nederlands?” Bij GeenStijl staan ze erover verbaasd dat een of andere CDA-kandidaat in het Turks foldert om zo stemmen te werven die anders misschien verloren zouden gaan. Of naar DENK want er zijn in de residentie heel wat mensen zonder een behoorlijke kennis van het Nederlands. En die mogen dan door een partij, die oude Nederlandse waarden vertegenwoordigt, niet in hun moedertaal worden aangesproken? Die moeten van GeenStijl blijkbaar uitgeleverd blijven aan de in de kringen van dat weblog toch zo gesmade schotel.
In Nederland is Nederlands de taal van de macht. Zonder kennis van onze taal en een aantal daarbijbehorende gedragsregels zul je weinig bereiken. Daarom hoort iedereen die in dit land woont behoorlijk Nederlands te kunnen leren. Dat is een belangrijk recht. Dat Nederlands heb je nodig op het stadhuis, om te solliciteren, op het werk en om de media van dit land te volgen. Het is voor een groeiend aantal Nederlanders niet de taal van het hart, de taal die zij van hun moeders leerden en die zij gebruiken om hun geliefde te verleiden.
Meertaligheid is voor een handelsland als het onze winst en geen verlies. Steeds meer Nederlanders hebben als je naar de familiebanden kijkt, een internationale achtergrond. Zij spreken van huis uit twee en soms meer talen vloeiend. Dat is een voordeel en geen nadeel. Gebruik dat gegeven in plaats van het continu verdacht te maken.
Het is dan ook helemaal niet erg als je die taal van het hart gebruikt om reclame te maken of of politieke propaganda te maken. Kijk maar eens hoe Obama stemmen won onder de Mexicaans Amerikanen. Het is juist goed als je mensen nauwer bij de Nederlandse samenleving wil betrekken.
Van een behoorlijke investering in onderwijs van Nederlands als vreemde taal is ondertussen geen sprake. Nee, dat laat men liever ongecontroleerd over aan de markt zodat allerlei charlatans goed geld kunnen verdienen met minderwaardige cursussen.
En op de universiteit lopen al die patriotten trots Engels te brabbelen. Dom volk. Enghartige kringetjesspuwers, hopeloze naar de grond kijkers terwijl er om hen heen zoveel te zien is.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.