Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dolfinarium vraagt Orka Coalitie 'verstand' te gebruiken

  •  
16-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Dierenorganisatie wil orka Morgan op basis van wetenschappelijk onderzoek uitzetten... Dolfinarium wil Morgan overbrengen naar Tenerife
Het Dolfinarium heeft een opmerkelijke open brief naar de Orka Coalitie gezonden, waarin het de dierenorganisatie oproept haar ‘verstand’ te gebruiken inzake orka Morgan. Het Dolfinarium wil het dier overbrengen naar een dierenpark in Tenerife. De Orka Coalitie is, na onderzoek van een groep wetenschappers, echter van mening dat Morgan in de buurt van Noorwegen uitgezet kan worden.
Het Dolfinarium schrijft: ‘Laat je verstand voor één keer boven de emotie gaan en denk met ons mee in het belang van Morgan. Deze kleuter heeft soortgenoten nodig, heel heel snel.’ Ze schrijft dit omdat de Orka Coalitie aangifte heeft gedaan tegen staatssecretaris Henk Bleker, die met het Dolfinarium orka Morgan zo snel mogelijk naar Loro Parque op Tenerife wil overbrengen.
Op basis van de bevindingen van een groep onafhankelijke wetenschappers is – waarschijnlijk – de familie van Morgan gevonden.
Begin september eiste het ministerie eindelijk van het Dolfinarium dat zij de geluidsopnamen van Morgan vrijgaven om onafhankelijke onderzoekers naar de familiegroep van Morgan te laten zoeken. Al na twee weken werd Morgans familiegroep met 77,7% zekerheid gevonden, in een onderzoek dat normaliter maanden tijd zou vergen. Toch mocht dit overduidelijk positieve resultaat geen reden voor de minister zijn om Morgan terug te laten keren naar haar familie. Opmerkelijk, want het ontbreken van deze informatie vormde het grootste struikelblok voor het uitzetten van Morgan.
Een woordvoerster van de dierenorganisatie vindt het dan ook onzin dat het Dolfinarium de Orka Coalitie op die manier probeert te framen:
Wij werken samen met een groep wetenschappers die goed weten wat ze doen en die een uitzettingsplan hebben om Morgan terug in het wild te plaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat de geluiden die Morgan maakt voor 77 procent overeenkomen met geluiden van een groep orka’s in Noorwegen. Dat is waarschijnlijk haar familie. Daar moet ze heen.
Update 17.00
De medewerkers van het Dolfinarium zeggen diep in hun ziel te zijn geraakt, vanwege de aangifte van dierenmishandeling tegen het zeezoogdierenpark. Ze noemen de aanklacht zelfs ‘intimidatie’. NOS citeert de brief:
Jullie gaan hiermee iedere vorm van respect richting ons te buiten. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar er zijn grenzen in hoe je dat uit. Met de beschuldiging van dierenmishandeling aan het adres van het Dolfinarium is de grens bij ons ver overschreden. Wat wij hebben bereikt, is een wonder. Een ernstig zieke, jonge orka die gered is uit de Waddenzee, opgevangen en gerehabiliteerd. In afwachting van haar nieuwe toekomst vertoont zij goed gedrag terwijl zij nog steeds alleen is.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.